BC GEOSAN Kolín vs BK Děčín 65 : 88

18. 03. 2023, 19:00 HOD. Hala Královka

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Kolín: Číž, Šiška, Mareš, Slavinskas, Petráš
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Bruner

Válečníci si zahrají finále Českého poháru mužů! V semifinále udusili kolínské Medvědy na pouhých 65 bodech a výhrou o 23 bodů se dostali do boje o zlato, kde vyzvou lídra ligové tabulky, Brno.
Na úvod duelu si oba celky vyměnily pozdravy v podobě neúspěšných trojek, pak už se ale skóre začalo měnit. Jako první se radoval Svoboda, "domácí" Kolín však ihned kontroval košem Petráše a šestkami Slavinskase - 4:2. Vzápětí ovšem Svoboda vyrovnal a Nichols trojkou poslal Děčín do vedení 4:7. Po odehraných šesti minutách sice už opět vedl Kolín, ale jen o pouhý bod - 10:9. Ve zbylých čtyřech minutách už ale Medvědi neskórovali, naopak  Válečníci díky koši Nicholse, pěti bodům Kroutila a trestným hodům Waltona odskočili na 10:18. Druhou čtvrtinu zahájil dvěma body Mareš, kapitán Válečníků, Pomikálek, ovšem odpověděl trojkou - 12:21. Kolín v dalších minutách zpřesnil svoji útočnou hru, Mareš trefil dvě trojky, a po koši Slavinskase to bylo 21:25. Děčín si ale stále držel mírné vedení, které v polovině této čtvrtky bylo po jedné šestce Waltona 24:31. Kolín ovšem znovu zabral a Petráš se Šiškou a Odomesem vyrovnali na 32:32. Po dalších šestkách Šišky už domácí dokonce vedli 34:32. Naštěstí Svoboda ihned z trestných hodů srovnal, na jednu šestku Odomese pak zareagoval Nichols dvěma body a tečku za poločasem udělal koš aktivního Svobody - 35:38.
Druhý poločas bodově zahájil uzdravený Bruner, Walton vzápětí získal míč na Marešovi a bylo to 35:42. Slavinskas pak sice snížil, ale Válečníci se začali dostávat do té správné provozní teploty. Pomikálek dal koš, Walton přidal koš s faulem a Nichols přihodil další dva body - 37:49. Kolínská lavička reagovala oddechovým časem, ale hned po něm přišel další zisk Nicholse a šestky Waltona - 37:51. Domácí se pak přece jen zmátořili a snížili manko na 43:53, ale jejich snažení zabrzdili Nichols s Waltonem, kteří získávali míče i fauly, skórovali (oba dali po jedné trojce) a vytáhli Válečníky minutu před poslední přestávkou na 48:65. A když následně získal míč i Macháč a přidal další dva body, byl stav 48:67. V závěru Kolín ubral z manka tři body, takže před poslední periodou platil stav 51:67. V ní sice první skóroval Odomes, ale Nichols ihned trefil trojku, Pomikálek přidal koš s faulem a Válečníci tak vedli o dvacet - 53:73. Soupeř pak sice trojkou Číže a košem Odomese snížil na 58:73, ale pak se dvě minuty stav neměnil (naopak počet faulů výrazně ano) a Děčín byl opět blíže finálové účasti. Navíc po bodově suché části se Válečníci znovu začali trefovat v útoku, Bruner dokonce přidal trojku, a po koši Svobody to bylo zpět o dvacet - 63:83. Dvě minuty před koncem pak Petráš zapsal poslední kolínské dva body, na ně odpověděli Svoboda jednou šestkou, Nichols s Brunerem dvoubodovými trefami a konečný výsledek tak zněl 65:88.
Oba celky vyprodukovaly v utkání podobný počet střel (61:63), ale Děčín byl produktivnější. Ve dvojkách zapsal o sedm tref více (16/28:23/40), vyhrál také v trojkách, kde Kolín naopak pohořel, když proměnil pouhých 5 střel z 33 pokusů! V trestných hodech byl opět o kousek lepší děčínský tým (18/27:21/30). Medvědi sice vyhráli na doskoku 40:37, body z druhých šancí už byly ale takřka vyrovnané (11:9). V asistencích vyhráli o kousek Válečníci (16:18), kteří dali také více bodů z brejků (12:14). V čem ale Děčín soupeře rozdrtil, byly zisky a ztráty. Na zisky to bylo 2:10, na ztráty 14:4, body po ztrátách pak vyzněly jednoznačně 1:23!  
Děčín měl své lídry opět v americké dvojici - AJ Walton, Ty Nichols. Prvně jmenovaný zapsal 21 bodů (TH 8/11), k tomu přidal 6 doskoků, 5 asistencí, 3 zisky a 6 získaných faulů. Nichols přidal 19 bodů, 8 doskoků, 5 asistencí a 3 zisky. Matěj Svoboda nasázel do koše soupeře 17 bodů (TH 7/8) a k tomu získal 5 faulů. Kapitán Tomáš Pomikálek pomohl 10 body, Bruner přidal 8 bodů, Kroutil 7 a Macháč 6. 
V dresu Kolína byl nejlepší Odomes se 16 body (TH 6/11), Petráš měl 14 bodů (střelba za 2 body 6/6) a 9 doskoků, Mareš zapsal 12 bodů (střelba za 3 body 3/10). Rozehrávači Číž a Šiška dali pouhých 6 bodů, Slavinskas 7 bodů a pivot Lošonský jen 4 body.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Já v téhle hale od rekonstrukce trénoval jen jednou, ještě na USK, a hráči tu dnes nastoupili úplně poprvé. Vsadili jsme na to, že před turnajem zůstaneme na přípravu doma a pojedeme rovnou z fleku hrát na Královku semifinále. Samozřejmě kdybychom prohráli, mohli bychom si říkat, jestli jsme tu nemohli spát. Hráčům to tak ale vyhovovalo a nakonec se to ukázalo jako dobrý krok. My za sebou včetně přípravy máme v sezóně už asi pět zápasů na pražské Slavii, která je tím prostorovým vnímáním podobná a spoléhali jsme se na to, že to zvládneme. Nicméně první poločas byl zadřený, nic jsme netrefili zvenku, ale nad vodou nás držela obrana, protože nikdo z kolínských hráčů s jejich obrovskou útočnou kvalitou nám neuletěl do velkých čísel, snad kromě dvou slepených trojek Mareše. A druhý poločas už jsme hru dokázali rozběhnout. Pokud zvládneme hrát rychle, můžeme hrát i velmi efektivně, což se tam ukázalo. A pokud jde o finále, my si to s Brnem dali v týdnu nanečisto doma v lize, kde to byl velmi obranný zápas, který rozhodl Djuricic. V tom zápase mě překvapil, jak těžké střely na sebe byl ochotný brát a dokonce i proměnit. Bude to vyrovnané, a podle toho, který hráč z jakého týmu vyletí bodově nahoru, může být X-faktorem. A dalším důležitým faktorem byl obranný doskok - ten, kdo vyhraje útočný doskok, bude mít mnohem větší šanci uspět.”

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Na začátku druhého poločasu jsme dodrželi přesně to, co jsme chtěli. V prvním poločase jsme hořeli na obranném doskoku. Oni měli hrozně moc druhých šancí. Hodně nás tam trápil Petráš. Jednoduchými koši se drželi v zápase. My jsme si dobře pohlídali jejich střelce. Na Ondru Šišku a Adama Číže se připravujeme primárně. Víme, že jak jeden, tak druhý dokáže strhnout celý tým a dát přes dvacet bodů. Já chci našim fanouškům strašně poděkovat. I když díky je málo, ale nic víc teď nemůžu udělat. Jsou skvělí. Do Prahy na Královku za námi přijeli v takovém počtu a s takovou podporou. Doufám, že zítra přijedou znovu, ještě ve větším počtu a bude je to ještě víc bavit.”
Jakub Petráš, pivot BC GEOSAN Kolín: „My začátky druhých poločasů nemáme v posledních zápasech pod kontrolou. Stává se nám skoro v každém druhém zápase, že to promrháme. Pak je z toho dnešní prohra ve třetí čtvrtině o třináct bodů. V tom nám ujede celý zápas. V prvním poločase se snažíme, držíme se soupeřem krok a ve druhém poločase nám to vždy po přestávce uteče. Pro nás bude i zápas o bronz motivace. Druhá polovina sezóny se nám moc nedaří. Tohle bude první vrchol naší sezóny. Doufám, že se nám to podaří dotáhnout do vítězného konce, abychom se odrazili ode dna a začali i v nadstavbě působit trochu lépe.”

BC GEOSAN Kolín - BK ARMEX Děčín 65:88
Body Kolína: Odomes 16 (TH 6/11, 7 získaných faulů), Petráš 14 (9 doskoků), Mareš 12 (3x 3), Slavinskas 7 (8 doskoků), Číž 6 (2x 3, 5 asistencí), Šiška 6, Lošonský 4, Novotný 0, Jelínek 0, Stegbauer 0.
Body Děčína: Walton 21 (1x 3, 6 doskoků, 5 asistencí, 3 zisky, 6 získaných faulů), Nichols 19 (3x 3, 8 doskoků, 5 asistencí), Svoboda 17, Pomikálek 10 (1x 3), Bruner 8 (1), Kroutil 7 (1), Macháč 6, Josipovič 0, Mach 0, Jansa 0.
Střelba za 2 body 16/28:23/40, za 3 body 5/33:7/23, TH 18/27:21/30. Doskoky 40:37 (útočné 14:8), asistence 16:18, ztráty 14:4, fauly 23:24.

Čtvrtiny: 10:18, 25:20, 16:29, 14:21

Rozhodčí: Hruša Petr, Baloun Jan, Salvetr Rudolf

Komisař: Paulík Robert     

Diváci: 1 034 

PŘED UTKÁNÍM

Letošní Final Four Českého poháru mužů, které se bude konat v pražské sportovní hale Královka, bude hodně zajímavé. Do závěrečné fáze se totiž neprobojovala Opava, loňský obhájce titulu, a chybět bude také patnáctinásobný držitel zlatých medailí z této soutěže, Nymburk. A protože ve čtvrtfinále skončily i Pardubice, je jasné, že letos získá pohár tým, který tuto trofej ještě nemá.

Mezi poslední čtyři se probojovali děčínští Válečníci, basketbalisté Slunety Ústí nad Labem, Basketu Brno a kolínského Geosanu. Los semifinále pak určil, že v prvním střetnutí se poměří Sluneta s Brnem (od 15:00), ve druhém pak Kolín s Děčínem od 18:00. Válečníci se s Kolínem letos potkali již třikrát a šlo o velmi vyrovnané zápasy, v nichž vždy slavil domácí tým.

Kolínští basketbalisté získali před sezónou z děčínského týmu rozehrávače Ondřeje Šišku a byli pasováni na jednoho z favoritů soutěže. Jenže to se úplně zatím nenaplňuje. Po jedenácti deseti kolech měli na svém kontě osm výher včetně skalpu Nymburka. Na sklonku roku 202 ale přišly tři porážky v řadě, ty byly sice hned na úvod nového roku vykompenzovány úspěchy nad Nymburkem a Pardubicemi, jenže následovala prohra se Slavií Praha a konec základní části se Medvědům nepovedl vůbec, když dvakrát podlehli USK Praha a jednou Brnu. Přesto se dostali do skupiny A1, ale až ze 7. příčky. V "ájedničce" to Kolínským zatím nejde, ze sedmi zápasů prohráli šest a jediné vítězství získali nad Nymburkem, který ale porazili už potřetí v sezóně!

Do Českého poháru naskočili Kolínští v osmifinále, kde vyřadili prvoligový Jindřichův Hradec 66:83. Ve čtvrtfinále měli výhodu domácího prostředí a dostali z kola ven Pardubice po výhře 87:76. Válečníci v osmifinále zdolali Slavii Praha 63:81, ve čtvrtfinále pak přehráli domácí Královské sokoly 61:75.
Tým trenéra Adama Konvalinky táhne litevský Džiguas Slavinskas, který dává v průměru 16,4 bodu a doskakuje téměř 7 míčů na zápas. Za ním je rozehrávač Adam Číž (15,8 + 4 asistence), dvojcifernými střelci jsou ještě slovenský pivot Jakub Petráš (11,3 + 9 doskoků) a Ondřej Šiška (10,9 + 5 asistencí). Kolín angažoval do nadstavbové části zkušeného Američana Odomese, který po čtyřech zápasech zapisuje v průměru 15,3 bodu a 6 doskoků.  

Tým trenéra Grepla by měl být připraven v kompletním složení. Do hry se vrací i Jordan Bruner, který laboroval s drobným svalovým problémem na noze.

Děčínský klub si pro své příznivce připravil spoustu zajímavostí, soutěže o vstupenky i o hodnotný voucher, doporučení na blízké okolí haly Královka a také příjemné slevy. Podrobnosti naleznete v této AKTUALITĚ

Nedělní zápasy se pak odehrají od 16:30 (o 3.místo) a 19:40 (finále).

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Pro děčínský tým je účast ve finálové čtyřce Českého poháru velký úspěch. Semifinálový zápas s Kolínem bude náročný, jak z pohledu kvality soupeře, tak z neznalosti podmínek krásné haly Na Královce. My ale půjdeme do zápasu s tím, že ho chceme prožít se vším všudy. Kolín má kvalitu na rozehrávce, křídlech i pod košem, takže se nemůžeme zaměřit na dva, tři hráče, ale potřebujeme velmi dobrou obranu proti celému kolínskému týmu. Máme drobné zdravotní problémy, ale věřím, že budeme v kompletní sestavě a budeme se rvát o finále až do konce."
Anthony Lamont Walton, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Myslím, že půjde o hodně těžký duel. Kolín určitě přijde stoprocentně připravený. Poslední vzájemný zápas jsme v Děčíně zvládli, ale vždy je těžké porážet jakýkoliv tým "back to back". Musíme se soustředit na naší strategii a eliminovat jejich klíčové hráče."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BC GEOSAN Kolín - BK ARMEX Děčín 74:73
Nichols 16, Pomikálek 13, Walton 12 - Číž 16, Novotný 15, Petráš 14.
BK ARMEX Děčín - BC GEOSAN Kolín 79:74
Svoboda 27, Walton 19, Nichols 11 - Slavinskas 19, Číž 14, Petráš 13. 
Vzájemný zápas ve sk. A1 KNBL:
BK ARMEX Děčín - BC GEOSAN Kolín 84:77
Walton 21, Pomikálek 14, Svoboda 13 - Odomes 15, Mareš 15, Slavinskas 14.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Nahoru