1. kolo

BK REDSTONE Olomoucko vs BK ARMEX Děčín 79 : 81

1. čtvrtina
11 : 20
2. čtvrtina
29 : 22
3. čtvrtina
18 : 19
4. čtvrtina
21 : 20
29. 01. 2022, 17:00 HOD. SH Gymnázia Olomouc

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Olomoucko: Feštr, E. Klepač, Sehnal, Nikolič, Vučkovič
Děčín: Nichols, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan

Válečníci i podruhé v sezóně zvítězili na půdě Olomoucka. A podruhé to bylo poslední střelou. V prvním duelu rozhodl Svoboda košem za dva body, tentokrát vzal na sebe zodpovědnost Šiška a trojkou zařídil pro Děčín první výhru v nadstavbové skupině A2.
Válečníkům se povedl vstup do zápasu, když hned první střelu proměnil Nichols, poté Pomikálek s Kroutilem získali po faulu na domácích a následně Svoboda a Nichols navýšili vedení na 0:6. Domácím se nedařilo, naopak Nichols zaznamenal další koš a když kapitán Pomikálek přidal trojku, bylo to po pěti minutách 4:11. V následujících minutách se ani jednomu celku příliš střelecky nedařilo, přesto Svoboda zvýšil na 4:13. V posledních třech minutách střelci na obou stranách získali trochu více jistoty, skóre začalo růst svižněji, ale Děčín i díky pěti bodům nového pivota Eudyho uhájil devítibodový náskok - 11:20. Druhou čtvrtku zahájil bodově Pomikálek, Olomoucko ovšem postupně bylo čím dál pevnější v kramflecích a díky bodům Vučkoviče a Tomsicka se v polovině této části přitáhlo na 22:27. Děčínský pivot Osaikhwuwuomwan sice dvěma body přibrzdil nápor domácích, jenže pak chytil střeleckou slinu exděčínský rozehrávač Feštr a jeho dvě trojky (ta druhá navíc s faulem) znamenaly snížení na 29:30. Válečníci pak díky čtyřem bodům Pomikálka a dvěma Eudyho odskočili na 29:36, jenže Feštr přidal další trojku, tříbodovou trefu si připsal i Tomsick a bylo to 35:38. Následně se Eudy blýskl smečí, jenže Feštr trefil svoji čtvrtou trojku v této části, a následně proměnil dvě šestky - 40:41. Naštěstí v závěru první půle získal Nichols faul, ale byl úspěšný jen napůl - 40:42
Vstup do druhého poločasu patřil jednoznačně Olomoucku, které díky bodům Nikoliče, Kněževiče a třem šestkám Tomsicka po faulu při trojce otočilo na 48:42. První body Děčína padly až po třech minutách a jejich autorem byl Pomikálek. Olomoucko si však stále udržovalo zhruba sedmibodové vedení, takže tři minuty před poslední přestávkou upravil Halada svým prvním a jediným bodem v utkání na 58:51. Pak ale Nichols pomohl svému týmu trojkou, Pomikálek přidal dva body a Eudy vyrovnal na 58:58. Následně dostal domácí trenér technickou chybu, jež potrestal Kroutil trestným hodem a Nichols poslední útok hostí přetavil ve dva body - 58:61. A Nichols se uvedl hned na začátku poslední periody trojkou, která opět trochu zvedla sebevědomí Válečníků, což se následně projevilo ve smeči Osaikhwuwuomwana a trojce Pomikálka - 64:71. Po jedné šestce Šišky vedli Válečníci už o osm bodů, ovšem Olomoucko se nechtělo vzdát a dvě minuty před koncem otočil Nikolič na 75:74. Na to zareagoval Šiška trojkou, Děčín pak ubránil útok soupeře a Svoboda po zisku vybídl ke skórování Pomikálka. Ten byl faulovaný, avšak necelou minutu před závěrečným klaksonem proměnil jen jednu šestku - 75:78. Domácí tak znovu vycítili šanci a díky čtyřem trestným hodům otočili na 79:78. To zbývalo do konce už jen 27 vteřin, trenér Tomáš Grepl si vzal oddechový čas a poslední útok Válečníků zakončil zcela volný Šiška trojkou - 79:81. Olomoucko si samozřejmě ihned rovněž vzalo time-out, ale obrana Šišky a Nicholse rezultovala ve veledůležitý zisk amerického křídelníka. Radost hostů ovšem vzápětí pokazil rozhodčí, který se trochu nepochopitelně srazil s Nicholsem a míč směřující z rukou Pomikálka právě na Nicholce zmizel v autu. Domácí tak dostali nečekanou šanci na vyrovnání, Tomsick ve zbývajícím čase 0,4 sekundy sice vystřelil, ale míč se jen odrazil od obroučky.  
Zápas hraný po dlouhé pauze nebyl příliš střelecky povedený ani z jedné strany. Děčínu se dařilo při střelbě za dva body, kde měl úspěšnost 63% a proměnil o šest pokusů více než Olomoucko. To mělo naopak lepší procento v trojkách, ovšem i zde zaostalo o jeden úspěšný pokus. Vyrovnaný průběh duelu tak obstarávaly šestky, kterých domácí házeli 39, kdežto Válečníci jen 18 (!). Úspěšnost obou týmů v této statistice byla ale smutná, Olomoucko proměnilo 21 (53%), Děčín dokonce jen 8 (44%). Na doskoku vyhrálo Olomoucko 44:36, ovšem bodů z druhých šancí dali více hosté (5:15). Válečníci měli také více asistencí a méně ztrát, více méně ale všechny statistiky byly vyrovnané, jako například body laviček - 26:25.
Děčín měl dva bodové tahouny, a to Tomáše Pomikálka a Ty Nicholse, kteří zaznamenali shodně po 17 bodech a 4 asistencích. Svoboda a Eudy přihodili po 13 bodech, posledním dvojciferným střelcem byl Šiška, jenž zapsal 12 bodů a 8 asistencí. Osaikhwuwuomwan dal 8 bodů, Kroutil jeden.
Olomoucko mělo nejlepšího střelce v Lukáši Feštrovi, který 24 body (trojky 4/4, TH 6/6) zaznamenal své sezónní maximum. Jeho kolega na rozehrávce, Tomsick, nastřílel 17 bodů, Vučkovič přidal 14 a Nikolič 12. Kněževič přidal k 11 doskokům jen 8 bodů, protože minul všech svých 8 šestek. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Do Olomouce jsme jeli s respektem, protože Miljan Čurovič tady dělá výbornou práci a tým hraje mnohem lépe, než na začátku sezóny. Přesto jsme měli dobrý začátek, jen se nám nepodařilo uhlídat Lukáše Feštra, který prakticky sám zařídil, že poločas skončil téměř nerozhodně. Tomu odpovídala také druhá část zápasu. V koncovce jsme měli štěstí, je to dobrý vstup do nadstavby.”   
Miljan Čurovič, trenér BK REDSTONE Olomoucko: „Utkání se hodnotí hodně těžce. Byli jsme blízko, rozhodla poslední střela. Minule jsme měli štěstí, tentokrát se přiklonilo k soupeři. To se stává. Horší je, že jsme udělali téměř dvacet ztrát a neproměnili osmnáct šestek. To by se stávat opravdu nemělo. Některé zbytečné chyby v koncovce nás připravily o lepší výsledek. Byla tam třeba přihrávka zadovkou, to v tak vypjatém závěru nemůžeme dělat.” 

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Dva týdny jsme netrénovali, bylo to trošku vidět, ale zahráli jsme docela dobře. Ve třetí čtvrtině jsme ale přišli o dvouciferné vedení, což se nám stává. Bylo z toho drama až do konce. Příští zápasy už snad budou lepší.” 
Nicholas Tomsick, rozehrávač BK REDSTONE Olomoucko: „Byl to hodně těžký zápas, který se rozhodoval až v samotném závěru. Měl jsem poslední střelu, tentokrát nevyšla. Ale za týden budeme mít další šanci, rozhodně probíhající sezónu zachráníme.”

BK REDSTONE Olomoucko - BK ARMEX Děčín 79:81 
Body Olomoucka: Feštr 24 (4x 3, 4 asistence), Tomsick 17 (2x 3), Vučkovič 14, Nikolič 12 (11 doskoků), Kněževič 8 (11 doskoků), Sehnal 2, E. Klepač 1, Halada 1, Žák 0. 
Body Děčína: Pomikálek 17 (2x 3, 8 doskoků), Nichols 17 (2x 3, 3 zisky), Svoboda 13, Eudy 13 (1x 3, 8 doskoků), Šiška 12 (2x 3, 8 asistencí), Osaikhwuwuomwan 8, Kroutil 1, Žikla 0, Mach 0, Sertič 0.
Střelba za 2 body 20/36:26/41, za 3 body 6/20:7/29, TH 21/39:8/18. Doskoky 44:36 (útočné 10:10), asistence 14:19, ztráty 18:14, fauly 20:23.

Čtvrtiny: 11:20, 29:22, 18:19, 21:20

Rozhodčí: Hruša Petr, Scholze Michal, Hartig Lukáš

Komisař: Latík Zdeněk     

 

PŘED UTKÁNÍM

Po skvělé stíhací jízdě v závěru základní části Kooperativa NBL, která stále živila naději Válečníků na postup do nadstavbové skupiny A1, se Děčínu na tento cíl přece jen nepodařila dosáhnout, když v závěrečném kole padli v severočeském derby v přímém souboji o poslední místo v A1 na palubovce Slunety 77:73. A to znamená, že Válečníci budou hrát skupinu A2. Více informací o dalším programu soutěže ZDE.
Prvním soupeřem Děčína ve skupině A2 bude Olomoucko, které skončilo na předposlední příčce s bilancí 3 výher a 19 porážek. To vstoupilo do tohoto ročníku KNBL domácí výhrou nad nováčkem soutěže, Jindřichovým Hradcem, 100:92, pak ale přišla dlouhé série 12 porážek v řadě, která přibila tým na chvost tabulky. Ve 14. kole však Olomoucko šokovalo, když doma porazilo druhou Opavu 79:74. Ani tato vzpruha ale nepomohla a přišlo dalších sedm proher v řadě. V posledním kole se ovšem Olomoucku povedl další úspěch, a to výhra 79:81 na palubovce USK Praha (nejlepší střelci Olomoucka: Tomsick 22, Kněževič 17, Vučkovič 14).
Cestu Olomoucka zahájil u trenérského kormidla polský kouč Robert Skibniewski, ten však po deseti porážkách ukončil své angažmá a klub vede nyní Srb Miljan Čurovič. Olomoucko také obměnilo svůj kádr, když například odešli Američané Kenneth Carpenter, Darrell Davis (odehrál za tým jen dva zápasy), ale především skvěle střílejí i doskakující Demajeo Wiggins. Naopak v týmu zůstali Marek Sehnal, Filip Halada či Arsenij Vučkovič, 206 centimetrů vysoký rodák z Bosny a Hercegoviny. V průběhu sezóny dorazili dva hráči ze Srbska, pivot Sreten Kněževič a křídlo Milan Nikolič. Na začátku roku 2022 opustil sestavu Olomoucka Černohorec Milutin Dukanovič, na jeho místo rozehrávače klub angažoval Nikolase Tomsicka, Chorvata narozeného v USA. 
Olomoucko má v současnosti nejlepšího střelce ve Vučkovičovi, který dává v průměru 14,3 bodu na zápas. Za ním je to pak velmi vyrovnané, protože Kněževič dává 10,6, Nikolič 10,4, Halada 10,3 a Lukáš Feštr rovněž 10,3 bodu. Nejlepším doskakovačem je Kněževič (9,3), nejvíce asistencí zapisuje Feštr (4,1).

Absence Děčína: mladý Tomáš Randýsek laboruje se zraněným kolenem (čeká se na další vyšetření, které určí odhad délky léčení)

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Olomoucko kompletně obměnilo svůj tým. V posledním zápase dokázalo vyhrát na USK, čímž potvrdilo vzrůstající formu a výkonnost. Velmi dobře se uvedl nový hráč Nicholas Tomsick, který nastřílel dvacet dva bodů. Pokusíme se ubránit Feštra s Haladou, kteří hrají v sezóně velmi slušně. Problémy nám v podkošovém prostoru budou dělat Kněževič, Dragovič a hlavně Vučkovič."
David Žikla, pivot BK ARMEX Děčín: "V sobotu nás čeká utkání v Olomouci. Střetnutí to bude velice těžké, soupeř udělal pár změn v kádru a dokázal zvítězit na půdě USK Praha. Našim úkolem bude hrát čtyřicet minut koncentrovaně v útoku i obraně. Pokud to splníme, věřím že vyhrajeme."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK REDSTONE Olomoucko - BK ARMEX Děčín 84:85
Wiggins 30, Vučkovič 23, Carpenter 15 - Šiška 30, Svoboda 22, Gregg 10.
BK ARMEX Děčín - BK REDSTONE Olomoucko 74:63
Osaikhwuwuomwan 13, Pomikálek 13, Svoboda 12 - Dukanovič 16, Halada 13, Dragovič 10.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Latík Zdeněk

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 31:7 8/5 4/2 3/1 1 7 8 1 4 0 1 5 4 23 17
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 31:19 8/6 7/0 2/1 2 2 4 1 2 2 3 1 3 7 13
13 - Filip Kroutil 16:1 2/0 1/0 1/1 0 0 0 0 0 0 0 2 3 -3 1
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Martin Mach 8:58 0/0 0/0 0/0 1 1 2 0 0 0 0 0 1 1 0
40:00 18/11 12/2 6/3 4 10 14 2 6 2 4 8 11 28 31

BK REDSTONE Olomoucko

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Milan Nikolić 30:24 6/4 3/0 7/4 2 9 11 1 2 1 2 5 3 19 12
4 - Nicholas Farley Tomsick 33:58 4/3 9/2 5/5 0 2 2 0 1 2 1 2 3 12 17
5 - Sreten Kněžević 31:5 9/5 0/0 8/0 2 9 11 2 2 2 5 4 1 13 10
7 - Adam Klepač 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
10 - Jakub Nosek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
10 - Marek Sehnal 14:10 0/0 2/0 2/2 1 0 1 0 0 0 0 1 4 -2 2
17 - Erik Klepač 3:46 1/0 0/0 3/1 1 1 2 0 0 1 0 1 1 1 1
22 - Adam Srník 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
33 - Dominik Žák 4:10 0/0 0/0 0/0 1 0 1 0 0 0 0 0 1 0 0
43 - Arsenije Vučkovič 30:45 9/5 0/0 4/2 1 3 4 0 2 2 1 2 2 13 12
44 - Lukáš Feštr 32:49 5/3 4/4 6/6 0 3 3 0 4 0 5 5 4 25 24
40:00 34/20 18/6 35/20 8 27 35 3 11 8 14 20 19 81 78
Nahoru