1. kolo

BK ARMEX Děčín vs NH Ostrava 78 : 74

1. čtvrtina
11 : 22
2. čtvrtina
17 : 11
3. čtvrtina
19 : 17
4. čtvrtina
31 : 24
20. 05. 2024, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Macháč
Ostrava: Majerčák, Š. Svoboda, M. Svoboda, Williams, Heinzl 
 
Válečníci získali v boji o bronz, který se hraje na dvě vítězství, první bod. Jejich domácí výhra se však nerodila vůbec lehce, většinu času prohrávali a teprve v koncovce zlomili odpor houževnaté Ostravy, která bez tří klíčových zahraničních hráčů (rozehrávače Maddena, křídelníka Rhodese a pivota Stevense) podala velmi sympatický výkon.
Skóre otevřel domácí kapitán Pomikálek, hosté však kontrovali trojkou Majerčáka, M. Svoboda pak přidal další dvě a Válečníci prohrávali po čtyřech minutách 4:9. Nedařilo se jim střelecky, dělali chyby v rozehrávce i obraně a hosté toho dokonale využili, takže dvě minuty před první přestávkou vedli už dvojciferným rozdílem 8:19. Díky šestkám Šturanoviče a Boškoviče se Děčín přiblížil, ale poslední slovo měla Ostrava a trojka Škrance - 11:22. Slabý výkon Děčína v útoku pokračoval také v úvodu druhé čtvrtky, hosté sice rovněž nepředváděli nic světoborného, ale po čtyřech odehraných minutách vedli už 11:27. Teprve za tohoto stavu dal Walton první děčínský koš a jakoby tím rozproudil ztuhlou děčínskou energii. Svoboda trefil následně trojku, Válečníci začali hrát rychleji a Walton s Pomikálkem přitáhli svůj tým na 24:29. Soupeř pak znovu odskočil, jenže v poslední minutě se prosadili Macháč a uzdravený Ogundiran, kteří upravili na 28:33.  
Druhý poločas zahájil dvěma body Macháč, po něm pak Walton proměnil jednu šestku a zdálo se, že Děčín konečně nastartoval své motory. Jenže to tak úplně nebylo. Válečníci se proti zónové obraně Ostravy trápili, bodově se prosazovali jen málo a nedařilo se jim docvaknout se na Novou huť, kterou sice měli několikrát na dostřel, ale hosté vždy odskočili jednoduchým košem nebo trojkou. Po trojce Kroutila to bylo 36:39, Ostrava ale utekla na 36:42. Po trojce Majerčáka vedla dokonce 37:45, naštěstí Šterba trojkou a Slowiak košem zase rozbouřili děčínskou halu (42:45), jenže vzápětí přišla trojka Janů a bylo to 42:48. Domácím se ale nakonec povedlo před poslední periodou stáhnout náskok soupeře na 47:50. V ní skóroval trojkou jako první Majerčák, ovšem Pomikálek odpověděl košem s faulem. Vzápětí však trefil Janů svoji druhou trojku, k tomu přihodil koš za dva body, Williams po jednoduché akci zvýšil na 51:60 a trenér Tomáš Grepl si vzal raději oddechový čas. Po něm se práce v útoku chopili především Ogundiran a Pomikálek, prvně jmenovaný dal koš a čtyři trestné hody, děčínský kapitán proměnil dvě trojky a Válečníci po dlouhé době vedli - 63:62. V posledních pěti minutách to bylo velice vyrovnané, po třetí trojce Pomikálka platil stav 68:67, Williams ale košem s faulem otočil na 68:70. Na druhé straně mrštný Ogundiran vyrovnal, Majerčák trefil jen jeden trestný hod a Pomikálek po asistenci Ogundirana otočil na 72:71. Ostrava vedla ještě po koši Škrance, avšak Pomikálek jednou šestkou vyrovnal, druhou sice nedal, ale Šterba ji doskočil a následně Walton zapsal koš s faulem - 76:73. Další akce hostů přinesla jen jeden trestný hod Majerčáka, naopak Šterba trefil obě šestky a Děčín vyhrál 78:74.
Ostrava trápila po dlouhé semifinálové bitvě se Slunetou unavené Válečníky celozápasovou zónovou obranou a Děčín se střelecky trápil. Sice byl aktivnější, ale vyšší úspěšnost byla na straně hostů. Na střely celkem to bylo 26/67:25/58, na dvojky 20/38:17/28 a trojky 6/29:8/30. Klíčové tak byly trestné hody, kde domácí byli lepší - 20/28:16/25. Na doskoku kralovali Válečníci (48:33), ale na body z druhých šancí to byla skoro remíza (15:12). Další statistiky byly poměrně vyrovnané - asistence 20:19, ztráty 9:10, zisky 5:3. Jen v bodech z brejků byl Děčín o kousek lepší (12:8), v souboji laviček jasně vyhrála ta domácí (30:15).
Děčín táhl kapitán Tomáš Pomikálek, který se sice v závěru vyfauloval, ale před nasázel soupeři 21 bodů, doskočil 8 míčů a měl dvě asistence. Walton zapsal 14 bodů, uzdravený Ogundiran v koncovce hodně pomohl a nastřílel celkem 12 bodů, měl 4 asistence a 5 získaných faulů. Šterba dal 8 bodů, Macháč 6 a Šturanovič 5. Matěj Svoboda nastřílel jen 4 body, Kroutil se Slowiakem dali po třech a Boškovič dva body za dvě šestky.
Ostrava se mohla spolehnout na svého slovenského rozehrávače Majerčáka, autora 21 bodů (TH 8/11), 10 asistencí a 7 získaných faulů. Heinzl dal 14 bodů (7 získaných faulů), M. Svoboda s Williamsem zapsali po 12 bodech. Z lavičky nejvíce pomohl Janů s 8 body.  

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Věděli jsme, že budeme v prvním poločase hrůzostrašní, protože po semifinále jsme vlastně pořádně netrénovali a rozebíhali jsme se vlastně až dnes. Odpočinek byl zkrátka potřeba. Dnes jsme bojovali celý zápas v obraně, ale ve čtvrté čtvrtině, kdy jsme měli býti nejvíce semknutí v defenzívě, se nám to moc nevedlo. Tohle musíme zlepšit, protože Ostrava bude v domácím prostředí střílet mnohem lépe, než tady. Pokud tam chceme uspět, musíme zlepšit hru na obou polovinách hřiště.”

Hráči po utkání
Petr Macháč, pivot BK ARMEX Děčín: „Nečekali jsme, že to bude až takový boj. Ostrava přijela bez Maddena a dalších dvou hráčů, čímž se utkání stalo pro nás velmi nebezpečné a nakonec to tak dopadlo. Celou dobu jsme tahali za kratší konec provazu, až v závěru jsme to dokázali urvat na naši stranu. Dnes musím vyzdvihnout výkon Tomáše Pomikálka, který nám k výhře hodně pomohl. Nebýt jeho, nevím jak by zápas dopadl.”
Matej Majerčák, rozehrávač NH Ostrava: „Dnes mě to mrzí, protože jsme opravdu měli velikou šanci urvat tady první vítězství a jet do Ostravy s výhrou. V sestavě, v jaké jsme, podali všichni hráči výkon na sto, možná i sto dvacet procent. Bohužel, měli jsme opět pár úseků, kde jsme ztratili koncentraci a Děčín trefil nějaké střely. Možná, že na konci mu pomohly zkušenosti uhájit své vítězství, ale věřím, že se sem ještě vrátíme.” 

BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 78:74
Body Děčína: Pomikálek 21 (3x 3, 8 doskoků), Walton 14, Ogundiran 12 (4 asistence, 5 získaných faulů), Štěrba 8 (1x 3, 9 doskoků), Macháč 6, Šturanovič 5, Svoboda 4 (1x 3), Kroutil 3 (1x 3, 3 zisky), Slowiak 3, Boškovič 2, Mach 0.
Body Ostravy: Majerčák 21 (3x 3, 10 asistencí, 7 získaných faulů), Heinzl 14 (6 doskoků, 7 získaných faulů), M. Svoboda 12 (2x 3), Williams 12, Janů 6 (2x 3), Škranc 5 (1), Snopek 2, Š. Svoboda 0.
Střelba za 2 body 20/38:17/28, za 3 body 6/29:8/30, TH 20/28:16/25. Doskoky 48:33 (útočné 20:9), asistence 20:19, ztráty 9:10, fauly 23:26.

Čtvrtiny: 11:22, 17:11, 19:17, 31:24                                                     

Rozhodčí: Hruša Petr, Kučírek Martin, Vošahlík Marek

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 1 200

PŘED UTKÁNÍM

Válečníkům se nepovedlo zopakovat loňskou účast ve finále Kooperativa NBL, když v severském semifinále podlehli ústecké Slunetě 3:4 na zápasy. Z vyřazení a smutku se však musí rychle oklepat, protože už v pondělí je čeká první zápas o bronzové medaile, v němž vyzvou druhého neúspěšného semifinalistu, NH Ostrava

Ostrava je největší senzací letošního play-off, protože z týmu, který se pohyboval většinu času u dna tabulky je najednou adept na medaili, jenž získal ve čtvrtfinále skalp úřadujícího mistra z Opavy!

Nová huť nezačala sezónu vůbec dobře a prohrála prvních šest zápasů. Teprve na sedmý pokus se radovala, když doma porazila Slavii Praha 98:68. Druhé vítězství získala v té době poslední Ostrava v polovině listopadu a bohužel se k tomu namotali Válečníci, kteří jí podlehli 80:71. Domácí už byli posíleni o amerického rozehrávače Maddena, jenž své spoluhráče pozvedl, výhry se začaly množit a ostravský celek skončil po základní části na 9. příčce s bilancí 8 výher a 14 porážek. Ve skupině A2 si pak vylepšil bilanci na 15 výher a 19 porážek, skupinu vyhrál a vyrazil do předkola play-off proti rozklíženému Kolínu. Ten byl absolutně bez šance a prohrál 76:83 a 82:57. 

Ve čtvrtfinále narazila Ostrava na Opavu a slezské derby začalo očekávaným vítězstvím Opavských. Jenže ve druhém duelu zvítězila Ostrava 82:84, doma pak porazila silného soupeře 77:70 a 100:93 v prodloužení, čímž se ujala vedení v sérii 3:1 na zápasy. Opava doma odvrátila první ostravský mečbol výhrou 80:65, ale druhý už Nová huť proměnila, když zvítězila v narvané hale Tatranu 86:85 a postoupila do semifinále. Zde se poměřila s Nymburkem, který byl ale nad její síly, ani jednou nenastřílela více než 69 bodů a padla 0:4 na zápasy.

Ostrava se opírá především o výkony amerického rozehrávače Rashada Kytela Maddena, který má průměr 13,9 bodu na zápas, k tomu přidává 4 doskoky a 4 asistence. Mohutný Elyjah David Williams zapisuje 12,6 bodu a 8 doskoků. Michal Svoboda dává 11,6 bodu, další Američan Jarrid Rhodes má průměr 10,2 bodu. Pozor si ale Válečníci musí dávat také na slovenského rozehrávače Majerčáka, pivot Dominik Heinzl předvádí rovněž skvělé výkony a prostor není radno dávat ani trojkaři Škrancovi či Matějovu bratrovi Štěpánovi. Kanadský pivot Stevens po semifinále ze soupisky NH zmizel bez dalších informací.      

Série o 3. místo se hraje na dvě vítězství a Děčín jako lépe postavený tým po dlouhodobé části má výhodu domácí prostředí. 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Ostrava předvedla výborné výkony ve čtvrtfinále s Opavou a dokázala postoupit dál. V semifinále odehrála s Nymburkem slušné zápasy, ale měla smůlu na zranění během této série. Čeká nás těžký soupeř, který se na konci sezóny dostal do vynikající formy. Ve vyřazovací části hraje vyborne Dominik Heinzl, který nám bude dělat problémy pod oběma koši. Výborně zapadl do ostravského týmu David Škranc. A pokud chceme získat třetí místo, potřebujeme přibrzdit osu Majerčák, Madden, Williams, která táhne Ostravu celou sezónu. V krátkém čase se připravíme a pokusíme se předvést co nejlepší výkon."
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: "Nepodařilo se nám naplnit naše sny a cíle v podobě postupu do finále a zisku mistrovského titulu. Nicméně slibuji za celý tým všem našim fanouškům co v nás věřili a stále věří, že uděláme vše pro to, abychom tuhle sezónu zakončili s bronzovou medailí na krku!" 

Nad startem Jordana Ogundirana stále visí otazník a rozhodnuto bude až před samotným utkáním.

Vzájemné zápasy v zákl. části Kooperativa NBL:
BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 99:63
Pomikálek 16,  Walton 14,  Šturanovič 14, Svoboda 13 - Williams 13, Jeter 10, Majerčák 9.
NH Ostrava - BK ARMEX Děčín 80:71
Williams 17, Madden 15, Majerčák 13 - Svoboda 30, Šturanovič 22, Walton 11.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Jordan Ogundiran 26:4 4/4 5/0 4/4 1 3 4 0 4 0 0 5 3 17 12
5 - Tomáš Pomikálek 26:57 7/5 6/3 3/2 2 6 8 0 2 0 0 3 5 23 21
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
7 - Tadeáš Slowiak 12:50 3/1 2/0 2/1 1 0 1 1 2 0 0 2 2 2 3
8 - Zdravko Bošković 5:10 0/0 0/0 4/2 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2 2
11 - Matěj Svoboda 24:46 3/0 7/1 2/1 0 4 4 0 1 0 3 2 2 -4 4
13 - Filip Kroutil 30:3 0/0 5/1 0/0 1 2 3 0 3 3 1 0 0 7 3
14 - Petr Macháč 7:13 4/3 0/0 0/0 3 0 3 0 0 0 0 1 4 5 6
16 - Jan Štěrba 20:45 4/1 2/1 4/3 5 4 9 0 3 1 0 5 1 20 8
16 - Jan Štěrba 20:45 4/1 2/1 4/3 5 4 9 0 3 1 0 5 1 20 8
21 - Martin Mach 0:54 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -1 0
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 28:53 8/5 2/0 5/4 1 3 4 0 3 1 3 4 4 13 14
47 - Maksim Šturanović 16:22 5/1 0/0 4/3 1 4 5 1 2 0 1 2 1 8 5
40:00 42/21 31/7 32/23 20 30 50 2 23 6 8 31 24 112 86

NH Ostrava

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Matej Majerčák 39:22 3/2 9/3 11/8 0 2 2 0 10 2 2 7 4 26 21
10 - Matěj Snopek 10:35 0/0 0/0 2/2 1 3 4 0 0 0 1 1 3 3 2
16 - Igor Patrik Svoboda 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
18 - Štěpán Svoboda 16:26 0/0 4/0 0/0 0 1 1 0 1 0 0 0 3 -5 0
19 - Mikuláš Čank 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Dominik Heinzl 27:21 8/6 0/0 5/2 4 2 6 0 1 0 1 7 4 18 14
21 - Elyjah David Williams 31:54 9/5 1/0 3/2 1 4 5 0 4 0 3 3 3 12 12
23 - Matyáš Janů 9:37 1/1 2/2 2/0 1 1 2 0 0 0 0 1 3 6 8
35 - Michal Svoboda 35:35 6/2 8/2 2/2 0 2 2 0 3 1 2 4 4 6 12
40:00 27/16 24/7 25/16 7 15 22 0 19 3 9 23 24 66 69
Nahoru