BK Děčín vs BC Komárno 78 : 67

14. 02. 2024, 15:00 HOD. SH Královka

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Walton, Ogundiran, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič
Komárno: Gilbreath, Volárik, Páleník, Nuhu, Walker  

Válečníci jako vítěz loňského ročníku Českého poháru mužů jsou dál v boji  o triumf na letošním Česko-Slovenském poháru. Ve čtvrtfinále závěrečného turnaje Final 8 totiž porazili díky povedenému finiši "ďábly" ze slovenského Komárna a zítra si zahrají semifinále. 
Utkání začala oboustranně poněkud nervózně a oba celky minuly své první dvě střely. Úvodní body tak zaznamenal až po minutě kanadský pivot Komárna, Walker, děčínský Walton ale rychle otočil na 4:2. Další minuty byly vyrovnané, v polovině této části to bylo 8:8, po trojce slovenského Foltína bylo srovnáno na 12:12. Pak si ale došel Ogundiran pro faul, sice proměnil jen jednu šestku, ale Macháč po útočném doskoku nabil Kroutilovi a ten proměnil trojku - 16:12. Po trojce Štěrby pak vedl Děčín už 20:14, po šestkách Ogundirana dokonce 22:14. Jenže v koncovce první čtvrtky se pěti body prosadil rozehrávač Gilbreath a snížil na 24:21. Ve druhé desetiminutovce skóroval jako první Mach, který zakončil hezkou akci Děčína a zužitkoval asistenci Štěrby. Soupeř se ovšem stále držel na dostřel a dokázal odpovídat na bodové úspěchy Válečníků. Díky trefám Šturanoviče odskočil Děčín po třech minutách na 34:27, ale nedokázal důrazněji potrestat nepřesnosti Komárna, takže v polovině této čtvrtky to bylo 34:30. Navíc se přestalo dařit střelecky a "ďáblové" se pomalu přibližovali. Necelé tři minuty před poločasovou přestávkou ztráceli po čtyřech šestkách Volárika už jen dva body - 36:34. Střelecké trápení pak dokreslily neúspěšné střelecké pokusy Kroutila po dvou útočných doskocích, teprve ten třetí skončil faulem a děčínské křídlo přesnými trestnými hody opět pohnulo skórem na straně Děčína - 38:34. Vzápětí se blýskl parádním okamžikem kapitán Pomikálek, když smečí přes hlavu zády ke koši zapsal koš a navíc byl faulovaný - 41:34. Ale hosté v posledních vteřinách snížili na 41:38.  
Vstup do druhé půle vyšel podstatně lépe Komárnu, které přesně střílelo, dalo šest bodů v řadě a otočilo na 41:44. První body Válečníků obstaral až po třech minutách Svoboda, hosté však ihned kontrovali trojkou - 43:47. Naštěstí Děčín v dalším průběhu zlepšil obranu, Kroutil snížil po dalším útočném doskoku a následně Walton po koši s faulem vrátil Válečníky do vedení - 49:47. A takřka vyrovnaný stav platil i na konci třetí čtvrtiny - 53:52. Poslední periodu opět zahájilo lépe Komárno, které i díky trojkám Gilbreatha, Páleníka a Walkera vedlo po dvou minutách 56:60. Pak ale přišly veliké chvíle Matěje Svobody, který trefil dvě trojky v řadě a vzal soupeři vítr z plachet - 62:60. Navíc vzápětí získal Walton míč a dal další dva body. Mohly to být tři, ale Walton šestku po faulu neproměnil, což ovšem nevadilo, protože míč doskočil Macháč a Svoboda si došel pro faul a dvě šestky - 66:60. Komárno se samozřejmě nechtělo vzdát a přitáhlo se na 68:66. Dvě minuty před koncem sáhl Matěj Svoboda pro další velikou střelu, když dvě vteřiny před koncem útoku vypálil těžkou trojku a dal - 72:66. Následně po jednom trestném hodu Gilbreatha vypustil další trojku a znovu byl přesný - 75:67. A povedený finiš Válečníků pak podtrhly dva body Ogundirana z brejku a jedna šestka Waltona po zisku a následném faulu soupeře - 78:67.
Děčín svého soupeře jednoznačně přestřílel, když vyprodukoval 69 střel, kdežto Komárno jen 50. Válečníci dali více bodů z dvojkových střel (22/45:15/28), v trojkách to byla remíza (6/24:6/22), v trestných hodech byli lepší hráči ze Slovenska (16/25:19/25). Děčín kraloval na doskoku, kde zvítězil 43:31, na útočné doskoky to bylo 20:8, a na body z druhých šancí 19:8. V asistencích byla remíza 15:15, Děčín měl více zisků (12:8) a méně ztrát (16:21). Navíc ztráty soupeře daleko efektivněji trestal (23:10). Válečníci vyhráli i na body z brejků (18:13) a jejich lavička porazila tu soupeře 18:10.
Děčín táhl za postupem především Matěj Svoboda, který se postupně rozjel k parádnímu výkonu (18 bodů v poslední čtvrtce) a celkem nastřílel 26 bodů (dvojky 6/12, trojky 4/8, TH 2/2). AJ Walton se také rozjížděl pomaleji, ale nakonec nastřílel 14 bodů, měl 5 zisků a ve čtvrté čtvrtině dirigoval svůj tým za postupem. Ogundiran pomohl 9 body a získal stejně jako Walton šest faulů. Kroutil zapsal 7 bodů, Šturanovič 6 a bodově se nakonec prosadili všichni až na Slowiaka. 
Komárno mělo nejlepší střelce ve Walkerovi, který dal 18 bodů, ale prakticky neslezl z palubovky. Gilbreath dal 16 bodů, ale v závěru se vyfauloval. Nuhu a Volárik pomohli 10 body, zbytek hráčů bodově paběrkoval. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Odehráli jsme velmi těžký zápas. Komárno na nás bylo dobře připravené. My jsme se potýkali s velmi špatnou úspěšnosti střelby, a to společně s naší špatnou obranou, hlavně clony na hráče s míčem, nám dělalo celý zápas problémy. Nakonec jsme utkání zlomili a jsme za to rádi.”
Ivan Djordjevič, tréner BC Komárno: „Myslím si, že jsme hráli dobrých třicet sedm až třicet osm minut. V klíčových okamžicích je ale potřebné hrát rozumněji. V dnešní den, v tomto zápase jsme úplně ztratili v závěru koncentraci. Když se podívám na statistiku, dvacet útočných doskoků Děčína a našich dvacet jedna ztracených míčů je naším obrazem. Přijeli jsme do Prahy s deseti hráči, tři z nich jsou mladíci. Takto to teď zkrátka je. Hledáme nyní dva nové hráče a až přijdou, bude to velmi lepší.“
                                 
Hráči po utkání
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Moje body a střely tak nějak přišly z toho, že v posledních pěti minutách jsme konečně začali hrát tak, jak jsme chtěli. Začali jsme být agresivní a začali jsme běhat. V obraně jsme získali nějaké míče a mě pak padla jedna a druhá trojka. Tím jsem získal sebevědomí, ale ono to stáhlo celý tým, začali jsme být konečně agresivní a koncovku jsme si pohlídali. Dnes jsme se nějakých třicet sedm možná třicet osm minut rozběhávali a dostávali do tempa. Cítil jsem, že nám to nejde, že nám chyběla energie, že jsme byli mrtví. Možná to bylo časem zápasu, protože v tuhle dobu jsme zvyklí spát po obědě a nikoliv hrát basketbal. Každopádně jsem moc rád, že jsme se nakonec rozeběhli a postoupili do semifinále.”
Alonzo Walker, pivot BC Komárno: „Chci pochválit Děčín, že přijel připraven bojovat. Určitě od nás nečekal, že s ním svedeme takovou bitvu. Dali jsme do toho velkou energii, byla tam týmová koncentrace, a od trenérů jsme byli připraveni. Na konci zápasu ale přišly momenty, po kterých nám uniklo vítězství. Děkujeme fanouškům za podporu.“

BK ARMEX Děčín - BC Komárno 78:67
Body Děčína: Svoboda 26 (4x 3), Walton 14 (5 asistencí, 5 zisků, 6 získaných faulů), Ogundiran 9 (6 získaných faulů), Kroutil 7 (1x 3, 6 doskoků), Šturanovič 6, Štěrba 5 (1x 3), Pomikálek 5 (6 doskoků), Macháč 4, Mach 2, Slowiak 0.
Body Komárna: Walker 18 (1x 3, 7 doskoků), Gilbreath 16 (2x 3, 5 asistencí, 6 získaných faulů), Volarik 10, Nuhu 10 (7 doskoků, 6 získaných faulů), Foltín 5 (1x 3), Bernard 3 (1), Páleník 3 (1), Dolník 2, Danielič 0.  
Střelba za 2 body 22/45:15/28, za 3 body 6/24:6/22, TH 16/25:19/25. Doskoky 43:31 (útočné 20:8), asistence 15:15, ztráty 16:21, fauly 20:22.

Čtvrtiny: 24:21, 17:17, 12:14, 25:15                                                        

Rozhodčí: Z. Tomašovič, P. Blahout, S. Bara 

Komisař: R. Paulík

Diváci: 491 

Fotografie Lukáše Droppana ze zápasu ZDE.

PŘED UTKÁNÍM

Oslava 100 let československého basketbalu vyvrcholí v Praze na Královce od 14. do 16. února závěrečným turnajem Louda Auto Final 8 Česko-Slovenského poháru, na který se ze slovenské strany kvalifikovaly čtyři nejlepší týmy po 18. kole základní části Niké SBL: Patrioti Levice, MBK Baník Handlová, BC Komárno a Iskra Svit. Na české straně se rozhodlo o závěrečné čtveřici ve čtvrtfinále Českého poháru, když postupujícími se staly týmy BK ARMEX Děčín, USK Praha, BK REDSTONE Olomoucko a ERA Basketball Nymburk.

Prvním soupeřem Válečníků ve čtvrtfinále Final 8 bude BC Komárno, aktuálně pátý tým slovenské nejvyšší soutěže mužů. 

Komárno začalo sezónu účastí ve Final Four Federálního poháru, kde v semifinále jasně nestačilo na Opavu 74:114, v boji o bronz pak podlehlo Levicím 71:83. 

Do ligové soutěže se ale Komárnu vstup povedl, když vyhrálo první tři zápasy. Pak sice padlo opět s Levicemi, jenže následovalo šest vítězství v řadě. Tyto úspěchy však zkalily následující čtyři prohry v řadě, po kterých se už Komárnu dařilo střídavě a nyní je na 5. místě se stejnou bilancí 15 výher a 10 porážek jako čtvrtá Iskra Svit a třetí Prievidze.

"Ďáblové", jak se přezdívá loňskému vicemistru slovenské ligy, vyměnili v této sezóně už několik trenérů. Před prvním utkáním došlo k nečekanému rozvázání spolupráce s Krunoslavem Krajnovičem, po sérii dobrých výsledků skončil i Goran Samardžiev a Komárno už potřetí angažovalo Miljana Čuroviče, kterého český fanoušek zná z loňské sezóny v Olomoucku. Jeho mise však skončila po 16 zápasech a "ďáblové" tak mají za trenéra jeho asistenta Ivana Djordjeviče. 

Během působení trenéra Čuroviče došlo k hráčským změnám, kdy do týmu zamířila jména jako Michal Dolník (Slovensko), Sal Nuhu, Bryant Bernard a Ja'Qualyn Gilbreath (všichni USA). Kádr naopak opustili Izraelec Amit Ebo a Američan Yusuf Mohamed. 

Nejlepším střelcem týmu je pivot z Bosny a Hercegoviny, Miljan Markovič, který zapisuje v průměru 15,3 bodu, k tomu pak přidává 8 doskoků. Slovenský křídelník Juraj Páleník, jehož si příznivci basketbalu pamatují z Prostějova, Opavy, Ostravy či Slavie Praha, dává 13 bodů, kanadský pivot Alonzo Walker má průměr 11,7 bodu a 7 doskoků. Rozehrávač Gilbreath má průměr rovněž 11,7 bodu.

Ve středu 14. února se budou hrát i zbylá čtvrtfinále, ve který se utkají: ERA Basketball Nymburk - Iskra Svit (11:00), USK Praha - MBK Baník Handlová (17:00) a BK REDSTONE Olomoucko - Patrioti Levice (20:00).

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Komárno je přední tým slovenské ligy. Čeká nás těžký zápas, ale uděláme všechno proto, abychom v něm uspěli a urvali velmi ceněné semifinále Česko-Slovenského poháru."
Lukáš Rozsypal, křídlo BK ARMEX Děčín: "Tuto středu nás čeká první utkání na Final 8. Komárno už není stejný tým, jaký jsme viděli před sezónou na Federálním poháru. Obměnili jak hlavního trenéra, tak i několik hráčů. My se musíme co nejlépe připravit, nikoho nepodcenit a udělat další úspěšný krok k boji o medaile."

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Nahoru