BK ARMEX Děčín vs BBC Bayeruth 76 : 89

16. 09. 2023, 17:30 HOD. SH Západní ulice, Varnsdorf

PO UTKÁNÍ

Děčín bez svého kapitána Tomáše Pomikálka, a také bez mladých Žižky a Randýska, naopak už s uzdraveným Cubbagem nastoupil k poslednímu přípravnému utkání proti německému BBC Bayreuth, jenž se připravuje na sezónu v ProA s jasným cílem zpětného postupu do easycredit BBL. Západní sousedé přicestovali do Varnsdorfu po pátečním tréninku v Děčíně a čtvrteční výhře v Ústí nad Labem 83:87.

Slavnostní utkání začalo po gratulacích hned k trojici kulatých narozenin domácím trenérům. Místní klub však slaví jubileum nejvýznamnější, a to 75 let basketbalu ve Varnsdorfu. Bayreuth na čtyři Šturanovićovy body odpověděl tříbodovou střelou a jako by hned od začátku předznamenával, v čem bude tkvět jeho hlavní útočná zbraň. Po úvodním tlaku ARMEXu se hosté oklepali a vyrovnali hru i skóre, po první čtvrtině 21:20. Německý tým pokračoval i nadále v přesné mušce z dálky a tím trápil děčínskou obranu, když proměnili osm trojek za úvodním 20 minut zápasu, aby v poločase svítilo na tabulích skóre 40:43.

Bayreuth hned ze začátku druhého poločasu svou aktivitou a pohybem dělal děčínským problémy, Válečníci však bojovali a i při rozkládání minutáže mezi všech deset přítomných hráčů byl stav utkání po 30 minutách zcela vyrovnaný 65:65. V posledním dějství pokračovala přesnost střelby hostů, kteří rychle odskočili a svůj náskok dokázali kvalitně hájit i proti děčínskému úsilí se dotáhnout. Zápas spěl do vyrovnané koncovky, když ještě ve 35.minutě bylo skóre 69:72. Bayreuth ale v závěru našel více sil, byl přesnější a důraznější. Koncovku zvládl nakonec lépe německý celek a zvítězil tak 76:89.

Před hezkou návštěvou, oceňující pohledné akce na obou polovinách hřiště se hrál fyzický kvalitní basketbal hodný svého účelu, tedy finálně připravit obě družstva na rychle se blížící soutěžní utkání. Poděkování patří domácímu klubu za kvalitní organizaci celé události a krásných oslav jejich výročí. 

Fotogalerie z utkání naleznete ZDE.

BK ARMEX Děčín - BBC Bayreuth 76:89 (21:20 40:43 65:65)
Střelci DC: Walton 20, Svoboda 14, Cubbage 12, ...
Střelci Bay: Gatling 21, Fofana 18, Carver 13, Sjolund 12, ...

PŘED UTKÁNÍM

Tým trenéra Grepla čeká v sobotu poslední prověrka před novým ročníkem Kooperativa NBL a to na palubovce našeho spřáteleného klubu. Basket Varnsdorf slaví 75 let, a tak uspořádal Dny basketbalu. Jedním z vrcholů oslav bude utkání BK ARMEX Děčín proti BBC Bayreuth. Utkání předchází dvojzápas mladších minižaček s Libercem, druhý den se pak místní mužský B-tým utká s Görlitzer BC Squirrels, jenž je ve Varnsdorfu na soustředění podobně jako tam již tradičně jezdí děčínská mládež. Oslavy 75 let basketbalu ve Varnsdorfu však mají ještě jeden hlavní cíl, a tím bude setkání bývalých hráčů, trenérů, rozhodčích a funkcionářů, kteří v klubu v průběhu dlouhé historie působili. Setkání je naplánováno na sobotní večer po utkání Válečníků a účast přislíbily desítky osobností (nejen) varnsdorfského basketbalu.

Německému klubu z Bayreuthu se loňský ročník nevydařil a po dlouhých 13 letech sestoupil z Bundesligy, kde bylo jeho novodobým nejlepším umístěním 4.místo v sezóně 2016/17. V předchozím období vyhrál Bayreuth dvakrát pohár BBL-Pokal (roky 1988 a 89) a získal mistrovský titul (1989). Pro nadcházející ročník plánuje vedení klubu okamžitý návrat do BBL, nicméně došlo k úplné proměně kádru i trenérského štábu, kde není bez zajímavosti přestup dlouholeté místní legendy Bastiana Doretha, jenž se po osmi sezónách přesunul do teď již konkurenčního Norimberku. 

Novým trenérem se stal už v dubnu zkušený Bosňan Mladen Drijenčić žijící a působící 20 let v německém Oldenburgu, který si složil mezinárodní družinu ze zajímavých jmen a s těmi nejvyššími cíli. Švýcar, Řek, Nor, dva Američané, Íránec (s německým pasem) nebo třeba hráč ze Sierra Leone tvoří společně s několika spíše mladšími Němci nově vytvořený kádr BBC Bayreuth. I proto je výčet dosavadních přípravných duelů poměrně dlouhý. Výhra s Coburgem (ProB) 102:67, prohra v Drážďanech (ProA) 84:88, těsné prohry na turnaji s Frankfurtem (ProA) 64:72 a Zielonou Gorou 98:99. Dál pak výhry v Kirchheimu (ProA) 82:81, na půdě Breitengüssbachu (ProB) 48:74, a také 71:105 v Erfurtu (proB). Poslední duel odehrál Bayreuth ve čtvrtek v Ústí, kde zvítězil 83:87. 

Podobně jako Drážďany čeká také Bayreuth nejprve domácí pohárový zápas proti bundesligovému týmu - zde půjde o tým z Heidelbergu, a to už v pátek 22.září, následně Němci začínají ProA na palubovce Frankfurtu.

Otazník v sestavě Děčína zůstává u Mikea Cubbage, který vynechal poslední dva přípravné duely, ale stav se rychle zlepšuje. Naopak s jistotou nenastoupí Tomáš Pomikálek léčící zranění kotníku z finálového utkání Federálního poháru s Opavou. 

Nahoru