Patrioti Levice vs BK Děčín 74 : 78

08. 09. 2023, 19:30 HOD. Športová hala Levice

PO UTKÁNÍ

Tak jak Válečníci skončili minulou sezónu, začali i tu novou. Tedy zápasem, který došel až do prodloužení. Jenže zatímco v posledním ligovém finálovém duelu podlehli domácí Opavě, tentokrát přidanou pětiminutovku zvládli na jedničku a postoupili do finále Federálního poháru.
Semifinálový duel poháru se slovenským mistrem byl od úvodu velmi vyrovnaný a oboustranně herně stále ještě syrový. První body zaznamenal po minutě a půl Walton, který zapsal koš s faulem. Domácí rychle otočili na 5:3, jenže Svoboda byl při své úspěšné dvoubodové střele faulován a šestku proměnil - 5:6. Děčané následně odskočili na 5:12, ovšem v posledních třech minutách nedali ani bod a Levice i díky trojce Kněževiče otočily na 14:12. V úvodu druhé čtvrtiny se rychle prosadily děčínské letní posily, Cubbage a Šturanovič - 14:16. Oba hráči skórovali také v dalších minutách a Cubbage trojkou vyrovnal na 23:23. V polovině této desetiminutovky si vykoledoval koš s faulem Macháč a překlopil vedení zpět na stranu Válečníků - 23:26. Jenže domácí kontrovali trojkou s faulem a bylo to 27:26. Přetahovaná pokračovala a Cubbage svojí druhou trojkou (byly to jediné trojky Děčína v celém utkání!) zařídil svému týmu vedení 33:35. Levice sice vyrovnaly z trestných hodů, ovšem Cubbage jednou šestkou pečetil na poločasových 35:36. Definitivní tečku za prvním poločasem pak udělal blok Martina Macha, který čistě zastavil Kaukiainena.
Druhý poločas přinesl důraznou hru obou týmů, ale také střelecké trápení. Válečníci dobrou obranou nedovolovali domácím snadná zakončení, a ti za deset minut dali pouhých pět bodů! Děčín byl v útoku o něco produktivnější a postupně si budoval náskok, který se po koši Kroutila vyšplhal na 37:48. Levice pak zapsaly díky Kněževičovi trojku, což byl jejich jediný koš ze hry v této čtvrtce, ale následoval faul Kováče, vzápětí technická chyba pro stejného hráče a Svoboda třemi šestkami upravil na 40:51. Čtvrtou periodu však Patrioti začali skvěle, za minutu a půl trefili tři trojky a vymazali náskok Děčína - 49:51. Po oddechovém času trenéra Grepla se Válečníci otřepali a Šturanovič se Svobodou zvýšili na 49:57. Ještě necelé tři minuty před koncem vedl Děčín po koších Macháče a Slowiaka zdánlivě dostatečně 52:61, po trefě Svobody to bylo minutu a půl před koncem dokonce 53:63. Koncovka se ovšem Válečníkům nepovedla a domácí Adaway osmi body vyrovnal na 64:64.
Naštěstí v nastavení už Děčín nezaváhal. Vše začaly tři body Šturanoviče, poté Adaway minul dvě ze tří možných šestek a naopak Walton košem zvýšil na 65:69. Domácí pak zahodili další šestku a Cubbage upravil na 66:71. O zdramatizování se postarala šestá trojka Kněževiče, ovšem Cubbage i Walton byli z čáry trestného hodu neomylní a zvedli rozdíl ve skóre na 69:75. Adaway další trojkou přitáhl na 72:75, Kroutil ale šestkami odpověděl - 72:77. V posledních vteřinách už stihl domácí Adaway jen zasmečovat a tečku za postupem Děčína do finále pak symbolicky udělala jedna šestka kapitána Tomáše Pomikálka - 74:78.       
Oba celky nepředvedly žádný střelecký koncert - Levice měly úspěšnost 29%, Děčín 36%. Domácí proměnili za 45 minut jen 9 střel za 2 body, naopak si pomáhali trojkami, kterých dali 12, ovšem ze 42 pokusů! Válečníci naopak dominovali za dva body (26/55), ale trápili se v trojkách (2/22). V trestných hodech to byla plichta, oba týmy daly po 20 šestkách. Také další statistiky byly vyrovnané, Děčín o kousek vyhrál na doskoku, měl o tři ztráty méně a dal 21 bodů z brejků. Patrioti naopak vyhráli v asistencích (16:6) a měli lepší lavičku (27:17). 

Tomáš Grepl, tréner Děčína: „Věděli jsme, že nás čeká v semifinále Federálního poháru těžký soupeř. Zápas byl vyrovnaný od začátku do konce. Nám se podařilo získat několikabodové vedení, dá se říct, že jsme měli koncovku ve svých rukou, ale úplně nepochopitelně jsme ji Levicím odevzdali. Zvládli jsme však prodloužení, měli jsme v něm trochu více štěstí a to rozhodlo zápas. Pro nás skvělý výsledek."

Tomáš Pomikálek, hráč Děčína: „Nebyla to pěkná výhra, ale stále je to vítězství, a to se počítá. Ja nejsem s tím osobně spokojený, je tam strašně hodně mezer v obraně. Samozřejmě, když to nepadá v útoku, je to druhá věc. Je to basketbal, je to kulaté a přijde to. My však nenecháme hru trochu plynout, je tam mnoho věcí, které se dají zlepšit. Jsme ve finále, v sobotu nový zápas a začíná se od nuly."

Ve finále, které se harje v sobotu 9. září od 19:30, se Válečníci potkají s Opavou, která ve druhém semifinále rozdrtila Komárno 114:74. 

Patrioti Levice – BK ARMEX Děčín 74:78 po prodl.
Body Levic: Adaway 20 (2x 3, TH 8/14, 7 získaných faulů), Kněževič 19 (6x 3), Howard 10 (12 doskoků), Kaukiainen 8 (2x 3, 6 asistencí), Wheeler 7 (1x 3), Bojanovský 6 (13 doskoků), Kováč 4 (1x 3), Pažický 0, Abrahám 0, Chaban 0, Solčánský 0.
Body Děčína: Šturanovič 17 (10 doskoků), Svoboda 17 (9 doskoků), Cubbage 13 (2x 3), Machač 9, Walton 9 (6 získaných faulů), Pomikálek 5, Kroutil 4, Slowiak 2, Rozsypal 2, Mach 0, Bobek 0.
Střelba za 2 body 9/29:26/55, za 3 body 12/42:2/22, TH 20/29:20/24. Doskoky 47:49 (útočné 13:13), asistence 16:6, ztráty 18:15, fauly 26:26.

Čtvrtiny: 14:12, 21:24, 5:15, 24:13 - 10:14 

Rozhodčí: J. Baloun, J. Kavan, J. Kremser

Diváci: 700

Snímky ze zápasu, které najdete v Galerii, poskytl Lukáš Droppan, fotograf Patriotů Levice.

PŘED UTKÁNÍM

Federální pohár je projektem, jenž si získal zajímavé renomé v mediálním předsezónním prostředí a jeho uplynulá utkání byla vítána nejen slovenskými i českými kluby, ale také jejich příznivci. Pro ročník 2023/24 byl formát změněn na účast finalistů z obou zemí, a tak se Final Four v Levicích účastní také BK ARMEX Děčín. Ten se v pátečním druhém semifinále utká se slovenským mistrem z Levic. První semifinále sehraje český mistr z Opavy proti slovenskému finalistovi BC Komárno. Zápasy o celkové pořadí jsou pak v plánu v sobotu znovu od 17:00, respektive 19:30. Všechny zápasy bude možné sledova na televizní stanici JOJ Šport.

Patrioti Levice jsou již etablovaná značka, a to nejen na Slovensku, ale svou výraznou stopu již zapisuje i na evropské mapě. Tým trenéra Madzina měl náročnou sezónu, jíž však zvládl velmi úspěšně a k marketingovému budování jména klubu přispěl ohromnou měrou také na poli sportovním. 

Slovenský mistr dokázal obhájit domácí titul, ač se cesta přes vyřazovací boje zdála trnitější, než se očekávalo. Především ale v začátku minulého ročníku šokoval postupem přes dvě kola kvalifikace o Ligu mistrů, kde se dostal až do finále proti domácímu španělskému velkoklubu Unicaja Malaga. Po srdnatém boji Patrioti se vztyčenou hlavou prohráli, a čekala je základní skupina FIBA Europe Cupu, kde narazili mimojiné na BK Opava. Nejzajímavější skupina dopadla kuriózně vyrovnaným poměrem výher a porážek u všech čtyř týmů 3-3, ale díky poslednímu zápasu Levice-Opava postoupil na skóre na úkor Opavy právě slovenský celek. V následující skupině drželi naději na postup až do posledního utkání, kdy jim ale nepomohl výsledek druhé dvojice a do play-off už se Patrioti nedostali. 

Letos čeká Levice opět boj o účast v Lize mistrů, kde se 25.9. v tureckém Beleku utkají s kypeským AEK Larnaka. V případě postupu pak čeká vítěz duelu Benfica Lisabon - TSU Tbilisi, a pak další soupeř s vedlejší nalosované "větve". Pokud Levice nepostoupí, čeká je opět účast ve FIBA Europe Cupu, kde bude zařazen do skupiny podle fáze vypadnutí z kvalifikace o Ligu mistrů.

Kádr slovenského mistra čítá několik jmen z úspěšného loňského kolektivu včetně MVP finále Kněževiče, kaitána Bachana, "lucemburského" Slováka Kovače či reprezentanta Abraháma. Klub představil už i dvě americké akvizice - menší křídlo Adaway a univerzální menší pivot či vyšší křídlo 3/4 Howard. Zvučným jménem by měl být také finský střelec Kaukiainen. Ex-děčínský Eda Kotásek v Levicích pokračovat nebude, když zamířil do týmu Slávia SPU Nitra - nováčka slovenské SBL. Poslední, a asi nejzajímavější akvizicí Patriotů je americký menší pivot Aaron Wheeler, jenž vloni nastupoval v zámořské G-league. Trenér Madzin tak bude mít k dispozici jistě velmi silnou družinu a v domácím prostředí bude mít nejvyšší ambice.     

Dosavadní příprava Levic obsáhla účast na turnaji Brno Open (2.místo po výhře s maďarským ZTE Zalaegerszeg 80:76 a prohře s domácími 58:80), a domácí otevírání sezóny s Brnem (v sobotu 2.9., výhra Patriotů 87:76).

Semifinále Final Four Českého poháru
pátek 8.9. od 19:30, Športová hala Levice
Patrioti Levice - BK ARMEX Děčín 

Nahoru