BK ARMEX Děčín vs Flyers Wels 70 : 62

02. 09. 2023, 15:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Ačkoliv skóre otevřel Filip Kroutil úspěšnou trojkou po pohledné kombinaci, bylo od prvních minut znát, že sobotní odpoledne nebude tím nejpovedenějším zápasem Děčína v přípravě. Rakouský soupeř se bojovně naladil a znovu potvrdil, že umí být houževnatým celkem, který nechce svoji kůži odevzdat zadarmo. Domácí udělali několik nevynucených ztrát, hosté vytvářeli tlak a využívali děčínské nepřesnosti. Po prvním dějství se tak ujali vedení 13:18

ARMEX se zmobilizoval a po pár minutách si vzal zpátky vedení Pomikálkovo trojkou, ale Wels prokazoval své kvality a především zkušený Von Fintel trápil domácí svoji aktivitou a přesným zakončením. Přestože Válečníci vyhráli druhou čtvrtinu, Rakušané zůstali v nejtěsnějším vedení a do šaten se tak odcházelo za stavu 36:37.

Ani ve třetí desetiminutovce se Děčín nerozjel do své obvyklé intenzity a na obou stranách týmy kupily chyby. Bojovnost se však nedala upřít ani jedné straně, na hráčích však byla patrná únava z probíhající přípravy na novou sezónu. Smírný stav a nízké skóre 11:11 znamenalo nadále trvající vedení Letců z Welsu 47:48, kdy se za hosty ke kapitánovi přidal mladý Kovačevič, na domácí straně pak předváděl své pověstné nájezdy Walton, i když i on minul nevídaně mnoho střel, byť byly všechny ztížené pozornou rakouskou obranou.

Rakušané kousali i dál a s pocitem šance na výhru a s podařeným vstupem navýšili svůj náskok až na 51:58. V tu chvíli se však konečně rozhýbal válečnický stroj a domácí šňůrou 17:4 v posledních pěti minutách rozpumpovali i hezkou diváckou návštěvu, atmosféra se stala opět hlučnou, veselou a jásající po každém úspěchu na obranné i útočné polovině. Děčin i přes nepříznivý vývoj potvrdil své přízvisko Válečníci a strhnul výhru na svoji stranu 70:62.

Na hřiště se znovu podívala celá dvanáctka, a i mladíci předvedli několik pohledných momentů. Každá minuta v podobné intenzitě je pro mladší hráče ohromným přínosem. Wels svým přístupem ARMEX důkladně prověřil a celý dvojzápas se nesl v soutěživém, bojovném, ale férovém duchu. Rakouští trenéři projevili spokojenost se svým přípravným kempem v našem krásném městě a znovu projevili zájem se vrátit i za rok.      

BK ARMEX Děčín - Raiffeisen Flyers Wels 70:62
Nejlepší střelci Děčína: Walton 18, Cubbage 16, Svoboda 13, ...
Nejlepší střelci Welsu: Von Fintel a Kovačevič 13, ...

Čtvrtiny: 13:18, 23:19, 11:11, 23:14 

Rozhodčí: Blahout Petr, Ulrych Lukáš, Melichárek Ivo

PŘED UTKÁNÍM

Tradiční rakouský tým Flyers Wels, poslední roky prezentující titulárního bankovního partnera Raiffeisen, se po slabší sezóně 2021/22 (7.místo) v loňském roce vrátil na špičku tabulky našich jižních sousedů. Jeho cesta skončila v semifinále play-off, kde vypadl v napínavém regionálním derby 2-3 na zápasy s pozdějším mistrem Gmundenem.  

Trenér Sebastian Waser si náš krásný Děčín oblíbil jako destinaci pro herní soustředění a již počtvrté přiveze svůj tým do města, kde stráví necelý týden a sehraje zde dva přípravné duely proti BK ARMEX Děčín. Naposled v září 2022 zvítězili Válečníci v obou duelech (79:66 a 98:81), a na rakouském celku byla vidět nesehranost a postupné skládání obměněného kádru. Jeden z nejdůležitějších hráčů dokonce přiletěl do Prahy, kde jej Wels vyzvedával až v den prvního duelu a ještě před začátkem došlo ke změnám. Také letos nestihl klub odtajnit mnoho hráčů. Zatím byli oznámeni mladí rakouští bratři Tepicovi (Danilo a Gavrilo), další Rakušan Paul Isbetcherian a německé křídlo Radii Caisin. V posledních dnech se objevilo první zámořské jméno v americkém pivotovi Manny Littlesovi. Síla kádru se tedy teprve ukáže. 

První duel se odehrál ve středu 30.8. a Děčín ho zvládl lépe výhrou 84:62. Druhé střetnutí pak bude následovat v sobotu 2.9. s rozkokem již v 15:00. Rakouský soupeř dotáhl v mezidobí přestup další zajímavé posily, která se hned připojila a v sobotu tak sestavu letců vyztuží šestadvacetlietý rakouský pivot Renato Poljak přicházející ze silného Oberwartu.

Nahoru