2. kolo

BK ARMEX Děčín vs BK KVIS Pardubice 83 : 74

1. čtvrtina
18 : 19
2. čtvrtina
28 : 16
3. čtvrtina
15 : 23
4. čtvrtina
22 : 16
09. 05. 2023, 17:10 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič
Pardubice: Vyoral, Šafarčík, Pekárek, Čolak, Rikič

Válečníci ovládli také druhé semifinále na domácí palubovce a vedou v sérii 2:0 na zápasy. Ani tentokrát ale nedali prostor svým fanouškům, aby mohli přestat drtit své palce a nechat odpočinout hlasivky. Ve druhé čtvrtce se sice zdálo, že sahají po pohodové výhře, ale nakonec z toho bylo opět drama, byť ne tak nervydrásající jako v prvním zápase.
Skóre zápasu otevřel po přesných šestkách domácí Nichols, pardubický Pekárek ale ihned vyrovnal a pak se na palubovce rozhořela tvrdá a vyrovnaná bitva. V polovině úvodní periody vyrovnával Nichols na 12:12, hosté ale pak především díky dobře hrajícímu Švrdlíkovi utekli na 14:19. V posledních dvou minutách však Svoboda a Walton snížili na 18:19. Druhou čtvrtku zahájil blok děčínského Matěje Svobody, poté přišly nepřesné střelecké pokusy na obou stranách, což ale změnil po minutě a půl Kroutil, který trefil trojku. Následně si zasmečoval Pomikálek, Nichols přidal trojku a děčínský válec se rozjel. Hosté dvakrát rychle faulovali a Pomikálek z trestných hodů zvýšil na 28:19. Ani další pokusy Pardubic nenašly cíl, a tak Macháč po útočném doskoku dostal poprvé v utkání rozdíl nad dvojcifernou hranici - 30:19. Pak se dostal do střeleckého rauše Nichols, zapsal sedm bodů v řadě a Děčín vedl 37:24. Navíc pardubický Švrdlík v závěru první půle nejprve fauloval při dvojkové střele Svobodu, vzápětí dostal technickou chybu a musel se čtyřmi fauly střídat, což bylo pro hosty citelné oslabení. Matěj Svoboda pak proměnil všechny tři šestky a rázem to bylo 40:24. Hosté se ale nevzdali, po trojce Dickersona se přitáhli na 44:33, Bruner si pak sice zasmečoval, ovšem poslední slovo měl Pekárek - 46:35.
Vstup do druhé půle nezačali Válečníci vůbec zle, když nejprve ubránili 24 vteřin, navíc Nichols by l v rychlém sledu dvakrát faulován a po druhém faulu už střílel šestky - 48:35. Avšak Pardubičtí se díky pěti bodům Vyorala, koši Rikiče a trojce Šafarčíka rychle dotáhli na 50:45, po koši Čolaka s faulem už byli na dosah jediné střely - 50:48. Pak se dlouho skóre neměnilo, což změnily až dva trestné hody Waltona. Jenže na druhé straně Pekárek trojkou snížil na 52:51. Válečníci ale horké chvilky ustáli a půl minuty před poslední přestávkou vedli po šestkách Pomikálka 61:55. Ten je střílel po páté chybě Švrdlíka, který tak v zápase dohrál. Tuto smutnou chvilku ovšem hosté rozehnali díky Dickersonovi, který si došel pro faul, sice proměnil jen první trestný hod, ale pak si doskočil svůj druhý nepřesný a upravil na 61:58. Nadšení z vymazání veliké manka vydrželo soupeři ještě v úvodu poslední periody, kdy Dickerson a Šafarčík otočili na 61:62. Proti tomu byl ale Matěj Svoboda, který si ihned došel pro faul a šestkami vrátil Děčínu vedení - 63:62. Pak se prosadil Walton za dva body, Nichols proměnil jeden trestný hod a Svoboda další dva - 68:62. Pardubickou vlajku se následně pokusil zvednout Vyoral dvěma body, ale Svoboda to zhasl trojkou - 71:64. Hosté navíc často faulovali a Nichols z čáry trestného hodu zvýšil na 73:64. V koncovce začaly Pardubicím docházet síly, po trojce Kroutila dostal navíc Vyoral technickou chybu a Walton ji potrestal jednou šestkou - 77:66. Převaha Válečníků už byla patrná a Nichols po dvou útočných doskocích svého týmu zvýšil na 79:66. Hosté zareagovali oddechovým časem, který se vyplatil a snížili na 79:72. Jenže času na obrat už bylo zoufale málo, Nichols z trestných hodů dal Děčínu klid, a v závěru pečetil dvoubodovým košem na 83:74.      
Dnešní semifinále nebylo tak basketbalové, jako to první a přineslo spíše boj. Liché čtvrtiny patřily Pardubicím, ty sudé Děčínu, který v nich ale získal větší náskok a zaslouženě zvítězil. Hosté byli tentokrát střelecky aktivnější, ale domácí to vykompenzovali přesnější muškou - ve dvojkách to bylo 19/35:21/40, v trojkách 5/21:5/24. Rozhodující tak byly trestné hody, kde Válečníci nechali zapomenout na včerejšek a měli úspěšnost 83%. Hosté měli také kvalitní exekuci (80%), ale Děčín střílel 36 šestek (dal 30), kdežto soupeř jen 21 (dal 17). Dalším klíčem k úspěch Válečníků byla jejich dominance na doskoku (43:32) a 17 bodů z druhých šancí oproti 9 bodům Pardubic. Děčínu se také dařily brejky, kde vyhrál na body 22:9. Asistence byly vyrovnané (17:16), ztráty rovněž (16:15), ovšem hosté si v nich hodně polepšili oproti zápasu číslo 1. V souboji laviček byla lepší opět ta pardubická 13:31.
Válečníky táhl za druhou výhrou opět Ty Nichols, autor 29 bodů (TH 9/10, 6 doskoků, 3 asistence, 7 získaných faulů). Dařilo se také Svobodovi, který zapsal 18 bodů (TH 9/9, 3 doskoky, 2 bloky a 4 získané fauly). Dvojciferným střelcem byl ještě kapitán Pomikálek s 12 body, AJ Walton dal 9 bodů, k tomu ale měl 9 doskoků, 8 asistencí, 2 zisky a 6 získaných faulů. Kroutil pomohl 7 body, Bruner přidal 4 (+ 5 doskoků), Josipovič a Macháč po 2.
Pardubice měly dva třináctibodové střelce, Pekárka a Švrdlíka, Dickerson přihodil 12 bodů a Vyoral 10. Rikič zapsal jen 8 bodů, Čolak, Šafarčík a Štěrba měli shodně po 6 bodech.

Hráči po utkání 
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: "Dnes to bylo hodně odlišné oproti včerejšímu zápasu. Přišlo mi, že včera to bylo takové nervózní, dnes jsme tu nervozitu už ze sebe dostali. Dnešním hlavním cílem bylo ubránit pardubický útočný doskok, což si myslím se nám povedlo. V prvním poločase měl soupeř jen dva útočné doskoky. Další věcí bylo, vyrovnat se soupeři tvrdostí, a to se nám také povedlo. To se pak projevilo v poslední čtvrtině, kde Pardubice odpadly a my je přejeli. Víme, že Pardubice jsou kvalitní tým a nezabalí to, ale takový zvrat v průběhu jsme přece jen nečekali. Naštěstí jsme si srovnali hlavy během time-outu a vrátili jsme se do kolejí z prvního poločasu."
Petr Šafarčík, křídlo BK KVIS Pardubice: "Důvodem prohry bylo to, že jsme upustili od toho, jak jsme začali celý zápas a pak druhý poločas, což byla kompaktní obrana, kdy jsme si pomáhali jeden druhému a zahušťovali prostor. Ve druhé čtvrtce jsme od toho upustili a soupeř získal až šestnáctibodový náskok. Jsou to naše výpadky, které nás trápí celou sezónu. Ale přesto věřím, že to bude dlouhá série. Teď se vracíme domů a věřím tomu, že tam oba zápasy urveme. Škoda, že se dnes vyfauloval Kamča (Švrdlík), protože za mě hrál výborný zápas a pak nám chyběl. Bohužel, je vidět, že Robert (Rikič) má nějaké zdravotní problémy, ale Kamča ho výborně zastupuje. On byl dnes náš X-faktor a pomohl nám se vrátit do zápasu. Škoda jeho faulů. Děčín hraje ale také v úzké rotaci, takže jsme na tom byli stejně, ale dnes domácím pomohli opět skvělí fanoušci."

BK ARMEX Děčín - BK KVIS Pardubice 83:74
Body Děčína: Nichols 29 (2x 3, TH 9/10, 7 získaných faulů), Svoboda 18 (1x 3, TH 9/9), Pomikálek 12 (7 doskoků, 5 ztrát), Walton 9 (9 doskoků, 8 asistencí, 6 získaných faulů), Kroutil 7 (2x 3), Bruner 4 (5 doskoků), Josipovič 2, Macháč 2, Mach 0, Jansa 0, Žikla 0. 
Body Pardubic: Pekárek 13 (1x 3, 8 doskoků), Švrdlík 13, Dickerson 12 (1x 3, 4 asistence), Vyoral 10 (1x 3), Rikič 8 (5 získaných faulů), Čolak 6 (1x 3), Šafarčík 6 (1), Štěrba 6, Burda 0, Potoček 0, Vrábel 0.
Střelba za 2 body 19/35:21/40, za 3 body 5/21:5/24, TH 30/36:17/21. Doskoky 43:32 (útočné 11:8), asistence 17:16, ztráty 16:15, fauly 23:26.

Čtvrtiny: 18:19, 28:16, 15:23, 22:16

Rozhodčí: Hruša Petr, Kučírek Martin, Salvetr Rudolf

Komisař: Šikner Roman     

Diváci: 1 200  

PŘED UTKÁNÍM

První semifinále mezi Válečníky a Pardubicemi přineslo skvělou reklamu na basketbal a vítězství Děčína v prodloužení. Domácí možná trochu doplatili na poměrně rychlé vyřazení Ostravy 4:1 na zápasy, protože pak čekali osm dní na svého soupeře a výpadek z herního rytmu byl v úvodu prvního střetnutí znát. V průběhu se ale Děčín dostal do tempa a ukázal svoji sílu, když dvakrát ustál nepříjemnou koncovku, kdy soupeře sahal po výhře.
Druhý zápas bude jistě rovněž skvělou podívanou a Válečníci budou znovu potřebovat podporu svých fanoušků. Ti byli v úvodním duelu skvělí a jejich burácení v prodloužení bylo možná jedním z důvodů výhry domácích. Přijďte tedy znovu do "Maroldovky" a udělejte v hledišti bílé peklo, které pomůže Válečníkům ke druhému bodu.  
Děčín si bude muset v utkání dávat pozor na Davida Pekárka, který dal v prvním klání celkem 18 bodů, když si chodil pro fauly a nakonec proměnil 12 ze 13 šestek. Obrovitý pivot Rikič zapsal rovněž 18 bodů, jeho parťák pod košem, Kamil Švrdlík, zapsal 12 bodů. Rozehrávač Tomáš Vyoral si nepadl velmi rychle do not s děčínským publikem za své pošťuchování s Nicholsem a také ve druhém špílu se asi může "těšit" na pískání a bučení. To ale zkrátka k play-off patří.

Zápas bude opět přenášet Česká televize, takže start zápasu je v netradičních 17.10 hodin.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Pardubice hrály většinu času osobní obranu, čímž mě překvapily. Zónovou obranu vytáhly vlastně až ve čtvrté čtvrtce a prodloužení. Takže si musíme připravit nějakou akci, abychom se dostali do dobré střelecké pozice proti zóně. Samozřejmě musíme zabrat také v našem celosezónním problému, kterým jsou trestné hody. My vedeme o šest, pak ale dáme jen jeden z pěti trestných hodů a ve finále měly Pardubice ještě střelu na vítězství. Tohle nesmíme příště dopustit, mohlo by se to otočit proti nám." 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Musíme celkově zlepšit obranu, protože jsme dostali strašně moc jednoduchých košů po pick and rollu, kdy jejich pivoti rolují dolů a skórují. To drželo Pardubice v prvním utkání celou dobu nad vodou. A také jejich velmi přesné šestky. Naopak nám moc šestky nešly, takže tohle musíme rovněž zlepšit." 
                                                     
Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - BK KVIS Pardubice 85:62
Nichols 25, Pomikálek 16, Svoboda 14 - Vyoral 17, Rikič 12, Pekárek 8.
BK KVIS Pardubice - BK ARMEX Děčín 74:76
Rikič 16, Čolák 12, Vyoral 12 - Nichols 19, Pomikálek 12, Walton 11.
Vzájemné zápasy ve sk. A1:
BK KVIS Pardubice - BK ARMEX Děčín 70:84
Vyoral 17, Neal 15, Štěrba 13 - Walton 22, Nichols 17, Kroutil 12.
BK ARMEX Děčín - BK KVIS Pardubice 89:85
Bruner 24, Walton 17, Svoboda 15 - Rikič 26, Dickerson 16, Burda 11, Pekárek 11. 
Výsledek 1. semifinále:
BK ARMEX Děčín - BK KVIS Pardubice 88:85 po prodl.
Nichols 24, Walton 17, Svoboda 13, Pomikálek 13 - Pekárek 18, Rikič 18, Švrdlík 12.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Šikner Roman

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Dontae Bruner 23:4 2/2 2/0 0/0 2 3 5 1 3 2 0 1 4 10 4
1 - Dontae Bruner 23:4 2/2 2/0 0/0 2 3 5 1 3 2 0 1 4 10 4
5 - Tomáš Pomikálek 34:2 5/4 3/0 4/4 1 6 7 0 2 0 5 3 3 12 12
11 - Matěj Svoboda 31:55 6/3 5/1 9/9 0 3 3 2 0 0 2 4 1 17 18
13 - Filip Kroutil 25:51 1/0 3/2 2/1 1 3 4 0 1 1 1 1 4 6 7
14 - Petr Macháč 4:16 1/1 0/0 0/0 1 0 1 0 0 0 1 0 0 2 2
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Tomáš Jansa 3:57 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -1 0
21 - Martin Mach 3:57 0/0 0/0 0/0 0 1 1 1 0 0 1 0 1 0 0
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 25:30 4/1 3/0 9/7 0 9 9 0 8 2 4 6 4 18 9
55 - Igor Josipović 10:30 2/1 0/0 0/0 2 2 4 0 0 1 1 0 3 2 2
40:00 23/14 18/3 24/21 9 30 39 5 17 8 15 16 25 76 58

BK KVIS Pardubice

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
4 - Tomáš Vyoral 27:29 3/2 6/1 3/3 0 2 2 0 2 2 1 4 4 9 10
4 - David Pekárek 31:7 5/4 4/1 2/2 2 6 8 1 1 1 1 1 2 18 13
9 - Kamil Švrdlík 11:28 7/5 0/0 4/3 1 0 1 0 1 1 1 2 5 9 13
11 - Demarco Dickerson 22:24 10/3 4/1 5/3 1 3 4 0 4 1 2 4 2 9 12
12 - Mateo Čolak 17:2 3/1 4/1 1/1 0 1 1 0 3 1 1 2 3 4 6
13 - Josef Potoček 8:52 0/0 3/0 0/0 0 0 0 0 1 1 0 0 2 -3 0
15 - Jan Štěrba 23:7 2/2 1/0 2/2 0 4 4 0 3 1 1 2 3 11 6
18 - Matyáš Vrábel 2:40 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
24 - Matěj Burda 2:25 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0
33 - Robert Rikić 25:40 7/3 0/0 2/2 1 3 4 1 1 0 3 5 3 9 8
94 - Petr Šafarčík 27:40 3/1 2/1 2/1 2 3 5 0 0 2 1 2 2 8 6
40:00 40/21 24/5 21/17 7 22 29 2 16 10 12 23 26 74 74
Nahoru