1. kolo

BK ARMEX Děčín vs NH Ostrava 84 : 74

1. čtvrtina
22 : 16
2. čtvrtina
17 : 21
3. čtvrtina
17 : 14
4. čtvrtina
28 : 23
21. 04. 2023, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Bruner
Ostrava: Maječák, Morgan, Snopek, Mathon, Radukič

Válečníci vykročili do čtvrtfinále play-off Kooperativa tou správnou nohou. V bojovném utkání před vyprodanou halou porazili Ostravu a získali první bod do série hrané na čtyři vítězství.
Skóre utkání otevřela trojka ostravského Snopka, Pomikálek ale ihned snížil košem za dva body a Walton vzápětí přidal koš s faulem - 5:3. Na druhé straně ale Morgan trefil druhou trojku a hosté vedli 5:6. Oba celky se pak několik minut snažily překonat obranu soupeře trojkovou střelbou, ale ani jednomu se nedařilo a skóre ne narůstalo. Naopak narůstaly fauly a Morgan, klíčový hráč Ostravy měl po čtyřech minutách už tři, což byla veliká komplikace pro trenéra Cholevu. Děčín pak dál dusil svého soupeře v obraně, v útoku se povedlo Nicholsovi a Kroutilovi trefit trojky, Walton přidal tři šestky a bylo to 14:6. Jenže místo toho, aby Děčín využil ofenzivního trápení Ostravy, sám se potýkal s přesností svého zakončení a hosté začali snižovat, takže necelou minutu před první přestávkou byl stav 17:16. Naštěstí Svoboda pak trefil trojku, Pomikálek proměnil obě šestky a domácí vedli po první čtvrtině 22:16. V té druhé skóroval jako první Walton, ale Ostrava si začala pomáhat trojkami, a po čtyřech minutách vedla 29:31. Po oddechovém času Děčína zapsal kapitán Válečníků, Pomikálek, pět bodů v řadě a otočil na 34:31. Jenže ofenzivní trápení pokračovalo a poločas skončil po dvoubodovém koši Nicholse 39:37.

V úvodu druhé půle zahodil Mach tutovku pod košem Ostravy, naopak na druhé straně trefil Mathon trojku a bylo to 39:40. Na to odpověděl Nichols čtyřmi body, ale vedení Válečníků netrvalo dlouho, protože Radukič vyrovnal trojkou na 43:43. Tuhá bitva, v níž nepadalo příliš bodů pak pokračovala i v dalších minutách, ale Děčínu se dařilo v útoku o trochu více, a po dvou bodech Pomikálka vedl 52:45. Soupeř se pak sice přiblížil na 52:50, ale po nesportovním faulu Bohačíka dal Pomikálek dvě šestky, Nichols pak zapsal dva body a rázem to bylo opět veselejší - 56:50. Poslední slovo měl ovšem Majerčák a jeho jedna šestka - 56:51. O osudu zápasu se rozhodlo v úvodu poslední periody, kdy Walton trefil trojku, Nichols přihodil koš s faulem a technickou chybu trenéra Cholevy potrestal Walton trestným hodem - 63:51. Ostrava se sice dál snažila, ale Válečníci čtyři minuty před koncem drželi po koši Svobody stále slibný náskok 12 bodů - 72:60. Jenže soupeř pak trefil tři trojky za sebou, k tomu přidal dvě šestky a protože domácím opět trochu zvlhnul střelecký prach, bylo to během chvilky 74:71. Po time-outu Děčína nebyli domácí v útoku opět úspěšní, naštěstí ale hosté netrefili, a tak si hala mohla následně zabouřit při trojce Svobody - 77:71. Následně zvýšil Walton na 79:71, Majerčák sice trojkou snížil, ale po zisku Kroutila přišel nesportovní faul ostravského M. Svobody, Kroutil byl na šestkách přesný a tečku za zápasem pak udělala dalekonosná trojka Waltona - 84:74.
V prvním čtvrtfinále byly střelecky aktivnější Válečníci, ale jejich celková úspěšnost 36% byla nakonec o jedno procento horší, než u Ostravy. Děčín si výrazně pomohl dvojkovou střelbou, kde proměnil 18 střel z 41 pokusů (43%), hosté dali jen 9 střel z 24 pokusů (37%). V trojkách byla naopak lepší Ostrava, která proměnila 13 střel (Děčín jen 7). V trestných hodech vyhráli Válečníci - 27/39:17/26. Na doskoku zvítězili hosté 42:47, ale v bodech z druhých šancí dominoval Děčín (20:7). Ten měl také více asistencí (18:13, více zisků (13:4), méně ztrát (11:22) a drtil soupeře z brejků (27:5). Ostrava naopak vyhrála souboj laviček 13:23.

Válečníci se opět mohli spolehnout na své americké duo - Nichols nastřílel 22 bodů (k tomu měl 7 asistencí, 3 zisky a 9 získaných faulů), Walton dal rovněž 22 bodů (k tomu měl 6 doskoků, 8 asistencí a 4 zisky). Pomikálek, byť konec zápasu nedohrál pro pět faulů, zapsal 14 bodů, Svoboda al 13 včetně veledůležité trojky v koncovce. Kroutil pomohl z lavičky 10 body, Mach měl 3 body. Bruner, Macháč i Josipovič zůstali na nule, ale sváděli tuhé boje s ostravskými habány pod děčínským košem.
Nejlepším střelcem se stal díky poslední trojce Majerčák s 14 body (+ 10 doskoků a 6 asistencí), Michal Svoboda dal 12 bodů (v závěru se vyfauloval), Mathon 10 a Morgan, který se rovněž vyfauloval, zapsal také 10 bodů. Radukiče udržela děčínská obrana na 9 bodech, když nedal ani jeden dvoubodový koš. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Víme, že to bude těžká série a jsme rádi, že vstup se nám povedl. Série ale bude nejen těžká, ale také dlouhá, a už dnes se začaly tvořit dvojičky, jak to ve správném play-off má být. V sérii budou rozhodovat maličkosti, jako třeba dnes, kdy jsme se strašně nadřeli na desetibodové vedení, ale během chvilinky to bylo už jen o tři a Radukič měl na ruce vyrovnávací trojku. Nemůžeme povolit v koncentraci v obraně ani na vteřinu, protože Ostrava nás hned ztrestá. Když budeme hrát pozorně v obraně celých čtyřicet minut, můžeme Ostravu myslím porazit i podruhé.”
Adam Choleva, trenér NH Ostrava: „Gratuluji Děčínu k výhře v první čtvrtině. Hraje se na čtyři vítězství, takže toto nic vlastně neznamená. My jsme ukázali, že můžeme odehrát dobrý zápas na horké palubovce v Děčíně, což je pro nás super. Bohužel, dnes nás opět srazila na kolena naše achillova pata - ztráty. Měli jsme jich dvacet dva, přesto jsme v poslední minutě mohli sahat po vítězství. Stáhli jsme dvanáctibodové manko na dva body a měli jsme střelu na otočení. Je to škoda. Musíme si zítra dát na ztráty pozor.”

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Pro mě to byl divný zápas. Padalo málo bodů, hra byla hodně rozkouskovaná. Mě trvalo strašně dlouho, než jsem se dostal do tempa, otázkou je, zda vůbec. Necítil jsem se dnes nejlépe. Jsem moc rád za tu poslední trojku, která mě konečně dostala do lepší pohody, s níž bych chtěl tohle play-off odehrát. Jinak to byl bojovný zápas a jsem moc rád, že jsme vyhráli. Drželi jsme si většinu zápasu mírný náskok, na konci jsme trochu utekli, a to rozhodlo. Byla to vybojovaná výhra a máme spoustu věcí, ze kterých se můžeme poučit. Hrozně si úspěchu vážíme, byl to první důležitý krok. Jak Děčín, tak Ostrava jsou velice emotivní týmy a emoce se budou jistě zápas od zápasu stupňovat. Musíme to ale udržet pod kontrolou a být disciplinovaní.”
Matej Majerčák, rozehrávač NH Ostrava: „Těžký zápas, zápas play-off, zápas v Děčíně. Všechno to gradovalo. Myslím si, že divákům se musel zápas líbit, protože měl náboj a bylo to vyrovnané až do samého konce. Mrzí nás, že jsme nezískali první vítězství, ale odvedli jsme dobrou práci. Půl utkání jsme odehráli bez Morgana, který měl problémy s fauly. Věřím, že zítra nastoupíme ještě více motivovaní, pohlídáme si fauly a budeme hrát celých čtyřicet minut.”                                                                         

BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 84:74
Body Děčína: Nichols 22 (1x 3, TH 7/11, 7 asistencí, 3 zisky, 9 získaných faulů), Walton 22 (2x 3, 6 doskoků, 8 asistencí, 4 zisky), Pomikálek 14 (1x 3), Svoboda 13 (2x 3), Kroutil 10 (1x 3, 3 zisky), Mach 3, Bruner 0 (7 doskoků), Josipovič 0, Macháč 0, Žikla 0, Jansa 0.
Body Ostravy: Majerčák 14 (3x 3, 10 doskoků, 6 asistencí), M. Svoboda 12 (2x 3), Morgan 10 (2), Mathon 10 (1x 3, 11 doskoků), Radukič 9 (2x 3), Snopek 8 (2), Š. Svoboda 5 (1), Bohačík 4, Šmíd 2, Jakel 0, Týml 0, Janů 0. 
Střelba za 2 body 18/41:9/24, za 3 body 7/28:13/35, TH 27/39:17/26. Doskoky 42:47 (útočné 12:10), asistence 18:13, ztráty 11:22, fauly 25:31.

Čtvrtiny: 22:16, 17:21, 17:14, 28:23

Rozhodčí: Vyklický Robert, Matějek Ivor, Jeřáb Jan

Komisař: Hlaváček Pavel     

Diváci: 1 200

PŘED UTKÁNÍM

Vrchol letošní sezóny Kooperativa NBL je tady. V pátek 21. dubna se rozeběhnou čtvrtfinálové bitvy, ve kterých si to osmička nejlepších týmů rozdá v sérii na čtyři vítězství o postup do semifinále. A zatímco první Nymburk a druhé Brno ještě čekají na jména svých soupeřů, která vzejdou z předkola play-off, po dlouhodobé části třetí Válečníci už svého rivala znají. Bude jím šestá Ostrava, která ve vyrovnané tabulce předskočila v posledním kole Opavu, a to díky lepším vzájemným utkáním (3-1 ve prospěch NH).

Válečníci předváděli po celou sezónu velmi povedené výkony, jejich týmová chemie fungovala, výhry přicházely i přes nemoci a zranění různých hráčů a odměnou svěřencům trenéra Tomáše Grepla byl zisk historicky první zlaté trofeje, když se Děčínu podařilo vyhrát letošní Český pohár mužů. Ale také Ostrava letos budí respekt a její 6. místo po dlouhodobé části je nejlepším výsledkem z posledních deseti let. 

Tým Nové Huti získal na domácí palubovce celkem 11 výher, když zde například dvakrát porazil nejen Děčín, ale také Opavu a Pardubice, získal tady také skalp Nymburku, Kolína a dalších. Na venkovních hřištích je ostravská bilance smutnější, protože z 18 střetnutí vyhrála jen šest. Ale ten poslední úspěch na palubovce Kolína ji poslal přímo do čtvrtfinále play-off. Pro porovnání - Děčín doma vyhrál 15 duelů a osmkrát zvítězil venku.

Jak už bylo napsáno, letošní zápasy mezi Děčínem a Ostravou jsou vyrovnané 2-2, když z vítězství se vždy radoval domácí tým. Je zajímavé, že ostravské výhry jsou výraznější. 

Ostravě se povedly zahraniční posily, které táhnou mužstvo po celou sezónu. Bodovým lídrem je Američan Malik Morgan, který má průměr 17,5 bodu na utkání, což ho řadí na 5. příčku celé ligy. Je také platný na doskoku a umí i řídit tým na rozehrávce. Za ním je pivot z Bosny a Hercegoviny, Alexandar Radukič, jenž střílí 16,7 bodu a doskakuje přes 8 míčů na zápas. Další Američan Sukhmail Mathon má průměr 15,8 bodu a rovněž doskakuje přes osm míčů na utkání. Posledním dvojciferným střelcem je slovenský rozehrávač Matej Majerčák (11,4 + 4 asistence). Těsně pod hranicí deseti bodů je ukrajinské křídlo Oleksandr Belikov (9,5), jenž ale vynechal kvůli zlomenině ruky většinu zápasů skupiny A1 a do sezóny už nemá zasáhnout. Nejlepším českým hráčem je Štěpán Svoboda s průměrem 4,9 bodu.   

Děčínský klub na vyřazovací boje připravuje několik zpestření pro fanoušky. Jedním z nich je speciální edice triček k letošnímu PLAY-OFF, jejichž prodej začne v rámci autogramiády v OC Pivovar. Více ZDE.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Ostrava hraje v letošní sezóně výborný basketbal. V našich vzájemných zápasech nás vždy nejvíce zlobili Morgan s Majerčákem, kteří hrají famózní sezónu a podkošoví hráči Mathon s Radukičem, kteří se dokáží výborně doplňovat. Potřebujeme ubránit trojkovou střelbu soupeře, abychom mohli pomýšlet na získání prvního bodu v této vyrovnané sérii."
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Je to tady! Ta nejhezčí část sezóny je tu a poslední kolo skupiny A1 nám přidělilo Ostravu. Všichni víme, že to nebude lehký soupeř a obzvlášť ne na jejich půdě. Důležité bude udržet domácí neporazitelnost a ideálně prolomit venkovní smůlu z Ostravy. Bude to boj, ale věřím, že s pomocí našich fanoušků protáhneme ten náš letošní “příběh” ještě o pár řádků."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 95:88
Walton 22, Nichols 19, Svoboda 15 - Morgan 19, Belikov 17, Radukič 13.
NH Ostrava - BK ARMEX Děčín 87:78
Mathon 23, Radukič 22, Morgan 18 - Nichols 29, Walton 19, Svoboda 18.
Vzájemné zápasy ve sk. A1:
NH Ostrava - BK ARMEX Děčín 93:72
Morgan 26, Svoboda 16, Mathon 16, Radukič 16 - Svoboda 18, Nichols 17, Walton 15.
BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 93:89
Nichols 26, Walton 25, Kroutil 18 - Morgan 21, Majerčák 20, Mathon 17.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE. (přenos začne tradičně již v 17:40 s předzápasovými rozhovory)
Utkání bude vysílat také platforma ČT Sport Plus.

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Dontae Bruner 16:38 0/0 0/0 0/0 0 7 7 2 0 1 2 1 3 6 0
1 - Dontae Bruner 16:38 0/0 0/0 0/0 0 7 7 2 0 1 2 1 3 6 0
5 - Tomáš Pomikálek 22:6 6/3 5/1 7/5 2 3 5 0 0 0 2 4 5 7 14
11 - Matěj Svoboda 28:34 6/2 6/2 4/3 1 2 3 1 3 1 2 3 2 11 13
13 - Filip Kroutil 25:31 2/1 3/1 6/5 2 2 4 1 0 3 0 5 1 18 10
14 - Petr Macháč 3:16 0/0 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 1 4 -2 0
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Tomáš Jansa 3:40 0/0 1/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -1 0
21 - Martin Mach 14:43 3/1 1/0 2/1 4 0 4 0 0 1 0 1 1 4 3
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 33:41 10/5 8/2 7/6 0 6 6 0 8 4 2 5 4 27 22
55 - Igor Josipović 13:22 1/0 0/0 2/0 0 2 2 0 0 0 1 1 4 -5 0
40:00 28/12 24/6 28/20 9 30 39 6 11 11 11 22 27 71 62

NH Ostrava

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Matej Majerčák 37:17 2/0 11/3 6/5 0 10 10 0 6 0 3 6 3 19 14
7 - Filip Šmíd 8:43 2/1 0/0 2/0 0 2 2 0 0 0 1 1 2 -1 2
9 - David Jakel 2:35 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -1 0
10 - Matěj Snopek 12:43 0/0 2/2 2/2 0 1 1 0 0 0 1 3 1 10 8
12 - Alexandar Radukič 27:21 2/0 6/2 6/3 0 7 7 0 1 1 4 8 4 9 9
13 - Kevin Týml 2:1 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
17 - Petr Bohačík 11:52 2/2 0/0 0/0 1 3 4 0 0 0 0 0 4 4 4
18 - Štěpán Svoboda 21:5 3/1 2/1 0/0 0 1 1 0 0 1 1 1 2 2 5
23 - Matyáš Janů 0:18 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
24 - Malik Julian Morgan 12:38 3/2 5/2 0/0 0 1 1 0 0 1 4 0 5 -1 10
35 - Michal Svoboda 31:50 6/1 8/2 4/4 1 2 3 0 3 1 3 2 5 2 12
40:00 20/7 34/12 20/14 2 27 29 0 10 4 17 21 27 43 64
Nahoru