11. kolo

BK ARMEX Děčín vs NH Ostrava 93 : 89

1. čtvrtina
21 : 26
2. čtvrtina
24 : 18
3. čtvrtina
22 : 30
4. čtvrtina
26 : 15
29. 03. 2023, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Bruner
Ostrava: Majerčák, Morgan, Svoboda, Mathon, Bohačík

Smutný byl pohled na sestavu Válečníků před zápasem. Chyběli v ní Matěj Svoboda, Igor Josipovič, Martin Mach, Petr Macháč i Tomáš Jansa, a tak trenér Tomáš Grepl musel povolat do zbraně dokonce Olivera Žižku, který odehrál své první minuty za áčko. Na druhé straně pak absentoval klíčový pivot Radukič, ukrajinský křídelník Belikov a Štěpán Svoboda, přesto byla Ostrava v pozici velikého favorita. O to větší byla radost na konci duelu, kdy domácí zvítězili v napínavé koncovce a udělali další krůček k udržení 3. příčky před play-off.
Válečníci začali zápas bez bázně a hany, Bruner otevřel skóre trojkou, po něm zapsal dva body Nichols - 5:0. Ostrava ale hbitě kontrovala, a po trojce Svobody vedla už 7:9. Následně odskočila na 11:17, pak i díky trojkám Morgana a šestkám Mathona, který trápil Děčín pod oběma koši, vedla už 17:26. V poslední minutě ale Walton dal dva body, poté z útočného doskoku skóroval i Bruner a před druhou čtvrtkou byl stav 21:26. V ní se jako první prosadil Walton jednou šestkou, děčínští hráči pak sice spáchali několik faulů, ale ty se vyplatily, protože soupeř vypadl z rytmu a Nichols sedmi body v řadě otočil na 29:28. Následně se rozhořela na palubovce zuřivá přestřelka, v níž padaly koše na obou stranách. Ty děčínské byly za tři body, protože z perimetru se postupně trefili Bruner, Rozsypal a Pomikálek - 38:36. Tři minuty před poločasem Morgan další trojkou otočil na 40:41, ale na druhé straně stejnou mincí oplatil Kroutil, jenže po trojce Majerčáka byla opět mírně ve vedení Ostrava - 43:44. Poslední slovo měl ovšem Walton, který získal faul, proměnil oba trestné hody, a protože hosté už netrefili žádnou střelu, skončil poločas 45:44.
Druhý poločas začal technickými chybami Pomikálka a Šmída, jenž je inkasovali už v poločasové přestávce, když si po skončení první půle vyměnili několik peprných výrazů. Peprný byl i vstup Ostravy do této části a její kanonáda byla neuvěřitelná. Během dvou minut trefili trojky Mathon, Bohačík i Majerčák, který navíc byl hned úvodu faulován při střele za tři body a proměnil všechny šestky. Když se k tomu pak přičetl jeden trestný hod Svobody, hosté rázem vedli 45:57! Na tento vývoj zareagoval Kroutil trojkou, Walton trestnými hody a Nichols košem, takže po čtyřech minutách už to nevypadalo tak hrozivě - 52:57. Jenže Ostrava cítila šanci na úspěch, její hráči si věřili, a po dalších trojkách Morgana a Svobody to bylo 54:68. Ovšem v tuto chvíli ukázali Válečníci tu správnou bojovnost,fanoušci jim z hlediště na oplátku poslali obrovskou vlnu energie ve formě neustálého povzbuzování a karty se začaly obracet. Nichols dal koš s faulem, Walton přihodil jednu šestku, Kroutil se blýskl další trojkou a rázem to bylo jen 61:68. Hosté si často pomáhali fauly a Nichols s Kroutilem byly při exekuci trestných hodů bezchybní, takže manko se smrsklo o další dva body - 65:70. Po dalších šestkách Kroutila to bylo 67:71 a hala spokojeně hučela. Pak ale přišla studená sprcha v podobě trojky Týmla, který upravil na 67:74. Poslední periodu bodově odšpuntoval ze svého typického nájezdu Nichols, na dva koše Morgana odpověděli Pomikálek, Nichols a Walton - 75:78. Morgan pak sice zaznamenal koš s fulem, jenže na druhé straně byl faulován při trojce Pomikálek a jako správný kapitán nezaváhal - 78:81. Naopak začali váhat hosté, kteří vyrobili v rychlém sledu dvě ztráty a druhou potrestal Walton trojkou - 81:81. Ostrava si vzala raději oddechový čas a Bohačík trefil svoji druhou trojku. Jenže ani toto a vyfaulování Žikly Válečníky nezlomilo. Naopak Walton zaknihoval dva body a Nichols si vykoledoval další faul, jenže proměnil jen jednu šestku - 84:84. Následně Svoboda znovu posunul Ostravské do vedení, to ovšem vygumoval Walton dvěma body - 86:86. Dvě minuty před koncem nechala ostravská obrana volného Kroutila, který se"odvděčil" trojkou a domácí šli po dlouhé době opět do vedení - 89:87. Bohačík ještě vyrovnal, ale Walton jedním trestným hodem znovu posunul svůj tým do vedení - 90:89. Další trojka Majerčáka nenašla cíl, naopak po doskoku Brunera si troufl na druhé straně na těžkou dvojku Nichols a uspěl - 92:89. Soupeř sáhl po time-outu, ale Majerčák znovu minul za tři body a Bruner byl po doskoku faulovaný. Jenže Válečníci mají smysl pro drama, a tak Bruner nedal ani jednu šestku. Naštěstí Kroutil byl pozorný na doskoku, Morgan ho fauloval a musel povinně střídat a Kroutil jednou šestkou uzavřel na 93:89.
Zápas nabídl hodně emocí, čtyři vyfaulované hráče (tři na straně Ostravy) a veliký souboj základních pětek. Domácí i hosté dali shodně po 18 dvojkových střel, Ostrava ale měla výrazně lepší procento úspěšnosti. V trojkách zapsali hosté úctyhodných 13 úspěšných střel, ovšem Válečníci nezůstali příliš pozadu a dali jich deset. A tak rozhodovaly trestné hody, kde se oba celky vcelku trápily. Děčín však trefil 27 ze 41 pokusů, kdežto hosté jen 14 z 22 pokusů. Ostrava byla výrazně lepší na doskoku (35:44), na body z druhých šancí to už ale bylo vyrovnané (14:16). V asistencích o jednu zvítězili hosté (14:15), Válečníci naopak byli lepší v ziscích (7:3), měli méně ztrát (9:19), vyhráli jasně na brejky (21:4) a trestali ztráty soupeře (27:3). Souboj laviček byl bodově velmi hubený a skončil poměrem 3:5 pro Ostravu.  
Děčín měl své lídra tradičně ve dvojici Ty Nichols a AJ Walton. Prvně jmenovaný dal 26 bodů (dvojky 10/13), k tomu přidal 5 doskoků i asistencí. Druhý zapsal 25 bodů, 6 doskoků a dva zisky. Oba pak shodně získali po 7 faulech. Americké duo následoval Filip Kroutil, jeden ze čtveřice děčínských odchovanců v tomto utkání (další byli Oliver Žižka, Lukáš Rozsypal a Tomáš Randýsek), který nastřílel 18 bodů (trojky 4/5), měl 5 doskoků a 3 zisky. Kapitán Pomikálek pomohl 13 body, Bruner přidal 8 bodů a 9 doskoků. Jediným skórujícím hráčem z děčínské lavičky byl Rozsypal.
Ostrava se opírala o Morgana, autora 21 bodů (trojky 4/10), který si připsal ještě 7 doskoků a 3 asistence. Ale nedohrál pro pět faulů. Za ním byl slovenský rozehrávač Majerčák s 20 body (trojky 3/12), následoval pivot Mathon se 17 body a dva třináctibodoví střelci, Bohačík a Svoboda (oba nedohráli pro pět faulů). Z ostravské lavičky se prosadil Týml trojkou a Šmíd košem.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Nám polehalo hodně hráčů a uvidíme, kdo se zítra ráno objeví v hale na tréninku. Takže se dnešní zápas dá nazvat jako vítězství vůle. Chtěli jsme přečkat první poločas, abychom mohli ve druhém hrát, což se nám povedlo. Ostrava sice přijela bez Radukiče, ale stále mají velikou kvalitu, hlavně v podání Morgana a Majerčáka. Nám se pak sice nepovedla hrubě třetí čtvrtka, na druhou stranu Ostrava dávala neskutečné střely. Aby nám dala třicet bodů v jedné čtvrtině na naší palubovce, za to zaslouží kredit. To tady mnoho týmů nedokázalo. Byly to těžké pozice, do kterých jsme se snažili útok Ostravy dostat. Já ale musím dát obrovský kredit svým hráčům, protože přes toto všechno, absence i dobrou střelbu soupeře, dokázali zápas vyhrát. A co dnes rozhodlo? To, že jsme nevzdali žádný souboj, žádný doskok, žádný útok. Moc nám to sice neklapalo na útočné polovině a vůbec jsme si nepomohli rychlým protiútokem, ale klíčové bylo, že jsme vymazali čtrnáctibodový deficit ve třetí čtvrtině, tím jsme dovedli zápas do vyrovnané koncovky a tam rozhodli.”
Adam Choleva, trenér NH Ostrava: „Hořká pilulka pro nás, gratuluji domácím k vítězství. Neřeknu ale zaslouženému, protože si myslím, že dnes jsme se o něj připravili sami. Přijeli jsme s nastavenou hlavou na vítězství a třicet pět minut jsme si za tím šli. Ale pak jsme se potopili vlastními chybami a darovali výhru Děčínu. Jsem rád, za naší energii, za to, že jsme se drželi plánu, ale bohužel k výhře to nevedlo. V závěru jsme několikrát stupidně ztratili míč, udělali nesportovní faul a tím jsme Děčín dostali zpět do zápasu. Domácí si samozřejmě začali věřit, hráli před pěknou kulisou a bylo těžké je zastavit.”

Hráči po utkání 
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Paradoxně se s takovou absencí, jakou jsme dnes měli, hraje lépe, protože hráči nejsou zatížení tím, že musí vyhrát. Věděli jsme, že můžeme prohrát, a mrzelo by nás to, ale tíha okamžiku na nás nedopadla. Naopak jsme hráli s lehkostí a dali devadesát tři bodů, což u nás není obvyklé. V obraně to pokulhávalo, ale bylo to tím, že jsme dávali do všeho hodně energie a někdy jsme byli holt pomalejší. V každém zápase to na někoho padne, že dá důležité body, dnes to vyšlo na mě. Ale přesto si myslím, že největší respekt si zaslouží AJ Walton a Ty Nichols, kteří to táhli většinu zápasu. Moc děkujeme našim fanouškům, byli naším dalším hráčem a hodně nám pomohli.”
Matej Majerčák, rozehrávač NH Ostrava: „Dnes rozhodlo o výhře domácích možná štěstí, možná více zkušeností, možná to, že jim padly otevřené střely a nám ne. Dnes rozhodovaly maličkosti a těžko se mi zápas hodnotí. Určitě jsme někde v hlavě měli to, že domácí jsou oslabení, ale oslabení jsme byli i my. Věděli jsme, že nás zde nečeká žádný lehký zápas, což se potvrdilo. Měli jsme dobré úseky, kdy jsme odskočili až na nějakých patnáct bodů, ale přišly naše hloupé chyby a tím jsme dostali Děčín zpět do zápasu."                                                                                              

BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 93:89
Body Děčína: Nichols 26 (5 asistencí, 7 získaných faulů), Walton 25 (2x 3, 6 doskoků, 7 získaných faulů), Kroutil 18 (4x 3, 3 zisky), Pomikálek 13 (1x 3, TH 8/9), Bruner 8 (2x 3, 8 doskoků), Rozsypal 3 (1x 3), Žikla 0, Bobek 0, Žižka 0.
Body Ostravy: Morgan 21 (4x 3, 7 doskoků), Majerčák 20 (3x 3, TH 5/5), Mathon 17 (1x 3, 4 asistence, 7 získaných faulů, 6 ztrát), Bohačík 13 (2x 3, 9 doskoků), Svoboda 13 (2x 3, 8 doskoků, 4 asistence), Týml 3 (1x 3), Šmíd 2, Jakel 0, Snopek 0.
Střelba za 2 body 18/39:18/27, za 3 body 10/27:13/36, TH 27/41:14/22. Doskoky 35:44 (útočné 13:12), asistence 14:15, ztráty 9:19, fauly 19:28.

Čtvrtiny: 21:26, 24:18, 22:30, 26:15

Rozhodčí: Hruša Petr, Pokorný Štěpán, Melichárek Ivo

Komisař: Hlaváček Pavel     

Diváci: 815

PŘED ZÁPASEM

Válečníci v 11. kole nadstavbové skupiny A1 přivítají Ostravu, se kterou mají v této sezóně negativní bilanci, když jí dvakrát podlehli na její palubovce a jednou ji porazili v ARMEX Sportcentru.

Ostrava skončila po základní části na 8. místě s bilancí 11 výher a 11 porážek, postoupila poprvé do elitní nadstavbové skupiny A1 a svoji premiérovou účast si zde užívá. V současné době je na 7. příčce s vyrovnaným počtem 15 výher a 15 porážek stejně jako šestá Opava. Plán Ostravských je ale ještě nějaké vítězství přidat a vyhnout se zápasům předkola play-off.
Ostrava sbírá výhry především na domácí palubovce, kde je opravdu silná a kromě Děčína zde dvakrát porazila také Opavu či Pardubice. Na venkovních hřištích je ovšem její úspěšnost nižší, když v základní části zvítězila jen v Opavě, v Hradci Králové, na USK Praha, v Olomoucku, a na hřišti Slavie Praha. V nadstavbové skupině pak slaví vítězství zatím jen doma, protože venku se trápí v obraně či útoku. V Brně padla 91:55, v Nymburce 99:75, v Ústí 122:85 a Opavě 105:78 (nejlepší střelci Ostravy: Morgan 18, Majerčák 13, Radukič 12). V zatím posledním střentutí "ájedničky" padla Ostrava doma s vedoucím Brnem 74:82 (nejlepší střelci Ostravy: Radukič 21, Svoboda 17, Morgan 15).

V Českém poháru mužů skončila pouť Ostravy již v osmifinále, kde nestačila na domácí Pardubice 77:67. 

Ostrava vedená trenérem Adamem Cholevou se opírá o výkony pětice svých cizinců. Lídry jsou Američan Malik Morgan, který dává v průměru 16,7 bodu na zápas, k tomu zapisuje 5 doskoků a čtyři asistence. Téměř stejný průměr má pivot z Bosny a Hercegoviny, Alexandar Radukič (16,8), jenž přidává 8 doskoků a 3 asistence. Další pivot, Američan Sukhmail Mathon, střílí 15,1 bodu a doskakuje 9 míčů. Slovenský rozehrávač Matej Majerčák má průměr 11,2 bodu a 4 asistence. Pozor si musí soupeři dávat také na ukrajinské křídlo Oleksandra Belikova (9,5). Nejlepším z českých hráčů je Michal Svoboda (5,6), veterán Petr Bohačík se potýkal v základní části se zraněním a jeho průměr je 3,2 bodu a 4 doskoky. 

Zdravotní stav: Tomáš Jansa (nemoc), Matěj Svoboda, Martin Mach, Petr Macháč (všichni otazník nad startem kvůli viróze)

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Ostrava je vždy těžký soupeř, obzvláště v této sezóně, kdy pod košem hrající trojice Radukič, Mathon a Bohačík nám děla velké problémy, jak na útočné, tak obranné polovině. Zároveň jsou velmi nepříjemní ve velké formě hrající Morgan s Majerčákem, kteří nás v již odehraných vzájemných zápasech zlobili z perimetru. My se teď pereme v šatně s nějakým bacilem, ale doufám, že budeme v zápase s co nejsilnější sestavou."
David Žikla, pivot BK ARMEX Děčín: "Ve středu nás čeká domácí utkání proti Ostravě, která poslední utkání hraje docela pohledný basketbal, kdy hlavními oporami jsou zahraničí hráči. Našim úkolem bude zastavit rychlý protiútok a jejich útočný doskok, kde jsou opravdu silní. Pokud se nám to povede, věřím že zvítězíme."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 95:88
Walton 22, Nichols 19, Svoboda 15 - Morgan 19, Belikov 17, Radukič 13.
NH Ostrava - BK ARMEX Děčín 87:78
Mathon 23, Radukič 22, Morgan 18 - Nichols 29, Walton 19, Svoboda 18.
Vzájemný zápas ve sk. A1:
NH Ostrava - BK ARMEX Děčín 93:72
Morgan 26, Svoboda 16, Mathon 16, Radukič 16 - Svoboda 18, Nichols 17, Walton 15
.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Dontae Bruner 25:9 4/1 6/2 2/0 1 7 8 0 2 1 1 1 4 6 8
1 - Dontae Bruner 25:9 4/1 6/2 2/0 1 7 8 0 2 1 1 1 4 6 8
4 - Tomáš Randýsek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
5 - Tomáš Pomikálek 35:28 4/1 6/1 9/8 0 2 2 0 0 0 1 5 1 9 13
6 - Lukáš Bobek 14:18 0/0 1/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -2 0
9 - Oliver Žižka 4:24 0/0 0/0 0/0 1 1 2 0 1 0 0 0 2 1 0
13 - Filip Kroutil 35:37 2/0 5/4 8/6 3 2 5 0 3 3 1 5 2 26 18
17 - Lukáš Rozsypal 3:19 1/0 1/1 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 3
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 34:17 15/6 3/2 12/7 3 3 6 0 3 2 2 7 3 23 25
40:00 30/9 28/12 33/21 9 22 31 0 11 7 6 19 17 71 75

NH Ostrava

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Matej Majerčák 33:24 5/3 12/3 5/5 0 3 3 0 1 1 2 2 3 11 20
7 - Filip Šmíd 13:4 2/1 1/0 0/0 0 4 4 0 0 0 2 0 2 0 2
9 - David Jakel 5:59 1/0 0/0 0/0 1 1 2 0 1 0 1 0 2 -1 0
10 - Matěj Snopek 8:33 0/0 0/0 2/0 1 1 2 0 1 0 0 1 3 -1 0
13 - Kevin Týml 9:38 0/0 2/1 0/0 1 1 2 0 0 0 1 1 0 4 3
17 - Petr Bohačík 28:19 4/3 2/2 2/1 1 8 9 1 1 1 4 3 5 17 13
23 - Matyáš Janů 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
24 - Malik Julian Morgan 34:6 6/4 10/4 1/1 1 6 7 1 3 0 1 2 5 20 21
35 - Michal Svoboda 29:21 4/3 7/2 4/1 4 4 8 0 4 1 1 2 5 13 13
40:00 22/14 34/12 14/8 9 28 37 2 11 3 12 11 25 63 72
Nahoru