10. kolo

ERA Basketball Nymburk vs BK ARMEX Děčín 87 : 73

1. čtvrtina
17 : 24
2. čtvrtina
32 : 18
3. čtvrtina
21 : 16
4. čtvrtina
17 : 15
25. 03. 2023, 15:00 HOD. Sportovní centrum ČUS Nymburk

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Nymburk: Tůma, Rylich, Lockett, Kříž, Benda
Děčín: Walton, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Bruner

Válečníci postrádali proti Nymburku svého nejlepšího střelce ve finále Českého poháru i následném derby s Ústeckou Slunetou, Matěje Svobodu. A do zápasu nezasáhli nakonec ani Martin Mach a Tomáš Jansa. Přesto Děčín sehrál na palubovce českého multišampióna důstojný zápas a nebýt výpadku ve druhé čtvrtině, mohl se rvát o výhru až do konce.
Absence Svobody byla nejen citelným bodovým oslabením, ale také oslabením děčínské rotace. Přesto se Válečníci, kteří hráli už čtvrtý zápas za osm dní, vrhli do zápasu bez bázně a hany, a v polovině první čtvrtky vedli mimo jiné po trojkách Kroutila a Waltona a čtyřech bodech Nicholse už 8:14. Dvě minuty před první přestávkou byl stav 15:22, když další děčínské trojky obstarali Nichols a Žikla. V závěru pak Walton navýšil na 15:24, po neúspěšných šestkách Josipoviče upravil Sehnal trestnými hody na 17:24. Ve druhé desetiminutovce se domácí střelecky chytili, začali se trefovat za dva i tři body, a po pěti minutách vedli 32:29. Bruner pak sice trestnými hody snížil na 32:31, ale následovaly dvě slepené trojky nového muže Nymburku, Gilyarda, který posunul svůj tým do vedení 38:31. Na to odpověděl Pomikálek čtyřmi body, ale Gilyard znovu trefil dvě trojky a bylo to 44:35. A vzápětí přidal pátou trojku, takže náskok Nymburku byl poprvé dvojciferný - 47:37. Válečníci ovšem odpověděli pěti body v řadě a přitáhli se na nadějných 47:42. Tečku za prvním poločasem ale udělal domácí Watson - 49:42.  
Ve třetí čtvrtce si drželi Nymburští svůj náskok, který se neustále pohyboval okolo devíti bodů. Nejblíže byli Válečníci po čtyřech minutách hry, kdy Nichols snížil na 54:49, ale Palyza trojkou a Watson košem ihned vrátili rozdíl na deset bodů - 59:49. V závěru této části se Waltonovi povedlo trojkou a šestkami upravit na 66:58, ale v poslední minutě dal Watson jednu šestku, Kovář trojku a domácí vedli 70:58. Přes toto manko to Válečníci nezabalili, v poslední periodě stále bojovali, a po šestkách Nicholse a trojce Pomikálka to bylo 74:66. Další nymburské body pak vymazal trojka Nicholse, ale domácí měli více energie a v závěru odskočili po trojce a koši narozeninového oslavence Bendy na 86:71. To zbývaly do konce utkání už jen tři minuty, navíc Děčín už postrádal vyfaulovaného Nicholse, a tak šanci dostali na obou stranách mladí hráči. V dresu Děčína se v závěru bodově prosadili Rozsypal a Bobek a pečetili na 87:73.
Jak už bylo napsáno, Děčín sehrál s mistrem vyrovnanou partii, když ve dvojkové střelbě to byla dokonalá plichta (14/29:14/29), a v šestkách skoro remíza (20/31:18/28). Rozhodující se ukázaly tak trojky, kterých Válečníci dali 9 z 35 pokusů, ale domácí 13 z 31 pokusů. Nymburk byl lepší také na doskoku (45:35) a dal více bodů z druhých šancí (14:7). Měl rovněž více asistencí (22:16), zisků (9:7) i dal více bodů z brejků (20:18). Největší rozdíl byl opět v bodech laviček, kde nymburská porazila tu děčínskou 57:16.
Tahounem Děčína byl Nichols s 18 body, k nimž přidal 3 asistence, , 2 zisky a 8 získaných faulů. Kapitán Pomikálek přidal 15 bodů, AJ Walton zapsal 14 bodů, 6 asistencí a 3 zisky. Josipovič pomohl 8 body, ale v závěru se rovněž vyfauloval. Kroutil dal 6 bodů a doskočil 9 míčů!
Nymburk táhl Gilyard, který nastřílel 20 bodů (5x 3, TH 5/6). Watson přihodil 15 bodů, Lockett 14 a jistě střílející Kovář 12 bodů. Nestárnoucí Benda zapsal 9 bodů a 7 doskoků.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Našel jsem jedno pozitivum na dnešním zápase. První čtvrtinu jsme vyhráli o sedm bodů a to se nám v Nymburce ještě nepovedlo. Ve druhé čtvrtině se Nymburk vrátil do hry, pomohl Gilyard, který ukázal, že je výborný střelec. My jsme trochu věděli, co od něho můžeme čekat, ale on dnes ukázal ještě o trochu lepší střeleckou úroveň než v Brně. Ve druhé čtvrtině jsme ho neuhlídali. Až ve druhém poločase jsme na něm odvedli trochu lepší obrannou práci. Jakmile ale byli domácí plus deset, neměli jsme sílu se vrátit. Možná se trochu projevila únava z náročného programu. Nebyl Matěj Svoboda, navíc za mnou přišel Martin Mach před zápasem, že nemůže hrát. Asi nám v týmu létá nějaké viróza. Kvůli tomu nebylo do rotace tolik hráčů. Odehráli jsme v Nymburce relativně slušný zápas. Škoda, že nám nepadlo trochu více. Hráči, jako je Gilyard, jsou složití na bránění, zvlášť pro české hráče. Když dal čtvrtou trojku v řadě, měl jsem na lavičce Ty Nicholse, který je na nohách jediný schopný ho stíhat. Mohl jsem se po první, druhé trojce zlobit na hráče, protože jsme stále od něho ustupovali. To je špatně. Když se takový hráč trefí, pak už nemůže mít ani centimetr místa, a to se stalo. On svými trojkami otočil zápas na nymburskou stranu. Je otázkou, co by se stalo, kdyby ty trojky nedal. No, ale na kdyby se nehraje… Pro nás je to velké ponaučení, my jsme se s takovým hráčem ještě letos nepotkali. Hodně mi připomíná Hardinga z minulé sezóny. Uvidíme, jak se mu bude dařit dál.”
Pavel Budínský, asistent trenéra ERA Basketball Nymburk: „Klíčem k výhře bylo, že se nám podařilo nalít sebedůvěru do týmu. Na počátku jsme vypadali trochu méně sebevědomě. Možná nás trochu ovlivňoval respekt vůči Děčínu, který aktuálně hraje ve skvělé formě a je to vítěz Českého poháru. Druhá čtvrtina hodně pomohla. Tým trefil nějaké trojky a dostali jsme se před Děčín, to nás malinko uklidnilo. Stejně to byla bitva, protože Děčín se nevzdává. Ve druhém poločase jsme měli dobré pasáže. Nabádali jsme hráče, aby více chodili na útočný doskok, lépe jsme četli hru a lépe jsme zakončovali. Vytvořili jsme si dílčí náskok a bylo vidět, že máme více zbraní než soupeř. Třeba energie v přechodové fázi. Exekuce byla nakonec dobrá i obrana byla dobrá. Jenže Válečníci prostě válčí … Věřím, že Evan Gilyard dokáže nahradit Marka Klassena a Gerella Simmonse v situacích, kdy se týmu nedaří střelecky. Na začátku druhé čtvrtiny nebyla hra špatná, ale neměli jsme body z těch střel. Evan ukázal přesně to, co bylo v ten okamžik potřeba. Nebál se vzít odpovědnost na sebe. To nás mentálně nastartovalo. Mně se líbí, že to všechno dělá s úsměvem. On není nijak svázán s vývojem tabulky ani dalšími letošními okolnostmi. Máme za sebou dvě cenná vítězství. Já doufám, že nám to zvedne sebevědomí. My jsme dnes byli v jiných pozicích. Děčín má za sebou vítězství v Českém poháru, což jim vlilo obrovskou energii do žil. Hlavně má i herní rytmus. My jsme deset dní jen trénovali a narazili jsme na oba finalisty poháru. To, že jsme oba zápasy zvládli výsledkově, se přenese do hlav našich hráčů a budou věřit procesu činností, budou věřit spoluhráčům, nastavenému trendu a budou se ještě zlepšovat. Jsem rád, že jsme schopni ovlivňovat vývoj utkání, když se zrovna někomu tolik nedaří.”

Hráči po utkání 
Ty Nichols, křídlo BK ARMEX Děčín: „Po minulém týdnu, kdy jsme měli v poháru dva zápasy a pak hned derby s Ústím nás toho samozřejmě více bolí a někteří hráči ani nemohli nastoupit, ale to není omluva. Je třeba ocenit Nymburk, který dnes odehrál dobrý zápas. Měl svůj plán, přeskákal nás na doskoku a vyhrál. Já osobně byl dost unavený, ale jak říkám, já nemám rád tyhle omluvy. Začali jsme dobře, ale pak Nymburk začal hrát svou hru a my se jim přizpůsobili. Soupeř v tomto odvedl dobrou práci. Dá se říci, že rozhodla ta druhá čtvrtina. My se pak ještě drželi, ale Nymburk byl prostě lepší než my.”
Evan Gilyard, rozehrávač ERA Basketball Nymburk: „Hodně jsme se semkli a hráli jsme jako tým, což nám přineslo výhru. Dát pět trojek v řadě pro mě zas tak speciální není. Jsem hodně sebevědomý, co se týče střelby, tak mě spíše překvapuje, když se mi střelecky nedaří. Na tohle jsem zvyklý. Ale já se hlavně snažím hrát tak, abych pomohl týmu k výhře. Jsem také hodně překvapený, když mě soupeř nechá volného a mohu v klidu vystřelit. Přijde mi bláznivé, když někdo ode mě vypomáhá někde jinde a nechá mě volného. Ale to je jejich chyba. Já si alespoň mohu dát koš. Já se vždy hrou bavím, proto se tolik směju. Basketbal je moje láska a moje vášeň. Když jsem na hřišti, tak se tím bavím a neřeším, jestli mi to padá nebo ne. Prostě hraju. A fanoušci rádi sledují hráče, který se baví a tím baví je. Atmosféra v hale se mi líbila. Byl to pro mě první domácí zápas, tak snad příště si to užiji ještě více. Rád komunikuji při hře s fanoušky. Oni nám dodávají energii, když už jí moc nemáme. Už se těším na další domácí zápas. A jsem rád, že jsme vyhráli pro Petra Bendu. Je mu dnes čtyřicet jedna let, ale přitom vypadá a hraje, jak když mu teprve táhne na třicítku. Je neuvěřitelné, jak se o sebe stará a jak se udržuje. Doufám, že také jednou budu moci hrát basketbal v takovém věku.                                                                                             

ERA Basketball Nymburk - BK ARMEX Děčín 87:73
Body Nybmurku: Gilyard 20 (5x 3, 5 asistencí), Watson 15 (TH 7/10, 6 získaných faulů), Lockett 14 (2x 3), Kovář 12 (2), Benda 9 (1x 3, 7 doskoků), Rylich 5 (1x 3), Sehnal 5 (1x 3, 7 doskoků, 5 asistencí), Palyza 4 (1x 3), Kříž 2, Boeheim 1, Tůma 0. 
Body Děčína: Nichols 18 (2x 3, 8 získaných faulů), Pomikálek 15 (2x 3), Walton 14 (2x 3, 6 asistencí, 3 zisky), Josipovič 8, Kroutil 6 (2x 3, 9 doskoků), Bruner 4, Žikla 3 (1x 3), Macháč 3, Rozsypal 1, Bobek 1.
Střelba za 2 body 14/29:14/29, za 3 body 13/31:9/35, TH 20/31:18/28. Doskoky 45:35 (útočné 12:11), asistence 22:16, ztráty 13:12, fauly 26:25.

Čtvrtiny: 17:24, 32:18, 21:16, 17:15

Rozhodčí: Vyklický Robert, Vošahlík Marek, Perlík Michal

Komisař: Volejník Pavel     

Diváci: 850

PŘED ZÁPASEM

Zatím třikrát se v této sezóně potkali Válečníci s úřadujícím multišampiónem České republiky, a zatím v nich platí - můj dům, můj hrad.

Ano, Nymburk není už tak dominatní a Děčín jej dvakrát porazil na své palubovce. Poprvé to bylo hned ve 2. kole KNBL a Válečníci jakoby ostatním týmům ukázali, že doba absolutní nymburské vlády je pryč, a že mohou rovněž získat cenný skalp. Rozhodně se však nedá říct, že by Nymburk byl slabý, stále je to velmi kvalitní tým, ale už tolik nedominuje, a v současné době má na svém kontě již devět porážek, což dělá letošní sezónu hodně zajímavou. 

Nymburk začal sezónu výhrou v Opavě, pak ale padl v Děčíně, dokonce prohrál na palubovce Slavie Praha, což spolu s neúspěchy v Lize mistrů byla konečná pro lotyšskou trenérskou dvojici Štelmahers - Vairogs. Následně se kormidla chopili Ladislav Sokolovský a Pavel Budínský, kteří začali Nymburk směrovat na vrchol tabulky. Jenže na konci roku roku 2022 a začátku roku 2023 přišly tři prohry v řadě, na konci ledna vyhrálo na nymburské palubovce i Brno a Nymburk se tak nestal po hodně dlouhé době vítězem základní části. 

V nadstavbové skupině A1 si Nymburk vede zatím dobře, ale i tak už dvakrát prohrál. Nejprve opět nestačil na domácí Děčín, poté padl v Kolíně, který jej tak porazil už potřetí v sezóně! V zatím posledních duelech vyhrál Nymburk doma nad Pardubicemi 87:80, ale na výhru se opět velmi nadřel (nejlepší střecli Nymburku: Lockett 24, Benda 21, Sehnal 15), poté porazil domácí domácí první Brno 77:83 (nejlepší střelci Nymburku: Lockett 27, Gilyard 15, Benda 14). V tabulce je tak stále druhý, ale má stejný počet porážek jako Brno a zápas k dobru..
V Českém poháru mužů se Nymburk v osmifinále nečekaně trápil a prvoligový Písek porazil jen 79:87. Ve čtvrtfinále pak nestačil na domácí Basket Brno 90:72.

Nymburský kádr se v této sezóně hodně mění, už ho opustili Američané Simmons, Gibbs, Jenkins a Reevers, Litevec Ivanauskas či Kanaďan Klassen. Zatím posledními posilami jsou rozehrávač Ondřej Sehnal, americký pivot James Arthur Boeheim a americký rozehrávač Evan Gilyard, který přišel teprve v minulém týdnu a do prvního utkání zasáhl ve středu v Brně.
Nejlepším střelcem Nymburku je Eric Lockett s průměrem 11,5 bodu, druhý je Junathaen Watson (10,4), následují Lukáš Palyza (9,7) a Ondřej Sehnal (8,9).   

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Nymburk dokázal vyhrát v posledním zápase v Brně, takže jeho forma jde nahoru. Na soupisku přidal nového hráče na pozici rozehrávače, takže jeho údernost v útoku zase o něco vzroste. V posledních zápasech hrají ve famózní formě Lockett a Benda, nicméně v nymburském týmu nesmíme opomenout v obraně žádného hráče. My se připravíme co nejsvědomitěji, abychom mohli odehrát dobrou partii."
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: "Aktuálně se potýkáme s dobrou formou a rádi bychom navázali na předchozí zápasy. Nymburk jsme letos už dvakrát porazili, ale i tak k sobotnímu zápasu přistupujeme s respektem. Věřím, že se dobře připravíme a popereme se o vítězství z venku."

Zdravotní stav: Tomáš Jansa je mimo hru (nemoc, absence cca 10 dní)

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - ERA Basketball Nymburk 84:82
Nichols 26, Walton 17, Svoboda 14 - Simmons 21, Watson 13, Gibbs 8, Kříž 8.   
ERA Basketball Nymburk - BK ARMEX Děčín 102:86
Klassen 20, Simmons 17, Watson 17, Palyza 16 - Svoboda 17, Pomikálek 17, Walton 13, Kroutil 13.
Vzájemný zápas ve sk. A1:
BK ARMEX Děčín - ERA Basketball Nymburk 70:68
Svoboda 20, Walton 15, Nichols 11 - Watson 14, Lockett 13, Palyza 10.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Volejník Pavel

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Dontae Bruner 20:45 2/1 5/0 2/2 2 4 6 0 2 0 0 2 1 7 4
1 - Dontae Bruner 20:45 2/1 5/0 2/2 2 4 6 0 2 0 0 2 1 7 4
5 - Tomáš Pomikálek 29:52 6/3 8/2 4/3 3 2 5 0 1 1 2 4 1 13 15
6 - Lukáš Bobek 10:4 1/0 1/0 2/1 1 1 2 0 1 0 0 1 2 0 1
13 - Filip Kroutil 32:55 0/0 3/2 0/0 3 6 9 0 2 0 2 0 2 12 6
14 - Petr Macháč 11:31 1/1 0/0 5/1 0 1 1 0 0 0 0 3 4 -1 3
17 - Lukáš Rozsypal 3:49 0/0 1/0 2/1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 1
21 - Martin Mach 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 29:49 5/2 7/2 4/4 0 4 4 0 6 3 5 3 4 13 14
55 - Igor Josipović 17:36 6/3 0/0 5/2 1 1 2 0 0 0 0 4 5 3 8
40:00 23/11 30/6 26/16 12 23 35 0 14 4 9 20 20 54 56

ERA Basketball Nymburk

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Junathaen Watson 17:0 5/4 0/0 10/7 3 2 5 0 0 0 2 6 2 18 15
1 - Evan Gilyard 20:38 3/0 8/5 6/5 0 2 2 0 5 0 2 2 3 17 20
4 - Petr Benda 21:28 4/3 2/1 0/0 2 5 7 1 1 2 0 0 3 15 9
8 - Ondřej Sehnal 22:39 0/0 5/1 5/2 0 7 7 0 5 1 1 4 1 13 5
11 - James Arthur Boeheim 5:7 0/0 1/0 2/1 0 0 0 1 0 0 1 1 1 -1 1
13 - Eric Lockett 25:51 7/2 3/2 6/4 2 4 6 0 2 2 0 5 3 18 14
21 - Luboš Kovář 21:39 4/3 2/2 0/0 1 5 6 1 1 2 2 3 3 19 12
23 - Lukáš Palyza 16:40 2/0 3/1 2/1 1 5 6 0 3 0 1 1 2 6 4
31 - Martin Kříž 14:45 1/1 1/0 0/0 0 2 2 0 1 0 2 0 5 -3 2
73 - František Rylich 18:46 2/1 4/1 0/0 1 0 1 0 2 2 1 0 2 3 5
98 - Jakub Tůma 15:23 1/0 2/0 0/0 0 0 0 0 2 0 1 1 1 -2 0
40:00 29/14 31/13 31/20 10 32 42 3 22 9 13 23 26 103 87
Nahoru