7. kolo

BK ARMEX Děčín vs BK Opava 95 : 90

1. čtvrtina
27 : 26
2. čtvrtina
25 : 28
3. čtvrtina
18 : 11
4. čtvrtina
25 : 25
11. 03. 2023, 17:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Bruner
Opava: Šiřina, Slavík, Zbránek, Mokráň, Carl

Válečníci v divácky pohledném a bodově bohatém utkání podruhé v sezóně porazili na domácí palubovce Opavu a drží se v tabulce na 3. místě.
Zápas začali domácí basketbalisté na jedničku, když za minutu a půl vedli po pěti bodech Waltona a koši Brunera už 7:0, čímž donutili opavskou lavičku k brzkému time-outu. Ten však příliš nepomohl, Válečníci trhali obranu soupeře na kusy rychlou hrou, k tomu přidal Svoboda dvě trojky, a po čtyřech minutách to bylo 19:5! Jenže Opava má zkušeností na rozdávání, její hráči přešli na zónovou obranu, přibrzdili děčínskou ofenzívu a naopak chytrou hrou v útoku začali manko snižovat. Ještě tři minuty před přestávkou to bylo po koši Josipoviče o 12 bodů (27:15), ale v závěru první čtvrtky udělali hosté šňůru 0:11 a bylo takřka vyrovnáno - 27:26. Ve druhé desetiminutovce šli Opavští rychle do vedení, Válečníci se však drželi, a po šesti bodech Waltona to bylo 34:34. V polovině této čtvrtky byl stav po nahození Svobody a krásné smeči Brunera 39:41, ale soupeř byl v útoku velmi efektivní, naopak domácí se trápili na šestkách a rozdíl ve skóre pomalu narůstal. Nejhůře bylo dvě minuty před poločasem, kdy po trojce Šiřiny vedla Opava již 41:54. Jenže Děčané ukázali v pravou chvíli to správné srdce válečníka. Pomikálek trefil trojku, vzápětí proměnil oba trestné hody, poté Svoboda zablokoval Zbránka a Nichols z brejku snížil na 48:54. Hosté si raději vzali oddechový čas, avšak ten Děčín nezastavil. Naopak Pomikálek i Nichols dali koš s faulem, jenže ani jeden neproměnil bonusový trestný hod, a tak poločas skončil 52:54.
Druhou půli zahájil faul Svobody na Farského při trojkové střele a Opava zvýšila na 52:57. Pak se dvě minuty skóre neměnilo, jenže následovala šestibodová smršť Děčína a rázem to bylo 58:57. Na druhé straně korigoval Gniadek na 58:59, ale toto byl jediný koš hostů ze hry v této části, protože Válečníci přidali v obraně. Opava to zkoušela často za tři body, ale nedávala, naopak domácí se tlačili do koše a soupeř je fauloval. Bohužel, trestné hody nebyly v tomto utkání silnou stránkou Děčínských, přesto pomalu navyšovali své vedení, které po trojce Pomikálka a jedné šestce Nicholse vyrostlo na 66:59. Hosté však znovu zabrali a přitáhli se na 66:63. Na konci této čtvrtky ale Bruner dvakrát přesně zakončil a před poslední periodou platil stav 70:65. V ní sice skóroval jako první Šiřina, ale Nichols hned odpověděl střelou za dva body, vzápětí vyzval ke smeči Brunera a bylo to 74:67. Hala bouřila, Válečníkům se dařila jejich rychlá hra a Nichols s Brunerem zvýšili na 79:69. Pak se za dva body prosadil Svoboda, který o chvilku později, po zisku Kroutila, zakončil brejk trojkou - 84:69. Hostům se samozřejmě podobný vývoj nelíbil, emoce plály, což přineslo nesportovní faul Kroutila a technickou chybu Farského, pro kterého to byla ale pátá chyba a musel střídat. O chvíli později postihl stejný osud Kvapila, který rovněž nasbíral pět faulů. Opava stále bojovala, ale když tři minuty před koncem zakončil Josipovič dva brejky Děčína jednoduchým zakončením, bylo o vítězi rozhodnuto - 91:75. Hosté se přesto nevzdali a Šiřina šesti body v řadě snížil na 91:81. Pak ale Kroutil s Nicholsem vzali přesnými šestkami soupeři poslední šanci - 95:85. V posledních vteřinách sice ještě Gniadek trojkou a Šiřina košem snížili, ale prohru už neodvrátili - 95:90.
Zajímavý zápas přinesl střeleckou převahu Válečníků zpod koše (26/39:21/33) a vyrovnanou partii v trojkách (6/21:7/30). Největší rozdíl byl v trestných hodech, kterých Děčín sice házel 41, ale proměnil jen 25. Kdežto Opava dala 27 šestek z 29 střel! Na doskoku vyhrál Děčín 36:33, body z druhých šancí byly vyrovnané 11:11. Domácí byli lepší v asistencích (25:18), měli více zisků (11:7) a méně ztrát (11:18). Jak už bylo napsáno, dařil se jim také rychlý protiútok, kde soupeře porazili 38:22! Naopak opavská lavička porazila tu Děčínskou 12:39.
Válečníci si vystačili tentokrát se sedmi střelci, z nich šest bylo ale dvojciferných. Tahouny byli Ty Nichols a AJ Walton, kteří zapsali double-double za 15, resp. 14 bodů a 10 asistencí. Nichols k tomu přihodil 8 doskoků a 7 získaných faulů, AJ Walton 4 zisky a 5 získaných faulů. Sám ale zápas nedohrál pro pět chyb. Nejlepšími střelci byli Svoboda a Pomikálek, kteří dali shodně po 19 bodech. Skvělý Bruner zapsal 16 bodů (střelba za 2 body 7/7) a Josipovič přidal 10 bodů (střelba za 2 body 5/5). Sedmým střelcem byl Kroutil, který proměnil dva trestné hody.
Za hosty skóroval nejvíce Šiřina, který dal 23 bodů (TH 6/6), k tomu měl 6 asistencí a 6 získaných faulů. Mokráň přidal 17 bodů (TH 6/6) a Kvapil 15 (TH 5/5). 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Začali jsme famózně, podobně jako v Pardubicích, ale Opava je nesmírně zkušený tým, který nepanikaří za žádné situace. Ukázali nám to ve třech čtvrtinách, ve kterých nám nastříleli přes pětadvacet bodů. A pokud mi budeme takto bránit, nemáme příště šanci na úspěch. V obraně jsme hráli velmi dobře jen jednu čtvrtinu, a to je málo. Naštěstí v útoku jsme byli schopni nastřílet pětadevadesát bodů, což je hodně vysoké číslo nad náš průměr. Takhle vyhrávat ale nechceme. Je super, že jsme vyhráli, zápas to byl těžký, ale musíme zlepšit obranu. Tam nám to dnes haprovalo. Neudělali jsme veliké chyby, ale hodně malých, což Opava svou zkušeností trestala." 
Petr Czudek, trenér BK Opava: „Gratuluji Tomáši Greplovi a jeho hráčům, kteří víc chtěli a byli více koncentrováni. Začátek byl z naší strany hodně laxní, prohrávali jsme o třináct bodů, ale zónová obrana nás dostala zpět do hry. Pak jsme vedli zase mi o třináct bodů, ale byl vyrovnaný. Bohužel, dnes jsme nebyli schopni zastavit hráče Nicholse, Waltona, ale i Matěje Svobodu. Jakmile to bylo jedna na jedna, neubránili jsme a byl z toho koš nebo trestné hody. Když se k tomu pak přidal náš špatný útok ve třetí čtvrtině, je výsledek takový, jaký je. Favorit dnes vyhrál."  

Hráči po utkání 
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Dnes to bylo urputné utkání. Na začátku jsme trochu odskočili. a mysleli si, že to půjde samo jako v Pardubicích. Ale v hloubi duše jsme věděli, že Opava taková není, že je to parta zkušených borců, která se dokáže rychle vrátit zpět. A to nám také ukázala, když se z mínus patnácti dostala na plus dvanáct. Tady ukázala Opava velikou vnitřní sílu, ale ta jí pak chyběla ve druhém poločasu. Dnes rozhodlo, že jsme získali z rychlých protiútoků strašné množství bodů nebo faulů, druhým faktorem byly individuální výkony Ty Nicholse a AJ Waltona, kteří v těžkých chvílích vzali zodpovědnost na sebe a dávali důležité body. Naopak nemohu vůbec pochválit naší obranu, protože ta byla děravá, což dokazuje padesát čtyři bodů v poločase. Jsme rádi za skalp silného a odolného soupeře, který je zvyklý hrát takhle náročné zápasy.”
Radovan Kouřil, rozehrávač BK Opava: „Dnes to bylo v takových hodně silných vlnách, kdy Děčín začal drtivou první tříminutovkou a vedl snad o šestnáct bodů. Tam jsme se báli, že je vlastně po zápase. Naštěstí jsme pak prostřídali, změnili obranu a začalo nám to padat v útoku, takže jsme si zase vybudovali čtrnácti, patnáctibodové vedení. Jenže pak přišla poslední minuta poločasu a my jsme podělali vše, co šlo, takže jsme do druhé půle šli za vyrovnaného stavu. Tam nám to přestalo padat, dělali jsme zbytečné chyby, protože Děčín dobře tlačil. A jakmile uděláte tyto chyby proti hráčům jako jsou Nichols nebo Walton, ti vás okamžitě potrestají rychlým protiútokem. To se dnes potvrdilo, tady se rozhodlo.”                                                                         

BK ARMEX Děčín - BK Opava 95:90
Body Děčína: Svoboda 19 (3x 3, 7 získaných faulů, TH 4/10), Pomikálek 19 (2x 3, 8 doskoků), Bruner 16 (střelba za 2 body 7/7), Nichols 15 (8 doskoků, 10 asistencí, 7 získaných faulů), Walton 14 (1x 3, 10 asistencí, 4 zisky), Josipovič 10, Kroutil 2, Žikla 0, Macháč 0, Mach 0, Jansa 0.
Body Opavy: Šiřina 23 (3x 3, 6 asistencí, 6 získaných faulů), Mokráň 17 (1x 3), Kvapil 15, Farský 8 (1x 3), Gniadek 7 (1x 3, 7 doskoků), Carl 6, Jurečka 5 (1x 3), Slavík 3, Švandrlík 2, Kouřil 2, Mička 0.
Střelba za 2 body 26/39:21/33, za 3 body 6/21:7/30, TH 25/41:27/29. Doskoky 36:33 (útočné 10:10), asistence 25:18, ztráty 11:18, fauly 25:30.

Čtvrtiny: 27:26, 25:28, 18:11, 25:25

Rozhodčí: Matějek Ivor, Vošahlík Marek, Perlík Michal

Komisař: Volejník Pavel     

Diváci: 1 150

 

PŘED UTKÁNÍM

Nadstavbová skupina A1 Kooperativa NBL dorazí zápasy 7. kola do své poloviny, a na Válečníky čeká zápas s Opavou, majitelem stříbrných medailí z posledních tří ligových ročníků a vítězem loňského Českého poháru mužů. Jenže letošní sezóna je jiná.

Opavu v letní pauze opustili švédský obr Markusson i Američan Gumbs, konec kariéry pak ohlásili Radim Klečka a Martin Gniadek. Naopak Opavu posílil americký pivot Dontay Elijah Bassett, slovenský power forward Jakub Mokráň a křídelník Radek Farský, jenž dorazil z USK Praha. V lednu však odešel Bassett, a tak vedení klubu rychle přivedlo dalšího Američana, Dylana Davida Carla. V únoru pak přišlo překvapení, když návrat na palubovku ohlásil Martin Gnidek. 

Tým trenéra Petra Czudka začal sezónu startem ve Federálním poháru, kde se probojoval až do finále, v němž zdolal slovenské Levice 73:71. Ve FIBA Euro Cupu nepostoupila Opava jen kvůli horšímu skóre, mimo jiné právě Levice byl jeden ze dvou týmů, který ze stejné skupiny postoupil.

Sezónu začali sice Slezané domácí prohrou s Nymburkem, pak ale následovalo pět výher v řadě a zdálo se, že vše běží ve starých kolejích. Jenže přišla nečekaná prohra na palubovce Olomoucka a Opava začala klopýtat. Prohrála v Děčíně, doma nestačila na Ostravu, dokonce padla na hřišti Slavie Praha. Základní část sice zakončila domácí výhrou nad Válečníky, ale do nadstavbové skupiny A1 se dostala až ze 6. pozice. A v "ájedničce" se zatím daří jen velmi málo, když ze šesti zápasů vyhrála pouhé dva a má vyrovnanou bilancí 14 výher a 14 porážek. Zatím poslední prohru inkasovala Opava v Ústí, kde v utkání s vysokým skóre padla 116:106 (nejlepší střelci Opavy: Šiřina 23, Mokráň 21, Zbránek 15), naopak svoji reputaci si hráči Opavy napravili v 6. kole nadstavby, v němž doma porazili vedoucí Brno 84:81, když výhru v poslední minutě zařídila trojka Jurečky (nejlepší střelci Opavy: Šiřina 21, Mokráň 13, Kvapil 12). 

V Českém poháru mužů Opava zvládla hladce osmifinále proti Novému Jičínu 64:114, ale ve čtvrtfinále nestačila doma na Slunetu, které podlehla 90:102, a Final Four tak bude bez obhájce titulu.

Tým Slezanů táhne Mokráň s průměrem 14,7 bodu, ke kterým přidává takřka 7 doskoků. Za ním následují Jakub Šiřina (13,8 + 7 asistencí) a Jakub Slavík (10,4 + 5 doskoků).

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Opava je zkušený tým, který po reprezentační pauze předvedl velmi dobré výkony, jak v Ústí, tak s Brnem. Proto nás bude čekat těžký zápas. Hrajeme doma a chceme navázat na náš poslední ligový zápas."
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Čeká nás další domácí utkání, kde bychom tabulkově měli mít navrch, ale to v letošní sezóně rozhodne neplatí. V posledním zápase Opava ukázala, že dokáže porazit i prvního z tabulky, takže se na ni budeme muset dobře připravit. Víme, že hrají fyzickou hru, a to mě osobně sedí. Věřím, že to bude bitva, a že je se na co těšit."

Zdravotní stav týmu: Trenér Tomáš Grepl má k dispozici všechny hráče  

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - BK Opava 65:63
Pomikálek 15, Svoboda 12, Nichols 11 - Slavík 18, Kvapil 11, Farský 10.
BK Opava - BK ARMEX Děčín 97:80
Slavík 15, Mokráň 15, Šiřina 14 - Walton 18, Nichols 18, Svoboda 15.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Volejník Pavel

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Dontae Bruner 14:6 7/7 1/0 2/2 1 2 3 0 0 0 2 1 0 17 16
1 - Dontae Bruner 14:6 7/7 1/0 2/2 1 2 3 0 0 0 2 1 0 17 16
5 - Tomáš Pomikálek 28:22 8/4 5/2 9/5 3 5 8 0 1 0 1 5 4 17 19
11 - Matěj Svoboda 31:14 3/3 7/3 10/4 0 4 4 1 3 1 0 7 3 22 19
13 - Filip Kroutil 18:37 3/0 1/0 2/2 2 2 4 0 1 2 0 2 2 5 2
14 - Petr Macháč 7:39 1/0 0/0 0/0 3 1 4 0 0 0 0 2 3 2 0
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Tomáš Jansa 6:25 0/0 1/0 0/0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 -3 0
21 - Martin Mach 2:0 2/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 -4 0
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 33:22 5/2 2/1 9/7 1 2 3 0 10 4 1 5 5 24 14
55 - Igor Josipović 15:40 5/5 0/0 0/0 0 1 1 0 0 1 2 0 2 8 10
40:00 41/28 18/6 34/22 11 19 30 1 15 8 9 23 22 105 96

BK Opava

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Dylan David Carl 15:37 5/3 0/0 0/0 0 2 2 0 1 0 1 1 1 6 6
8 - Jan Švandrlík 11:31 0/0 0/0 2/2 0 0 0 0 0 0 1 1 3 -1 2
9 - Filip Zbránek 15:6 3/0 2/0 2/2 0 2 2 0 1 1 2 1 0 0 2
12 - Miroslav Kvapil 12:46 6/5 2/0 5/5 1 1 2 0 0 0 1 3 5 11 15
14 - Martin Gniadek 22:46 2/1 3/1 2/2 1 6 7 0 4 0 0 1 4 12 7
18 - Jakub Mokráň 25:0 6/4 3/1 6/6 4 2 6 0 1 0 3 4 3 18 17
21 - Radovan Kouřil 19:43 1/1 5/0 0/0 1 0 1 0 5 3 6 2 4 -2 2
23 - Luděk Jurečka 14:53 1/1 3/1 1/0 0 2 2 1 0 0 0 1 0 6 5
24 - Jakub Šiřina 32:7 4/4 7/3 6/6 0 3 3 0 6 3 1 6 3 33 23
33 - Jakub Slavík 12:7 4/1 1/0 2/1 0 1 1 0 0 0 1 1 2 -3 3
84 - Radek Farský 15:7 1/1 4/1 3/3 0 1 1 0 0 0 2 3 5 2 8
40:00 33/21 30/7 29/27 7 20 27 1 18 7 18 24 30 82 90
Nahoru