5. kolo

BK ARMEX Děčín vs BC GEOSAN Kolín 84 : 77

1. čtvrtina
21 : 19
2. čtvrtina
23 : 12
3. čtvrtina
14 : 25
4. čtvrtina
26 : 21
04. 03. 2023, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Mach
Kolín: Číž, Šiška, Mareš, Lošonský, Petráš

Válečníci se po reprezentační pauze vrátili do ligového kolotoče důležitou výhrou nad Kolínem, který prohrál už sedmý zápas v řadě. Vítězství se nerodilo vůbec lehce, ale vrátilo Děčín na 3. místo nekompletní tabulky nadstavbové skupiny A1. Kromě skalpu Medvědů tleskali domácí fanoušci také návratu kapitána Tomáše Pomikálka, jenž nasázel soupeři 14 bodů a byl druhým nejlepším střelcem svého týmu!
Start střetnutí se ale domácím vůbec nepovedl, a po třech trojkách Kolína, jedna z toho byla dokonce s faulem, prohrávali 0:10. Navíc se jim nedařilo ani v útoku, takže první bod, který konečně posadil tleskající fanoušky, dal až po třech minutách Nichols z trestného hodu. Děčín ale postupně začal utahovat šrouby v obraně, zpřesnil hru ofenzivní hru a díky Svobodovi, trojce Kroutila a pěti bodům Waltona se brzy přitáhl na 11:12. Hosté pak ještě chvíli drželi své vedení, ale po další trojce Kroutila už prohrávali 19:17. Následné vyrovnání zařídili z šestek Slavinskas a Jelínek, ale poslední slovo měl Kroutil, jenž po zisku proměnil těžkou dvojku - 21:19. Ve druhé čtvrtce se Válečníkům stále dařilo v obraně, po ziscích se rychle hnali do útoku a Nichols s Waltonem zvýšili na 24:19. Pak své první dva body po návratu zapsal také kapitán Pomikálek a bylo to 26:19. Hosté zaznamenali první body ze hry až po čtyřech minutách, kdy Lošonský snižoval na 28:22. Jenže vzápětí trefil Pomikálek trojku, Svoboda  přidal dva body a totéž se povedlo Pomikálkovi - 35:22. Dvojciferné vedení si pak domácí udrželi až do přestávky, navíc v poslední minutě přidal Walton trojku a vzápětí vybídl Brunera ke smeči - 44:29. Tečku za poločasem udělal kolínský rozehrávač Číž - 44:31.
Vstup do druhého poločasu se Děčínu povedl na jedničku, když po koši Svobody a pěti bodech Waltona získal vedení 51:33. Ještě v polovině této desetiminutovky vedli Válečníci po trojce a smeči Pomikálka o pohodlných šestnáct bodů 56:40, ale pak se cosi zadrhlo. Na straně Děčína se začaly množit fauly (Walton i Nichols už měli čtyři), nedařilo se v obraně ani útoku a Kolín toho dokonale využil. Trpělivě ukrajoval z manka, po technické chybě děčínské kouče pak Šiška jednou šestkou dokonce vyrovnal na 56:56. Naštěstí Walton stihl ještě do přestávky vrátit svému týmu vedení - 58:56. V poslední periodě se nejprve povedlo Slavinskasovi po koši s faulem překlopit vedení zpět na stranu Medvědů (58:59), ale Svoboda odpověděl stejnou mincí - 61:59. Pak se oba celky střídaly v bodových úspěších, takže po třech odehraných minutách to bylo 63:63. Následně sice Walton se Svobodou zařídili vedení 67:63, to se však po kolínském time-outu rychle rozpustilo a Odomes otočil na 67:68. V tu chvíli ale ukázal své kvality Nichols, jenž zapsal koš s faulem, poté dalším nájezdem odpověděl na vyrovnání Číže - 72:70. Další útok Kolína nebyl úspěšný, naopak Josipovič byl při svém úspěšném zakončení faulován a šestkou zvýšil na 75:70. Hosté samozřejmě nechtěli odjet s další porážkou a přitáhli se na 75:73, jenže Nichols vytáhl z rukávu těžkou trojku - 78:73. Následně sice Slavinskas z trestných hodů snížil, ale Walton byl při šestkách také úspěšný - 80:75. To už zbývalo do konce jen 20 vteřin, a tak děčínská obrana raději nechal v klidu zasmečovat Odomese, protože věděla, že soupeř bude muset faulovat. To se také stalo a Svoboda opět vrátil rozdíl na pět bodů - 82:77. Další kolínská trojka pak cíl nenašla, Pomikálek si doskočil míč, byl faulovaný a přesnými šestkami pečetil na 84:77.  
Zápas přinesl vyrovnanou bitvu, ve které měly oba týmy stejnou úspěšnost střelby (44%). Válečníci však vyprodukovali o dvě úspěšné dvojkové střely více (23/43:21/37), v trojkách to byla plichta (7/24:7/26), v šestkách tentokrát Děčín ukázal velmi přesnou mušku (17/20), naopak Kolín jich zahodil jedenáct (14/25). Medvědi dominovali na doskoku (32:46), na body z druhých šancí pak vyhráli 6:14. V asistencích byla další remíza (15:15), ovšem Válečníci byli lepší v ziscích (11:5), měli méně ztrát (12:19), soupeře drtili z brejků (32:19) a jejich lavička nezaostala za tou kolínskou o tolik (24:30).
Děčín táhl AJ Walton s 21 body, 7 doskoky a 5 asistencemi. Druhým nejlepším střelcem byl Tomáš Pomikálek, který po návratu zapsal skvělých 14 bodů (dvojky 3/6, trojky 2/3, TH 2/2) a svůj comeback si náležitě užil. O bod méně pak nastřílel Svoboda, Nichols o sobě dlouho nedával vědět, ale v závěru trefoval veledůležité koše a skončil na 12 bodech. K tomu přidal 5 zisků a 3 asistence. Dobrý zápas odehráli také devítibodoví Josipovič (v závěru se vyfauloval) a Kroutil, Bruner pomohl 4 body a 8 doskoky. 
Kolín táhli Mareš a Odomes, kteří dali shodně po 15 bodech (Odomes navíc zapsal 10 doskoků), Slavinskas dal 14 bodů, ke kterým přidal 10 získaných faulů (TH 8/13), dvojciferným střelcem byl ještě Lošonský (11). Rozehrávače Číže a Šišku udržela děčínská obrana na 9, respektive 5 bodech. Petráš nastřílel 7 bodů a měl 10 doskoků.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Zápas byl ve vlnách. Začali jsme 0:10, což bylo hrůzostrašné, protože Kolín dal tři trojky, z toho jednu s faulem. A přitom přesně na tohle jsme se připravovali. Pak jsme byli ale mnohem lepší, fungoval nám protiútok, trefovali jsme se z venku a velmi slušně fungovala obrana. V polovině třetí čtvrtky jsme ale vypadli z role, Kolín nás začal přeskakovat jak pod naším, tak pod vlastním košem a my se nebyli schopni prosadit v útoku. Hráči byli také oblepeni fauly, takže Nichols a Walton hráli vlastně celý druhý poločas se čtyřmi fauly, což nás limitovalo v obraně. Ve finále jsme ale zápas zvládli svojí urputností a bojovností. Jsme za to hrozně rádi, protože tohle vítězství je velmi cenné. Znovu jsme si ukázali, že přestože jsme v problémech a utkání nám proklouzává mezi prsty, jsme schopni vývoj zlomit a vyhrát. Návrat Tomáše Pomikálka není rozhodně návratem spasitele, ale je dobře, že je zpět. Musíme pracovat na souhře, protože stále může v některých věcech být lepší. Doufám, že nám chvilku teď zdraví vydrží, protože po dlouhé době jsme byli kompletní." 
Filip Rytina, asistent trenéra BK GEOSAN Kolín: „My jsme dnes do utkání velmi dobře vstoupili a vedli jsme 0:10, pak 1:12, ale Děčín ukázal svoji válečnickou duši, přitvrdil hru a my se s tím nedokázali vyrovnat, především ve druhé čtvrtině. V průběhu třetí čtvrtiny, kdy nám domácí už odskočili na osmnáct bodů, jsme se do utkání vrátili, ale pak nám možná chybělo i trochu štěstí, abychom proměnili nějaké střely a šli do většího, než jednobodového vedení. Koncovka už byla vabank, my se bohužel netrefili a prohráli o sedm bodů. Víme, že náš tým má potenciál hrát o nejvyšší příčky, ale zatím to nenaplňujeme a zapsali jsme sedmou porážku v řadě.”

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Nechtěl jsem, aby kluci očekávali s mým návratem příchod spasitele, protože i beze mě odehráli výborné zápasy, otáčeli nepříznivé vývoje a zvládali těžké chvíle. A dnes to bylo nahoru, dolů. Začali jsme 0:10, pak jsme to ale otočili na plus osmnáct, jenže Kolín vyrovnal a dokonce šel mírně přes nás. Musíme se poučit z toho, že když máme podobně vysoký náskok, měli bychom si ho udržet a nepodléhat tomu, že se třeba nepísknou nějaké fauly, my sklopíme hlavy a přestaneme hrát. Dnes podle mého rozhodlo to, že je na nás vidět, že když je potřeba, jsme schopni ze sebe ještě něco vyždímat. Ustáli jsme tu velmi těžkou chvíli, kdy se Kolín dotáhl a šel přes nás, znovu jsme do toho šlápli a vyhráli o sedm bodů. Za tohle smekám před svými spoluhráči.”
Ondřej Šiška, rozehrávač BK GEOSAN Kolín: „Začali jsme velmi dobře, ale náskok jsme vlastně v mžiku ztratili. Ve třetí čtvrtině, které pro nás nebývají ty nejlepší, jsme ale zabrali a využili toho, že někteří hráči Děčína byli obaleni fauly. Měli jsme dnes čtyřicet šest doskoků, a říká se, že když je doskoků alespoň čtyřicet, nedá se prohrát. Jenže mi to dokázali, když jsme současně dělali hloupé ztráty. Máme dva nové hráče, které zapracováváme do naší sestavy, a asi ještě chvilku potrvá, než se sehrajeme. Je na nás momentálně deka, ale je jen na nás se zvednout.”

BK ARMEX Děčín - BC GEOSAN Kolín 84:77
Body Děčína: Walton 21 (2x 3, 7 doskoků, 5 získaných faulů, 5 asistencí, TH 5/5), Pomikálek 14 (2x 3), Svoboda 13, Nichols 12 (1x 3, 5 zisků), Kroutil 9 (2x 3), Josipovič 9 (6 doskoků), Bruner 4 (8 doskoků), Jansa 2, Mach 0, Žikla 0, Bobek 0, Macháč 0.
Body Kolína: Mareš 15 (4x 3), Odomes 15 (1x 3, 10 doskoků), Slavinskas 14 (TH 8/13, 10 získaných faulů), Lošonský 11 (1x 3), Číž 9 (1, 6 získaných faulů), Petráš 7 (10 doskoků), Šiška 5 (5 asistencí), Jelínek 1, Novotný 0, Stegbauer 0. 
Střelba za 2 body 23/43:21/37, za 3 body 7/24:7/26, TH 17/20:14/25. Doskoky 32:46 (útočné 6:13), asistence 15:15, ztráty 12:19, fauly 27:21.

Čtvrtiny: 21:19, 23:12, 14:25, 26:21

Rozhodčí: Hruša Petr, Hartig Lukáš, Ulrych Lukáš

Komisař: Šikner Roman     

Diváci: 1 030 

PŘED UTKÁNÍM

Prvním soupeřem Válečníků po reprezentační pauze budou kolínští Medvědi, kteří jsou momentálně v tabulce A1 na poslední 8. příčce s vyrovnanou bilancí 12 výher a 12 porážek. Je ale pravda, že mají ještě dva zápasy k dobru a dohrávku 2. kola na palubovce Pardubic absolvují ještě před zápasem v Děčíně, a to ve středu 1. března.

Kolínští nezačali sezónu Kooperativa NBL vůbec zle, když vyhráli šest z prvních zápasů, poté dokonce porazili Nymburk na jeho palubovce 85:87, jenže poslední tři zápasy v roce 2022 Medvědi ztratili (včetně utkání s Válečníky). Naopak vstup do nového roku se jim vydařil, což potvrdili domácími výhrami nad Nymburkem (77:69) a Pardubicemi (93:89). Následovala však prohra v prodloužení s domácí Slavií Praha, nezdar v Ostravě, dvě porážky s USK Praha a tečku za základní částí udělal neúspěch na hřišti prvního Brna, čímž se Kolín propadl na 7. místo. A zatím se Medvědům nedaří ani v nadstavbové skupině A1, kde prohráli v Opavě 92:80 a doma s Brnem 75:92 (nejlepší střelci Kolína: Číž 22, Šiška 13, Petráš 8, Stegbauer 8). Po reprezentační přestávce stihli Kolínští (bez Adama Číže) už dohrávku 2. kola sk. A1, v níž podlehli domácím Pardubicím 87:82 (nejlepší střelci Kolína: Petráš 18, Odomes 16, Slavinskas 12).

Kolín zahájil sezónu účastí ve Federálním poháru, kde v základní skupině A porazil Děčín 86:71, poté sice prohrál s Levicemi 60:69, ale na závěr přehrál Spišské Rytíře 70:65 a jako druhý celek své skupiny postoupil do bojů o 5. - 8. místo. Zde deklasoval Svit 62:83, poté opět jasně porazil Pardubice 77:94 a skončil pátý. 

Další pohárový úspěch si připsali Medvědi v Alpe Adria Cupu, kde v základní skupině C skončili na 2. místě jen o horší skóre za prvním Komárnem. Poté ve čtvrtfinále porazili v prvním utkání ambiciózní Vídeň 74:72, bohužel rakouský celek vyhrál odvetu 93:81 a postoupil do Final Four. 

A Kolínským se daří také v Českém poháru mužů. V osmifinále vyřadili domácí Jindřichův Hradec 66:83, ve čtvrtfinále na domácí palubovce zdolali Pardubice 87:76 a postoupili do Final Four, kde v semifinále vyzvou právě děčínské Válečníky. Tento zápas se bude hrát 18. března od 18:00 ve Sportovní hale Královka v Praze. 

Tým Kolína táhne Litevec Džiugas Slavinskas, který dává v průměru 16,6 bodu a doskakuje téměř sedm míčů na zápas. V době před reprezentační pauzou byl ale na seznamu zraněných. Dalšími tahouny jsou rozehrávači Adam Číž (16,2 + 4,4 asistence) a exděčínský Ondřej Šiška (11,4 + 4,7 asistence). Slovenští pivoti Jakub Petráš a Pavol Lošonský pak doručují 11,5, resp. 9,0 bodu, a pomáhají týmu také svými doskoky. V průběhu sezóny opustil Kolín po čtyřech zápasech Lamb Autrey, naopak čerstvými posilami jsou Lukáš Stegbauer, který dorazil z Jindřichova Hradce a už před reprezentační pauzou stihl dvě utkání, a také Rashard Odomes, americký křídelník přestoupivší z izraelského Hapoelu Gilboa, kde začal letošní ročník, a kromě toho má zkušenosti ze Švédska, Finska či Portugalska.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Kolín je tým s velmi zkušenou sestavou. Oba naše vzájemné zápasy byly vyrovnané a podobný průběh očekáváme i v sobotu. Budou rozhodovat maličkosti a my chceme být připraveni na kvalitní trojkovou střelbu a útočný doskok Kolína, který může tohle utkání rozhodnout."  

Dontae Bruner, pivot BK ARMEX Děčín: "Především jsme nadšení, že se vracíme na domácí hřiště a budeme hrát opět před našimi skvělými fanoušky. Také máme radost, že je zpátky Petr a Pomi by se měl už brzy začít vracet taky. Bude tedy fajn hrát, když bude tým pohromadě v plné síle."  

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
GEOSAN Kolín - BK ARMEX Děčín 74:73
Číž 16, Novotný 15, Petráš 14 - Nichols 16, Pomikálek 13, Walton 12.
BK ARMEX Děčín - GEOSAN Kolín 79:74
Svoboda 27, Walton 19, Nichols 11 - Slavinskas 19, Číž 14, Petráš 13.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Šikner Roman

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Dontae Bruner 14:18 2/2 2/0 1/0 2 6 8 1 0 0 3 2 2 7 4
1 - Dontae Bruner 14:18 2/2 2/0 1/0 2 6 8 1 0 0 3 2 2 7 4
5 - Tomáš Pomikálek 27:34 6/3 3/2 2/2 1 2 3 0 2 1 1 3 2 16 14
6 - Lukáš Bobek 3:13 1/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -2 0
11 - Matěj Svoboda 30:22 11/5 3/0 3/3 1 1 2 1 0 1 1 2 2 7 13
13 - Filip Kroutil 22:37 3/1 4/2 1/1 0 0 0 0 3 2 0 1 0 11 9
14 - Petr Macháč 6:52 1/0 0/0 0/0 1 0 1 0 1 0 0 0 2 -1 0
19 - Tomáš Jansa 10:33 1/1 2/0 0/0 0 0 0 0 1 0 2 1 2 -2 2
21 - Martin Mach 8:34 1/0 0/0 0/0 1 1 2 0 0 0 0 0 0 1 0
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 30:59 8/5 5/2 5/5 0 7 7 1 5 1 3 5 4 27 21
55 - Igor Josipović 14:1 4/3 0/0 3/3 0 6 6 0 0 1 1 2 5 11 9
40:00 40/22 21/6 16/14 8 29 37 4 12 6 14 18 22 82 76

BC GEOSAN Kolín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Adam Číž 33:47 3/2 5/1 1/1 0 0 0 0 4 4 3 5 2 11 8
2 - Theodor Dlugoš 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
3 - Lukáš Stegbauer 6:1 0/0 1/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0
4 - Rashard Marque Odomes 21:28 12/6 1/1 2/0 2 8 10 0 1 0 1 1 2 16 15
12 - Jan Křivánek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
22 - Jiří Jelínek 4:39 2/0 0/0 2/1 0 2 2 0 0 1 1 1 1 0 1
31 - Filip Novotný 12:33 0/0 2/0 0/0 0 1 1 0 1 0 1 0 2 -3 0
32 - Pavol Lošonský 17:30 4/4 3/1 0/0 0 3 3 0 1 0 2 1 0 12 11
32 - Jakub Petráš 35:21 5/3 0/0 5/2 4 6 10 0 1 0 3 5 4 12 8
98 - Džiugas Slavinskas 21:55 8/3 1/0 13/8 1 5 6 0 1 0 1 10 1 18 14
40:00 34/18 13/3 23/12 7 26 33 0 9 5 12 23 12 66 57
Nahoru