3. kolo

BK ARMEX Děčín vs ERA Basketball Nymburk 70 : 68

1. čtvrtina
28 : 18
2. čtvrtina
11 : 21
3. čtvrtina
19 : 13
4. čtvrtina
12 : 16
15. 02. 2023, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Nichols, Kroutil, Svoboda, Josipovič
Nymburk: Sehnal, Rylich, Kříž, Palyza, Watson

Už podruhé během prvních tří kol nadstavbové skupiny A1 Kooperativa NBL porazili Válečníci lídra tabulky. Nejprve v úvodním kole zdolali v té době vedoucí Brno, ve 3. kole si doma poradili podruhé v sezóně s Nymburkem,který Brno vystřídal na čele tabulky. Děčínu (už s uzdraveným Petrem Macháčem, který ale do zápasu nezasáhl) se tak povedl reparát za nepovedené derby v Ústí a navíc osladil svoji domácí premiéru v této fázi soutěže velmi cenným skalpem.
První body střetnutí sice obstaral nymburský Palyza, ale domácí Svoboda ihned vyrovnal, a po dalších trefách Nicholse a Svobody to bylo 6:2. Válečníci byli v první čtvrtce velmi přesní v útočné fázi, takže po pěti minutách a trojce Nicholse a koši Waltona vedli už 18:9. A když Bruner se Svobodou trefili v rychlém sledu dvě trojky, zaplněná hala řvala spokojeností - 24:13. Výborný Watson pak sice srazil manko na devět bodů, ale mladík Jansa hned další útok domácích zakončil přesnou trojkou a znovu to bylo o dvanáct - 27:15. V závěru obrany obou týmů už nedovolily příliš veliké změny skóre, a tak Děčín vedl 28:18. Ve druhé čtvrtce zlepšil Nymburk svoji defenzívu, v děčínské hře se začaly objevovat nepřesnosti, ale především se nedařilo střelecky, čehož soupeř využil a snížil na 28:24. Teprve po čtyřech minutách hry dal Svoboda první děčínské body, ale to už byl Nymburk na dosah - 30:29. Naštěstí poté přišla trojka Kroutila, Bruner si zasmečoval a domácí opět získali mírné vedení 35:29, jež jim ale nevydrželo a poločas skončil nerozhodně 38:38
Vstup do druhé půle se naopak Válečníkům vydařil, byť v úvodu po koši Kováře a šestkách Bendy prohrávali 41:43. Pak ale Walton trochu přitlačil, dvakrát si došel pro faul a dal všechny čtyři trestné hody - 45:43. Následně zvýšil Svoboda na 47:43, Nichols zakončil brejk trojkou a bylo to 50:43. Hosté ale rozhodně zbraně nesložili a přitáhli se na 51:47. Jenže pak přišla trojka Bobka, Walton opět potrestal faul hostů trestnými hody a Děčín vedl 56:47. Nymburk ovšem snížil na 56:52, a tak tečku za třetí čtvrtkou udělaly šestky Brunera - 58:52. V poslední periodě se rozhořel na palubovce tuhý boj, kdy se oba týmy hodně nadřely na každý koš a skóre se měnilo jen pomalu. Hosté se po čtyřech odehraných minutách dostali na dostřel jediného bodu (60:59) a začalo drama. Na koše Svobody a Nicholse odpověděl vždy Lockett, na smeč Brunera zareagoval Sehnal šestkami - 66:65. Po dalším děčínském faulu mohl Kříž posunout svůj tým do vedení, ale pouze vyrovnal na 66:66. Naopak na druhé straně trefil Svoboda důležité dva body, Kříž ale ihned vyrovnal - 68:68. Hosté pak měli tři střelecké pokusy, naštěstí ani jeden neproměnili, naopak nájezd Waltona přerušil faul Sehnala a děčínský rozehrávač ukázal na čáře trestných hodů pevné nervy - 70:68. To zbývalo do konce už jen 33 vteřin a nymburská lavička si vzala oddechový čas. Jenže Válečníci skvělou a obětavou obranou za podpory burácející haly nedovolili Sehnalovi skórovat, poté sice Nymburk znovu získal míč, ale Benda, opět pod tlakem děčínské obrany, vyšlápl do autu a necelé dvě vteřiny před koncem tak získal míč Děčín. Po time-outu rozehrál Nichols na Svobodu, který se nenechal faulovat, pak už jen vyhodil míč do vzduchu a spěchal za spoluhráči oslavovat druhé vítězství nad Nymburkem v této sezóně. 
Zápas přinesl výborný a vyrovnaný basketbal. Nymburk byl přesnější a plodnější ve dvojkách (15/35:21/38), Válečníci naopak byli lepší v trojkách (7/24:4/23) a šestkách (19/24:14/20). Na doskoku to bylo skoro remíza (38:39), ovšem hosté těžili z útočných doskoků, z nichž dali 19 bodů z druhých šancí (Děčín 12). Obrana Děčína udržela mistra na 10 asistencích, na ztráty to bylo 14:15, Děčín dal více bodů z brejků (16:10). V souboji laviček vyhrála ta hostující 15:30.
Bodovým tahounem Děčína byl Matěj Svoboda, jenž zapsal 20 bodů při velmi jisté střelbě za dva body (7/9). Další double-double získal AJ Walton, který k 15 bodům přidal 11 asistencí, k tomu pak ještě 8 doskoků, 8 získaných faulů a 2 zisky. Dvojciferným střelcem byl také Ty Nichols s 11 body (+ 4 zisky a 5 získaných faulů). Své si odvedli oba pivoti, Josipovič i Bruner, důležité trojky pak trefili Jansa, Kroutil i Bobek.
V barvách hostů byl nejlepší Watson se 14 body, Lockett přidal 13 a Palyza 10. Kříž zapsal 9 bodů (+ 6 doskoků, ale TH 2/6), zbytek týmu paběrkoval.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Po nedělním zápase v Ústí měli borci celé pondělí a úterý hlavy dole, na což jsem jim řekl, že jsme v tom utkání bojovali jen pět minut, takže nemohou přijít a mít hlavy dole. Je zapotřebí hlavy zvednout a tvrdě pracovat na tom, abychom zápas Nymburku co nejvíc znepříjemnili. Myslím si, že jsme mohli zahrát ještě trochu lépe, ale po té neděli a sprše ve druhém poločasu to je dnes skvělý výsledek. Gratuluji klukům k vítězství, protože Nymburk má stále velmi kvalitní tým, navíc sem přijel jako lídr tabulky, takže veliký úspěch. Zápas rozhodovaly maličkosti, byl oto vyrovnané od začátku až do konce. My jsme díky famózní první čtvrtině odskočili do desetibodového vedení, ale to mělo jen krátké trvání. Rozhodující bylo podle mě to, že jsme dnes chtěli opravdu hrát a vyhrát.”
Ladislav Sokolovský, trenér ERA Basketball Nymburk: „Nehodnotí se mi to dobře, ale domácí tým si výhru zasloužil o trochu více. Nám se nepovedl vstup do utkání, těžko jsme pak ztrátu doháněli a nedostali jsme se za celý zápas do nějakého většího vedení. Bohužel, musíme všichni začít u sebe. Máme starosti, co se má nebo nemá písknout, co má hrát ten nebo ten, měli bychom řešit každý svoji hru a svoji obranu. Ta nebyla až na prvních pět minut hrozná, ale v útoku jsme byli neuspořádaní, ani jeden rozehrávač neměl hru pod kontrolou a našich deset asistencí je tragédie. Jsme tým, který jich má dvacet i třicet. Děčín hrál solidní obranu a zaslouží si pogratulovat k vítězství.”

Hráči po utkání 
Tomáš Jansa, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Pro mě je to první výhra nad Nymburkem v životě, takže je to celé intenzivnější. Jsem moc rád, že jsme to zvládli, hlavně po tom nedělním zápase v Ústí, který nám nevyšel. Napravili jsme si reputaci, bojovali jsme a makali celou dobu. Je to důležitá výhra nad Nymburkem, který se vrátil před tímto zápasem do čela tabulky. Podle mého dnes rozhodl náš vstup do druhého poločasu, kdy jsme začali ze stejnou energií jako v úvodu utkání, dařilo se nám také v obraně a nenechali jsme soupeři nějak extra lehké střely. Velikou pochvalu zaslouží dnes také naši fanoušci, kteří nám dodávali energii celých čtyřicet minut. Bylo to neskutečné. V poslední minutě jsme skvěle zvládli obranu, všech pět hráčů, kteří byli na palubovce. Byli jsme ve správných pozicích, nepropadli jsme, neudělali chybu a zvládli jsme to.”
Petr Benda, pivot ERA Basketball Nymburk: „Špatný vstup do zápasu z naší strany. Ve druhé čtvrtině jsme trochu zlepšili obranu na klíčové děčínské hráče, ale domácí celý zápas hráli výborně v obraně, střídali obrany a my jsme se tomu nedokázali přizpůsobit a dostávali jsme se do těžkých střel nebo pozic, na které nejsme zvyklí. To nás provázelo celý zápas. Jednou jsme dohnali naši ztrátu a soupeře přetlačili, ale pak jsme zase ztratili pár balónů, a to nás stálo vítězství. Měli jsme moc ztrát, ze kterých nás soupeř trestal lehkými koši z protiútoku.”

BK ARMEX Děčín - ERA Basketball Nymburk 70:68
Body Děčína: Svoboda 20 (1x 3), Walton 15 (TH 11/12, 8 doskoků, 11 asistencí, 8 získaných faulů), Nichols 11 (2x 3, 4 zisky), Bruner 9 (1x 3, 6 doskoků), Josipovič 6, Jansa 3 (1x 3), Bobek 3 (1), Kroutil 3 (1), Mach 0, Žikla 0.
Body Nymburku: Watson 14, Lockett 13, Palyza 10 (2x 3), Kříž 9 (1x 3, 6 doskoků, 3 zisky), Boeheim 5, Kovář 4, Benda 4, Rylich 3 (1x 3), Sehnal 2, Váňa 2, Tůma 2. 
Střelba za 2 body 15/35:21/38, za 3 body 7/24:4/23, TH 19/24:14/20. Doskoky 38:39 (útočné 14:15), asistence 14:10, ztráty 14:15, fauly 22:19.

Čtvrtiny: 28:18, 11:21, 19:13, 12:16

Rozhodčí: Vyklický Robert, Salvetr Rudolf, Perlík Michal

Komisař: Šikner Roman     

Diváci: 1 050

PŘED UTKÁNÍM

První domácí zápas nadstavbové skupiny A1 Kooperativa NBL bude pro Válečníky specifický. Do Děčína totiž přijede Nymburk, který zde v základní části prohrál 84:82, čímž skončilo deset let trvající čekání domácích na skalp českého multišampióna. 

Nymburk je hegemonem domácí soutěže, jenže v letošním ročníku není jeho pozice již natolik neotřesitelná a dokonce se po dlouhé době stalo, že nevyhrál základní část. Úřadující mistr skončil tentokrát po základní části druhý s bilancí 15 výher a 7 porážek, tedy jen jedno vítězství před třetím Děčínem.

Sezónu začal Nymburk výhrou v Opavě, pak ale padl v Děčíně, dokonce prohrál na palubovce Slavie Praha, což spolu s neúspěchy v Lize mistrů byla konečná pro lotyšskou trenérskou dvojici Štelmahers - Vairogs. Následně se kormidla chopili Ladislav Sokolovský a Pavel Budínský, kteří začali Nymburk směrovat na vrchol tabulky. Jenže nymburský tým v této sezóně nemá sílu z předchozích ročníků, což se potvrdilo v prosinci, kdy prohrál doma s Kolínem, poté nestačil na rozjetou domácí Slunetu, následně doma padl s Pardubicemi a v prvním utkání roku 2023 inkasoval prohru v Kolíně! Pak sice přišly čtyři výhry v řadě, ale na konci ledna přijelo do Nymburku první Brno a vyhrálo zde 79:83. 

Naopak vstup do nadstavbové skupiny A1 se Nymburským povedl a po velikém obratu porazili domácí Opavu 77:91 (nejlepší střelci Nymburku: Kříž 18, Palyza 14, Watson 10). Ve druhém utkání nadstavbové části Nymburk hostil první Brno, a po tuhém boji vyhrál trojkou Sehnala v posledních vteřinách 89:86 (nejlepší střelci Nymburku: Lockett 18, Kříž 14, Sehnal 9, Benda 9). 

V Českém poháru mužů se Nymburk v osmifinále nečekaně trápil a prvoligový Písek porazil jen 79:87. Ve čtvrtfinále ho čeká soupeř daleko silnější, a to domácí Basket Brno.
Nymburský kádr se v této sezóně hodně mění, už ho opustili Američané Simmons, Gibbs, Jenkins, Litevec Ivanauskas či Kanaďan Klassen. Zatím posledními posilami jsou rozehrávač Ondřej Sehnal, americký pivot James Arthur Boeheim a jeho krajan, křídelník Cory Reevers. 
Nejlepším střelcem Nymburku je Eric Lockett s průměrem 10, 3 bodu, druhý je Lukáš Palyza (10,2), následují Junathaen Watson (10,0) a Ondřej Sehnal (10,0).  

Poprvé od sezóny 2018/2019 dnes v ARMEX Sportcentru tedy přivítáme v roli hosta našeho bývalého dlouholetého trenéra Pavla Budínského, což je výrazná osobnost novodobé klubové historie děčínského basketbalu, do níž se zapsal mimo jiné i třemi stříbrnými medailemi v rámci KNBL a právě on také právě dnes slaví své 49. narozeniny. Za celý klub mu přejeme vše nejlepší

Zdravotní stav: Tomáš Pomikálek (sval), Lukáš Rozsypal (zranění loktu a zápěstí), Petr Macháč s otazníkem (kotník), Martin Mach s otazníkem (kotník z utkání v Ústí) 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Nymburk je výborný tým se zkušenou sestavou. Abychom byli schopni hrát vyrovnanou partii, potřebujeme hrát mnohem lépe v obranné fázi, než v posledních třech zápasech."
Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Ve středu nás čeká domácí utkání proti úřadujícímu mistru z Nymburka, se kterým máme v letošní sezóně bilanci jednu výhru a jednu porážku. Nymburk během sezóny hodně obměnil kádr včetně trenéra. Naším cílem bude zastavit rychlý protiútok a útočný doskok soupeře, což se nám v nedělním zápase proti Ústí moc nedařilo. Pokud toto splníme, věřím, že uspějeme a odčiníme nedělní porážku proti ústecké Slunetě."   

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - ERA Basketball Nymburk 84:82
Nichols 26, Walton 17, Svoboda 14 - Simmons 21, Watson 13, Kříž 8, Gibbs 8.
ERA Basketball Nymburk - BK ARMEX Děčín 102:86
Klassen 20, Watson 17, Simmons 17, Palyza 16 - Svoboda 17, Pomikálek 17, Walton 13, Kroutil 13.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Šikner Roman

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Dontae Bruner 23:48 3/2 2/1 2/2 1 5 6 0 0 0 0 1 2 12 9
1 - Dontae Bruner 23:48 3/2 2/1 2/2 1 5 6 0 0 0 0 1 2 12 9
4 - Tomáš Randýsek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
6 - Lukáš Bobek 4:54 1/0 1/1 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 3
11 - Matěj Svoboda 28:15 9/7 5/1 4/3 0 4 4 0 0 1 2 4 3 17 20
13 - Filip Kroutil 30:10 1/0 3/1 0/0 1 2 3 0 1 1 3 0 2 0 3
14 - Petr Macháč 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Tomáš Jansa 14:4 0/0 4/1 0/0 1 0 1 0 1 0 0 0 2 0 3
21 - Martin Mach 1:4 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 -1 0
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 35:25 9/2 2/0 12/11 5 3 8 0 11 2 2 8 2 30 15
55 - Igor Josipović 19:40 4/2 0/0 2/2 2 2 4 0 0 0 1 1 4 4 6
40:00 30/15 19/6 22/20 11 21 32 0 13 4 9 15 19 74 68

ERA Basketball Nymburk

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Junathaen Watson 17:40 12/7 0/0 0/0 4 0 4 3 0 1 1 1 0 17 14
4 - Petr Benda 17:18 3/1 1/0 2/2 0 1 1 0 1 0 2 2 0 3 4
8 - Ondřej Sehnal 22:50 1/0 4/0 2/2 0 2 2 0 1 1 5 3 3 -4 2
10 - Dávid Novák 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - James Arthur Boeheim 12:7 2/2 1/0 2/1 1 3 4 0 1 0 2 3 1 8 5
13 - Eric Lockett 22:16 7/5 2/0 4/3 0 3 3 1 2 1 1 3 3 14 13
21 - Luboš Kovář 16:50 6/2 0/0 0/0 3 2 5 0 1 3 1 2 2 8 4
23 - Lukáš Palyza 20:38 2/1 4/2 2/2 1 4 5 0 0 1 2 2 4 9 10
31 - Martin Kříž 24:14 4/2 2/1 6/2 2 4 6 0 2 3 1 4 1 15 9
73 - František Rylich 24:13 0/0 3/1 0/0 1 0 1 0 2 0 0 1 3 2 3
98 - Jakub Tůma 11:41 0/0 1/0 2/2 0 1 1 0 0 1 0 1 1 3 2
40:00 37/20 18/4 20/14 12 20 32 4 10 11 15 22 18 75 66
Nahoru