1. kolo

Basket Brno vs BK ARMEX Děčín 86 : 95

1. čtvrtina
25 : 21
2. čtvrtina
19 : 25
3. čtvrtina
25 : 25
4. čtvrtina
17 : 24
08. 02. 2023, 18:00 HOD. STAREZ ARÉNA VODOVA (Velká hala)

PO ZÁPASE

Základní sestavy 
Brno: Půlpán, Bálint, Nečas, Chatman, Puršl 
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Bruner, Josipovič

Lepší start do nadstavbové skupiny A1 si Válečníci snad ani nemohli přát. V úvodním kole totiž zajížděli na palubovku vítěze základní části a napotřetí v sezóně ho konečně porazili, když tentokrát zvládli koncovku na jedničku.
Zápas zahájila trojka domácího Bálinta, Svoboda ale odpověděl rovněž trojkou, poté se dvakrát prosadil Nichols, který se rozehrál ke skvělému vystoupení - 3:7. Pak ovšem přišly lepší chvilky domácích, jenž otočili na 11:7. Další zvyšování manka však odmítla druhá trojka Svobody, po smeči Brunera bylo vyrovnáno na 14:14. Brno se pak díky třem šestkám utrhlo na 17:14, v poslední minutě zasmečoval Djuricic, Bálint dal trojku s faulem a domácí tak vedli 25:18. Naštěstí v poslední vteřině vystřelil Nichols trojku a upravil na 25:21. Ve druhé čtvrtce skóroval jako první Culpepper, Kroutil ale ihned zapsal rovněž dva body - 27:23. Pak přišla pasáž, kdy se ani jednomu týmu příliš střelecky nedařilo, další změnu skóre přinesly až dvě šestky Nicholse, který byl vzápětí faulován při trojce, avšak proměnil jen jednu - 27:26. V polovině této části zvyšoval Chatman na 32:28, jenže přišly dvě slepené trojky Nicholse a rázem to bylo 32:34. Trojka Bálinta ještě otočila na 35:34, po oddechovém času Děčína se obraně Válečníkům povedlo zpevnit obranu a nedovolit domácím skórovat, naopak Walton čtyřmi trestnými hody a Josipovič dvěma koši otočili na 35:42. Brno ale nechtělo odejít do šaten s tak velikým mankem a během 74 vteřin stihlo trefit tři trojky. Na druhé straně Walton zapsal další čtyři body, takže poločasový výsledek zněl 44:46.
Ve druhém poločase pokračovala tuhá a vyrovnaná bitva. Nejprve vyrovnal Půlpán, ale Walton hned strhl vedení zpět na stranu Děčína, po trojce Chatmana už vedlo zase Brno, ale po trojkách Waltona a Svobody, ke kterým se přidal košem i pivot Bruner platil stav 49:56. Domácí ale znovu zabrali, a v polovině této části se přitáhli na 61:62. Jenže pivot Bruner kontroval trojkou, Svoboda přidal dva body a Válečníci vedli 61:67. Avšak Brno v koncovce trochu z náskoku Děčína ubralo a před poslední periodou bylo skóre 69:71. V jejím úvodu zapsal Culpepper dvě trojky v rychlém sledu, na druhé straně ale zapsal Nichols pět bodů - 75:76. Vyrovnaná bitva pak pokračovala a oba týmy se střídaly ve vedení. Po koši Krakoviče se dostalo Brno do vedení 84:82, jenže koncovku celého zápasu ovládli jasně Válečníci, byť posledních pět minut hráli už bez vyfaulovaného Waltona. Kroutil trojkou otočil na 84:85, další dvě trojky Svobody pak navýšily náskok hostů na 84:91. To už zbývala do konce jen minuta a další body padaly na obou stranách z šestek - Chatman dal dvě, Kroutil proměnil také obě a tečku za střetnutím udělaly trestné hody Jansy - 86:95.  
Vyrovnaný průběh se odrazil také ve střeleckých statistikách, v nichž byli o kousek lepší Válečníci. Ti měli lepší dvojkovou střelbu (18/41:22/42), dali o jednu trojku více (11/22:12/25) a měli lepší úspěšnost v šestkách (17/27:15/23). Na doskoku vyhrál opět Děčín, ale jen o jeden (37:38), body z druhých šancí byly takřka vyrovnané (11:10), v asistencích byli lepší domácí (24:19). Děčín měl opět velmi ztrát (10), Brno o polovinu více (15). Souboj laviček vyhrála ta brněnská 26:11.
Válečníky táhl za výhrou jistě střílející Ty Nichols, který zapsal 31 bodů , 5 asistencí a 9 získaných faulů. Po 19 bodech dali Svoboda i Walton, který k tomu přihodil 11 doskoků a 7 asistencí. Pivot Bruner nastřílel 9 bodů a doskočil opět 10 míčů. Stejný počet bodů dal i Kroutil, Josipovič pomohl 6 body. 
Také Brno táhli Američané, a to Chatman, který nastřílel 23 bodů, a Culpepper s 20 body. Dvojcifernými střelci byli také Bálint (15 + 9 asistencí) a Puršl (10 + 5 doskoků). Půlpán zapsal 7 bodů a 7 asistencí, ale nešli mu šestky (TH 1/8). Děčínu se povedlo zastavit Krakoviče i Djuricice, oba dali jen 2 body. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Zápas byl vyrovnaný celou dobu, v poločase to bylo jen o dva body, po třetí čtvrtině taktéž. V poslední čtvrtce nás to, co nás zatím v současné sezóně nikdy nepodrželo, tedy trojková střelba, zachránilo. Byli jsme schopni trefit tři velmi těžké trojkové pokusy přes velmi dobrou obranu Brna, a to strhlo výhru na naši stranu. Za vítězství jsme velice rádi, protože výhra proti prvnímu týmu tabulky se velice počítá.   .” 
Martin Vaněk, asistent trenéra Basket Brno: „Gratuluji Děčínu k vítězství. Byl dnes lepším týmem, více bojoval a chtěl to vítězství více než my. My jsme na domácí palubovce špatně začali a první poločas nebyl z naší strany takový, jak jsme si přáli. Vytratila se trochu naše hra, tedy rychlý protiútok, tlak na balón a také jsme zbytečně ztráceli míče, z čehož jsme dostávali jednoduché koše. Ve druhém poločase to vlastně pokračovalo, nedostali jsme se vůbec do tempa, chyběl nám ball movement. Musíme se z toho poučit.”

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Za dnešní výsledek jsme všichni moc rádi, protože to byl boj do posledních minut. Rozhodla koncovka, kde nám to padlo a Brnu naopak ne. Byl to vyrovnaný zápas a možná by se mohlo říct, že vyhrál šťastnější tým. Myslím si ale, že jsme si to zasloužili, bojovali jsme až do konce a přestože se nám vyfauloval Walton, ukázali jsme charakter a získali zaslouženou výhru.”
Jakub Nečas, křídlo Basket Brno: „Zápas s Děčínem nám nevyšel úplně dobře, měli jsme spoustu vzedmutí a propadů. Byli jsme mockrát nahoře, dokázali jsme to dotáhnout, ale Děčín trefil tři trojky za sebou a dostal se na koně. Dnešní výhru si zasloužil víc, víc bojoval a my jsme nesplnili klíče k výhře. Musíme teď šlápnout do tréninku a pokračovat dál.”

Basket Brno - BK ARMEX Děčín 86:95
Body Brna: Chatman 23 (3x 3, 6 doskoků), Culpepper 20 (3x 3, 6 získaných faulů), Bálint 15 (4x 3, 9 asistencích), Puršl 10, Půlpán 7 (7 asistencích, 6 získaných faulů), Nečas 5 (1x 3), Krakovič 2, Dáňa 2.  
Body Děčína: Nichols 31 (4x 3, 5 asistencí, 9 získaných faulů), Walton 19 (1x 3, 7 asistencí, 11 doskoků, 3 zisky, 6 získaných faulů), Svoboda 19 (5x 3), Bruner 9 (1x 3, 10 doskoků), Kroutil 9 (1x 3), Josipovič 6, Jansa 2, Mach 0, Žikla 0, Bobek 0.
Střelba za 2 body 18/41:22/42, za 3 body 11/22:12/25, TH 17/27:15/23. Doskoky 37:38 (útočné 13:12), asistence 24:19, ztráty 15:10, fauly 23:25.

Čtvrtiny: 25:21, 19:25, 25:25, 17:24

Rozhodčí: Blahout Petr, Scholze Michal, Karafiát Kamil

Komisař: Paulík Robert        

Diváci: 619

PŘED ZÁPASEM

Po 22 zápasech úvodní fáze Kooperativa NBL obsadili Válečníci 3. místo se stejnou bilancí jako čtvrté Ústí, tedy 14 výher a osm porážek. A jejich prvním soupeřem v nadstavbové části skupiny A1 bude Brno, kterému mají co vracet, protože s ním dvakrát těsně prohráli. Ovšem čeká je těžký úkol, brněnský tým hraje v této sezóně opravdu skvěle a stal se nečekaným vítězem základní části. V posledním střetnutí této fázi soutěže rozdrtil doma oslabený Kolín 94:79 (nejlepší střelci Brna: Chatman 18, Bálint 16, Puršl 15).  

Brno prohrálo doposud jen pět zápasů, když jeho přemožiteli jsou USK Praha, Ústí nad Labem, Nymburk a dvakrát Opava. Blízko k zisku skalpu lídra tabulky měl i Děčín, ale duel v Brně dokázali domácí v poslední vteřině vyrovnat trojkou Culpeppera, a v prodloužení pak už dominovali.

Brněnský celek je už také ve čtvrtfinále Českého poháru mužů, když v osmifinále vyřadil prvoligové Svitavy jednoznačně 86:110; los pak určil v dalším kole do boje o Final 4 Brnu domácí prostředí a jako soupeře Nymburk. 

Tým trenéra Lubomíra Růžičky je zajímavě poskládaný, zkušenosti se snoubí s dravým mládím, a prezentuje se vyspělým basketbalem. V průběhu sezóny odešly dvě výrazné osobnosti - kádr nečekaně opustil slovenský pivot Richard Körner, ukrajinský playmaker Oleksandr Mishula pak využil své možnost ze smlouvy a odešel na Kypr. Körnera nahradil Kanaďan Djuricic, za Mishulu dorazil Američan Culpepper.

V současné době je lídrem týmu Američan Kameron Jamal Chatman, který odehrál všech 22 zápasů základní části a má průměr 16,4 bodu + 6 doskoků. Stejnou porci duelů odehrál také Richard Bálint a jeho průměr je 13 bodů na zápas + 4 asistence. Třetím v pořadí je další hráč s plným počtem startů, a to Šimon Puršl, jenž dává 11 bodů a doskakuje téměř 6 míčů na zápas. Dvoucifernými střelci jsou ještě Viktor Půlpán a zatím poslední posila týmu, Američan Randy Lechard Culpepper, oba mají shodný průměr 10,6 bodu. Děčín si bude muset dávat pozor i na kanadského křídelníka Djuricice, exděčínského Krakoviče nebo mladíka Šimona Svobodu. 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "V Brně nás čeká další těžký zápas se soupeřem, který hraje výborně rychlý protiútok. Ten potřebujeme zastavit, protože to je základní stavební kamen Brna. V postupném útoku nás budou zlobit skvělí střelci Culpepper a Chatman. Velmi důležitým faktorem bude naše hra proti Chatmanovi s Djuricicem na pozici malého pivota, kde v posledních zápasech máme v určitých fázích problémy, jak na útočné, tak na obranné polovině."
Martin Mach, pivot BK ARMEX Děčín: "V Brně odstartujeme nadstavbu po dlouhé době ve skupině A1, ve které chceme navázat na výsledky ze začátku sezóny. Nedávný zápas v Brně jsme soupeři darovali v koncovce a tu chybu rozhodně nemáme v plánu opakovat. Necháme-li na hřišti všechno, věřím, že dokážeme vyhrát a dotáhnout se jak Nymburku, tak Brnu v boji o přední příčky."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - Basket Brno 63:67
Walton 26, Nichols 16, Svoboda 11 - Bálint 13, Svoboda 10, Puršl 10, Chatman 9.
Basket Brno - BK ARMEX Děčín 96:86 po prodl.
Culpepper 19, Chatman 18, Krakovič 15 - Nichols 20, Walton 18, Svoboda 15.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Paulík Robert

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Dontae Bruner 23:52 5/3 3/1 0/0 4 6 10 0 1 0 0 1 3 14 9
1 - Dontae Bruner 23:52 5/3 3/1 0/0 4 6 10 0 1 0 0 1 3 14 9
6 - Lukáš Bobek 2:31 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 30:1 6/2 8/5 2/0 0 3 3 0 1 1 2 2 4 11 19
13 - Filip Kroutil 30:48 2/2 2/1 2/2 2 2 4 0 2 1 0 2 1 16 9
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Tomáš Jansa 13:9 0/0 1/0 2/2 1 0 1 0 1 0 0 1 2 2 2
21 - Martin Mach 4:1 0/0 1/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -2 0
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 32:52 10/4 3/1 10/8 2 9 11 0 7 3 5 6 5 26 19
55 - Igor Josipović 23:57 5/3 0/0 2/0 0 2 2 0 1 0 0 2 3 4 6
40:00 33/17 21/9 18/12 13 28 41 0 14 5 7 15 22 85 73

Basket Brno

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
8 - Viktor Půlpán 28:35 5/3 0/0 8/1 2 2 4 0 7 1 1 6 0 15 7
9 - Matěj Dáňa 5:21 1/1 1/0 0/0 0 0 0 0 0 1 1 0 3 -2 2
11 - Richard Bálint 32:22 4/1 8/4 1/1 1 3 4 0 9 0 3 4 4 18 15
12 - Petr Křivánek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
14 - Tomáš Houzar 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
29 - Jakub Krakovič 15:34 4/1 0/0 0/0 1 3 4 0 1 0 2 0 3 -1 2
30 - Danilo Djuricic 12:45 4/1 0/0 0/0 1 3 4 0 0 0 0 0 1 2 2
33 - Randy Lechard Culpepper Sr. 30:53 8/3 4/3 6/5 0 1 1 0 3 3 3 6 4 19 20
73 - Jaroslav Kubín 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
99 - Jakub Nečas 18:35 2/1 2/1 0/0 1 3 4 0 2 0 2 0 3 4 5
40:00 28/11 15/8 15/7 6 15 21 0 22 5 12 16 18 55 53
Nahoru