BK Děčín vs Královští sokoli 87 : 52

16. 09. 2022, 17:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Walton, Nichols, Kroutil, Svoboda, Josipovič
Sokoli: Vlahovič, Kábrt, Vondra, Škranc, Šturanovič

Válečníci bez větších potíží porazili v úvodním zápase skupiny Federálního poháru o 9. až 12. místo oslabený Hradec Králové, a v sobotu budou bojovat o vítězství ve své skupině. Klíčem k úspěchu byly povedené čtvrtiny na úvod a závěr duelu, kde Děčín ve své nejsilnější sestavě jasně dominoval a nedal soupeři šanci. Kromě vítězství bylo plusem, že domácí trenér, Tomáš Grepl, mohl dát šanci celé lavičce a všichni hráči se pak zapsali do listiny střelců.
Hosté přijeli do Děčína oslabeni o Peterku, Mandaliniče a Svojanovskému. Naopak Válečníci byli kompletní, navíc jim vstup do zápasu vyšel na jedničku s hvězdičkou. Dobře bránili, byli produktivní v útoku a během tří minut vedli 15:0. Teprve za tohoto stavu se poprvé prosadili hosté, ale Děčín byl v herní pohodě a první čtvrtku vyhrál 25:10. Ve druhé nastartoval Válečníky AJ Walton, který dal koš, zapsal další asistencí a trojkou pak zvýšil na 32:12. Domácí kouč začal postupně dávat šanci i mladým hráčům z lavičky, kteří sice nenavyšovali vedení tak rychle, přesto i tuto čtvrtku Děčín vyhrál a poločasový výsledek zněl 43:26
Také start do druhé půle se Válečníkům povedl a během čtyř minut navýšili své vedení na 59:43. Pak se ale začaly do domácí hry vkrádat nepřesnosti a soupeři se povedlo snížit na 59:43. V poslední periodě ovšem hráči Děčína opět zabrali, hráli efektně i efektivně a dokráčeli si pro pohodové vítězství. Poslední díl odstartovala smeč Macha, který si vedl také dobře na obranném doskoku, po jeho dalším koši to bylo už 65:45 a Válečníci exhibovali. Pomikálek si zasmečoval, Nichols parádně zakončil svůj nájezd i trefil trojku, další trojku pak přidal Rozsypal, který upravoval na průběžných 75:45. V závěru se do listiny střelců zapsali také Bobek a Sertič, jehož koš po útočném doskoku pečetil na 87:52. Děčín tak bude hrát v sobotu o vítězství ve své skupině a koho by raději viděl Tomáš Grepl na druhé straně hřiště? "Raději bych si zahrál s Ostravou, protože se Slavií jsme už jednou hráli a ještě hrát budeme. Takže bych si vyzkoušel Ostravu, která bude jistě jako vždy velmi nepříjemná, obzvlášť doma. V jejím kádru jsou také nějací noví hráči, a bylo by fajn si je otestovat přímo na palubovce. Ale uvidíme, jak druhý zápas skupiny dopadne."
Bodově byl v dresu nejlepší Svoboda se 14 body, ale nejlepší rating měl AJ Walton, který dal 11 bodů, ke kterým přidal 9 asistencí a 7 zisků! Dobrou práci odvedl také pivot Josipovič, jenž nasázel 12 bodů a byl velmi platný v obraně. Dvojciferným střelcem byl ještě Nichols (11), ani další hráči se ale neztratili a každý přispěl k vysoké výhře svým dílem.
Na straně soupeře byl nejlepší pivot Šturanovič, dařilo se také rozehrávači Dvořákovi (11). 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín:
„Zápas byl pro nás dobrý, protože Hradec v určitých pasážích ukázal, že svoji kvalitu má. A až se k týmu připojí Peterka, Mandalinič a Svojanovský, budou rozhodně nepříjemným soupeřem. Takže výsledek nijak nepřeceňuji, protože liga bude úplně o něčem jiném. Ale za utkání jsem samozřejmě rád. Našich devatenáct ztrát je velmi špatné číslo, už po první čtvrtině jsem na to upozorňoval hráče, protože jsme jich měli sedm. Paradoxně jsme přesto vyhráli v první čtvrtce o šestnáct bodů. Naopak ve druhé čtvrtce se hra vyrovnala, ale my jsme měli jen dvě ztráty. Musíme si daleko více vážit míče, protože s podobným počtem ztrát je velice těžké vyhrát zápas v KNBL.
Lubomír Peterka, Královští sokoli: „Samozřejmě, že jsem chtěl, abychom vzdorovali Děčínu déle, ale na druhou stranu dostali příležitost mladí hráči, kterým zápas ukázal zrcadlo toho, jak to v lize vypadá. A někteří musí sakra přidat. Pro nás to byl přípravný zápas, protože bylo jasné, že asi nevyhrajeme, ale někteří hráči mě hodně zklamali. Ve druhé a třetí čtvrtce Děčín začal střídat hráče a hra se vyrovnala, ale pokud hráli hlavní sestavy, nebyli jsme schopni vůbec vzdorovat. Děčín zaslouženě vyhrál, my máme na čem pracovat.”

BK ARMEX Děčín - Královští sokoli 87:52
Body Děčína:Svoboda 14 (1x 3, 8 doskoků), Josipovič 12, Walton 11 (1x 3, 9 asistencí, 7 zisků), Nichols 11 (1x 3), Kroutil 8 (2), Mach 8 (8 doskoků), Pomikálek 7 (1x 3, 8 doskoků), Rozsypal 6 (2x 3), Žikla 4, Macháč 2, Bobek 2, Sertič 2.
Body Sokolů: Šuranovič 17 (6 doskoků), Dvořák 11 (2x 3), Kábrt 7 (6 doskoků), Škranc 6, Goga 5 (1x 3), Vlahovič 2, Kalný 2, Vondra 2, Vlček 0. 
Střelba za 2 body 16/34:17/35, za 3 body 9/33:13/29, TH 13/26:19/27. Doskoky 44:44 (útočné 15:10), asistence 13:23, ztráty 14:12, fauly 27:23.

Čtvrtiny: 25:10, 18:16, 16:17, 28:9.

Rozhodčí: Blahout Petr, Linhart Tomáš, Melichárek Ivo.

Fotografie ze zápasu ZDE.

 

SK Slavia Praha - NH Ostrava 87:83 (24:19 47:34 67:55)

Slavia diktovala tempo celý první poločas. V začátku druhého šla dokonce do dvacetibodového vedení, ale Ostrava se vzchopila a začala dotahovat. Dostala se na dostřel na čtyřbodový rozdíl, ale nakonec si sešívaní pohlídali náskok a zvítězili. Znamená to tak, že Děčín se se Slavií potká už podruhé v přípravě a potřetí ještě za týden 24.9. v Praze. V sobotu tedy od 15:30 mohou děčínští příznivci vidět souboj NH Ostrava s Královskými Sokoly, aby pak od 18 hodin mohli sledovat Válečníky proti nováčkovi NBL Slavii Praha.

Body Slavia: Dworsky 21, Jelínek a Pumprla R. 14, Kheil 12, Bruner 8, Pumprla P. 7, Páleník 6, Rožánek 5

Body Nové Huti: Morgan 25, Radukič 21, Svoboda 8, Bohačík 7, Dedek 6, Prošek 5, Milligan a Majerčák 4, Šmíd 3

Čtvrtiny: 24:19 23:15 20:21 20:28

Rozhodčí: Vošahlík Marek, Scholze Michal, Hartig Lukáš

Fotografie ze zápasu ZDE.

PŘED UTKÁNÍM

pátek 16. září 2022  BK ARMEX Děčín - Královští Sokoli   17:00

Královští Sokoli vedení v nadcházející sezóně trenérem Peterkou obměnili výrazně kádr. Balkánská zahraniční legie se rozutekla, přičemž nejvýraznějším odchodem je zkušený rozehrávač Stamenkovič mířící do Olomoucka. Ex-děčínský Peter Sedmák v roli manažera poskládal omlazený tým, kam přivedl řadu hráčů z pardubické líhně, některé i se zkušenostmi z mládežnických reprezentancí (Svojanovský, Kábrt, Kalný, Vondra, Dvořák). Zkušenější české jádro zůstalo (Peterka, Škranc, Goga) a zahraniční legii tvoří do začátku rozherávač Vlahović, pivot Sturanović a na křídle Mandalinić. 

Hradec narazil ve Federálním poháru v základní skupině B postupně na slovenského vicemistra z Lučence (prohra 73:78), na Handlovou (výhra 97:87) a na Olomoucko (prohra střelou v posledních vteřinách 68:70).

Družina trenéra Grepla odehrála základní skupinu A v Kutné Hoře, kde se v pátek utkala s Kolínem. Prohra 71:86 se rodila z vyrovnaného průběhu, přesto nakonec jasný rozdíl. Následoval divoký zápas se slovenským semifinalistou a ambiciózním celkem ze Spišské Nové Vsi s výhrou pro Děčín 107:103 po prodloužení. Na závěr pak Děčín sehrál vyrovnanou partii se slovenským mistrem z Levic připravujícím se na kvalifikaci o ligu mistrů, aby prohrál 90:97. 

Děčín by se měl představit tento víkend v kompletním složení před domácím publikem. Lukáš Bobek rehabilituje po zákroku v koleni a zapojení do utkání jisté není.  

 

pátek 16. září 2022  SK Slavia Praha - NH Ostrava  19:30

S týmem pražského nováčka se Děčín již toto léto utkal a odehraje s ním i příští týden generálku před začátkem ligy. Tým trenéra Beneše je také vyváženě složený ze zkušených českých borců (bratři Pumprlové, Jelínek, Bernáth) doplnila čtveřice cizinců: Slováci známí z NBL Rožánek (vloni Kolín) a Páleník (přišel z Opavy) a nováčci z USA rozehrávač Dworsky a pivot Bruner. Skupinu pak doplňují mladíci Kheil (repre U20), Olejník, Benák, a další z programu BŠ Tygři Praha spolupracující se Slavií.

Slavia ve skupině C jasn porazila Prievidzu 84:62, těsně prohrála s domácím Komárnem 72:75 a padla s Pardubicemi 73:89.

NH Ostrava vedou nadále trenéři Adam Choleva a Saša Jankovič. Tým posílili Američané ex-prostějovský Malik Morgan, Evan Milligan, slovenský rozehrávač Majerčák (vloni ho mohli fanoušci v Děčíně vidět v rámci Federálního poháru v dresu Prievidzi). Z loňska zůstal bosenský pivot Radukić, stejně jako česká zkušená enkláva: Bohačík, Šmíd, Dedek, a také mladší čestí hráči Prošek, Svoboda (bratr našeho Matěje), Týml, Havlík, Snopek a další mladíci z ostravské líhně.

Ostrava se účastnila skupiny D ve Svitu, kde padla s domácími Medvědy jasně 62:88, aby pak porazila Inter Bratislava 89:76 a na závěr podlehla Opavě 62:92.

 

Na webu mediálního partnera soutěže Svět basketu naleznete pohled redakce na děčínskou skupinu.

Výsledky všech utkání Federálního poháru naleznete na webu slovenské ligy ZDE.

 

Nahoru