Patrioti Levice vs BK Děčín 97 : 90

11. 09. 2022, 11:00 HOD. Sportovní hala Klimeška

PO UTKÁNÍ

Patrioti Levice - BK ARMEX Děčín 97:90 (23:17 54:39 75:68)
Střelci Lev: Lapornik 26, Freeman 15, McCallum 12, Bojanovský 11, Kovac 10, ...
Střelci DC: Nichols a Walton 26, Pomikálek 14, ...

Nedělní dopoledne v Kutné Hoře přineslo zápas, v němž mohli Válečníci získat celkové prvenství, ale nastoupili proti slovenskému mistrovi připravujícímu se na kvalifikaci o ligu mistrů, který chtěl potvrdit svoji kvalitu a dosavadní bilanci bez porážky. První desetiminutovka nabídla kvalitní basketbal, i přes dopolední čas a pro oba soupeře třetí utkání ve třech dnech. Levice se velmi efektivní hrou dostali do vedení 23:17. Také obranu měl slovenský celek kompaktní a i když se proti ní dokázal Děčín prosadit slušně, v obraně druhou desetiminutovku nezvládl podle představ, a tak vedl tým trenéra Madzina 54:39.

Po poločasu Děčín zabral a dokázal se přitáhnout na dostřel 64:63, Levičtí ale dokázali potrestat několik ztrát a znovu odskočili, i když pouze na sedmibodový rozdíl 75:68. Závěrečné dějství se neslo v duchu snahy Děčína o obrat a levického odrážení těchto snah. Kroutil trestným hodem stahoval na 77:72, ale z mistrovského celku se vždy našla odpověď. Vynikal především slovinský reprezentant Lapornik (člen národního týmu v oknech během sezóny, kdy nejsou k dispozici hráči z NBA a Euroligy), který nasázel 26 bodů, zdatně mu pomohli také Američané McCallum a Freeman. V děčínském dresu se nejvíce dařilo oběma Američanům Nicholsovi s Waltonem, který zaznamenali shodně 26 bodů, aby jim útočně zdatně sekundovali především Pomikálek s Kroutilem. Konečné skóre 97:90.

Děčín obsadil ve skupině A třetí místo, neboť Kolín nakonec zvládl porazit těsně Spišskou Novou Ves. Podle soudů v mediálním prostoru šlo v Kutné Hoře o nejsilnější skupinu letošního ročníku Federálního poháru, proto bude zajímavé sledovat další vývoj všech skupin druhé fáze. Do Děčína na závěrečný turnaj 16. a 17.září dorazí pouze čeští soupeři, kteří skončily na třetích místech v ostatních skupinách, všichni s bilancí jedna výhra a dvě prohry. a celkové skóre určilo semifinálové dvojice pro pátek: BK ARMEX Děčín - Královští Sokoli a SK Slavia Praha - NH Ostrava.

 

PŘED UTKÁNÍM

V posledním duelu základní skupiny A Federálního poháru, která se hraje v Kutné Hoře, vyzvou Válečníci úřadujícího slovenského mistra z Levic. Tým vedený slovenským koučem Michalem Madzinem se z titulu radoval již potřetí, loňská sezóna ale byla navíc vyšperkována triumfem v Alpe Adria Cupu.
Po úspěšné sezóně se ale Patrioti museli smířit s odchodem pivota Viktora Juríčka, reprezentačního křídelníka Davida Abrháma i kapitána Šimona Krajčoviče. Zkušený rozehrávač a reprezentant se upsal druholigovému německému Bremerhavenu. Naopak do Levic zamířil bosenský rozehrávač Draško Kněževič, vrátil se starý známý, Henri Wade-Chatman, jenž má za sebou dobrou sezónu v rumunské lize. Bohužel, v prvním přípravném utkání s Prievidzou se zranil a bude mimo hru několik týdnů. Tým dále doplní reprezentant Lucemburska, Ben Kovač, Slovinec Miha Lapornik a Jakub Merešš, který působil naposledy v Pardubicích. V sestavě pak zůstali Američané Tre McCalluma (křídlo) a DeShawn Freeman (pivot), slovenský pivot Boris Bojanovský i exděčínský rozehrávač Eduard Kotásek. 
Levice se zúčastní na konci září kvalifikačního turnaje o Ligu mistrů, kde ve španělské Malaze vyzvou vicemistra Maďarska, Egis Körmend. Pokud Patrioti vyhrají, postoupí do semifinále, kde je čeká finský celek Karhu Kauhajoki. Pokud by i toto zvládli, ve finále se poměří jedním z trojice Heroes Den Bosch, Šiauliai nebo Unicaja Malaga. Výhra na tomto turnaji by pro Levice znamenala účast ve skupině G Ligy mistrů, kde by je čekaly italské Dinamo Banco di Sardegna Sassari, francouzský JDA Dijon a řecký PAON mateco Soluň.
Pokud Patrioti vypadnou v jakékoliv části kvalifikace Ligy mistrů, budou hrát Europe FIBA Cup, kde ve skupině D potkají českou Opavou, bulharský Balkan Botevgrad a jednoho z trojice SL Benfica Lisabon/Keravnos Strovolou/Golden Eagle Ylli.

Celkové preview "děčínské" skupiny na webu mediálního partnera soutěže: https://bit.ly/3BhhqRC ... 

Nahoru