BK Děčín vs Spišskí Rytieri 107 : 103

10. 09. 2022, 14:30 HOD. Sportovní hala Klimeška

PO UTKÁNÍM

BK ARMEX Děčín - Spišskí Rytieri 107:103 p.p. (30:17 51:61 69:79 93:93)
Střelci DC: Svoboda 23, Pomikálek 18, Kroutil 17, Nichols 16, Walton 13, Macháč 12, ...
Střelci SNV: McGlynn 32, Washington 20, Fusek 15, Hlivák 12, Bile 11, ...

Začátek druhého zápasu Válečníků na kutnohorském turnaji začal velmi útočně a hned první minuty slibovaly, že padne hodně bodů. Walton srovnával na 3:3, POmi na 5:5. Po děčínské šňůře 11:0 přišla spišská 0:6, ale Děčín končil první čtvrtinu úspěšně 30:17. V podobném duchu začala i druhá část, pak se ale Rytíři rozehráli k velkému představení a jejich útoky vypadaly nezastavitelně. Neskutečných 44 bodů bylo dílem vysoké úspěšnosti trojek, v níž vynikal především McGlynn, ale také několik nakupených obranných chyb Děčína. Válečníci byli v útoku výborní, přesto v poločasu ztráceli deset bodů 51:61.

Vyrovnaná třetí čtvrtina byla jako na houpačce, Děčín se však neblíže dotal na rozdíl šesti bodů, Spišská alee znovu odskočila na 69:79 po třiceti minutách. Čtvrtou desetiminutovku předvedli Válečníci asi nejlepší výkon na turnaji, když ji dokázali urvat 24:14. Nájezdem v posledních vteřinách vyrovnával Walton 93:93, a tak se šlo do prodloužení, v němž Kroutil a Svoboda trefili dohromady tři trojky a slovenský soupeř se už na zvrta nezmohl. 107:103 po prodloužení v divokém utkání se čtyřmi technickými chybami a čtyřmi nesportovními chybami, s celkem pěti vyfaulovanými hráči.

Nutno říct, že většina těchto trestů byla hodně přísná, především posuzování nesportovních chyb bude třeba znovu před ligovou sezónou vyjasnit, k čemuž poslouží společný seminář rozhodčích a trenérů. Sobotní a nedělní zápasy v Kutné Hoře řídili slovenští rozhodčí právě z důvodu rozhodcovského semináře nejvyšší kategorie.    

Svět basketu to viděl takto.

 

PŘED UTKÁNÍM

Druhým soupeřem Válečníků v základní skupině A Federálního poháru bude slovenský celek Rytíři ze Spišské Nové Vsi. Tento tým patří v posledních letech mezi slovenskou špičku, což se potvrdilo v sezóně 2020/21, kdy Rytíři ovládli jak slovenský pohár, tak celou ligu, kde ve finále zdolali levické Patrioty 3:1 na zápasy. V loňské sezóně skončila Spišská Nová Ves v semifinále, když nestačila v poměru 1:3 na pozdějšího mistra z Levic.

Tým Rytířů povede v tomto ročníku slovinský kouč Teo Hojč, který se podepsal pod "double" Spišské Nové Vsi, pak ale předčasně ukončil platnou smlouvu a odešel do maďarského Atomerőmű Paks. Po angažmá v Maďarsku se ale rozhodl pro návrat na Slovensko a bude chtít jistě navázat na předchozí úspěchy.

V tom by mu měla pomoci nová akvizice klubu, nejvyšší slovenský hráč a reprezentant své země, Michael Fusek. Pivot měřící 223 cm přichází po čtyřech letech strávených v Interu Bratislava, kde se vypracoval v jednoho z nejlepších slovenských hráčů v Niké SBL. Pod košem mu bude pomáhat 211 cm vysoký Viktor Juríček, jenž působil v Levicích. Další posilou je etiopský rodák s americkým pasem, reprezentant Jižního Súdánu, 201 cm vysoký Chudier Bile. Na rozehrávku přichází Američané Patrick McGlynn a Isaiah Washington, dres Rytířů bude oblékat také křídelník Tomáš Mrviš, jehož si mohou fanoušci pamatovat i z NBL a který přichází z Handlové. Na soupisce je rovněž ukrajinský hráč Dmitro Sokolovskij.

Ze složení týmu je vidět, že Rytíři opět míří vysoko, neboť získat především špičkové slovenské hráče, navíc z mistrovského celku připravujícího se na kvalifikaci Ligy mistrů či z hlavního města, značí o ambicích a dobré pověsti a umu managementu s trenérem. Konfrontace s takovým týmem bude pro Válečníky skvělou zkušeností.

Celkové preview "děčínské" skupiny na webu mediálního partnera soutěže: https://bit.ly/3BhhqRC ... 

Nahoru