BC GEOSAN Kolín vs BK Děčín 86 : 71

09. 09. 2022, 16:00 HOD. Sportovní hala Klimeška

PO UTKÁNÍ

BC Geosan Kolín - BK ARMEX Děčín 86:71 (17:23 44:43 63:55)
Střelci Kol: Mareš 14, Slavinskas 13, Šiška 12, Novotný a Lošonský 10, ...
Střelci DC: Walton 16, Pomikálek 15, Svoboda 10, ...

První zápas kutnohorské skupiny svedl proti sobě dva české zástupce. Oba týmy vstoupily do hry úspěšnou trojkou a jako by předeslaly, že půjde o útočný duel. Děčín byl v první desetiminutovce i v tomto směru lepší, kdy zakončoval skvěle z dlouhé vzdálenosti (první tři trojky proměnil a vedl 5:9) a na konci této časti vedl 17:23. Druhá část byla hodně kouskovaná, především kolínští stáli často na linii trestného hodu a úspěšně trestali (jen ve druhé čtvrtce Kolín TH 19/17), Válečníci se neměli šanci rozběhnout do rychlého protiútoku, a po dvaceti minutách svítilo na tabuli skóre 44:43.

Ve třetí čtvrtině Medvědi navyšovali pomalu skóre a plíživě se dostali do mírného vedení.. Pomi, Ty a AJ vzdorovali nejvíce z Válenčíků, ale posledně jmenovaný už do poslední části nezasáhl pro pět faulů. Po třetí desetiminutovce byl tedy Kolín vpředu 63:55. Do závěrečného dějství vstoupili opět lépe Děčané - Nichols se Žiklou snížili na tříbodový rozdíl, ale soupeř odpověděl šňůrou 8:0. V této fázi už ukázala ambiciózní medvědí parta svou zkušenost a Děčín i před bojovnost nepustila do většího bodového úseku. Kontrolovaně tak Kolín dovedl duel k výhře 86:71.

Tunaj potvrzuje ve všech skupinách, jak zajímavým je projekt Federálního poháru. Zápasy mají náboj a vysokou úroveň s blížícím se startem domácích soutěží. V sobotu od 15:30 čeká tým Tomáše Grepla Spišská Nová Ves.
 

PŘED UTKÁNÍM

První ostrý zápas nové sezóny absolvují děčínští Válečníci v rámci Federálního poháru, kde v základní skupině A, která se hraje v Kutné Hoře, postupně vyzvou Kolín, slovenského mistra z Levic a semifinalistu slovenské ligy, Spišskou Novou Ves. A hned první zápas této skupiny bude hodně pikantní, protože Děčín vyzve Kolín, do jehož barev se v letní přestávce oblékl ještě v loňské sezóně ústřední děčínský rozehrávač Ondřej Šiška.

Kolín skončil v minulé sezóně po základní části Kooperativa NBL na 6. místě, ve skupině A1 se posunul na 4. příčku, což znamenalo, že měl do play-off proti pátému Ústí výhodu domácího prostředí. Té ale překvapivě nevyužil. Sice vyhrál první zápas, ale poté Slunetě podlehl čtyřikrát v řadě a celou sérii ztratil 1:4 na zápasy. V Českém poháru mužů se Kolín loni dostal stejně jako Válečníci až do čtvrtfinále, kde však nestačil na domácí Basket Brno, s nímž prohrál jasně 103:72. 

Kolínské medvědy povede po dvou velice úspěšných letech nový kouč, a to Adam Konvalinka, který nahradil Miroslava Sodomu, jenž nadále zůstává v pozici generálního manažera klubu. Tým opustil také slovenský rozehrávač Robert Rožánek (přestup do Slávie), Medvědy budou dirigovat kapitán Adam Číž a již zmíněný Ondřej Šiška. Naopak Kolín posílí 23letý Litevec Džiugas Slavinskas, který přichází z Interu Bratislava, kde zapisoval v průměru přes 20 bodů a 7 doskoků na utkání. V sestavě pak zůstávají slovenští pivoti Pavol Lošonský a Jakub Petráš, a také čeští borci Filip Novotný, Michal Mareš, Filip Novotný, Jiří Jelínek, Jan Křivánek a Theodor Dlugoš. 

Medvědi se letos zúčastní také Alpe Adria Cupu, kde byli nalosováni do skupiny C, ve které je čekají velmi silní soupeři - slovenské Komárno, chorvatské Škrljevo a rakouský Kapfenberg, jenž je stále ve hře o FIBA Europe Cup.  

Kolín má za sebou už rovněž několik přípravných zápasů, v nichž porazil písecké Sršně 81:71, podlehl mistrovskému Nymburku 84:68 a v pondělí zvítězil s nekompletní ústeckou Slunetou 79:76.

Celkové preview "děčínské" skupiny na webu mediálního partnera soutěže: https://bit.ly/3BhhqRC ... 

 

Nahoru