Turów Zgorzelec vs BK ARMEX Děčín 77 : 90

24. 08. 2022, 17:00 HOD. PGE Turów Arena

Přínosná prověrka

Turów Zgorzelec - BK ARMEX Děčín 77:90 (18:25 28:45 48:66)

Střelci Děčína: Svoboda 19, Walton 16, Pomikálek 14, Kroutil a Mach a Sertič 8, ...

Válečníci se ke druhému přípravnému duelu vypravili do nedalekého polského Zhořelce, kde je čekal nově se tvořící mladý celek. Před utkáním byla sestava domácích velkou neznámou a i po utkání byl Děčín požádán o nezveřejňování zhořelecké sestavy. Jde však z velké části o mladé Poláky, kteří jsuo ale podle slov zkušeného trenéra pracovití a chtějí se zlepšovat. 

Děčín vstoupil do utkání velmi dobřë a rychle se dostal do dvouciferného vedení 2:15. Poté však domácí zabrali, začali se trefovat z dlouhé vzdálenosti a ve skóre se přiblížili. Trenér Grepl rozkládal minuty na všechny hráče, když jedinou změnou od sobotního domácího duelu s Walbrzychem bylo nahrazení Tomáše Jansy Jonášem Písaříkem. Po první čtvrtině tedy svítil na světelné tabuli stav 18:25. Také vstup do druhé části se Děčínu povedl a rozdíl navýšil znovu na dvouciferný 21:39, a polský celek do konce poločasu korigoval na 28:45, když na tento stav pečetil jedním z rychlých protiútoků Matěj Svoboda dopichující zakončení Filipa Sertiče.

Obdraz hry se ve druhé půli částečně vyrovnal a i když se domácí bodově nepřibližovali, ani Válečníci skóre nenanvyšovali. projevovala se stále ještě hodně fyzicky náročná fáze přípravy, několik nepřesností zkazilo možnost lepšího zakončení, ale k vidění bylo vidět i několik velmi pohledných akcí. V této desetiminutovce se dvěma asistencemi a slušně zvládnutou rozehrou blýskl děčínský odchovanec sedmnáctiletý Karel Rajchl, jemuž při absenci Lukáše Bobka a Tomáše Randýska připadla role střídajícího playmakera. 48:66 po třiceti minutách. Podobný scénář pokračoval i v závěrečném dějství, kdy asi nejatraktivnější akci zápasu předvedl smečující Matěj Svoboda. AJ Walton předvedl sedmibodovou šňůru a Děčín stále vedl o dvacet bodů. Po závěrečném prostřídání to však domácí nezabalili a v posledních dvou minutách zkorigovali skóre na konečných 77:90.

Zápas splnil svůj účel, nahřiště se podívali všichni hráči, z nichž deset na delší úseky. Střelecky táhlo Děčín trio nejzkušenějších hráčů, ale i dalších pět střelců mezi šesti a osmi body je příslibem. Další, dosud nejspíš nejtěžší prověrka čeká Válečníky už v pátek 26.srpna v Praze proti nováčkovi Kooperativa NBL - SK Slavia Praha od 19 hodin.

  

Další polský soupeř

Turów Zgorzelec je tým s dlouhou tradicí, kterou však v nedávné minulosti zapsala na evropskou mapu úspěšná léta. V roce 2014 získal tým titul v silné polské lize (předchozích pět finálových účastí mezi roky 2007 a 2013 zhatili vždy Sopoty nebo Gdynia) a následující sezónu absolvoval v prestižní Eurolize (jako teprve čtvrtý polský tým v historii). V červenci 2018 pak klub vyhlásil bankrot. Nový klub se stejným názvem pak hrál na regionální úrovni, aby se postupně dostával výš a před minulou sezónou se mu podařilo získat licenci na druhou nejvyšší soutěž, jíž nakonec po hektickém začátku a změnách v kádru udržel i pro další ročník.  

Aktuální síla zhořeleckého kádru je v této fázi přípravy otazníkem a svěřence trenéra Grepla tak čeká překvapení ohledně další prověrky s blízkým zahraničním soupeřem. Děčínský tým by měl být ve stejném složení jako v sobotu proti Walbrzychu, otazník visí jen nad nominací mladíků především z válečnické mládeže, kteří (zatím?) nejsou stabilní součástí týmu.

Zápas se odehraje v krásném prostředí moderní PGE areny, která splňuje všechny parametry TOP evropských pohárových soutěží. Pro dokreslení je potřeba uvést, že město Zhořelec má 30 tisíc obyvatel. 

Nahoru