SK Slavia Praha vs BK Děčín 61 : 61

26. 08. 2022, 18:00 HOD. Hala Slavie Eden

Nevídaná remíza

Hala Slavie zatím nedoznala zásadních změn, které se vizuálně chystají ještě před oficiálním začátkem nového ročníku Kooperativa NBL a jelikož se zde tato soutěž nehrála, je třeba zaběhnout vše potřebné. Například starost o palubovku, který se před pátečním duelem ukázal jako klíčový.

Děčín vstoupil do utkání dobrou obranou a přesnou trojkovou střelou kapitána Pomikálka. Ačkovil Pražané rychle srovnali, Válečníci dobrým vstupem navyšovali skóre (5:14), ale obraz hry se vyrovnával a po první desetiminutovce byl stav těsný 14:19. Již při rozcvičení a během prvního dějství zaznamenali hráči na obou polovinách nadměrný počet podklouznutí, nejistých změn směru a také několik pádů. Děčín opět mírně odskočil, dokonce na dvouciferný rozdíl (26:39), ale Slávie se znovu dotáhla a šňůrou před odchodem do šaten korigovala na těsných 36:41.

Po změně stran pokračoval duel v podobném průběhu, kdy si Válečníci udržovali mírný náskok, který se Pražané úspěšně snažili odmazávat. Zároveň s plynoucí hrou však přibývaly nekoordinované pády a podklouznutí hráčů obou celků, kdy na některých místech palubovky to začalo vypadat dosti nebezpečně. Po natažení třísla domácího Rožánka a ošklivém pádu Petra Macháče v závěru třetího dějství se oba trenéři, rozhodčí a týmy domluvili na ukončení klání po 30 minutách, kdy domácí srovnávali s klaksonem trojkovou střelou na konečných 61:61.

Trenér Grepl měl už k dispozici Igora Josipoviće, jenž se v týdnu připojil k týmu a i s minimem tréninků si už vyzkoušel souhru s novými spoluhráči. Volno dostal junior Žižka s drobným zraněním. Oba mladí rozehrávači Bobek a Randýsek rehabilitují po operacích kolene, a tak další minuty na zkušenou dostal Rajchl. Děčín bodově táhli dvouciferní Pomikálek a Walton. Slávie se v útoku opírala o Rožánka, Brunera a Páleníka. Válečníci soupeře výrazně přeskákali, naopak Slávisty podržela padesátiprocentní trojková střelba. Utkání bylo dalším dobrým testem severočeského kolektivu, jehož dalším soupeřem bude v následujícím týdnu dokonce dvakrát rakouský Wels.

SK Slávia Praha - BK ARMEX Děčín 61:61 (14:19 36:41)

Střelci SKS: Rožánek 18, Bruner 14, Páleník 12, Bernáth 8, ...
Střelci DC: Pomikálek 18, Walton 17, Mach 7, Kroutil 6, ...

Další prověrkou nováček NBL

V pražském Edenu se bude hrát špičkový český basketbal a Děčín si halu ochutná ještě na konci srpna. Podle slov z Prahy čeká halu ještě pár změn, také proto se na žádost Slávistů odehraje i odveta na konci září v Edenu, jenž by měl už být obrandovaný a připraven na hostění utkání Kooperativa NBL. 

Trenérem družstva zůstal po postupu Pavel Beneš, který dostal důvěru na další dva roky. Tým sešívaných mělo z různých důvodů opustit šest hráčů, o konkrétních jménech ale klubový web mlčí. Oznámenými posilami jsou Martin Kheil (reprezentace U20), dva Slováci: Juraj Páleník (dvaadvacetiletý křídelník, který se neprosadil v Opavě) a Róbert Rožánek (rozehrávač přicházející po uplynulém ročníku v Kolíně), dále pak dva Američané: 180 cm vysoký rozehrávač Adam Dworsky, pro něhož bude slavná značka prvním profesionálním angažmá a pivot Jordan Bruner přicházející po roce v Portugalsku. Na mimořádný start má hrát za Slávii také českobudějovický odchovanec a lídr prvoligového Písku Vojtěch Sýkora.

Z loňského kádru se zřejmě dá počítat s bratry Pumprlovými, z nichž starší Pavel působí i v roli projektového manažera. Otazník visí nad Nehybou či Jelínkem, u nichž se jeví setrvání pravděpodobnější, a také nad Kratochvílem či dalšími zkušenějšími hráči. Pokračování Američanů Bradleyho a Parka nejs (v kádru Slávie už jsou bez nich obsazeny 4 místa pro cizince). Naopak se jistě dá spolehnout na zásobu mladých hráčů z líhně BŠ Tygři Praha, s nimiž má Slávie úzkou spolupráci. 

Utkání je otevřené pro diváky a oproti původnímu plánu začíná již v 19:00.

Nahoru