BK Děčín vs Górnik Walbrzych 86 : 67

20. 08. 2022, 17:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

Po utkání

Válečníci mají za sebou první přípravný zápas, ve kterém po vlažnějším rozjezdu porazili soupeře z druhé nejvyšší polské soutěže mužů. V dresu Děčína se už představily dvě nové posily, a to pivot Petr Macháč a americký rozehrávač AJ Walton, naopak chyběli ještě Igor Josipovič a Ty Nichols. 
Úvodní body prvního přípravného střetnutí obstaral Filip Kroutil z trestných hodů, děčínská hra ale vykazovala ještě syrovost a soupeř se držel většinu času mírně vpředu. Navíc Válečníci měli problémy s fauly, když jich jen v první čtvrtce spáchali devět, z toho Martin Mach hned tři. Naštěstí "Horníci" mnoho šestek zahodili, přesto vyhráli úvodní desetiminutovku 19:20. Tu druhou zahájila trojka Davida Žikly, následně se však opět do mírného vedení dostal polský tým. Dvě minuty před poločasem sice Pomikálek otočil na 35:33, ale hosté ihned kontrovali dvěma trojkami a první půli vyhráli těsně 39:40.
Ve druhém poločasu se Válečníci už dostali do správného rytmu, zrychlili svůj přechod do útoku a také přidali v obraně, což se ihned projevilo na skóre. Po útočném doskoku Macháče to bylo 41:40, pak Pomikálek a Kroutil trefili trojky, Pomikálek následně dal koš a Kroutil dokonce koš s faulem, takže Děčín vedl 52:43. Na hře Válečníků bylo patrné, že se už všichni dostali do pohody, obrana fungovala dobře, rozehrávač AJ Walton rozdával přesné přihrávky a mladí hráči v útoku dávali jeden koš s faulem za druhým. Navíc polskému celku se vyfauloval mohutný pivot Niedzwiedzki, jenže brzy postihl podobný osud také Martina Macha, který se v této čtvrtině nadechl k dobrému výkonu a také díky jeho bodům vedl Děčín před koncem třetí čtvrtky 65:48. Konečnou podobu průběžnému výsledku ale dali hosté, kteří snížili na 65:50. V poslední periodě se vyfauloval rovněž AJ Walton, i s tímto handicapem, ale Válečníci kráčeli za jasným vítězstvím a polský soupeř neměl šanci. Na rozdíl dvaceti bodů (80:60) zvyšoval  Sertič, v závěru pak dal trenér Tomáš Grepl také šanci nováčkům Oliveru Žižkovi a Karlu Rajchlovi, kteří se šance nelekli. Žižka zapsal čtyři body a Rajchl asistenci, po které právě Žižka pečetil na 86:67.
"Po čtrnácti dnech přípravy jsme absolvovali první zápas, který jsme vyhráli, což je důležité. V prvním poločase jsme byli takoví zatuhlí, především pak v přechodu do rychlého protiútoku. Ve druhém poločase jsme ale ukázali, že jsme lepší tým a zaslouženě jsme vyhráli. Utkání ukázalo naše slabiny - útočný doskok soupeře, ztráty a střelbu z tříbodového oblouku nebo čáry trestného hodu. To jsou věci, na které se musíme zaměřit a pracovat na jejich zlepšení," řekl po zápase kouč Děčína, Tomáš Grepl, který také zhodnotil vystoupení obou nových posil Válečníků: "Petra Macháče jsem do svého týmu velice chtěl, a to dokonce už před loňskou sezónou, ale vyšlo to až letos. Petr dnes splnil přesně to, co se od něj chce. Hlavně nám zvedne konkurenci v obraně, protože když se někomu nebude chtít pod košem bránit, budeme mít kým ho nahradit. Dnes se Petrovi dařilo také v útoku, kde nám pomohl deseti body, takže já jsem moc rád, že ho máme v týmu." A jak viděl Tomáš Grepl výkon AJ Waltona? "AJ Walton je hráč, který chce hrát, což je pro mě, jako pro trenéra, strašně důležité. Do Děčína dorazil ve čtvrtek, v pátek si zatrénoval a moc se netvářil, že by si v sobotu zahrál. Měl v nohách cestu z Ameriky a k tomu třikrát absolvoval trasu Kolín - Děčín, protože v Kolíně má přítelkyni a stěhoval si sem nějaké věci. Ovšem před zápasem přišel, že se cítí dobře, že chce hrát. Pak se sice během utkání pozvracel, když dostal ránu do břicha, ale znovu se vrátil na palubovku a ukázal, že bude platným hráčem. Hraje to, co od rozehrávače očekávám, tedy nejprve přemýšlí nad přihrávkou, až pak jde dopředu na koš."  

BK ARMEX Děčín - Górnik Walbrzych 86:67
Nejlepší střelci Děčína: Pomikálek 16 (2x 3), Žikla 13 (1), Kroutil 12 (1), Macháč 10, Svoboda 9 (1x 3, 9 doskoků), Mach 9...
Nejlepší střelci Walbrzychu: Nalski 15 (4x 3), Stopierzyňski 13 (2), Marek 11 Durski 9, Niedzwiedzki 7... 
Trojky 5:6, TH 15/19:15/25, doskoky 36:36 (útočné 10:15), asistence 27:21, ztráty 17:19, fauly 27:23.

Čtvrtiny: 19:20, 20:20, 26:10, 21:17

Rozhodčí: Kec Jakub, Bohata Pavel, Ulrych Lukáš

První příprava

Górnik Walbrzych je účastníkem polské druhé nejvyšší soutěže. V uplynulých třech letech usiloval o postup do nejvyšší EBL, jenž mu těsně unikal. V covidovém ročníku 19/20 byl sice průběžně první, ale nedohrané soutěže zůstaly stejné. 20/21 ve finále podlehl Czarni Slupsk 2-3 na zápasy, aby v minulém ročníku opět až ve finále nestačil na Sokol Lancut poměrem 1-3. Top celek druhé nejvyšší soutěže je profesionální organizací a tým byl už v minulých letech složen ze zkušených polských hráčů. Děčínští fanoušci si možná pamatují třaskavé souboje, které Válečníci odehráli v rámci příprav na minulé ročníky s týmem "Horníků". 

Klub po třech úspěšných letech, avšak bez splnění posledního nejtěžšího kroku v podobě postupu, změnil trenéra, kdy odešel Lukasz Grudniewski a řízení týmu převzal Marcin Radomski. Z loňského kádru zatím zůstává místní legenda power forward Ratajczak (od roku 2014 v klubu), křídelník Kruszczynski, rozehrávač Durski a pivot Niedzwiedzki, jenž přišel v průběhu ročníku. Górnik však zajímavě posiluje zkušenými hráči a dravým mládím zastoupeným dvacetiletým rozehrávačem Kabalou vracejícím se z americké mise (dva roky na střední škola a poslední rok JUCO) do Polska. Zajímavostí je přetažení dvou z nejvýraznějších hráčů sousedního Turów Zgorzelec, který se na poslední chvíli vloni dostal do druhé nejvyšší soutěže, úspěšně bojoval o udržení v 1.lize a bude dalším soupeřem Děčína v přípravě (ve středu 24.8. v Polsku). 

Fanouškům se Válečníci představí v nekompletním složení, ještě bez zahraničních hráčů. Igora Josipoviće a Tye Nicholse, kteří by se měli připojit až na konci následujícího týdne, čeká trenér v následujících dnech. Naopak nový rozehrávač AJ Walton by měl na zápasu, ale jeho start je po dlouhé cestě a pouze jednom tréninku s otazníkem. Důvody jeho dřívějšího příjezdu nejsou pouze herní, což je na jeho postu obzvlášť podstatné, ale také osobní a děčínští příznivci se je dozví v brzké budoucnosti v podrobnějším rozhovoru.  

Utkání začíná tradičně v 18:00 a vstup je volný. 

Nahoru