19. kolo

BK ARMEX Děčín vs USK Praha 85 : 77

1. čtvrtina
18 : 14
2. čtvrtina
26 : 20
3. čtvrtina
15 : 23
4. čtvrtina
26 : 20
18. 01. 2023, 16:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Nichols, Kroutil, Svoboda, Josipovič
USK Praha: Pipes, Samoura, Okauru, Böhm, Petružela

Po dvou ligových porážkách zvládli Válečníci těžký duel s USK Praha a zůstávají na třetí příčce tabulky. Utkání nabídlo dramatický průběh, pořádnou dávku emocí a skvělý finiš Ty Nicholse, který dotáhl Děčín k důležitému vítězství. 
První body obstaral hostující Petružela, na druhé straně kontroval Svoboda, který odpověděl také na koš Böhma - 5:4. Oba celky se pak přetahovaly o vedení, na straně domácích se dařilo Josipovičovi, jehož zásahy znamenaly čtyři minuty před přestávkou vedení 11:10. Pražané v této části hodně zkoušeli střelbu za tři body, ale nebyli úspěšní, naopak domácí si chodili pro fauly, a byť se jim dařilo na šestkách jen z poloviny, utekli postupně na 18:10. V posledních dvou minutách ale Pražané snížili na 18:14. Druhou desetiminutovku zahájil Walton košem, Děčín dobře bránil a díky trefám Svobody, Josipoviče a Nicholse získal dvojciferný náskok 27:16. Hosté ovšem rozhodně hlavu nesklonili, naopak se jim začala dařit střelba trojek a brzy vyrovnali na 30:30. Pak zase přišly lepší chvilky Válečníků, když si Mach zasmečoval a Walton trefil trojku - 35:30. Následně si vzal slovo Nichols, který nejprve dal koš, poté koš s faulem, a po jedné šestce Waltona dokázal v poslední chvilince první půle vystřelit trojku, která našla cíl - 44:34.  
Start do druhé půle se ale Děčínu příliš nepovedl a hosté díky trojkám Pipese a Okaury snížili na 44:40. Na to naštěstí zareagoval domácí Jansa trojkou a Svoboda košem - 49:40. Pražané však dál zlobili, především Böhm, který čtyři minuty před třetí přestávkou vyrovnal na 50:50. A Okauru s Pipesem pak dokonce otočili na 52:55. Naštěstí Nichols čtyřmi body vrátil Válečníkům, kteří opět utáhli šrouby v obraně, vedení 56:55, poté Kroutil proměnil jednu šestku a Jansa byl přesný při svém nájezdu - 59:55. V závěru ale Okauru upravil na 59:57. V poslední periodě se Samourovi povedlo vyrovnat, Válečníci však zásluhou trojky Nicholse a koše Josipoviče znovu získali mírné vedení - 64:59. Vysokoškoláci stále cítili šanci na úspěch a střelecky velmi jistý Pipes otočil na 66:67. Avšak Válečníci měli také jistotu, a to Nicholse, jenž znovu otočil - 68:67. V polovině poslední čtvrtky pak přišel asi klíčový okamžik duelu, kdy Okauru nesportovně fauloval Macha, ten si to šel s ním vyříkat pěkně zblízka, Okauru neudržel nervy na uzdě a do Macha hrubě strčil. Na palubovce se ihned rozpoutala mela, kterou rozhodčí ocenili technickou chybou pro Macha i Okauru, ale protože ten měl už nesportovní faul, musel pryč z palubovky. Následně sice Mach minul obě šestky, ale další útok proměnil Nichols v dva body, a po nepřesné trojce Böhma zapsal svoji čtvrtou trojku - 73:67. USK si pak vzal raději oddechový čas, po kterém si Pipes došel pro faul a Walton musel pro pátou chybu střídat - 73:69. Prapor Děčína ale ihned pozvedl trojkou Kroutil, Pipes sice zaznamenal pět bodů v řadě, ale Kroutil kontroval další trojkou - 79:74. Válečníci dobře bránili, Nichols vybojoval míč, byl faulovaný, jenže nedal ani jeden trestný hod! Naopak Pipes dalekonosnou trojkou vykřesal pro hosty naději - 79:77. Oba týmy následně zakončily svůj útok nepřesnou střelou, další útok domácích však skončil dvěma body Nicholse - 82:77. Nájezd hostujícího Švece poté přinesl jen nepřesnou střelou a jeho pátý faul, takže Svoboda z trestných hodů zvýšil na 83:77. Tečku za utkáním udělal stylově Nichols, když zasmečoval do koše USK - 85:77.      
Oba celky vložily do utkání obrovskou porci fyzických sil a nedarovaly si ani kousek zadarmo. Také střelecky to bylo velmi vyrovnané, když Děčín vyprodukoval 64 střel, hosté dokonce o jednu více. Válečníci ale byli úspěšnější ve dvojkách, ve trojkách zapsaly oba týmy devět úspěšných střel, ovšem vyšší úspěšnost byla opět na straně domácích. Těm se naopak nedařilo v trestných hodech, kde zahodili 14 šestek, oproti tomu hosté jen tři! USK byl lepší na doskoku (37:45), měl také více útočných doskoků a na body z druhých šancí vyhrál 10:15. V asistencích ovšem vyhráli Válečníci (18:10), kteří měli také jen 8 ztrát oproti 13 soupeře. Body z brejků ovládli Pražané, souboj laviček vyzněl lépe pro Děčín (8:2).
Lídrem Děčína byl Ty Nichols, který zaznamenal 34 body svůj rekord v dresu Válečníků, když proměnil 9 z 11 dvojkových střel, k tomu přidal 4 trojky a 4 šestky. Také zapsal 3 asistence a donutil soupeře k 8 faulům. Matěj Svoboda nastřílel 15 bodů, měl 6 doskoků a 4 asistence. S omezením hrající Josipovič dal 10 bodů stejně jako Kroutil, který v závěru trefoval veledůležité trojky. Walton se sice vyfauloval, ale jeho 8 bodů a 8 asistencí bylo rovněž klíčem k vítězství. Opět v dobrém světle se blýskl Jansa (6 bodů), svým dílem přispěli i Mach a Žikla. 
Vysokoškoláky táhla trojice Pipes (27 bodů), Okauru (22) a Böhm (20), další body zaznamenali už jen Samoura (4), Petružela (2) a Fuxa (2).

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Základní část finišuje a zápasy se neskutečně vypjaté. Nám i USK jde o hodně, boj o první osmičku je velmi vyrovnaný a rozhoduje každá čtvrtina. Dnešní utkání bylo velmi podobné tomu, co jsme odehráli na USK, možná byl ještě fyzičtější. Pro nás to je skvělá výhra, protože USK hrál výborně. Připravovali jsme se na Pipese a Oukauru, kteří nám přesto ukázali, že jsou na velmi vysoké úrovni. Dnes ale rozhodly obrany, kde se nám povedlo ofenzivně laděný USK udržet o několik bodů pod jeho průměrem. To je pro nás dobrá vizitka. Jsem rád, že jsme zápas zvládli i přesto, že se nám několik minut před koncem vyfauloval ústřední rozehrávač. Všichni hráči zaslouží veliké absolutorium, protože na hřišti nechali úplně všechno. A řekl bych to, i kdybychom prohráli.” 
Francesco Tabellini, trenér USK Praha: "Pouze dvě jednoduché věci. Na jednu stranu můžeme být sebejistí, ne spokojení, když jsme prohráli. Ale byli jsme schopný bojovat a konkurovat domácím. Na druhé straně jsme velmi zklamaní, protože jsme měli dva momenty v zápasu, konec druhé a konec třetí čtvrtiny, kdy jsme nebyli schopni ubránit. Pokud tohle nezlepšíme, budeme takové zápasy ztrácet. Jsme dobří, abychom se dostali do vyrovnaných zápasů, ale tohle nám chybí, abychom získali výhru."

Hráči po utkání 
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Takhle vyrovnané zápasy se vyhrávají v detailech - kdo výš vyskočí, kdo je rychlejší v protiútoku. Jsem moc rád, že jsme si dnes trochu zvedli sebevědomí a ukázali jsme, že umíme hrát dobrý basketbal.”
David Böhm, pivot USK Praha: „Myslím si, že jsme to zase uspěchali. V koncovkách většinou zmatkujeme a děláme blbosti, které celých třicet osm minut nepředvádíme. Musíme se z toho poučit. Teď je ale důležité, abychom měli hlavu nahoře a makali dál.”

BK ARMEX Děčín - USK Praha 85:77
Body Děčína: Nichols 34 (4x 3, 8 získaných faulů), Svoboda 15 (6 doskoků), Kroutil 10 (3x 3, 6 doskoků), Josipovič 10, Walton 8 (1x 3, 8 asistencí, 6 doskoků), Jansa 6 (1x 3), Mach 2, Žikla 0.
Body USK: Pipes 27 (4x 3, 8 doskoků, 7 získaných faulů), Okauru 22 (2x 3, TH 6/6), Böhm 20 (3x 3, TH 5/5), Samoura 4 (9 doskoků), Petružela 2, Švec 0, Fuxa 0, Eduardo 0, Vlk 0, Šafařík 0.  
Střelba za 2 body 20/40:15/31, za 3 body 9/24:9/34, TH 18/32:20/23. Doskoky 37:45 (útočné 9:14), asistence 18:10, ztráty 8:13, fauly 21:28.

Čtvrtiny: 18:14, 26:20, 15:23, 26:20

Rozhodčí: Vyklický Robert, Linhart Tomáš, Jeřáb Jan

Komisař: Andrle Petr         

Diváci: 850 

PŘED UTKÁNÍM

V předposledním domácím zápase základní části přivítají Válečníci na své palubovce celek USK Praha, který bojuje o svoji účast v nadstavbové skupině A1. Pražané jsou nyní na 9. příčce, ale mají k dobru ještě domácí zápas s Kolínem.

Velmi mladý tým vysokoškoláků začali sezónu pod taktovkou italského trenéra Francesca Tabelliniho skvěle, když v prvních čtyřech kolech porazil Královské sokoly, Ostravu a dokonce i Brno. Jenže pak přišly čtyři prohry v řadě včetně té s Děčínem, který na Folimance nedal za celý zápas jedinou trojku, ale v poslední půlminutce stihl Ty Nichols dvě a překlopil výhru na stranu Válečníků. V dalším průběhu soutěže byly výsledky USK střídavé, když takřka bez boje porazil Královské sokoly (utkání bylo na začátku druhé čtvrtiny předčasně ukončeno pro technické problémy zejména se světelnou tabulí a časomírou a kontumováno poměrem 0:20), v posledním zápase roku 2022 pak domácí Pardubice 68:71, a do nového roku vstoupil výhrou nad Olomouckem 84:62. V zatím posledních třech duelech ale Sovy padly. Nejprve doma po boji nestačily doma na Opavu (93:95), poté prohrály v Olomoucku 84:78 (nejlepší střelci USK: Okauru 25, Böhm 18, Pipes 16) a naposledy po boji prohrály doma s Ústím 76:80 (nejlepší střelci USK: Pipes 21, Okauru 14, Samoura 13).

V Českém poháru mužů tým USK Praha teprve čeká na svůj první zápas, když 25. ledna zajíždí znovu na hřiště Královských sokolů. Tímto střetnutím bude zkompletováno osmifinále a začnou zápasy čtvrtfinále. 

Vysokoškoláci se v létě, poté co je opustili Američané West a Mangas, posílili o další dva Američany, kteří jsou opět tahouny celku. Rozehrávač Shawn Pipes má průměr 18,9 bodu na zápas a je nejlepším střelcem celé ligy, křídelník Michael Okauru zapisuje 17,7 bodu, a je v této statistice na 4. místě. Dalším dvojciferným střelcem je český pivot David Böhm, jenž má průměr 11,5 bodu a 8 doskoků na utkání. Za nimi jsou pak Marek Vyroubal (8), Ondřej Švec (6,8) a Dalibor Vlk (5,8). USK Praha je třetím nejlepším týmem co se obrany týká (průměr 76,2 bodu), Děčín je na druhém místě (76 bodů).

V kádru USK je tradičně mnoho mladých basketbalistů, kteří prošli nebo prochází sovím programem. Jedním z nich je i Matyáš Ježek, odchovanec Slovanu Varnsdorf, který před odchodem do Prahy působil také v děčínské mládeži. Uvidíme, jestli se sedmnáctiletý křídelník objeví v dresu nebo dokonce na palubovce. 

Stejně jako první souboj Děčína s USK Praha bude i tento zápas přenášet televizní kanál ČT Sport. Pozor, utkání začíná již v 17:00!

Zdravotní stav Děčína: chybět budu Tomáš Pomikálek (sval), Petr Macháč (kotník), Tomáš Randýsek (rehabilitace kolena)    

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "USK hraje rychlý basketbal s celoplošnou obranou. Top střelci Pipes a Okauru jsou postrachem pro každou obranu, a pro nás to bude velká výzva tuhle dvojici přibrzdit. Nicméně náš soupeř má víc hráčů, kteří mohou naši v posledních zápasech nepříliš důraznou obranu zlobit. My máme co napravovat z našeho posledního domácího utkání a budeme se rvát co to půjde."
Anthony Lamont Walton, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Myslím, že nás čeká opravdu těžký zápas, podobně jako tomu bylo v prvním vzájemném v Praze. S tím, že nám chybí pár hráčů, se budeme o to víc muset soustředit na každý detail a být ve všem ještě důslednější. Musíme bojovat celých čtyřicet minut a ne pouze tři a půl čtvrtiny."

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
USK Praha - BK ARMEX Děčín 67:70
Pipes 20, Samoura 9, Vyroubal 8 - Nichols 20, Pomikálek 12, Svoboda 12.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Andrle Petr

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
4 - Tomáš Randýsek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 34:1 13/5 4/0 7/5 0 6 6 0 4 1 2 4 1 13 15
13 - Filip Kroutil 37:10 1/0 7/3 2/1 3 3 6 1 3 0 1 2 3 12 10
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Tomáš Jansa 17:10 3/1 2/1 2/1 0 0 0 0 0 0 0 1 3 0 6
21 - Martin Mach 19:25 2/1 0/0 2/0 0 4 4 0 0 0 0 1 2 2 2
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 20:49 4/1 1/1 4/3 1 5 6 0 8 1 2 2 5 14 8
55 - Igor Josipović 20:34 5/3 0/0 8/4 0 3 3 0 0 1 3 6 3 8 10
40:00 28/11 14/5 25/14 4 21 25 1 15 3 8 16 17 49 51

USK Praha

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
2 - Shawn Pipes JR 31:16 6/4 10/4 8/7 2 6 8 0 3 2 2 7 4 32 27
3 - Michael Okauru 26:20 9/5 4/2 6/6 0 3 3 0 2 2 0 3 4 22 22
4 - Matěj Šafařík 0:30 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
6 - Ondřej Švec 22:57 2/0 2/0 2/0 2 4 6 0 2 0 2 2 5 -3 0
7 - David Böhm 31:54 4/3 9/3 5/5 3 3 6 0 0 0 2 4 3 18 20
12 - Adam Kopřiva 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
12 - Patrick Samoura 31:1 2/1 4/0 2/2 1 8 9 0 2 0 2 2 3 7 4
13 - Dalibor Vlk 13:55 0/0 5/0 0/0 1 2 3 0 0 0 1 0 2 -5 0
17 - Marcel Bátovský 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Filip Petružela 22:12 4/1 0/0 0/0 2 2 4 0 1 1 2 0 4 -1 2
37 - František Fuxa 16:52 4/1 0/0 0/0 0 2 2 0 0 0 1 1 2 -1 2
55 - Cortesao Joao Eduardo 3:1 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -1 0
40:00 31/15 34/9 23/20 11 30 41 0 10 5 12 19 28 68 77
Nahoru