16. kolo

SK Slavia Praha vs BK ARMEX Děčín 70 : 80

1. čtvrtina
21 : 26
2. čtvrtina
20 : 9
3. čtvrtina
15 : 15
4. čtvrtina
14 : 30
04. 01. 2023, 17:30 HOD. Hala Slavie Eden

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Slavia: Dworsky, Rožánek, R. Pumprla, Bernáth, Bruner 
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Žikla, Josipovič

Válečníci mají za sebou vítězný vstup do roku 2023, kdy na palubovce nováčka soutěže zvítězili v prodloužení. Někdo by mohl nabídnout, že je to "až" v prodloužení, ale je nutno si uvědomit, že Děčínu chyběli Tomáš Pomikálek (svalové zranění) a Petr Macháč (kotník), navíc Slavia je doma hodně nebezpečný soupeře, o čemž by mohli vyprávět Nymburští či Opavští, kteří zde prohráli. Takže výhra má svoji váhu a udržela Válečníky na 2. místě tabulky. 

Utkání otevřel domácí rozehrávač Dworsky, na druhé straně ale ihned vyrovnal Žikla, který dostal šanci v základní sestavě, poté Válečníci využili trojkových minel Slavie a díky bodům Svobody, Josipoviče, Nicholse a Macha vedli po pěti minutách hry 2:15. Pak ale Pražané zabrali a snížili na 9:15. Naštěstí hosté dokázali nápor soupeře přibrzdit, a po koši Svobody vedli opět dvojciferným rozdílem 11:21. Jenže domácí byli v útoku efektivní, během poslední minuty dali šest bodů a úvodní čtvrtina tak skončila 21:26. V té druhé se Válečníkům přestalo dařit, nepřesně stříleli  a Slavia vedla po odehraných pěti minutách 31:28. Pak sice Kroutil trojkou a Nichols dvěma body otočili na 31:33, jenže přišlo další děčínské střelecké sucho a devatenáctiletý křídelník Kheil a pivot Jelínek brzy vrátili svému celku vedení, které v poločase bylo 41:35.

Druhou půli bodově odšpuntoval děčínský Svoboda, Walton vzápětí přidal trojku a bylo téměř vyrovnáno - 41:40. V polovině této čtvrtky se povedlo Waltonovi a Nicholsovi dokonce otočit na 43:45, jenže domácí rychle odpověděli a Jelínek s Páleníkem poslali svůj tým opět do vedení - 50:47. Smeč Macha a jedna šestka Svobody pak přiblížily Válečníky na dosah jednoho bodu, ale poslední minuta této desetiminutovky se povedla lépe Pražanů, kteří si do poslední periody nesli vedení 56:50. V jejím úvodu čtyři body Josipoviče opět pozvedly akcie Děčína, v dalším průběhu se ale střelecky příliš nedařilo ani jednomu týmu a skóre rostlo jen pomalu. Po koši s faulem Svobody to bylo 59:57, tři minuty před koncem základní části trojka Svobody otočila na 60:61. Jenže americký rozehrávač domácích, Dworsky, ihned kontroval trojkou, vzápětí Páleník přidal třetí trojku Slavie a následně P. Pumprla proměnil jednu šestku ze dvou, takže Pražané vedli dvě minuty před koncem 67:61. V koncovce ale Válečníci ukázali opět své bojovné srdce. V poslední minutě získal Walton míč a snížil na 67:63, na druhé straně Rožánek trefil jen jednu šestku, naopak Nichols ukázal pevné nervy a trojkou upravil na 68:66. Následoval domácí oddechový čas, po něm faulovaný Rožánek nedal ani jeden trestný hod a Josipovič vyrovnal na 68:68. Po dalším time-outu stihli slávisté ještě jednu střelu, ale Dworsky nebyl přesný a šlo se do prodloužení.
V něm ukázali větší zkušenosti hráči Děčína, kteří povolili domácím pouhé dva body, když Dworsky snížil na 70:72. Slavia zkoušela často střelbu za tři body, ale nebyla přesná, naopak Svoboda s Nicholsem atakovali koš Pražanů a každý čtyřmi body dotáhli Děčín k výhře 70:80.

Zápas rozhodla větší zkušenost, bojovnost a lepší střelecká muška Válečníků. Ve dvojkách byla sice větší procentuelní úspěšnost na straně domácích, Děčín dal ovšem v této statistice o deset bodů více. V trojkách Slavia pohořela a dala jen tři z 30 střel, Válečníci pět z devatenácti. V šestkách byli lepší Pražané, ale minuli hned 11 hodů z 24 pokusů, což jim zlomilo vaz. Slavia vyhrála na doskoku 46:44, dala také 13 bodů z druhých šancí, kdežto Děčín jen osm. Válečníci byli naopak lepší v asistencích (9:16), také ovládli body z brejků (4:14). Na ztráty to bylo vyrovnané 14:13, jenže Děčín trestal ty domácí důsledněji (6:14). Klání laviček ovládla ta slavistická (40:10), ale souboj základních sestav vyzněl jasně pro hosty (30:70).
Děčín bodově táhl opět Matěj Svoboda, jenž zapsal double-double za 23 bodů a 11 doskoků. Velmi blízko triple-double byl AJ Walton, který nasázel 14 bodů, k tomu přidal 15 doskoků a 9 asistencí. Pod košem si skvěle vedl Josipovič, když proměnil 8 z 11 střel a dal tak 16 bodů! Důležité trefy zapisoval na konci duelu a v prodloužení Nichols, jenž zaknihoval 15 bodů a získal na sebe 7 faulů. Svým dílem přispěli k vítězsví také Mach, Kroutil a Žikla. Mladý Jansa opět dostal poměrně dost času, téměř 12 minut.
V dresu Slavie byl nejlepší pivot David Jelínek s 16 body a 8 doskoky, Kheil dal 11 bodů stejně jako Dworsky a Rožánek. Posledně jmenovaný získal 6 faulů, ale ze šesti šestek dal jen jedinou. Pivot Bruner zůstal bez bodu.   

Trenéři po utkání 
Pavel Beneš, trenér SK Slavia Praha: „Dneska vyhrál spíš šťastnější, než lepší, ale to asi každý vidí. My jsme bohužel měli střelbu z tříbodové vzdálenosti 3/30, v posledních devadesáti vteřinách jsme netrefili pět šestek. Když utáhnete Děčín na šedesát osm bodů, ale nedáte doma víc než sedmdesát, je prostě těžké vyhrát. Gratuluji Děčínu a víc k tomu nemám co říct. Kluci hráli dobře, snažili se, hráli jsme s druhým týmem tabulky, intenzita tam byla dobrá, bohužel jsme prohráli dnešní zápas na útočné polovině. Tak to je a musíme se z toho poučit.”
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme začali naprosto famózně, kdy jsme vedli myslím 2:15. Bohužel, pak asi jsme si začali trochu myslet, že to půjde samo a domácí, jakmile se dostali trošku do zápasu, a my jsme jim trošku v obraně dali volný prostor, ukázali, že jsou velmi dobré družstvo. Ve druhé čtvrtce nás jednoznačně přehráli. Potom jsme ale neskutečnou bojovností v poslední čtvrtině a řekněme i tím, že nám konečně spadli dvě, tři těžké střely ze střední i delší vzdálenosti, dokázali ten zápas dostat alespoň do prodloužení. To prodloužení už pak byla bavlnka. Dostali jsme se v něm do vedení a už jsme na vítězství dosáhli. Nicméně, já bych chtěl pogratulovat Slavii k takovému výkonu, protože hráli velice dobře a pro nás je to velice cenná výhra.” 

Hráči po utkání 
Pavel Pumprla, křídlo SK Slavia Praha: „Těžko se hodnotí takový zápas, který vypadá prvních pár minut, že bude prohraný po první čtvrtině a pak několikrát vypadá, že už je vyhraný, ale takové zápasy jsou. Trošku se ukázala nezkušenost z vyrovnaných koncovek, zatím jsme buď všechno vyhráli relativně v pohodě anebo prohráli ne sice o moc, ale tak, že tam ta vyrovnaná koncovka nebyla a s tím, to si nebudeme nalhávat, Děčín má větší zkušenosti. Tam se to projevilo, nicméně zápasy, které se vedou o šest bodů, čtyřicet vteřin do konce a balón v držení, by jsme prohrávat neměly. Doufám, že už je prohrávat nebudem, že se z toho poučíme. Nicméně proti druhému týmu tabulky to nebyl úplně špatný zápas. Ukázala se zase spousta pozitivních věcí, které si z toho musíme vzít. Zápasů máme spoustu a důležitějších, než byl ten dnešní.”
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Byl to rozhodně zápas velice divácky atraktivní, přece jenom srovnat šestibodové manko takhle minutu a půl do konce, to nebylo nic jednoduchého. Takže pro diváka je to až lahodné, ale pro nás velice stresující. Je škoda, že jsme začali v první čtvrtině takhle skvěle a pak ve druhé jsme to vedení ztratili, je škoda, že jsme nehráli zápas jako tu první čtvrtinu, ale vítězství se počítá.”

SK Slavia Praha - BK ARMEX Děčín 70:80 po prodl.
Body Slavie: Jelínek 16 (8 doskoků), Dworsky 11 (1x 3), Rožánek 11 (3 zisky), Kheil 11 (1x 3), P. Pumprla 7 (3 asistence), Páleník 6 (1x 3), R. Pumprla 5, Bernáth 3, Bruner 0.
Body Děčína: Svoboda 23 (1x 3, 11 doskoků), Josipovič 16, Nichols 15 (1x 3, 3 zisky), Walton 14 (2x 3, 15 doskoků, 9 asistencí, 3 zisky), Kroutil 5 (1x 3), Mach 5, Žikla 2, Jansa 0.
Střelba za 2 body 24/41:29/54, za 3 body 3/30:5/19, TH 13/24:7/13. Doskoky 46:44 (útočné 16:12), asistence 9:16, ztráty 14:13, fauly 19:24.

Čtvrtiny: 21:26, 20:9, 15:15, 12:18 - 2:12

Rozhodčí: Vyklický Robert, Linhart Tomáš, Výborný Dominik

Komisař: Šikner Roman         

Diváci: 257 

PŘED UTKÁNÍM

Ve středu 4. ledna se odehraje kompletní 16. kolo Kooperativa NBL a Děčín v něm zavítá do pražského Edenu na půdu nováčka SK Slavia Praha, kde zápas začne v 18:30. Rovněž ostatní dvojice jsou při vyrovnanosti tabulky hodně zajímavé, jako je celý probíhající ročník: Ostrava - Opava (17:30), Brno - Pardubice a Kolín - Nymburk (17:45), USK Praha - Olomoucko (18:00) a Královští sokoli - Ústí (19:00). 

Slavia je na desáté příčce v ligové tabulce se čtyřmi výhrami - všechny získali Pražané v domácím prostředí, kde mají zatím bilanci 4:3, přičemž tam skolili i Nymburk (80:71) a velkým rozdílem také Opavu (98:69), obě další výhry s Olomouckem a Ústím byly rovněž vysokým bodovým rozdílem. Naposledy v odvetném utkání v Ústí padla Slavia 94:78 (nejlepší střelci Slavie: Dworsky 25, Kheil 14, R. Pumprla 12) mezi svátky 28.12., kdy se v jejím dresu neobjevil Američan Bruner. 

Pražany vede zkušený trenér Pavel Beneš, kterému se statisticky v týmu nejvíce prosazují reprezentant U20 Martin Kheil (13,2 bodu na zápas), americký rozehrávač Adam Joseph Dworsky (12,5 + 5 asistencí), slovenský rozehrávač Robert Rožánek (11,1 + 4 asistence), americký pivot Dontae Bruner (10,6 + 6 doskoků) a pivot David Jelínek (10,3). Důležitými hráči jsou však také zkušení bratři Pumprlové nebo ex-opavský Páleník.  

Slavia Praha je sice nováček, ale obzvlášť ve specifickém domácím prostředí se jedná o silný a střelecky skvěle disponovaný celek. Válečníci se se slávisty letos utkali už celkem třikrát. Poprvé v srpnu v přípravě v Edenu, kdy byl zápas předčasně ukončen po třetí čtvrtině za nerozhodného stavu 61:61 kvůli kluzké podlaze. V ARMEX Sportcentru Válečníci vyhráli 17. září v zápase Federálního poháru 83:75 po prodloužení a následně pak v ligovém dějství v polovině října 80:63.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Slavia je obzvláště v domácím prostředí velmi nepříjemný soupeř. Dokázala zde porazit jak Nymburk, tak Opavu, a to si zaslouží obrovské uznání. V posledních zápasech hraje famózně Adam Dworsky, který nám působil hodně problémů i v našem prvním vzájemném utkání. Slávisté jsou disciplinovaní, organizovaní a skvěle koučovaný tým a nás čeká velmi těžký zápas. Pokud chceme uspět, budeme potřebovat hrát na maximu našich možnosti."
David Žikla, pivot BK ARMEX Děčín: "Ve středu nás čeká utkání na Slavii. Víme, že to je nevyzpytatelný tým, který porazil doma Nymburk a Opavu, proto budem muset hrát čtyřicet minut koncentrovaně a pokud se nám to povede, věřím že uspějeme."

Absence: Tomáš Pomikálek (laboruje se svalovým zraněním nohy), Tomáš Randýsek (start nejistý) 

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - SK Slavia Praha 80:63
Svoboda 22, Pomikálek 14, Kroutil 12 - Dworsky 20, Rožánek 16, Bruner 9.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Šikner Roman

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Dontae Bruner 15:19 2/0 2/0 0/0 2 6 8 1 0 0 0 1 1 5 0
1 - Dontae Bruner 15:19 2/0 2/0 0/0 2 6 8 1 0 0 0 1 1 5 0
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 34:27 18/9 3/1 3/2 2 9 11 0 0 0 1 3 3 21 23
13 - Filip Kroutil 34:13 2/1 4/1 0/0 0 1 1 0 1 1 1 0 3 0 5
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Tomáš Jansa 11:49 0/0 1/0 0/0 0 0 0 0 1 0 1 0 3 -4 0
21 - Martin Mach 16:18 2/2 0/0 2/1 0 1 1 0 0 0 0 2 3 4 5
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 40:6 9/4 4/2 1/0 3 12 15 0 9 3 4 5 3 31 14
55 - Igor Josipović 29:30 11/8 0/0 0/0 1 3 4 0 0 0 2 1 3 13 16
40:00 46/24 16/4 6/3 10 38 48 2 11 4 9 13 20 75 63

SK Slavia Praha

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
2 - Adam Joseph Dworsky 31:29 6/4 5/1 0/0 3 3 6 1 2 2 4 1 3 10 11
6 - Pavel Pumprla 31:25 2/1 1/0 8/5 2 2 4 1 3 1 1 5 2 13 7
7 - Pavel Benák 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
9 - Radek Pumprla 18:33 4/2 2/0 2/1 1 3 4 1 2 2 0 3 4 8 5
10 - Matěj Bernáth 13:6 1/1 0/0 1/1 1 0 1 0 1 0 1 1 0 5 3
14 - Martin Kheil 21:39 5/4 7/1 0/0 1 2 3 0 0 1 2 1 3 4 11
18 - David Jelínek 30:52 9/6 0/0 5/4 4 4 8 1 1 1 2 5 2 24 16
23 - Daniel Olejník 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
24 - Robert Rožánek 34:31 8/5 8/0 6/1 1 4 5 0 0 3 1 6 2 6 11
33 - Juraj Palenik 28:3 4/1 5/1 2/1 0 5 5 0 0 0 0 1 2 2 6
40:00 39/24 28/3 24/13 13 23 36 4 9 10 11 23 18 72 70
Nahoru