13. kolo

BK KVIS Pardubice vs BK ARMEX Děčín 74 : 76

1. čtvrtina
18 : 22
2. čtvrtina
20 : 17
3. čtvrtina
20 : 15
4. čtvrtina
16 : 22
07. 12. 2022, 17:30 HOD. hala Sportovní gymnázium

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Pardubice: Vyoral, Čolak, Šafarčík, Pekárek, Rikič
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič

Válečníci potvrdili cennou domácí výhru nad Opavou možná ještě cennějším skalpem rozjetých Pardubic, které v posledních třech venkovních zápasech skolily Opavu, Hradec Králové a naposledy Ústí obratem v poslední čtvrtině. Jenže to samé se povedlo tentokrát Děčínu, který výhru domácím ukradl v poslední minutě.
První body utkání Děčína obstaral Josipovič, na jeho trefy ale odpověděli Pekárek a Rikič - 4:4. Pak ovšem kapitán Pomikálek trefil koš za dva body a vzápětí přidal trojku, trojkou se prezentoval také Walton a bylo to - 4:12. Domácí se samozřejmě s podobným vývojem nechtěli spokojit a Rikič s Vyoralem vyrovnali na 12:12. Na druhé straně ovšem kontroval Nichols dvěma trojkami, takže Válečníci odskočili na 13:18. V závěru první čtvrtiny pak Jansa proměnil dvě šestky a Svoboda košem zvýšil na 16:22. Tečku za touto částí pak udělaly trestné hody Čolaka - 18:22. Ve druhé čtvrtce skórovali jako první opět Válečníci, konkrétně Svoboda, Čolak sice odpověděl trojkou, ale Svoboda ihned ukázal, že také umí za tři - 21:27. V tuhé bitvě se pak o trochu více dařilo Pardubickým po čtyřech minutách hry vyrovnali trojkou Čolaka na 29:29. Pak se Děčínu podařilo díky bodům Kroutila a Macha poodskočit na 32:36, domácí ovšem i trojkou Burdy vyrovnali na 36:36. Následně byl Nichols faulovaný při trojce a jeho šestky byly stoprocentní 36:39. Avšak soupeř díky Vyoralovi snížil na 38:39 a druhý poločas začínal vlastně od nuly.
V jeho úvodu se opět oba týmy střídaly v bodových úspěších a vedení se přelévalo ze strany na stranu. Po trojce Čolaka to bylo 43:41, po trojce Waltona 45:46, a po další trojce Štěrby znovu vedli domácí - 48:46. Ti ve druhé polovině třetí části využili určitého střeleckého trápení Děčína a postupně si vybudovali vedení 56:48. To se však téměř celé rozplynulo po trojce Nicholse, koši Žikly a jedné šestce Waltona - 56:54. V posledních vteřinách ale skóroval ještě pardubický Štěrba a Děčín tak prohrával před poslední periodou 58:54. Navíc hned první útok Pardubic zakončil Šafarčík a bylo to 60:54. Jenže smutnou cestu domů odmítl Nichols, který ihned odpověděl čtyřmi body, Žikla přidal další dva a bylo to 62:60. Následně sice zvýšil Rikič na 64:60, ale pak se přes řadu střeleckých pokusů na obou stranách stav dlouho neměnil. Až po dlouhých dvou minutách snížil Nichols jednou šestkou na 64:61. Čtyři minuty před koncem vedly Pardubice po jednom trestném hodu Rikiče 67:63, ovšem koncovku ovládli Válečníci. Ti nejprve po útočném doskoku Pomikálka a koši Kroutila a následných dvou bodech Pomikálka vyrovnali na 67:67, na jednu šestku Čolaka pak Kroutil odpověděl trojkou a Děčín vedl necelou minutu před koncem 68:70. Následně Svoboda potrestal nesportovní faul Čolaka jednou šestkou, po taktickém faulu Burdy přišly dva trestné hody Waltona a vedení 68:73. Jenže Pardubičtí nechtěli zklamat své příznivce a Šafarčík trojkou donutil trenéra Grepla k oddechovému času - 71:73. Po něm domácí opět faulovali a Pomikálek šestkami zvýšil na 71:75. Ovšem ani to Pardubice nezlomilo a tři vteřiny před koncem Pekárek trojkou dotáhl svůj tým na rozdíl jediného bodu - 74:75. Po dalším děčínském time-outu byl faulovaný Kroutil, ten sice proměnil jen jeden trestný hod, ale po útočném doskoku Pomikálka už domácí nedostali šanci na vyrovnání - 74:76
Zápas přinesl atraktivní a vyrovnaný basketbal, ve kterém rozhodovaly maličkosti. Ve dvojkách měly oba týmy stejnou úspěšnost (48%), ale více jich dali domácí. Naopak Válečníci byli lepší o jednu střelu v trojkách, v šestkách, kde oba týmy házely shodně po 23 trestných hodech, byli lepší o tři střely. A to rozhodlo. Děčín vyhrál také na doskoku (34:37), ale Pardubice daly 13 bodů z druhých šancí, kdežto Válečníci jen 8. Domácí měli více asistencí, zisků a bodů z brejků (16:6), hosté naopak těsně vyhráli souboj laviček (16:18).
Tahounem Děčína byl Ty Nichols s 19 body (+ 5 doskoků, 3 asistence, 3 zisky a 7 získaných faulů), kapitán Tomáš Pomikálek zapsal 12 bodů a 7 doskoků včetně čtyř asistencí. Rozehrávač AJ Walton nastřílel 11 bodů (+ 5 asistencí, 5 doskoků a 8 získaných faulů), Matěj Svoboda si připsal 10 bodů, stejně jako Filip Kroutil.
Na straně domácích byl nejlepší Rikič, který k 16 bodům přidal ještě 11 získaných faulů! Dvojcifernými střelci byli ještě Čolak a Vyoral, oba dali shodně po 12 bodech, Vyoral k tomu připsal 7 asistencí, ale pět minut před koncem musel povinně střídat po druhém nesportovním faulu. Těsně pod hranicí deseti bodů zůstali Šafarčík a Pekárek. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Myslím, že to byl na české poměry z obou stran velmi kvalitní zápas. Intenzitou pomalu připomínal play-off. My jsme přežili klinickou smrt, kdy nám domácí odskočili na osm bodů - do hry nás pak vrátila řekněme šťastná trojka, po které jsme stáhli ztrátu na pět bodů a dokázali jsme se vrátit zpátky. V závěru jsme byli ne lepší, ale šťastnější. Za výhru jsme samozřejmě hodně rádi. Budeme se těšit, až si příště s Pardubicemi zase zahrajeme, protože to jsou velmi kvalitní zápasy.”
Vanja Miljkovič, asistent trenéra BK KVIS Pardubice: „O přestávce jsme si řekli, že se potřebujeme soustředit především sami na sebe a hrát to, co chceme. Ve třetí čtvrtině se nám to dařilo, ale tu čtvrtou zase ovládl Děčín. Za rozhodující faktor bych kromě koncentrace označil i naši energii, která nebyla taková, jaká měla být. Také jsme neproměnili dost trestných hodů, což se sice může zdát jako detail, ale v tak vyrovnaných zápasech, jaký byl ten dnešní, právě takové detaily rozhodují.”

Hráči po utkání 
Kamil Švrdlík, pivot BK KVIS Pardubice: „Řekl bych, že to byl ošklivý zápas, který pro nás nedopadl dobře. Byla tam spousta faulů. My jsme se trápili v útoku, měli jsme také hodně nevynucených ztrát, kterými jsme Děčínu víceméně nabíjeli. Hosty hodně držely ve hře i šestky, což platilo i pro koncovku. Od nás to příště každopádně musí být lepší. Je velká škoda, když jsme třikrát v řadě dokázali vyhrát venku, takhle prohrát doma. To hodně mrzí.”
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Byla to obrovská bitva, musím až říct, že docela slušná řežba. Nechci říct, že jsme si výhru zasloužili víc, myslím, že to bylo opravdu o štěstí. Zápas byl stále vyrovnaný, skóre se převalovalo nahoru dolů. My jsme na konci trefili důležitou trojku a pomohli jsme si i šestkami.”

BK KVIS Pardubice - BK ARMEX Děčín 74:76
Body Pardubic: Rikič 16 (11 získaných faulů), Vyoral 12 (7 asistencí), Čolak 12 (3x 3), Šafarčík 9 (1x 3, 4 zisky), Pekárek 9 (1x 3, 9 doskoků), Švrdlík 6, Štěrba 5 (1x 3), Burda 5 (1), Svoboda 0, Potoček 0. 
Body Děčína: Nichols 19 (3x 3, 3 zisky, 7 získaných faulů), Pomikálek 12 (1x 3, 7 doskoků), Walton 11 (2x 3, 5 asistencí, 8 získaných faulů), Svoboda 10 (1x 3), Kroutil 10 (1), Josipovič 6, Žikla 4, Mach 2, Jansa 2, Macháč 0.
Střelba za 2 body 19/39:17/35, za 3 body 7/21:8/19, TH 15/23:18/23. Doskoky 33:37 (útočné 10:8), asistence 17:14, ztráty 12:15, fauly 26:25.

Čtvrtiny: 18:22, 20:17, 20:15, 16:22

Rozhodčí: Blahout Petr, Kurz Vlastimil, Nejezchleb Petr

Komisař: Kapl Antonín         

Diváci: 820 

PŘED UTKÁNÍM

Další předehrávku, tentokrát 13. kola, absolvují Válečníci na palubovce rozjetých Pardubic, které sice sezónu začaly prohrami v Ostravě a Děčíně, ale pak přišly výhry na USK, doma s Kolínem, v Olomoucku, doma se Slavií Praha, na palubovce Opavy či Královských sokolů. Porážky také byly, ale jen dvě, a to vždy doma, kde padly s Nymburkem 73:76 a Brnem 65:75. Naposled se tým trenéra Repeši představil v neděli v Ústí, kde na konci třetí části prohrával o 12 bodů, ale závěrečnou desetiminutovku ovládl 5:26 a celkově tak zvítězil 71:81 (nejlepší střelci Pardubic: Pekárek 20, Rikič 16, Vyoral 14).

Pardubickým se také daří v Alpe Adria Cupu, kde zatím vedou základní skupinu A bez jediné porážky, když dvakrát zdolali chorvatský Furnir (73:96 a 90:87), dvakrát přehráli rakouský Oberwart (93:63 a 76:85) a následně vyhráli v polské Gorniczi 68:79. Tím si tým trenéra Dina Repeši zajistil postup do další fáze soutěže z 1. místa.

Pardubice se spoléhají především na své rozehrávače, kde prim hraje Tomáš Vyoral, jemuž se v posledních zápasech hodně daří, byť k zatím poslední zápasu AAC do Oberwartu neodcestoval kvůli lehčím zdravotním problémům. Důkazem toho je, že Vyoral tráví nejvíce času na palubovce (přes 30 minut), dává 14,4 bodu, má přes pět doskoků a šest asistencí na zápas. Navíc v posledních dvou zápasech KNBL zapsal "Vyo" dva triple-double. Proti Opavě se blýskl 17 body, 10 doskoky a 10 asistencemi, proti Královským sokolům zapsal 15 bodů, 11 doskoků a 11 asistencí. Daří se také druhému rozehrávači, chorvatskému Mateo Čolakovi, který dává 11,4 bodu. Jeho krajan, pivot Robert Rikič, pak střílí 12,3 bodu, posledním dvojciferným střelcem Pardubic je Petr Šafarčík s průměrem 12,1 bodu. Své kvality ale mají také David Pekárek, Kamil Švrdlík, Jan Štěrba i další, takže Válečníky čeká další těžká prověrka. 

Zdravotní stav: i přes pokračující drobné obtíže některých hráčů by měl mít trenér Grepl k dispozici všechny kromě Tomáše Randýska (rehabilitace po operaci kolene, čeká se na povolení k zapojení do kontaktního tréninku).

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Pardubice aktuálně hrají ve velmi dobré formě. Postupně se propracovaly do pozice nejlépe bránícího týmu NBL. Bude potřeba se zaměřit na Vyorala, který hraje ve vynikající formě. Nicméně podkošová dvojice Rikič a Švrdlík je velmi nebezpečná pod oběma koši. Čekáme velmi těžký zápas, ale budeme bojovat celou dobu o co nejlepší výsledek."
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: "Po třech porážkách v řadě, byla výhra s Opavou určitě jistou úlevou i vzhledem k průběhu zápasu. Teď nás ale čeká další těžký soupeř Pardubice, který nám určitě budou chtít oplatit porážku z druhého kola. Zdravotně se už dáváme dohromady, a tak to Pardubice nebudou mít zadarmo. Čekám vyrovnaný zápas, kde budou rozhodovat detaily. My se určitě dobře připravíme a budeme si chtít odvézt venkovní výhru."
  
Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - BK KVIS Pardubice 85:62
Nichols 25, Pomikálek 16, Svoboda 14 - Vyoral 17, Rikič 12, Pekárek 8.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Kapl Antonín

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 30:46 4/3 3/1 5/3 2 5 7 0 4 0 2 4 2 18 12
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 25:10 5/3 3/1 2/1 0 3 3 0 1 0 2 2 2 7 10
13 - Filip Kroutil 23:26 3/2 2/1 4/3 0 1 1 0 0 0 2 2 2 6 10
14 - Petr Macháč 7:27 0/0 0/0 0/0 1 0 1 0 0 0 0 0 4 -3 0
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Tomáš Jansa 7:57 1/0 0/0 2/2 0 1 1 0 0 0 1 1 2 0 2
21 - Martin Mach 11:49 4/1 0/0 0/0 2 0 2 3 1 1 0 0 3 3 2
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 33:21 3/0 7/2 5/5 0 5 5 1 5 1 3 8 2 18 11
55 - Igor Josipović 16:12 5/3 0/0 0/0 0 3 3 0 0 0 0 1 4 4 6
40:00 25/12 15/5 18/14 5 18 23 4 11 2 10 18 21 53 53

BK KVIS Pardubice

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
4 - Tomáš Vyoral 28:37 9/4 2/0 5/4 0 3 3 0 7 2 0 4 3 17 12
4 - David Pekárek 30:10 7/3 4/1 0/0 1 8 9 1 1 0 2 0 3 8 9
9 - Kamil Švrdlík 16:35 3/2 0/0 3/2 2 0 2 0 0 2 3 2 3 4 6
12 - Mateo Čolak 23:0 3/0 5/3 4/3 2 0 2 1 1 0 3 2 3 6 12
13 - Josef Potoček 2:58 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 -2 0
15 - Jan Štěrba 17:2 2/1 3/1 0/0 0 4 4 0 1 0 1 0 2 4 5
18 - Matyáš Vrábel 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
24 - Matěj Burda 19:25 1/1 2/1 2/0 0 0 0 0 2 0 0 5 3 6 5
33 - Robert Rikić 23:21 8/5 0/0 8/6 1 2 3 0 1 0 0 11 2 24 16
94 - Petr Šafarčík 27:45 6/3 5/1 1/0 0 3 3 0 3 4 1 1 2 9 9
40:00 39/19 21/7 23/15 6 20 26 2 16 8 11 25 22 76 74
Nahoru