12. kolo

BK ARMEX Děčín vs SLUNETA Ústí nad Labem 94 : 80

1. čtvrtina
30 : 21
2. čtvrtina
19 : 21
3. čtvrtina
26 : 16
4. čtvrtina
19 : 22
10. 12. 2022, 17:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič
Ústí: Hicks, Svejcar, Martin, Pecka, Johnson

Válečníci ovládli znovu bitvu o basketbalový sever a ústeckou Slunetu porazili i podruhé v sezóně. Výhra to byla absolutně zasloužená, protože Děčín před velmi solidně zaplněným ARMEX Sportcentrem ani jednou nepustil svého soupeře do vedení.
Basketbalisté Děčína vstoupili do derby ofenzivně naladěni, Nichols, Svoboda i Josipovič ani jednou neminuli a po prvních čtyřech útocích domácích to bylo 8:2. Skóre poměrně rychle rostlo i nadále, takže v polovině této části to bylo po dalších dvou bodech Svobody už 15:10. Hosté  se však postupně přibližovali, takže tři minuty před koncem to bylo už jen 19:17. Pak ale trefil děčínský Jansa svoji první trojku v dresu Válečníků, domácí zpřesnili obranu, byli stále velmi produktivní v útoku, a tak Josipovič zvyšoval v posledních vteřinách na 30:19 a hala řičela nadšením. Poslední slovo měl ovšem Hicks, který šestkami upravil na 30:21. Druhou čtvrtku načali bodově Walton se Svobodou, takže vedení Děčína narostlo na 34:21. A ještě o jeden bod vyšší náskok měli Děčínští v polovině této části - 41:27. Sluneta ale rozhodně nehodila flintu do žita, Nábělek dal trojku, Pecka pak zapsal sedm bodů v řadě a rázem to bylo opět velmi vyrovnané - 41:37. V koncovce první půle naštěstí Svoboda prohnal obroučkou dvě trojky, Walton přidal dva body a poločas skončil 49:42.
Ve druhém poločase se na palubovce přiostřilo, rozhodčí měli výrazně více práce, dali dva nesportovní fauly a několikrát se šli podívat na video. Kouskovaná hra více vyhovovala hostům, kteří postupně umazávali z jedenáctibodového manka, které nabrali hned v úvodu této desetiminutovky, až na 55:52, na čemž měl veliký podíl velmi přesně střílející Svejcar. Pak ale Walton zapsal koš s faulem, Pomikálek přidal koš, a protože se opět hrálo plynuleji, vedení Děčína začalo narůstat. Po trojce Kroutila to bylo 67:54, a po šesti bodech Pomikálka, který začal obranu Slunety výrazně prověřovat, skončila třetí čtvrtka stavem 75:58. V úvodu poslední periody však hosté trefili v rychlém sledu dvě trojky a dali V8lečníkům jasné varování, že nic není rozhodnuto - 75:64. Děčín varování akceptoval, POmikálek zastavil čtyřmi body další propad náskoku svého týmu, pak se trefil rovněž Svoboda, takže pět minut před koncem to bylo 81:71. V závěru si Válečníci už hlídali své vedení, nepustili soupeře do žádné bodové série, naopak po trestných hodech Kroutila a jedné šestce Nicholse navýšili svůj náskok na 94:79. Tečku za zápasem pak udělal jeden trestný hod Hickse, který se celý druhý poločas neustále dohadoval s děčínskými Američany, na 94:80.
Derby přineslo přesně to, co se od něj očekávalo. Tuhou bitvu, emoce, jiskření na obou stranách, ale také parádní akce a tentokrát i ofenzivní basketbal. Přes osmdesát inkasovaných bodů se domácím dařilo v obraně, rovněž se mohli spolehnout na velmi produktivní útok. Ve dvojkové střelbě měli úspěšnost 65% (31/47, kdežto Ústí jen 45% (19/42). V trojkách byli lepší hosté, ale Děčín se do nich ani moc netlačil, když mu to padalo za dva body. V trestných hodech byli přesnější Ústečané, ale Válečníci jich házeli více a dali z nich více bodů. Na doskoku vyhrál Děčín 38:35, body z druhých šancí ovšem vyhrála Sluneta 6:16. Další statistiky už byly vyrovnané - asistence 19:20, ztráty 13:13, body z brejků 18:19, zisky 5:4 a body laviček 14:19.
Děčín rozjel za vítězstvím Matěj Svoboda, který v prvním poločase nasázel 15 bodů a nakonec dal celkem 21 bodů. Skvělý druhý poločas odehrál Tomáš Pomikálek, který se dostal na 18 bodů. Pozadu samozřejmě nezůstali ani Nichols (17) a Walton (16), který sice měl problémy s fauly a nakonec nedohrál pro pět osobních chyb, ale jeho 8 doskoků a 6 asistencí toto vyvážily. Dobrý zápas odehrál také Kroutil (9), Josipovič zapsal 8 bodů a několik dobrých zákroků v obraně. Také mladí hráči pomohli k výhře.          
Ústí se mohlo spolehnout na své dvě stálice, Pecku a Svejcara, oba dali shodně po 24 bodech, takže dohromady dali více než polovinu celého bodového nástřelu Slunety. Dvojciferným střelcem byl ještě Hicks (10), ostatní se rozbíjeli o dobrou děčínskou obranu, a třeba Johnson nedal ani bod. Ostatně tři body Martina jsou také dobrou vizitkou defenzívy Válečníků.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Ústí je velmi dobře útočně vybavený tým a potvrdilo se to, co jsme si mysleli před zápasem, že pokud budeme hrát alespoň trochu slušnou obranu, uspějeme. Udržet Ústí na osmdesáti bodech s tou sestavou, kterou mají, to je velmi dobrá obranná práce. A protože je Ústí dobré v útoku, má trochu slabší obranu, a když mi trefíme něco zvenku, můžeme Ústí porazit. Rozhodla naše obrana, Svejcar s Peckou nám sice ujeli, a jejich čtyřicet osm bodů je přeci jen trochu moc, ale jinak to bylo v obraně dobré a jsme rádi, že jsme utkání zvládli.”
Jan Šotnar, trenér Slunety Ústí nad Labem: "Gratuluji Děčínu k vítězství, které bylo zasloužené, neboť jednoduše víc chtěl. Měl více hráčů, kteří byli ochotni se přizpůsobit intenzitě a energii derby. Děčín měl velmi dobrý první poločas, možná ten nejlepší, co se týká střelby, a celkově znovu prokázal svoji velikou bojovnost." 

Hráči po utkání 
Martin Nábělek, rozehrávač Slunety Ústí: "Spokojeni samozřejmě nejsme. Věděli jsme, že dnes to nebude o basketbalu, ale Děčín zkrátka víc chtěl vyhrát a porazil nás letos podruhé. Už v prvním poločase jsme minuli několik šoupáků, takže o přestávce jsme si řekli, že to musíme zlepšit. Ale nepovedlo se.”
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Chceme vyhrát každý zápas, ale derby je specifický zápas a výhra je o trošičku cennější. Hlavně nám to pomůže na psychiku, protože teď jsme měli těžké zápasy, provázely nás nějaká zranění i nemoci. Třeba já teprve dnes dobral antibiotika. Musím se zeptat doktora, co to bylo za léky a nechám si je předepisovat častěji (smích). Utkání bylo dnes útočné, přestože nám spíše vyhovují zápasy s nízkým skóre, kde dominují obrany. Dnes nám to ale trochu ulétlo do útočného zápasu, ale protože nám se v útoku dařilo, zvládli jsme to dobře. Emoce k zápasu patří, derby je trochu vyhrocené a dokonce Američané, kteří nevědí o rivalitě Děčína a Ústí skoro nic, jsou namotivovaní. Dnes rozhodla naše útočná produktivita a řekl bych, že celkově jsme byli lepší. Odvedli jsme dobrou práci na Johnsovi, který nám nedal ani bod. Utekli nám jen Svejcar s Peckou, ale nikoho dalšího jsme nepustili do hry.”

BK ARMEX Děčín - Sluneta Ústí nad Labem 94:80
Body Děčína: Svoboda 21  (2x 3), Pomikálek 18 (1x 3, 6 doskoků, 4 asistence), Nichols 17 (TH 7/8, 6 získaných faulů), Walton 16 (8 doskoků, 6 asistencí, 2 zisky, 7 získaných faulů), Kroutil 9 (1x 3), Josipovič 8, Jansa 3 (1), Mach 2, Žikla 0, Macháč 0, Bobek 0.
Body Ústí: Pecka 24 (1x 3, 10 doskoků), Svejcar 24 (3x 3), Hicks 10 (6 asistencí, 6 získaných faulů), Dailey 9 (3x 3), Nábělek 6 (2x 3, 6 asistencí), Karlovský 4, Martin 3, Johnson 0, Haiblík 0.   
Střelba za 2 body 31/47:19/42, za 3 body 5/17:9/28, TH 17/25:15/19. Doskoky 38:35 (útočné 8:11), asistence 19:20, ztráty 13:13, fauly 18:24.

Čtvrtiny: 30:21, 19:21, 26:16, 19:22

Rozhodčí: Matějek Ivor, Scholze Michal, Jedlička Jiří

Komisař: Hlaváček Pavel         

Diváci: 1 101

PŘED UTKÁNÍM

Do druhé poloviny základní části Kooperativa NBL vstoupí Válečníci (když nebudeme počítat předehrávky s Nymburkem a Pardubicemi) severočeským derby s ústeckou Slunetou, což je vždy zápas se zvláštním nábojem. Tentokrát to bude umocněno tím, že Děčín první duel v Ústí vyhrál a odpíchl se k tím ke skvělému startu do sezóny.

To Ústí bohužel nezažilo dobrý vstup a kromě Děčínu podlehlo Kolínu, Nymburku a dokonce nováčkovi soutěže, Slavii Praha. Každá série ale jednou končí, což platilo také pro Slunetu. V 5. kole porazila doma Královské sokoly a následně urvala výhry také v Ostravě a doma nad USK Praha, čímž se jí povedlo částečně vymazat nepovedený start. V dalších třech kolech ale podlehla domácímu Brnu, poté na své palubovce porazila Olomoucko a padla na palubovce Opavy 102:94 (nejlepší střelci Ústí: Pecka 27, Hicks 19, Svejcar 17). V zatím posledním střetnutí mělo Ústí dobře nakročeno k výhře nad Pardubicemi, ale nepovedená poslední čtvrtka znamenala porážku 71:81 (nejlepší střelci Ústí: Pecka 14, Martin 13, Hicks 12, Svejcar 12).

Kádr ústecké Slunety se v letní pauze dost obměnil, když odešli Fait, David, Autrey, Spencer a Joseph. Tyto odchody zacelili rozehrávači Martin Nábělek a Jordan Callahan a křídelníci Kristopher Martin a Steven Haney, kteří doplnili jádro týmu v podobě Pecky, Svejcara, Johnsona, Haiblíka, Karlovského a Maděry. Nepovedený start do sezóny se ale brzy projevil ve změnách a Slunetu opustili Haney i Callahan. Místo nich přišel americký rozehrávač Tony Hicks (loni působil ve druhé bundeslize v Bochumi) a jeho krajan, čtyřiadvacetiletý křídelník Maishe Dailey, který první polovinu minulé sezóny strávil v makedonské lize.

Slunetu opět táhne Spencer Svejcar, který dává v průměru 18,5 bodu na zápas a je třetím nejlepším střelcem celé ligy. K tomu přidává 4 doskoky a 3 asistence. Za ním je pak Martin s průměrem 17,5 bodu, což je nejlepší trojkař celé soutěže. Dvojciferným střelcem je ještě Ladislav Pecka s průměrem 16,1 bodu (+ 7 doskoků). Nejlepším doskakovačem KNBL je Delvon Johnson s 11 doskoky na zápas, navíc má nejlepší úspěšnost střelby za 2 body. Nováček Hicks se zatím ve třech zápasech ukázal v dobrém světle a má průměr 14 bodů a 7 asistencí.    

Domácí Válečníci se v sobotním duelu zapojí do charitativní akce BEZ FAULU, tedy přispějí každou minutou střelou, faulem nebo technickou chybou. Více informací ZDE. Příznivci mohou přispívat přímo formou dárcovských SMS (na číslo 87777, cena SMS je 30, 60 nebo 90 korun), a to ve formátu:

DMS BEZFAULU 30
DMS BEZFAULU 60
DMS BEZFAULU 90    

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Ústí nad Labem má zkušený tým vedený stálicemi Peckou a Svejcarem, kteří i v letošní sezóně ukazují skvělou formu. Ústecký tým měl poslední dva zápasy s Opavou a Pardubicemi výborně rozehrané a pro nás to znamená opět velmi těžký zápas, protože Ústí má slušnou formu. Jediné v co doufám je to, že půjdeme do zápasu v kompletní sestavě."
Martin Mach, pivot BK ARMEX Děčín: "V sobotu nás čeká druhé derby letošního ročníku, tentokrát doma. Oproti prvnímu zápasu Ústí vyměnilo dva Američany, se kterými se výsledkově zvedlo, takže nás nečeká nic jednoduchého. Bude to jako vždy bitva o každý centimetr palubovky, v níž budeme mít obrovskou výhodu v podobě našich fanoušků, kteří doufám opět vyprodají Maroldovku. Věřím, že jim za to darujeme předčasný vánoční dárek v podobě vítězství."

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
Sluneta Ústí nad Labem - BK ARMEX Děčín 64:73
Svejcar 22, Pecka 13, Martin 8 - Pomikálek 16, Nichols 14, Svoboda 11.
 

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 35:3 8/6 2/1 4/3 2 4 6 0 4 0 0 2 0 26 18
6 - Lukáš Bobek 1:15 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 1 0
11 - Matěj Svoboda 28:2 11/7 4/2 2/1 1 4 5 0 1 0 2 1 1 18 21
13 - Filip Kroutil 29:12 3/2 3/1 2/2 0 4 4 1 4 0 2 3 3 13 9
14 - Petr Macháč 7:52 0/0 0/0 2/0 0 1 1 0 0 0 0 1 3 -3 0
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Tomáš Jansa 9:51 1/0 1/1 0/0 0 3 3 0 1 0 0 1 1 6 3
21 - Martin Mach 12:19 1/1 1/0 1/0 3 0 3 0 0 1 1 2 1 4 2
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 24:7 9/6 2/0 6/4 2 6 8 0 6 2 5 7 5 22 16
55 - Igor Josipović 15:36 6/4 0/0 0/0 0 3 3 0 0 0 0 1 1 9 8
40:00 39/26 13/5 17/10 8 25 33 1 16 4 10 18 15 96 77

SLUNETA Ústí nad Labem

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Ty Nichols 35:21 8/5 4/0 8/7 0 3 3 1 3 1 2 6 2 19 17
0 - Tony Hicks 24:59 8/2 2/0 8/6 2 2 4 0 6 0 4 6 4 8 10
3 - David Žikla 1:16 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -1 0
4 - Martin Nábělek 15:7 0/0 2/2 0/0 0 0 0 0 6 0 0 1 4 9 6
5 - Kristopher Tramaine Martin 30:52 4/1 4/0 2/1 0 3 3 0 2 1 3 1 2 -3 3
7 - Matěj Wiesner 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Maishe Dailey 24:40 4/0 5/3 0/0 0 1 1 0 1 0 1 0 3 1 9
12 - Jan Gabriel 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
13 - Johan Haiblík 7:7 0/0 2/0 0/0 0 2 2 0 0 0 1 0 2 -3 0
18 - Jan Maděra 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Delvon Johnson 25:39 2/0 0/0 0/0 2 2 4 2 1 0 1 2 3 3 0
41 - Jan Karlovský 3:19 3/1 0/0 2/2 1 0 1 0 0 0 0 1 1 3 4
44 - Ladislav Pecka 33:10 15/9 6/1 4/3 0 10 10 1 1 2 2 3 2 25 24
40:00 44/18 25/6 24/19 5 23 28 4 20 4 14 20 24 61 73
Nahoru