7. kolo

BK ARMEX Děčín vs NH Ostrava 95 : 88

1. čtvrtina
19 : 13
2. čtvrtina
14 : 25
3. čtvrtina
30 : 24
4. čtvrtina
32 : 26
30. 10. 2022, 17:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy  
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič
Ostrava: Majerčák, Morgan, Snopek, Miligan, Radukič

Válečníci dalším skvělým finišem získali už šestou výhru v sezóně a stále se hřejí na čele tabulky Kooperativa NBL. Utkání přineslo napínavý průběh, kde se to nejdůležitější odehrálo až v poslední čtvrtině.   
Děčín začal duel vyhraným rozskokem a Svoboda ihned svúj první nájezd proměnil ve dva body. Domácí pak ovšem dvakrát ztratili míč kvůli krokům a jejich nervozita se projevoval také v zakončení, kde neproměňovali vyložené šance zpod koše. Ostrava (bez pivota Bohačíka) tak dostala šanci se chytit, čehož využila a dvě minuty před první přestávkou se přitáhla na 13:10. Výborný AJ Walton pak sice dal trojku, ale ostravský Svoboda odpověděl rovněž trojkou, a tak poslední slovo si vzal domácí Mach a trojkou upravil na 19:13. Ani ve druhé čtvrtce nebyli Válečníci v útoku nijak extra produktivní, přesto si stále udržovali mírné vedení, protože si pomáhali dobrou obranou. Ostrava ale trpělivě po kouskách umazávala manko, takže v polovině této části to bylo 26:25. Pak sice Svoboda a Nichols navýšili vedení domácích na 31:25, po útočném doskoku Pomikálka to bylo 33:27, ale poslední dvě minuty první půle vyzněly jasně pro hosty. Ostravský Týml proměnil čtyři šestky, Miligan přidal dva body, slovenský rozehrávač Maječák trojku a poslední útok přetavil Radukič ve dva body - 33:38.  
Druhý poločas tedy sliboval napínavou podívanou, která také přišla. Hned na úvod třetí čtvrtky trefil AJ Walton trojku, následně Nichols vyrovnal na 38:38 a mohlo se začít znovu. Válečníci však začali proměňovat své šance, a tak v polovině této části vedli 47:46. Hosté se ale drželi zuby nehty, v útoku dávali těžké střely a těsně před poslední přestávkou otočili skóre na 58:62. Jenže Nichols šestkami snížil a AJ Walton pak trojkou vrátil Děčínu vedení - 63:62. Na startu poslední periody se blýskl Nichols čtyřmi body v řadě, čímž dostal Válečníky do vedení 67:62. Poté zapsali důležité body také Mach s Macháčem, ale hosté znovu kontrovali a přitáhli se na 71:69. Jenže následoval děčínský trojkový uragán, který definitivně zlomil odpor soupeře. Nejprve se za tři body trefil AJ Walton, poté Nichols a po oddechovém času Ostravy přihodil další trojku Pomikálek - 80:69. Hala samozřejmě řičela nadšením, ale Ostravští pěti body v řadě ukázali, že se nevzdávají. Jenže proti tomu byl Kroutil, který nejprve zapsal s milimetrovým přešlapem dlouhou dvojku, o chvíli později už dal trojku a Válečníci vedli opět dvojciferným rozdílem 85:74. A trojkovaná pokračovala dál. Morgan trefil dvě, tyto úspěchy pak proložila trojka Pomikálka - 88:80. Děčínský kapitán byl pak faulován při další trojce, ale proměnil jen dvě šestky, naopak ostravský Dedek při stejné disciplíně dal všechny tři - 90:83. To už dokonce ovšem zbývala necelá minuta, a tak děčínské vítězství bylo stále jasnější obzvlášť, když Pomikálek si zasmečoval přes ostravského obránce. V závěru pak Pomikálek potěšil diváky ještě parádním zasmečováním po nahození AJ Waltona, tečku za zápasem udělala trojka Miligana - 95:88.
Zápas přinesl tuhý boj, v němž Válečníci svého soupeře jasně přestříleli (vyprodukovali 75 střel, Ostrava 60), ale procentuálně za ním zaostali. Hosté byli přesnější ve dvojkách, trojkách i šestkách. Jenže Válečníci proměnili o dvě dvojky a jednu trojku více (v trestných hodech byla remíza 17:17), a to jim na výhru stačilo. V doskocích celkově vyhrála Ostrava, na útočné ale Děčín, který z toho vytěžil 19 bodů z druhých šancí. Domácí byli lepší také v asistencích, měli 13 zisků a jen 11 ztrát, kdežto soupeř 23! Válečníci byli lepší rovněž v brejcích (24:16), naopak soupeř vyhrál souboj laviček 20:41.
Lídrem Děčína byl rozehrávač AJ Walton, který nastřílel 22 bodů, měl 9 doskoků a 10 asistencí, takže zapisuje double-double. K tomu pak přidal 6 získaných faulů a 4 zisky. Druhým nejlepším střelcem byl Ty Nichols s 19 body, který se stejně jako zbytek týmu nejprve trochu trápil, ale v koncovce střetnutí proměňoval důležité trefy. Matěj Svoboda dal 15 bodů, kapitán Tomáš Pomikálek v závěru vzal odpovědnost na svá bedra a nastřílel 14 bodů. Filip Kroutil zapsal 11 bodů za tři trojky a jednu dlouhou dvojku. Se svým výkonem může být spokojen také Martin Mach (7).
Ostrava měla také pět dvojciferných střelců, z nichž nejlepší byl Morgan s 19 body, ale také osmi ztrátami. Belikov přidal především zpod koše 17 bodů, Radukič zapsal 13 bodů a 9 doskoků. Po 11 bodech pak dali Svoboda a Miligan. Jindy nebezpečný Majerčák zůstal na 3 bodech za jednu trojku. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Začali jsme velmi dobře, přestože jsme se utkání trochu obávali, protože jsme věděli, že Ostrava přijede a nebude mít co ztratit. Po první čtvrtině, kterou jsme vyhráli 19:13 jsme si mysleli, že to půjde samo, ale protože jsme v první půli minuli snad osm volných střel zpod koše a netrefovali jsme se ani za tři body, soupeř šel přes nás. Moc nás nepodržela ani obrana, protože kromě první čtvrtky jsme inkasovali dvacet pět, dvacet čtyři a dvacet šest bodů. Takhle nemůžeme hrát. Naštěstí ve druhém poločase jsme našli odpověď na odstupovanou obranu Ostravy, kdy jsme trefili několik trojek. A to nám zachránilo domácí vítězství."
Adam Choleva, trenér NH Ostrava: "Myslím si, že to byl na oko pěkný zápas z pohledu mužstva na venkovní palubovce, speciálně pak tady v Děčíně. Bohužel, dvacet tři ztrát na naší straně je strašné číslo a dostat za druhý poločas šedesát tři bodů... to nám zlomilo vaz. Jinak si myslím, že jsme odehráli velice kvalitní utkání z útočného pohledu a dát Děčínu osmdesát osm bodů je pěkné číslo. Ale škoda naší obrany ve druhé půli a našich ztrát. Nám chyběli kilogramy a výška Bohačíka, museli jsme si pomáhat zdvojováním a domácí pak vyhazovali na perimetr a pomohli si trojkami. Dnes jsme zariskovali a nechali jsme střílet Waltona, ale on nám dal čtyři trojky."

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Tušil jsem, že to bude trošku náročnější, než jak to vypadá při pohledu do tabulky. Zápas byl vyrovnaný po celou dobu, protože my jsme si dnes vybrali své slabší chvilky, kdy jsme v prvním poločase nebyli schopni skórovat zpod koše, nechali jsme soupeře útočně doskakovat a on toho využíval. Zkrátka, zavařili jsme si to v prvním poločase sami. Ve druhém poločase možná Ostravě začaly trošičku ubývat síly, přesto trefovala těžké střely, ale my jsme dokázali běhat až do poslední chvíle a se štěstím jsme vyhráli."
Štěpán Svoboda, křídlo NH Ostrava: "Do Děčína jsme přijeli vyhrát a nebyli jsme od toho daleko. Bohužel, ke konci nám to nevyšlo, udělali jsme hloupé ztráty a Děčín měl sérii trojek. Možná tam byla naše špatná rotace, kdy jsme nestačili dobrat hráče a oni zůstávali volní. I když cesta do Děčína je dlouhá, se silami jsme na tom byli dobře, protože jsme se dobře připravili. Myslím, že nepředvádíme špatný basketbal, hrajeme dobře a příště už musíme vyhrát."

BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 95:88
Body Děčína: Walton 22 (4x 3, 9 doskoků, 10 asistencí, 4 zisky, 6 získaných faulů), Nichols 19 (2x 3, 5 asistencí, 5 získaných faulů), Svoboda 15, Pomikálek 14 (2x 3), Kroutil 11 (3x 3), Mach 7, Josipovič 5 (8 doskoků), Macháč 2, Žikla 0.
Body Ostravy: Morgan 19 (4x 3, 8 ztrát), Belikov 17 (1x 3), Radukič 13 (9 doskoků), Miligan 11 (2x 3), Svoboda 11 (3x 3), Dedek 7, Týml 6 (Th 6/6), Majerčák 3 (1x 3), Snopek 1, Šmíd 0.                      
Střelba za 2 body 21/45:19/34, za 3 body 12/30:11/26, TH 17/29:17/21. Doskoky 37:39 (útočné 17:10), asistence 23:19, ztráty 11:23, fauly 21:25.

Čtvrtiny: 19:13, 14:25, 30:24, 32:26

Rozhodčí: Baloun Jan, Kec Jakub, Perlík Michal

Komisař: Ringsmuth Zdeněk         

Diváci: 920

PŘED UTKÁNÍM

Netradičně v neděli budou hrát Válečníci domácí zápas proti Nové huti, která si zatím nevede v nové sezóně Kooperativa NBL zle. V té minulé skončila po základní části o jednu příčku za devátým Děčínem, ve skupině A2 pak pozici uhájila a vyrazila do předkola play-off, kde se poměřila s USK Praha. Tomu sice podlehla 0:2 na zápasy, ale Pražané se na postup hodně nadřeli - výhry 88:84 a 89:91 svědčí za vše.

V letní pauze opustili ostravský kádr Američané Emmanuel Ubilla a Issac Vann, Australan Johan Antonio a čeští borci Dominik Heinzl (přestup do Olomoucka) a Martin Nábělek (přestup do Ústí n. L.). V sestavě zůstal bosenský pivot Alexandar Radukič, hrající legenda Petr Bohačík, zkušení Filip Šmíd a Jiří Dedek i dravé mládí - Štěpán Svoboda, Kevin Týml, Tomáš Havlík, Gianluca Prošek a Matěj Snopek. Tým pak posílili Američané Evan Milligan a Malik Julian Morgan (známý z dresu Prostějova/Olomoucka), Ukrajinec Oleksandr Belikov, slovenský rozehrávač Matej Majerčák a mladíci David Jakel s Matyášem Janů.

Svěřenci trenéra Adama Cholevy se zúčastnili Federálního poháru, kde v základní skupině D hrané ve slovenském Svitu podlehli domácím 62:88, poté sice porazili Inter Bratislava 89:76, ale v závěrečném duelu nestačili na Opavu 62:92. Tím se dostali do děčínské skupiny, kde se bojovalo o 9. - 12. místo. Ostrava v úvodním střetnutí podlehla Slavii Praha 83:87, poté ovšem porazila Královské sokoly 88:80 a skončila jedenáctá.

Vstup do Kooperativa NBL se ostravskému týmu povedl na jedničku, když doma porazil Pardubice 88:77. Také ve 2. kole hrála Nová huť doma, tentokrát však nestačila na USK Praha 78:88. Zápas 3. kola byl odložen kvůli veliké marodce brněnského týmu, a tak Ostrava hrála znovu doma, kde porazila Olomoucko 86:80 (nejlepší střelci Ostravy: Morgan 29, Belikov 21, Radukič 21). A domácí prostředí neopustili Ostravští ani v zatím posledním duelu, v němž podlehli po tuhém boji ústecké Slunetě 80:86 (nejlepší střelci Ostravy: Morgan 22, Radukič 22, Majerčák 11).

Nejlepšími střelci Ostravy jsou zatím čtyři cizinci - Morgan (21,3 bodů na zápas + 8 doskoků), Radukič (18,8 + 6 doskoků a 5 asistencí), Majerčák (13,8) a Belikov (13,5). 

Divácká soutěž bude tentokrát, protože se hraje v čase Halloweenu, ve formě soutěže masek, kdy tři nejstrašidelnější vyhrají ceny od firmy McDonald's. Více ZDE.

Absence Děčína: Tomáš Randýsek (koleno - rehabilitace, start nejistý), Lukáš Rozsypal (natažené lýtko)

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Ostrava je zkušený tým. Táhne ho dvojice střílejících rozehrávačů Morgan a Majerčák. Určitě budeme mít problémy s kvalitními pivoty ostravského týmu, protože Bohačík, Belikov i Radukič jsou velmi nepříjemní jak na útočné, tak na obranné polovině. Nicméně hrajeme doma a určitě se budeme rvát o vítězství."
Anthony Lamont Walton Jr., rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Myslím, že v utkání s Ostravou si budeme muset dávat pozor na jejich přechodovou fázi, musí hrát do kompaktní obrany a my si musíme pohlídat doskok. Zkusíme je dotlačit k zakončení mimo bednu a dovolit jim pouze těžké střely. Pokud budeme hrát obranu, jakou jsme hráli například ve druhé či třetí čtvrtině předchozích utkání, můžeme to zvládnout. V útoku musíme dobře pohybovat míčem, rozhýbat jejich obranu a zkusit dát co nejvíc lehkých košů."

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 30:15 3/3 4/2 3/2 3 3 6 0 2 1 0 4 3 21 14
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 28:58 12/6 5/0 3/3 2 2 4 0 4 0 3 2 1 10 15
13 - Filip Kroutil 28:55 2/1 5/3 1/0 2 0 2 0 2 1 0 1 1 12 11
14 - Petr Macháč 11:20 1/1 0/0 0/0 1 2 3 0 0 0 0 0 2 3 2
21 - Martin Mach 15:13 4/2 1/1 2/0 2 1 3 0 0 1 1 2 3 5 7
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 36:8 7/2 11/4 9/6 1 8 9 0 10 4 3 6 3 30 22
55 - Igor Josipović 11:52 8/2 0/0 2/1 6 2 8 0 0 1 1 3 4 5 5
40:00 37/17 26/10 20/12 17 18 35 0 18 8 8 18 17 86 76

NH Ostrava

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Matej Majerčák 28:51 2/0 3/1 0/0 0 2 2 0 3 0 2 1 4 -1 3
6 - Evan Milligan 19:3 3/2 4/2 1/1 1 4 5 0 0 0 0 1 3 11 11
7 - Filip Šmíd 7:16 0/0 1/0 0/0 0 2 2 0 1 0 0 1 0 3 0
8 - Jiří Dedek 15:52 2/1 1/0 5/5 1 2 3 0 3 0 3 2 3 7 7
10 - Matěj Snopek 6:28 0/0 0/0 2/1 0 1 1 0 0 0 2 3 2 0 1
12 - Alexandar Radukič 31:8 10/5 1/0 4/3 2 7 9 1 2 1 4 4 3 16 13
13 - Kevin Týml 10:7 0/0 0/0 6/6 0 0 0 0 4 1 0 3 1 13 6
18 - Štěpán Svoboda 22:34 2/1 7/3 0/0 0 3 3 0 2 0 2 1 5 5 11
24 - Malik Julian Morgan 30:3 6/3 8/4 1/1 1 2 3 0 3 1 8 1 2 10 19
31 - Oleksandr Belikov 28:33 9/7 1/1 2/0 1 1 2 0 1 1 2 3 2 16 17
40:00 34/19 26/11 21/17 6 24 30 1 19 4 23 20 25 80 88
Nahoru