6. kolo

Královští sokoli vs BK ARMEX Děčín 76 : 96

1. čtvrtina
20 : 33
2. čtvrtina
18 : 25
3. čtvrtina
12 : 22
4. čtvrtina
26 : 16
22. 10. 2022, 16:00 HOD. Sportovní hala Třebeš

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Hradec Králové: Goga, Mandalinič, Kábrt, Vondra, Šturanovič
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič

Válečníci vyhráli už pátý ze šesti zápasů v nové sezóně Kooperativa NBL, když tentokrát zdemolovali Královské sokoly, kteří oslabeni o zraněné Škrance a Vlahoviče neměli šanci zastavit rozjetý Děčín. Ten se tak v neúplné tabulce stále hřeje na první příčce. 
Děčínští hráči vlétli do zápasu jako uragán a jasně ukázali domácím, že si přijeli pro vítězství. Josipovič vyhrál úvodní rozskok a kapitán Pomikálek hned první útok zakončil trojkou. Vzápětí Svoboda získal míč a Pomikálek si zasmečoval - 0:5. Poté sice snížil domácí pivot Šturanovič, ale Walton odpověděl košem s faulem, pak stejnou akci ukázal i Nichols a Hradečtí si po dvou minutách vzali raději oddechový čas - 2:11. Jenže ten příliš nepomohl a Svoboda s Waltonem zvýšili na 2:15, poté na 4:19 a trojka Kroutila v polovině první desetiminutovky zvyšovala na 7:22! Nejvyšší vedení v této čtvrtině zaznamenali Válečníci po koši Žikly, kdy se rozdíl vyšplhal na 17 bodů - 9:26. Domácí pak přece v útoku trochu zabrali a minutu před první přestávkou snižoval Svojanovský tříbodovou akcí na 20:30. Poslední slovo si vzal ale Kroutil a jeho trojka upravila na 20:33. Ve druhé čtvrtce se Sokoli opět střelecky trápili, když neproměnili první čtyři střely z pole a nedali ani jednu ze čtyř šestek. Naopak hosté slavili po koši s faulem Nicholse a trojce Pomikálka - 22:39. Pak se Hradeckým ale začalo dařit a brzy stáhli manko na 10 bodů - 29:39. Trenér Grepl tak raději sáhl k oddechovému času, což Děčín uklidnilo a jeho náskok zase začal narůstat. Po dalším koši s faulem Nicholse to bylo 30:45, poté dal Josipovič čtyři body v řadě a Kroutil přihodil trojku - 33:52. V závěru poločasu se skóre měnilo už jen pomalu, posledním střelcem byl Pomikálek, který dostal náskok Válečníků na 20 bodů - 38:58.
Druhý poločas zahájily dva body domácího Mandaliniče, na něž hráči Děčína odpověděli další útočnou smrští, kterou navíc vyšperkovali dobrou obranou. Vše začaly koše Nicholse a Waltona, přidali se Pomikálek s Machem a šnůra 0:10 znamenala stav 40:68. Domácí se střelecky prosadili až po dlouhých čtyřech minutách, kdy Kábrt dal jeden trestný hod. Následovalo mírné Hradecké vzedmutí na 49:70, jež ale Válečníci rázně uťali kromě jiného trojkami Waltona a Svobody, takže před poslední periodou byl stav 50:80. To už bylo jasné, že Válečníky by o výhru připravil jen basketbalový zázrak. Domácí sice dál bojovali a snažili se s výsledkem něco udělat, ale Válečníci, kteří po necelých třech minutách přišli o Filipa Kroutila, jenž se podle rozhodčích dopustil v rychlém sledu dvou nesportovních chyb, vždy našli odpověď na jejich úspěchy a rozdíl ve skóre se takřka neměnil. V polovině této části to bylo po čtyřech bodech Macha 62:89, tři minuty před koncem po koši Waltona 68:94. Ještě minutu před klaksonem vedl Děčín po dalším koši Macha 71:96, ale Sokoli pak dvěma body Šturanoviče a trojkou Peterky upravili na konečných 76:96.
Děčín potvrzuje momentální velmi dobrou formu a vyhrál zcela zaslouženě, když ani jednou v průběhu duelu neprohrával. Oba týmy vyprodukovaly shodně 63 střel, ovšem Válečníci byli přesnější jak v dvojkách (26/43), tak trojkách (8/20). Největší rozdíl byl ale v trestných hodech, kde domácí pohořeli a proměnili jen 9 z 23 pokusů! Naopak hosté dali 20 šestek z 29 možných. Děčín vyhrál také na doskoku (na body z druhých šancí to bylo 10:16), měl méně ztrát a domácí obral o 12 míčů, z čehož rezultovalo jeho vítězství v brejcích 8:17. V asistencích se zrodila remíza 17:17, souboj laviček vyhrála o kousek ta děčínská - 27:30.
Válečníky táhl za jednoznačným vítězstvím rozehrávač AJ Walton, který dal 18 bodů, k tomu přidal 5 doskoků i asistencí a tři zisky. Za ním byl Ty Nichols s 15 body, následovali dva čtrnáctibodoví střelci Pomikálek a Kroutil, Svoboda přihodil 12 bodů, 6 doskoků a tři zisky, dvouciferným střelcem byl ještě Martin Mach s 11 body. Na výhře se ale podíleli všichni, protože trenér Grepl měl možnost rozdělit minutáž spravedlivě, takže každý si odehrál alespoň 14 minut.
Domácí měli lídra v pivotu Šturanovičovi, který zapsal 25 bodů (dvojky 11/19) a 12 doskoků. Byl však osamocen, protože další dva dvojciferní střelci, Peterka a Kábrt, se na hranici 11 bodů prostříleli až v poslední čtvrtce za rozhodnutého stavu.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Zápas se hodnotí velmi pozitivně, protože jsme dokázali vyhrát. V Hradci je přitom vždy horká půda a vítězství se nevozí snadno. Výhry si velmi vážíme a doufáme, že budeme v nastavených výkonech pokračovat dál. Dnešní zápas rozhodlo to, že jsme měli šest dvojciferných střelců. A to když se povede nám, nepříliš útočně laděnému celku, jsme velmi nebezpeční. Pomohli jsme si také rychlými protiútoky, dobře jsme odehráli obranný part v prvních třech čtvrtinách a odvážíme si cenné vítězství."
Lubomír Peterka, trenér Královských sokolů: "Moc dobře se mi to nehodnotí, protože jsme stejně jako proti Ústí dovolili Děčínu v prvním poločase nastřílet padesát osm bodů. Připravovali jsme se na obranu, každý hráč věděl, co má dělat, ale pak přišly hrubé individuální chyby v obraně i útoku a jednoduché vedení Děčína, který si celý zápas odkontroloval. Náš první poločas byl opravdu tragický, kdy nejsme schopni ubránit ani jednoduché věci. Kazíme také v útoku a dostáváme hodně laciných bodů z rychlých brejků. Nedoskočíme míče, nebojujeme, a to přesto, že jsme si řekli před zápasem, že musíme po Děčínu šlapat a cedit naši krev."

Hráči po utkání 
Martin Mach, pivot BK ARMEX Děčín: "Vyhráli jsme o dvacet bodů, takže se bude hodnotit pozitivně. V prvním poločase jsme ubránili Mandaliniče na dvou bodech, což byl hlavní důvod toho, že jsme v prvním poločase utekli domácím o tolik bodů. Ve druhém poločase se nám podařilo se koncentrovat na to, aby se domácí nedotáhli a pak už jsme kontrolovali průběh. Dnes rozhodly naše rychlé protiútoky a to, že jsme byli podle mého koncentrovanější a připravenější na zápas."
Filip Kábrt, křídlo Královských sokolů: "Před zápasem jsme si řekli, že musíme nastoupit zcela odhodláni, nikoliv jako proti Ústí. Ale už po čtyřech minutách jsme prohrávali 2:15, takže jsme opět nezačali dobrým způsobem, a to se vlastně táhlo s námi celý zápas. Až v závěru jsme byli schopni něco trochu stáhnout na konečných minus dvacet bodů. Určitě máme co zlepšovat, a to především v obraně. To je náš největší problém. Chyběli nám hodně zranění Škranc i Vlahovič, především pak David Škranc, kterému se v posledních zápasech daří, dobře brání a je důležitým hráčem v útoku. Jeho body nám určitě chyběly."

Královští sokoli - BK ARMEX Děčín 76:96
Body Sokolů: Šturanovič 25 (12 doskoků, 9 získaných faulů), Kábrt 11 (1x 3), Peterka 11 (1), Svojanovský 8 (1), Dvořák 8 (2), Mandalinič 7 (1x 3, 6 ztrát), Goga 5 (1x 3, 5 asistencí), Vondra 1, Bubeníček 0, Vlček 0, Kalný 0.  
Body Děčína: Walton 18 (1x 3, 5 doskoků, 5 asistencí, 3 zisky), Nicholsk 15 (5 získaných faulů), Pomikálek 14 (2x 3), Kroutil 14 (3x 3), Svoboda 12 (2x 3, 6 doskoků, 3 zisky), Mach 11 (6 doskoků, 5 získaných faulů), Josipovič 7, Macháč 3, Žikla 2, Bobek 0.                       
Střelba za 2 body 23/42:26/43, za 3 body 7/21:8/20, TH 9/23:20/29. Doskoky 31:37 (útočné 11:12), asistence 17:17, ztráty 18:14, fauly 25:21.

Čtvrtiny: 20:33, 18:25, 12:22, 26:16

Rozhodčí: Kučírek Martin, Vošahlík Marek, Kubiš Michal

Komisař: Hlaváček Pavel         

Diváci: 274

PŘED UTKÁNÍM

V 6. kole Kooperativa NBL zavítají Válečníci do hnízda Královských sokolů, s nimiž se v posledních dvou sezónách vždy utkali v předkole play-off. Jednou byl úspěšný tým z Hradce Králové, v minulém ročníku slavili postup do čtvrtfinále Děčané.

V uplynulé sezóně se Sokolům nevedlo vůbec špatně a dostali se po základní části do skupiny A1. V ní ale už přidali k 12 výhrám ze základní části už jen dvě a museli do předkola play-off, kde podlehli Válečníkům 1:2 na zápasy.  

Během letní přestávky se Hradec Králové postupně rozloučil se svým hlavním rozehrávačem Pedou Stamenkovičem, který zamířil do Olomoucka, dále odešli Pavlovič, Pešakovič, Vujovič, Šoula a Kantůrek. Svůj konec aktivní kariéry pak oznámil Peter Sedmák, jenž přešel v klubu do pozice sportovního manažera. V kádru tak zůstali Peterka, Škranc, Goga a Vlček, tyto hráče pak doplnili pivot Maksim Šturanovič (Černá Hora/Srbsko), rozehrávač Aleksandar Vlahovič (Srbsko/Bosna) a křídelníka Lovro Mandalinič (Chorvatsko). Z Pardubic dorazil Michal Svojanovský, Vojtěch Kalný a Tomáš Dvořák, z dalších mladších hráčů tým doplňují Filip Kábrt (z Nymburka), Vladimír Larry Vondra (vloni Northwest College, předtím mládež Pardubic) a dorostenec Jan Bubeníček.

V přípravě se Sokoli představili také ve Federálním poháru, kde v základní skupině v Lučenci podlehli domácímu týmu 79:73, poté porazili Handlovou 95:87, ale na závěr nestačili na Olomoucko 68:70. Tím se dostali do Děčína, kde se hrála skupina o 9. - 12. místo a oslabený Hradec zde nestačil na Válečníky (87:52), ani Ostravu (88:80) a skončil poslední.
Do nového ročníku KNBL vstoupili svěřenci trenéra Lubomíra Peterky prohrami na Folimance, kde padli s USK Praha 87:72, poté doma prohráli s Brnem 70:87, ale ve 3. kole v divoké přestřelce zvítězili v Olomoucku 95:109. Zatím v posledním střetnutí doma podlehli Opavě 72:94.
Aktuálně nejlepším střelcem týmu je David Škranc s průměrem 16,3 bodu na zápas, hned za ním jsou Lovro Mandalinič s 16 body a Maksim Šturanovič s 15 body (+ 6 doskoků na zápas). Dvojciferným střelcem je ještě Ondřej Peterka (11,3). Nejvíce asistencí zapisuje Aleksandar Vlahovič (6,7).

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Hradec Králové je v posledních dvou sezónách náš nejčastější soupeř. V jeho domácím prostředí se nehraje vůbec dobře, takže nás čeká velmi těžké venkovní utkání. Na rozehře řídí hru Vlahovič, který dovede velmi dobře táhnout svůj tým. Velké problémy nám bude dělat chorvatský snajpr Mandalinič a zkušený pivot Sturanovič. Hradec hodně omladil svou sestavu, ve které je hodně zajímavých hráčů, k tomu proti nám vyběhnou stálice Škranc s Gogou. My se pojedeme rvát o výhru, co nám budou síly stačit."
David Žikla, pivot BK ARMEX Děčín: "V sobotu nás čeká utkání v Hradci Králové, který má z velké části nový tým, jenž se opírá o zahraniční hráče. Abychom uspěli na palubovce Královských sokolů musíme hrát čtyřicet minut koncentrovaně v obraně i útoku. Pokud to splníme, věřím že vyhrajeme."

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 18:16 5/4 5/2 0/0 1 2 3 0 1 2 0 1 1 16 14
6 - Lukáš Bobek 14:1 1/0 1/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 0 -1 0
11 - Matěj Svoboda 31:0 8/2 5/2 4/2 0 6 6 1 3 3 2 2 2 12 12
13 - Filip Kroutil 21:0 1/1 5/3 4/3 1 2 3 0 0 0 1 3 4 12 14
14 - Petr Macháč 17:43 1/1 1/0 3/1 2 3 5 0 0 1 2 3 4 3 3
21 - Martin Mach 16:43 3/3 0/0 8/5 4 2 6 0 1 1 2 5 1 18 11
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 29:59 9/6 2/1 3/3 0 5 5 0 5 3 4 4 3 24 18
47 - Maksim Šturanović 37:9 19/11 0/0 5/3 5 7 12 0 1 2 5 9 4 30 25
55 - Igor Josipović 17:39 5/3 0/0 2/1 3 1 4 0 3 0 0 2 3 10 7
40:00 52/31 19/8 29/18 16 29 45 1 14 12 16 29 22 124 104

Královští sokoli

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
7 - Lovro Mandalinić 21:30 4/2 2/1 0/0 0 1 1 0 3 0 6 1 3 0 7
7 - Vojtěch Kalný 2:12 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -1 0
11 - Tomáš Dvořák 19:42 2/1 6/2 0/0 2 0 2 0 3 1 0 0 5 4 8
14 - Vladimír Larry Vondra 15:57 0/0 1/0 4/1 0 0 0 1 1 0 1 2 3 -3 1
15 - Ondřej Peterka 24:2 5/4 3/1 1/0 0 1 1 0 0 0 0 2 3 7 11
16 - Jan Bubeníček 3:19 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
17 - Tadeáš Vlček 5:35 0/0 0/0 0/0 0 1 1 0 1 0 1 0 0 1 0
55 - Filip Kábrt 28:1 4/2 2/1 10/4 0 5 5 0 1 1 1 5 1 12 11
40:00 15/9 14/5 15/5 2 8 10 1 9 2 9 10 16 20 38
Nahoru