4. kolo

BC GEOSAN Kolín vs BK ARMEX Děčín 74 : 73

1. čtvrtina
16 : 21
2. čtvrtina
21 : 18
3. čtvrtina
15 : 14
4. čtvrtina
22 : 20
15. 10. 2022, 16:45 HOD. SOU Spojů Kolín

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Kolín: Číž, Šiška, Mareš, Petráš, Lošonský
Děčín: Walton, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Josipovič

Válečníci poprvé v nové sezóně okusili prohru. Ale byla to porážka se ctí a kdyby Děčínu vyšel poslední útok, mohlo z toho být čtvrté vítězství v řadě.
Zápas bodově otevřel děčínský kapitán Pomikálek, domácí ale ihned odpověděli a diváci sledovali vyrovnanou partii, ve které nepadalo mnoho bodů. Po pěti minutách byla stav 9:9, když Děčín neproměnil ani jednu ze svých tří šestek. Pak se ale Válečníkům začalo v útoku dařit o něco více než domácím, a po koších Kroutila, Svobody a Žikly to bylo minutu před koncem 14:21. Poslední slovo měl ovšem kolínský Petráš, který upravil na 16:21. V úvodu druhé desetiminutovky se Kolínským i díky trojkám Notovného a Šišky podařilo vymazat manko a šli do vedení 24:23. Pak sice Macháč otočil na 24:25, ale exděčínský Autrey košem, Novotný další trojkou a Šiška jednou šestkou posunuli svůj tým do vedení 30:25. Proti tomu byli však Pomikálek, který dal dva body, poté přišly trojky Waltona a Kroutila a Děčín po pěti minutách vedl 30:33. V dalším průběhu pokračovala tuhá bitva a Novotný dvě minuty před poločas vyrovnal na 35:35. Pomikálek však kontroval trojkou a definitivní podobu poločasu dala jedna šestka Nicholse - 37:39.
Také ve třetí čtvrtině se vedení přelévalo ze strany na stranu, ale ani jeden z týmů si nevybudoval větší, než jednodobový náskok. V polovině této čtvrtky to bylo 45:44, minutu před poslední přestávkou Josipovič jednou šestkou vyrovnal otočil na 50:51, Číž pak trestnými hody posunul do vedení Kolín, ale dva body Kroutila upravily stav na 52:53. V poslední periodě tahali na začátku za delší konec provazu Válečníci, kteří po trojce Waltona vedli 56:60. Ale domácím stačila jen půlminutka a trojky Číže a Novotného znamenaly obrat na 62:60. Nichols ovšem odpověděl rovněž trojkou, takže po pěti minutách této čtvrtky byl stav 62:63. Pak sice Petráš se Šiškou otočili na 65:63, jenže Walton si došel pro koš s faulem, Nichols přidal trojku a bylo to 65:69. Děčín vedl ještě dvě minuty před koncem po dvou bodech Josipoviče 67:71, jenže Kolín se nevzdal a trojkou Křivánka a košem Číže otočil na 72:71. Po time-outu Děčína skóroval Pomikálek, avšak na druhé straně Petráš překlopil vedení zpět na stranu Geosanu. To už do konce zbývalo jen 30 vteřin a Děčín znovu sáhl k oddechovému času. Po něm bohužel Válečníci nevyužili svůj čas na přesnou střelu a domácí tak získali těsnou výhru 74:73.
Utkání bylo nesmírně vyrovnané a napínavé. Válečníci byly střelecky aktivnější, ale procentuální úspěšnost byla u obou celků takřka shodná. Děčín byl o kousek přesnější ve dvojkách, kde dal o šest bodů více, v trojkách to byla plichta 7:7, a tak rozhodly trestné hody, kde Kolín proměnil 13 pokusů z 20, kdežto Válečníci jen 6 střel z 16, což je 37%. A to je skutečně málo. Na doskoku zvítězil Děčín 32:41, útočných doskoků měl dokonce 17 (!), čehož využil k 15 bodům z druhých šancí (Kolín jich dal jen 5). Válečníci vyhráli také v brejcích (6:10), naopak domácí těsně zvítězili v asistencích (17:16), ve ztrátách (15:16) a výrazněji v souboji laviček (27:16).
Kolín opět táhl kapitám Adam Číž, autor 16 bodů, 7 asistencí a 8 získaných faulů. Těsně za ním skončil střelec Filip Novotný (15), Petráš zapsal 14 bodů a 13 doskoků, ještě v minulé sezóně Válečník Šiška dal 13 bodů, což je jeho dosavadní sezónní maximum.
Také Válečníci měli tradičního lídra, a to Ty Nicholse, který dal 16 bodů, měl 5 asistencí, 3 zisky a získal 6 faulů. Tomáš Pomikálek zapsal 13 bodů a 7 doskoků, Walton nastřílel 12 bodů, k tomu přidal 6 asistencí i doskoků a dva zisky. Kroutil přihodil 9, Josipovič 7 (bohužel TH 1/6!) a Svoboda 6 bodů (+ 9 doskoků).  

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Odehráli jsme těžký zápas, věděli jsme, že nás tu nečeká nic jednoduchého. V první čtvrtině jsme zaostávali na obranném doskoku, kdy jsme dovolili Kolínu posbírat šest útočných doskoků, a to nás od začátku stálo o trochu lepší výsledek. Potom se to už tahalo, hodně se v zápase vystřídalo vedení na obě strany, takže ten zápas byl velmi vyrovnaný. Pro nás je to obrovská škoda, po tom, co jsme v zápase dvacet tři minut vedli, jsme zápas nezvládli v koncovce. My jsme utkání odmakali od první do poslední minuty a za to musím hráčům poděkovat. Teď se musíme připravit na další zápas, který nás čeká už ve středu doma proti Slavii."
Adam Konvalinka, trenér Geosan Kolín: "Myslím se, že utkání se muselo divákům velmi líbit. Bylo po celou dobu vyrovnané, ani jeden tým neodskočil do výraznějšího vedení. My jsme byli ve výsledku asi šťastnější, oba týmu nedávaly trestné hody a my jsme prohráli o strašně moc na doskoku. Ale troufám si tvrdit, že ten konec jsme ubojovali asi jen silou vůle. Pro nás super výhra, zase se můžeme posouvat dál a tvořit."

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Těžký zápas. Jeli jsme na půdu Kolína, v podstatě jsme ani nebyli favoriti, ale trošku jsme si na sebe asi udělali tlak díky posledním zápasům, kdy jsme předvedli skvělé výkony a porazili jsme na domácí palubovce Nymburk. A možná pod tím tlakem se nám ten dnešní zápas nepovedl. Gratuluju kolínskému týmu, my se z toho musíme poučit a jít dál."
Jiří Jelínek, pivot Geosan Kolín: "My jsme strašně rádi za výhru. Basket nevím jestli to byl úplně krásný, ale bojovný, diváky to muselo vtáhnout. Na konci jsme měli asi o kousek víc štěstí, nedoskočili jsme, měli další útok. Ty Nichols nás trápil, dal několik těžkých trojek. Ze stavu mínus čtyři minutu a půl před koncem jsme se dokázali zvednout, takže jsme rádi, že jsme doma vyhráli, po tom, co se nám nepodařilo porazit Opavu a myslím si, že pokud budeme pokračovat v takhle tvrdé práci, budeme vyhrávat."

GEOSAN Kolín - BK ARMEX Děčín 74:73
Body Kolína: Číž 16 (2x 3, 7 asistencí, 8 získaných faulů), Novotný 15 (3x 3), Petráč 14 (13 doskoků), Šiška 13 (1x 3, 4 asistence), Křivánek 6 (1x 3), Autrey 4, Jelínek 2, Mareš 2, Lošonský 2.  
Body Děčína: Nichols 16 (2x 3, 5 asistencí, 6 získaných faulů), Pomikálek 13 (1x 3, 7 doskoků), Walton 12 (3x 3, 6 asistencí, 4 zisky, 5 získaných faulů), Kroutil 9 (1x 3), Josipovič 7 (7 doskoků), Svoboda 6 (9 doskoků), Mach 4, Macháč 4, Žikla 2.
Střelba za 2 body 20/33:23/36, za 3 body 7/25:7/30, TH 13/20:6/16. Doskoky 32:41 (útočné 9:17), asistence 17:16, ztráty 15:16, fauly 18:20.

Čtvrtiny: 16:21, 21:18, 15:14, 22:20

Rozhodčí: Matějek Ivor, Kapaňa Lukáš, Hartig Lukáš

Komisař: Andrle Petr       

Diváci: 655 

PŘED UTKÁNÍM

Ve 4. kole základní části Kooperativa NBL čeká na Válečníky pikantní souboj s kolínskými Medvědy, ke kterým v letní přestávce zamířil, nyní už exděčínský, rozehrávač Ondřej Šiška.
Kolín si v posledních sezónách nevede vůbec špatně, v ročníku 2020/21 získal ligový bronz, ve stejném roce pak obsadil dokonce stříbrnou příčku v Českém poháru mužů. V loňské sezóně skončil po základní části šestý, ve skupině A1 se pak probojoval na 4. místo, které mu zajišťovalo výhodu domácího prostředí pro play-off. V něm narazil na ústeckou Slunetu, jež sice první zápas na kolínském hřišti prohrála, ale druhý vyhrála, pak zvítězila dvakrát doma a ovládla také pátý duel v Kolíně, takže postoupila do semifinále výhrou 1:4 na zápasy.

Kolínští Medvědi v létě získali tři zajímavé posily, a to již zmiňovaného Ondřeje Šišku z Děčína, z Ústí pak přetáhli rovněž exděčínského Lamba Autreyho a z Interu Bratislava dorazil Litevec Džiugas Slavinskas, jenž se jeví jako opravdový střelec. Tým naopak opustil slovenský rozehrávač Robert Rožánek (přestup do Slavie Praha). V sestavě zůstávají slovenští pivoti Pavol Lošonský a Jakub Petráš, a také čeští borci Filip Novotný, Michal Mareš, Filip Novotný, Jiří Jelínek, Jan Křivánek a Theodor Dlugoš. Další změna proběhla na pozici trenéra, kde Miroslava Sodomu, jenž nadále zůstává v pozici generálního manažera klubu, nahradil Adam Konvalinka

Medvědi se stejně jako Děčín zúčastnili Federálního poháru, kde v základní skupině porazili Děčín 86:71, poté podlehli Levicím 60:69 a následně přetlačili Spišskou Novou Ves 70:65. Tím postoupili do skupiny o 5. - 8. místo, která se hrála v Kolíně, a domácího prostředí využili k výhrám nad Iskrou Svit 83:62 a Pardubicemi 94:77, čímž obsadili konečnou 5. příčku.  
Kolín se letos zúčastní také Alpe Adria Cupu, kde byl nalosován do skupiny C, kde ho čekají silní soupeři - slovenské Komárno, chorvatské Škrljevo a rakouský Kapfenberg. A právě s Kapfenbergem hraje Kolín jako první, a to 12. 10. na domácí půdě. Utkání skončilo hladkou výhrů Medvědů 91:68 (nejlepší střelci Kolína: Petráš 19, Číž 18, Lošonský 13).

V dosavadním průběhu ligy získal Kolín na úvod vydřenou výhru v Olomoucku 73:78 (nejlepší střelci Kolína: Slavinskas 23, Lošonský 12, Číž 10, Petráš 10), ve 2. kole padl doma s Opavou těsně 75:80 (Slavinskas 31, Číž 13, Šiška 10) a ve 3. kole vyhrál v Ústí 64:76 (Slavinskas 18, Číž 18, Novotný 10).    

Zápas bude přenášet ČT Sport.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Kolín je zkušený tým, který před sezónou ještě posílil. Rozehrávači Číž, Šiška, Autrey a hráči z perimetru Mareš, Křivánek a Novotný tvoří fantastickou sestavu hrající z trojkového prostoru. Skvěle výkony podávají zahraniční akvizice Slavinskas s Petrášem, takže nás čeká velmi těžký soupeř. My budeme dělat všechno proto, abychom byli ve hře o výhru až do konce zápasu."
Martin Mach, pivot BK ARMEX Děčín: "V sobotu jedeme do Kolína, kde nás nečeká vůbec lehký zápas. Kolín před sezónou velmi posílil jak na perimetru, tak pod košem. Soupeř se pyšní velice kvalitním útokem, ale v obraně často mívá mezery. Věřím, že se na soupeře dobře připravíme, a pokud budeme dodržovat pokyny tak jako do teď, odejdeme z prvního soutěžního zápasu proti Šíšovi jako vítězové."

Zdravotní stav týmu Děčína: Trenér Tomáš Grepl bude mít k dispozici všechny hráče kromě Tomáše Randýska.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 32:9 6/5 6/1 2/0 2 5 7 0 1 1 3 5 3 13 13
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 29:54 7/3 4/0 0/0 3 6 9 0 2 0 2 0 0 7 6
13 - Filip Kroutil 29:10 3/3 4/1 0/0 2 1 3 0 0 0 1 0 2 6 9
14 - Petr Macháč 10:4 2/2 0/0 0/0 1 0 1 0 1 1 0 0 2 5 4
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Martin Mach 8:0 2/2 0/0 0/0 1 0 1 0 0 1 0 1 1 6 4
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 27:36 2/1 7/3 1/1 2 4 6 0 6 2 4 2 5 14 12
55 - Igor Josipović 17:46 5/3 0/0 6/1 4 3 7 0 1 0 0 4 3 9 7
40:00 27/19 21/5 9/2 15 19 34 0 11 5 10 12 16 60 55

BC GEOSAN Kolín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Adam Číž 31:0 5/3 6/2 6/4 0 0 0 0 7 2 5 8 1 19 16
2 - Theodor Dlugoš 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
12 - Jan Křivánek 24:43 2/1 2/1 2/1 0 2 2 0 1 0 0 1 2 5 6
22 - Jiří Jelínek 7:45 2/1 1/0 0/0 0 2 2 0 0 0 0 2 3 1 2
22 - Pavel Novák 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
23 - Tomáš Merta 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
31 - Filip Novotný 25:39 3/3 5/3 0/0 2 2 4 0 1 1 0 0 1 18 15
32 - Pavol Lošonský 15:16 2/1 1/0 0/0 0 4 4 0 0 1 2 1 4 0 2
32 - Jakub Petráš 32:15 10/6 0/0 4/2 4 9 13 0 2 1 0 3 2 25 14
40:00 24/15 15/6 12/7 6 19 25 0 11 5 7 15 13 68 55
Nahoru