3. kolo

BK ARMEX Děčín vs ERA Basketball Nymburk 72 : 92

1. čtvrtina
15 : 24
2. čtvrtina
22 : 27
3. čtvrtina
6 : 25
4. čtvrtina
29 : 16
21. 04. 2022, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO ZÁPASE

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan
Nymburk: Harding, Tůma, Hruban, Kříž, Routt

Třetí čtvrtfinále play-off mezi Děčínem a Nymburkem, které bylo současně už 100. vzájemným soubojem těchto celků, vyznělo lépe pro českého multišampióna, který tak vede v sérii hrané na čtyři vítězství už 0:3 na zápasy. 
Válečníci přitom, nezačali vůbec zle a po těžké dvojce Šišky a zisku Nicholse, který vybídl ke skórování Svobodu, to bylo 4:0. Jenže Tůma odpověděl trojkou a pivot Routt otočil na 4:5. Na druhé straně Nichols košem a Šiška jednou šestkou vrátili Děčínu vedení 7:5, to ovšem vygumovala druhá trojka Tůmy. Díky pěti bodům Nicholse vedli domácí ještě v polovině úvodní části 12:10, ale Nymburk pak přidal v síle na doskoku, pomohl si dalšími trojkami a po první desetiminutovce vedl 15:24. Druhá čtvrtina začala čtyřmi fauly během úvodní minuty, Ross ze šestek zvýšil na 15:26, ale Pomikálek košem a Nichols trojkou opět vyburcovali více než tisícovku diváků v hledišti - 20:26. Hosté ale kontrovali trojkami Palyzy i Tůmy, naštěstí na děčínské straně trefil dvě trojky Alston, takže náskok Nymburku se takřka nezvětšoval. Devítibodové manko z první čtvrtky pak platilo i po dvou trojkách Pomikálka - 33:42. Nymburk měl ale svého Tůmu, který přidal čtvrtou trojku, Harding pak zvýšil na 33:47. Po koši s faulem Osaikhwuwuomwana byl stav 36:47, ale poločas skončil výsledkem 37:51, o což se v posledních vteřinách postarala smeč Hardinga.
Druhý poločas zahájil dvěma snadnými body Mach, jenže Hruban ihned odpověděl trojkou a převaha Nymburských začala narůstat. Jejich důraz v obraně bránil Válečníkům ve skórování, nutil je ke ztrátám a Děčín zcela vypadl ze své role. Ano, svěřenci trenéra Grepla makali, bojovali, nevypouštěli souboje, jenže nedávali body a prohráli tuto čtvrtinu 6:25, což v celkovém součtu dávalo výsledek před poslední periodou 43:76. Tu pojali Nymburští trochu vlažněji, naopak Děčín dál dřel a začal pomalu manko stahovat. Po čtyřech bodech Nicholse to bylo 47:76, po koši s faulem v podání Svobody 50:79, po dalších bodech stejných hráčů a čtyřech odehraných minutách platil stav 54:81. Poté si zasmečoval Šiška, Mach přidal další dva body, Pomikálek proměnil jeden trestný hod a bylo to 61:82. Po trojkách Nicholse a Kroutila se dokonce náskok Nymburku dostal pod hranici 20 bodů na 67:86. Bohužel, tou dobou už nehrál vyfaulovaný Svoboda, vzápětí dostal pátou chybu i Pomikálek, technickou chybu pak inkasovala také děčínská lavička a ještě k tomu Nichols spáchal podle rozhodčích nesportovní faul. Šestky se ale hostům příliš nedařily, přesto utekli na 67:90. V závěru trestné hody Kroutila, Nicholse a smeč Macha uzavřely skóre na 72:92
Přes zatím nejvyšší porážku v sérii si Válečníci vysloužili od svých fanoušků potlesk, naopak rozhodčí, kteří celkem odpískali 51 chyb, odcházeli z palubovky za hlasitého hvízdání. 
Děčín ve dvojkové střelbě držel s Nymburkem krok (16/34:17/35), ale ztratil v trojkách, kde soupeř nastřílel o čtyři více, Válečníkům se pak nedařilo ani v šestkách, kde měli jen poloviční úspěšnost. Na doskoku to bylo vyrovnané 44:44, na druhé šance ale vyhrál Nymburk 10:13. Děčínu se dařilo ještě v brejcích, kde zvítězil 21:9, a měl více zisků (9:5), ovšem ve asistencích vyhráli hosté 13:23, v souboji laviček to bylo 21:33.
Válečníky táhl Nichols s 25 body, který k tomu přidal 6 asistencí, 7 doskoků a 6 zisků! Ale také nepovedené šestky 3/9. Druhým posledním dvojciferným střelcem Děčína byl Pomikálek s 10 body, Svoboda a Kroutil dali po 7 bodech, Šiška, Alston a Mach po šesti.
Nymburk měl nejlepšího střelce v Tůmovi (17 bodů, trojky 5/5, TH 2/2), po 15 bodech přidali Hruban a Harding, Palyza zpasla 13 bodů, Routt 10. Na listinu střelců se dostali všichni hráči Nymburku kromě Rylicha, který odehrál poslední minutu a půl.  

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Nezačali jsme utkání špatně, ale kvůli našim systémovým chybám jsme nechali vystřelit volného Tůmu, který není největší střeleckou hrozbou, ale dnes mu zápas vyšel a dal nám v prvním poločase čtyři trojky ze čtyř pokusů. Tím vznikl náskok soupeře, navíc ve třetí čtvrtině jsme vypadli ze své role. Je to paradox, protože v zápase číslo jedna a dva se nám povedly hodně, ale dnes to byl úplný opak a definitivně to zápas zlomilo. Ve čtvrté čtvrtině se to ze strany Nymburku už jen dohrávalo, naopak my jsme hráli stále naplno a manko jsme stáhli. “
Aleksander Sekulič, trenér ERA Basketball Nymburk: „Chci pogratulovat našim klukům k velmi dobrému zápasu, především první tři čtvrtiny jsme byli dobří na obou polovinách hřiště, obrana i útok byly na velmi vysoké úrovni, byli jsme soustředění. V poslední čtvrtině se děly trochu divné věci, ale vyhráli jsme.”

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Chtěli jsme jí do poslední čtvrtky tak, aby věděli, že zítra to rozhodně nebudou mít jednoduché. Nechtěli jsme, aby vyhráli o třicet a jeli domů, zítra zase o třicet a domů. Řekli jsme si, že to budeme dnes ždímat do poslední minuty.“
Vojtěch Hruban, křídlo ERA Basketball Nymburk: "Atmosféra byla krásná, bouřlivá, i když trochu nepřátelská, ale na to jsme zvyklí. První tři čtvrtiny jsme hráli dobře v obraně, měli jsme dobré tempo, hráli jsme to, co jsme chtěli a náskok pomalu narůstal. Bylo to i kvůli tomu, že u nás si Děčín pomáhal těžkými trojkami i střelami, což mu dnes nepadalo, a tak náš náskok narůstal. Poslední čtvrtina už neměla s basketbalem nic společného, ale bylo na palubovce někdy veselo. Je to holt play-off, zítra očekávám to samé.“

BK ARMEX Děčín - ERA Basketball Nymburk 72:92
Body Děčína: Nichols 25 (4x 3, 7 doskoků, 6 asistencí, 6 zisků), Pomikálek 10 (2x 3), Svoboda 7, Kroutil 7 (1), Šiška 6 (5 doskoků, 4 asistence), Mach 6, Alston 6 (2x 3), Osaikhwuwuomwan 3, Galloway 2.
Body Nymburku: Tůma 17 (5x 3), Harding 15 (1), Hruban 15 (1x 3, TH 8/8, 5 asistencí), Palyza 13 (4x 3), Routt 10 (7 doskoků), Ross 5 (1x 3), Benda 5 (1), Kovář 4, Gak 4, Kříž 2, Váňa 2, Rylich 0. 
Střelba za 2 body 16/34:17/35, za 3 body 9/33:13/29, TH 13/26:19/27. Doskoky 44:44 (útočné 15:10), asistence 13:23, ztráty 14:12, fauly 27:23.

Čtvrtiny: 15:24, 22:27, 6:25, 29:16

Rozhodčí: Hruša Petr, Kučírek Martin, Scholze Michal

Komisař: Ringsmuth Zdeněk      

Diváci: 1 111 

PŘED ZÁPASEM

První dva duely čtvrtfinále play-off na palubovce mistrovského Nymburku mají Válečníci za sebou a nikoho asi nepřekvapí, že prohrávají 0:2 na zápasy. Kdo se ale díval, musel být překvapen vyrovnaností obou duelů, obzvlášť pak druhého, kdy Děčín vedl ještě ve třetí čtvrtině o 14 bodů, poté svůj náskok ještě chvíli držel v poslední čtvrtině, avšak nakonec padl o sedm bodů. Hráči BK ARMEX Děčín se ukázali v obou střetnutích jako ti praví Válečníci, kteří bojují až do samého konce a donutí soupeře k maximálními výkonu.  

Kvalita a vyrovnanost nymburského celku je ale obrovská, a to je zatím vlastně to rozhodující. Nejlépe o tom vypovídá souboj laviček - v prvním čtvrtfinále porazil Nymburk tu děčínskou 47:17, ve druhém dokonce 48:8. Je tedy vidět, že základní pětka Válečníků dokáže se soupeřem držet krok, ten však má vysokou kvalitu i po prostřídání a svým tempem i agresivitou v obraně prostě soupeře "utaví". 

V obou zápasech nejvíce škodil Děčínu, jehož hráče stále sužují zdravotní trable, americký rozehrávač Jerrick Harding, který je MVP celé ligy. Válečníkům nasázel v prvním klání 22 bodů včetně trojek v momentech, kdy Děčín šel do vedení, ve druhém dal 19 bodů, a opět to bylo v klíčových momentech. Své kvality ale ukázali také Kovář, Benda, Palyza, Hruban a samozřejmě druhý rozehrávač Ross. Zkrátka, v nymburském týmu panuje opravdu vysoká konkurence a když se nedaří jednomu, zaskočí za něj jeho spoluhráč.

V dresu Děčína se nejvíce dařilo v prvním souboji Matěji Svobodovi (17 bodů) a Ondřeji Šiškovi (14 bodů), ve druhém čtvrtfinále zářil Šiška s 29 body a Nichols s 20 body. 
Válečníci si na horké půdě vyzkoušeli, že i s Nymburkem se dají hrát vyrovnané partie, snad to tedy zvládnou také doma, kde by jim mohli být šestým hráčem hlasití děčínští fandové, kteří umí vytvořit pekelnou atmosféru. Čtvrtfinále se hraje na čtyři vítězství, v ARMEX Sportcentru se bude hrát 21. a 22. dubna. 

Čtvrteční utkání bude zároveň jubilejní 100. vzájemný soutěžní zápas obou celků! Děčín je vůbec nejčastějším soupeřem Nymburka na domácí scéně. Z dosavadních duelů vyhrál Nymburk 91 zápasů, Děčín se radoval osmkrát, naposledy v roce 2012, kdy v "Maroldovce" zvítězil 80:78. Posledních 39 duelů vyhrál úřadující mistr. Děčínští jsou zároveň prvním soupeřem, s nímž se Nymburk utkal v NBL ve své novodobé historii - bylo to 16. září 2000 a Děčín v Nymburku zvítězil 80:88.

Utkání bude přenášet stanice Česká televize a kromě zpožděného přenosu na ČT Sport od 20:10, poběží od 17:55 živě na webu, v aplikaci a na ČT sport Plus (program vysílání ZDE).

Zdravotní stav: kromě dlouhodobě zraněných Žikly a Randýska chybí také Sertič, který už by se měl do tréninkového procesu zapojit v řádu dní. Ostatní hráči jsou připravení ke hře.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "V Nymburce jsme odehráli dvě slušná utkání. Škoda, že jsme nevydrželi se silami ve čtvrté čtvrtině druhého utkání o trochu déle. Teď potřebujeme co nejrychleji zregenerovat a připravit se na další dvojzápas. V nymburském týmu se opravdu nemůžeme zaměřit na jednotlivce, nýbrž musíme hrát velmi dobře týmovou obranu a zlepšit doskok, protože v zápase číslo dvě nám dělal obrovské problémy Benda."
Martin Mach, pivot BK ARMEX Děčín: "Ve třetím kole play-off se konečně představíme doma a budeme chtít ukázat Nymburku, že náš pondělní výkon nebyl náhoda. Pokud k zápasu přistoupíme tak jako k druhému střetnutí v Nymburce, bude se opět jednat o vyrovnaný hezký souboj. Navíc věřím, že hnáni, doufám plnou "Maroldovkou", můžeme Nymburk porazit."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - ERA Basketball Nymburk 74:92
Svoboda 20, Šiška 19, Dodd 10 - Palyza 24, Harding 21, Hruban 12.
ERA Basketball Nymburk - BK ARMEX Děčín 96:89
Ross 20, Hruban 19, Harding 15 - Nichols 22, Šiška 17, Svoboda 15.

Výsledek 1. čtvrtfinále:
ERA Basketball Nymburk - BK ARMEX Děčín 89:74
Harding 22, Kovář 14, Palyza 11 - Svoboda 17, Šiška 14, Pomikálek 10, Kroutil 10.
Výsledek 2. čtvrtfinále:
ERA Basketball Nymburk - BK ARMEX Děčín 91:84
Ross 20, Harding 19, Benda 15 - Šiška 29, Nichols 20, Pomikálek 11, Osaikhwuwuomwan 11.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Ringsmuth Zdeněk
Rozhodčí: Hruša Petr, Kučírek Martin, Scholze Michal

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 29:31 2/1 7/2 4/2 1 3 4 0 0 0 0 2 5 3 10
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 23:52 5/3 5/0 2/1 3 3 6 1 0 2 2 3 5 4 7
13 - Filip Kroutil 19:14 1/1 2/1 2/2 0 2 2 0 0 0 0 1 3 6 7
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Martin Mach 9:19 3/3 0/0 0/0 0 0 0 1 1 0 0 0 1 7 6
40:00 11/8 14/3 8/5 4 8 12 2 1 2 2 6 14 20 30

ERA Basketball Nymburk

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Colbey Ross 19:34 3/0 3/1 2/2 1 2 3 1 3 1 5 2 3 2 5
4 - Petr Benda 11:46 2/1 2/1 0/0 0 5 5 0 2 0 0 0 4 6 5
11 - Logan Routt 17:39 5/4 0/0 6/2 3 4 7 2 1 0 1 7 2 19 10
11 - Jerrick Harding 20:16 9/6 2/1 0/0 2 2 4 0 3 1 1 2 3 17 15
12 - Gorjok Gak 10:34 3/2 0/0 0/0 0 4 4 0 1 0 0 1 3 6 4
21 - Luboš Kovář 14:9 4/1 2/0 3/2 1 5 6 0 2 1 0 2 3 6 4
23 - Lukáš Palyza 18:15 2/0 5/4 2/1 0 1 1 0 2 1 0 2 3 12 13
31 - Martin Kříž 25:51 1/0 3/0 4/2 2 1 3 0 2 0 1 2 1 1 2
73 - František Rylich 1:34 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -1 0
77 - Vojtěch Hruban 24:49 5/2 4/1 8/8 0 4 4 0 5 1 1 3 1 20 15
98 - Jakub Tůma 20:25 0/0 5/5 2/2 0 0 0 0 2 0 2 2 1 18 17
40:00 34/16 26/13 27/19 9 28 37 3 23 5 11 23 25 106 90
Nahoru