1. kolo

ERA Basketball Nymburk vs BK ARMEX Děčín 89 : 74

1. čtvrtina
23 : 14
2. čtvrtina
19 : 20
3. čtvrtina
19 : 20
4. čtvrtina
28 : 20
17. 04. 2022, 12:30 HOD. Sportovní centrum ČUS Nymburk

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Nymburk: Harding, Tůma, Hruban, Kříž, Routt
Děčín: Šiška, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan

Válečníci sehráli v prvním čtvrtfinále s mistrovským Nymburkem vyrovnanou partii, která ale skončila očekávaným vítězstvím favorita. Děčín dokonce vyhrál druhou i třetí čtvrtinu a vedl o čtyři body ve třetí čtvrtce, ale domácí povedeným závěrem rozhodli o svém vítězství.
První body zápasu obstaral nymburský Routt, když proměnil jednu šestku. Na druhé straně vyrovnal Osaikhwuwuomwan rovněž jednou šestkou. V úvodu se celkově hodně faulovalo, takže k vidění bylo jen minimum košů ze hry. Po čtyřech minutách zvyšoval Harding na 9:4, jak jinak než z trestných hodů, vzápětí ale Pomikálek trefil trojku a Válečníci svojí první trefou ze hry snížili na 9:7. Nymburk ale pak odskočil díky trojkám i šestkám na 20:10, následně Kovář košem s faulem zvýšil na 23:12. Dvě minuty před první přestávkou ale Svoboda trestnými hody srazil manko pod hranici deseti bodů na 23:14 a tento stav se už neměnil. Druhou čtvrtku zahájil Nichols dvěma body, Pomikálek přidal jeden a bylo to 23:17. Za domácí sice odpověděl Tůma, ale následně Nichols šestkami a Kroutil košem přitáhli svůj tým na 25:21. Poté zaznamenal australský pivot Gak své jediné dva body v utkání, za Děčín však kontroval Pomikálek trojkou, Svoboda přidal dva body a Válečníci byli zpět ve hře - 27:26. V polovině této části dokonce Svoboda trojkou vyrovnal na 29:29, ještě tři minuty před poločasem to bylo 34:31, ale pak Kovář dal koš, Harding s Bendou trefili trojky, na což odpověděl jen Šiška trojkou, a tak poločasový stav byl 42:34.   
Vstup do druhé půle se více vyvedl Děčínu, když Pomikálek s Kroutilem v rychlém sledu snížili na 42:38. Poté dal Kroutil trojku, Nichols přihodil dva body a když Šiška proměnil svoji další tříbodovou trefu, Válečníci vedli 44:46. Domácím se v těchto okamžicích nedařilo a Nichols zvýšil na 44:48. Jenže síla Nymburku je obrovská. Během prvním pěti minut druhé půle dal jen dva body, pak ale za minutu zaznamenal Harding dvě a Ross jednu trojku a rázem to bylo 53:48. Kouč Děčína si vzal raději oddechový čas, domácí přesto pomalu navyšovali svůj náskok, a to až na 59:50. V závěru sice Galloway a Osaikhwuwuomwan ubrali z manka čtyři body, jenže poslední slovo měl Palyza, který upravil na 61:54. Stejný hráč pak zahájil poslední periodu trestnými hody, Galloway ale kontroval stejnou mincí - 63:56. Bohužel, Nymburští v dalších minutách utekli až na 75:58, po šestkách Hrubana a koši Kováře to bylo 87:67. Válečníci však v závěru zabojovali a Svoboda košem, Alston trojkou a Šiška dvoubodovou trefou upravili na konečných 89:74.
Zápas přinesl překvapivě vyrovnané statistiky, v nichž domácí byli o kousek lepší v dvoubodové střelbě (18/36:15/35), v trojkách to bylo dokonce vyrovnané (9/28:9/27). Největší rozdíl tak byl v trestných hodech, kterých se celkem házelo 56! Nymburk z toho 34 (dal 26), kdežto Děčín jen 22 (dal 17).
Na doskoku to bylo opět vyrovnané (41:39), body z druhých šancí byly 16:15. Děčín byl lepší v asistencích (13:18), ale měl 19 ztrát, z nichž soupeř zaznamenal 22 bodů. A to je moc. Kupodivu na brejky vyhráli Válečníci 13:18, naopak v souboji laviček to skončilo 47:17, čímž se potvrdila největší síla Nymburských - vyrovnaný kádr.
Děčín vedl Matěj Svoboda se 17 body, Šiška zaznamenal 14 bodů a 7 asistencí, Pomikálek a Kroutil dosáhli na 10 bodů. Osaikhwuwuomwan dal 8 bodů stejně jako Nichols, který se ale v závěru vyfauloval. Galloway skóroval jen z trestných hodů, Alston proměnil jen trojku.
Domácí měli svého lídra v Hardingovi (22 bodů, trojky 4/6, TH 6/8), jistě střílející Kovář zapsal 14 bodů a 8 doskoků, Palyza se v závěru dostal na 11 bodů. Posledním dvojciferným střelcem byl Ross (10), na rozdíl od děčínské lavičky se ale na listinu střelců zapsali všichni nymburští hráči až na Rylicha. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Na naše poměry zápasů proti Nymburku jsme odehráli velice slušné utkání. Vyrovnali jsme se domácím v doskakování obranném i útočném, což mělo na konečný výsledek docela velký vliv. Bohužel první bod v sérii nemáme, i když jsme si ho hodně přáli. Nicméně dvě vyhrané čtvrtiny proti Nymburku se počítají a na takový výkon bychom chtěli navázat i zítra. My jsme bojovný tým, nám nic jiného nezbývá. Pokud bojujeme na sto procent a jdeme na palubovce na krev, potom jsme velmi dobrý tým. Ve chvíli, kdy si začneme myslet, že to umíme hrát, naše výkonnost není taková a projeví se to na výsledku zápasu. Já osobně jsem byl překvapený, že jsme na začátku třetí čtvrtiny šli do čtyřbodového vedení nad Nymburkem. Pokud by se nám takové úseky povedlo zopakovat i v dalších zápasech série, to bude pro nás dobře, protože můžeme nymburský mančaft potrápit ještě více. Pokud bych hledal příčinu, proč si Nymburk vzal zpátky vedení v zápase, řekl bych, že je to jejich velkou kvalitou na perimetru - Ross, Harding a Hruban. Ve druhém poločase i Palyza ukázal, proč je jako střelec v reprezentaci. Pokud těmto hráčům dáme prostor a oni začnou trefovat z dálky, je pro nás hodně těžké Nymburk zastavovat. V tu chvíli se rozjede rychlý protiútok, za další chvíli se přidají pivotmani, kteří byli do té doby pod naší dobrou obranou, a vytvoří se náskok. Pokud Nymburk ve druhém poločase vede o deset a více bodů, už je těžké se vrátit do zápasu zpátky.“
Aleksander Sekulič, trenér ERA Basketball Nymburk: „Jak jsme čekali, nebyl to snadný vstup do play-off, zvláště po té dlouhé pauze. Děčín v tom měl trochu výhodu, že byl v rytmu. V první půli jsme se trápili s útokem, ale v posledních patnácti minutách už můžeme být s útokem spokojeni. Předtím jsme nedávali ani otevřené střely. Také jsme udělali nějaké chyby v obraně, ale celkově jsme spokojeni s výhrou a v dalším utkání to snad bude i herně lepší. Z mé zkušenosti je první utkání v play-off vždy těžké. Zvláště když musíte potvrdit roli favorita proti týmu, který postoupil z předkola. Ta dlouhá pauza nás ovlivnila. Naše proměňování pozic v útoku nebylo na takové úrovni, jak jsme zvyklí. Ale je třeba i ocenit výkon obrany Děčína. Obrana je v play-off vždy důležitá. I ta naše byla dnes celkem dobrá. Až na prvních pět minut druhé půle, kdy jsme byli v obraně špatní a pak jsme znervóznili v útoku, což vedlo k tomu, že jsme ztratili vedení. Pak jsme se zvedli v obraně a přidal se k tomu i útok.“ 

Hráči po utkání 
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Je to zklamání. Ani ne tak z výsledku, ale z předvedené hry. Prohrát v Nymburku o patnáct není vůbec špatné, ale myslím si, že jsme se o výhru mohli poprat více. To mě mrzí. Ale máme před sebou další tři zápasy, kde musíme odstranit chyby, které jsme dnes udělali a jít do toho znovu a naplno. Nymburští dnes vyhráli svojí kvalitou hráčů a díky vysokému tempu, které hrají. My jsme se dokázali v průběhu utkání vrátit, dokonce jsme vedli, ale stálo nás to moc sil, které nám v závěru chyběly.“
Luboš Kovář, pivot ERA Basketball Nymburk: „Nevím, co se stalo ve třetí čtvrtině, ale přišlo mi to, jako bychom po návratu ze šatny přestali chtít hrát. Přitom jsme si říkali, že vlétneme na hřiště, uděláme si náskok patnácti bodů a pak už si to pohlídáme. V momentě, když jsme ale prohrávali o čtyři body, jsme si řekli, že takhle to nejde. Že takhle nehrajeme, že tohle nejsme my. Takže jsme začali od obrany, kde jsme udělali veliký pokrok. Pak jsme to bod po bodu navyšovali a nakonec jsme vyhráli o těch patnáct.“

ERA Basketball Nymburk - BK ARMEX Děčín 89:74
Body Nymburku: Harding 22 (4x 3, TH 6/8), Kovář 14 (1x 3, 8 doskoků), Palyza 11 (1x 3), Ross 10 (1x 3, 4 asistence), Hruban 6, Kříž 5, Váňa 5 (1x 3), Benda 5 (1), Routt 5, Tůma 4, Gak 2, Rylich 0.  
Body Děčína: Svoboda 17 (1x 3, 6 doskoků), Šiška 14 (3x 3, 7 asistencí), Pomikálek 10 (2x 3), Kroutil 10 (2), Nichols 8, Osaikhwuwuomwan 8 (8 doskoků), Galloway 4 (6 doskoků), Alston 3 (1x 3), Mach 0.
Střelba za 2 body 18/36:15/35, za 3 body 9/28:9/27, TH 26/34:17/22. Doskoky 41:39 (útočné 13:13), asistence 13:18, ztráty 14:19, fauly 22:26.

Čtvrtiny: 23:14, 19:20, 19:20, 28:20

Rozhodčí: Vyklický Robert, Kapaňa Lukáš, Vávrová Veronika

Komisař: Andrle Petr      

Diváci: 300

Stav série: 1:0 na zápasy

PŘED UTKÁNÍM

Po vyřazení Hradce Králové v předkole play-off čeká na basketbalisty sladká odměna v podobě čvrtfinále, kde však narazí na nejsilnějšího možného soupeře, Nymburk. Ten opět dokazuje svoji nadvládu v českém basketbalu, i když letos nebude tak dominantní. 
V základní části vyhrál Nymburk 21 zápasů a utrpěl jedinou prohru, když v polovině listopadu nestačil na domácí Opavu, která zvítězila 100:98. Už první vzájemný duel těchto soupeřů nabídl vyrovnanou a napínavou podívanou, protože po základní hrací době to bylo 82:82, v prodloužení pak vedla Opava v poslední minutě 88:89, ale trojka Riverse otočila na 91:89. 
Do nadstavbové skupiny A1 tedy vstupoval sedmnáctinásobný český mistr z prvního místa a jednoznačně zde drtil své soupeře. Pak ale přišlo vyvrcholení Českého poháru mužů, kam se Nymburk dostal přes povinné vítězství nad píseckými Sršni a těsnou výhrou nad Královskými sokoly 75:80. V semifinále Nymburští jasně přehráli ambiciózní Brno 78:111, ale ve finále narazili na Opavu, jež především díky 13 trojkám zvítězila 93:97 a sebrala svému soupeři první možnou letošní trofej.  
Nymburku se letos příliš nedařilo ani v Lize mistrů, kde v základní skupině E zvítězil doma nad týmem z Bosny a Hercegoviny, Igokea, 86:82, a poté vyhrál na půdě řeckého PAOK, ale další čtyři zápasy prohrál (dvakrát nestačil na turecký Galatasaray) a skončil ve skupině poslední. 
O nymburské síle přesto není pochyb, protože žádný tým nedal v probíhajícím ročníku tolik bodů a nedostal tak málo jako český šampión. Jeho síla je v obrovské vyrovnanosti kádru, který je schopen držet tempo celých čtyřicet minut. 
Nejlepším střelcem týmu je americký rozehrávač Jerrick Harding (19,1), za ním je zkušený český křídelník Vojtěch Hruban (15,3) a pomyslný bronz drží další americký rozehrávač Colbey Ross (14,7). Dvojciferným střelcem je i skvělý trojkař Lukáš Palyza (13,1), ale radno není dávat prostor ani Australanu Gakovi nebo českým borcům Křížovi, Kovářovi, Bendovi, Tůmovi či Váňovi. Zkrátka, Válečníky čeká těžká zkouška. Ale už v základní části, byť dvakrát prohráli, si vyzkoušeli, že umí s Nymburkem sehrát vyrovnanou partii.
Čtvrtfinále se hraje na čtyři vítězství, první utkání mezi Nymburkem a Děčínem jsou naplánována na neděli 17. a pondělí 18. dubna na nymburské palubovce, v ARMEX Sportcentru se bude hrát 21. a 22. dubna. Nedělní duel 17. 4. začíná již v 13:30 a bude ho přenášet Česká televize.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Ve čtvrtfinále se poměříme s Nymburkem, který prošel základní a nadstavbovou částí s jedinou porážkou. A to hovoří za vše. Čeká nás velmi těžký úkol, spočívající v zastavování nymburského rychlého protiútoku. V letošní sestavě Nymburka vyčnívají dva rozehrávači, Harding a Ross, kteří zakončují s velmi vysokou procentuální úspěšností. Velmi dobrou sezónu hrají střelci Hruban, Palyza a Benda, kteří vnáší do nymburské hry plno zkušeností. Po naší velmi náročné sérii s Hradcem Králové, kdy jsme odehráli tři těžké zápasy v pěti dnech si potřebujeme oddychnout a fyzicky se připravit na další náročný dvojzápas."
Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Po vyřazení Hradce Králové v předkole narazíme ve čtvrtfinále na vítěze posledních sedmnácti ročníků. Nymburk je favoritem série, ale to rozhodně neznamená, že nemáme šanci postoupit. Musíme nechat na hřišti sto procent, zároveň zastavit rychlý protiútok a útočný doskok Nymburka. Je to sport a stát se může cokoliv. My do série vstupujeme s tím, že na hřišti necháme všechno."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - ERA Basketball Nymburk 74:92
Svoboda 20, Šiška 19, Dodd 10 - Palyza 24, Harding 21, Hruban 12.
ERA Basketball Nymburk - BK ARMEX Děčín 96:89
Ross 20, Hruban 19, Harding 15 - Nichols 22, Šiška 17, Svoboda 15.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Andrle Petr

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 25:51 1/1 4/2 4/2 2 3 5 0 2 1 2 4 4 12 10
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 26:58 9/5 5/1 4/4 2 4 6 0 3 0 2 3 4 15 17
13 - Filip Kroutil 26:52 2/2 4/2 0/0 3 1 4 0 1 0 2 0 1 10 10
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Martin Mach 7:9 0/0 0/0 0/0 1 2 3 1 0 0 0 1 4 1 0
40:00 12/8 13/5 8/6 8 10 18 1 6 1 6 8 13 38 37

ERA Basketball Nymburk

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Colbey Ross 24:46 8/2 3/1 3/3 0 0 0 0 4 1 1 3 3 6 10
4 - Petr Benda 20:36 3/1 2/1 0/0 2 4 6 0 2 1 0 0 0 11 5
11 - Logan Routt 16:1 1/1 0/0 8/3 3 3 6 3 0 2 1 4 4 10 5
11 - Jerrick Harding 25:40 5/2 6/4 8/6 0 2 2 0 2 3 5 5 1 21 22
12 - Gorjok Gak 3:21 0/0 0/0 2/2 0 0 0 0 0 0 0 1 0 3 2
21 - Luboš Kovář 21:49 5/4 2/1 3/3 3 5 8 0 0 0 1 2 2 19 14
23 - Lukáš Palyza 18:42 4/2 6/1 4/4 1 1 2 0 2 1 0 2 0 11 11
31 - Martin Kříž 18:10 3/2 0/0 1/1 2 2 4 0 2 0 2 2 3 7 5
73 - František Rylich 5:10 0/0 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 1 0 0
77 - Vojtěch Hruban 23:12 3/1 4/0 5/4 1 5 6 0 1 0 1 3 1 7 6
98 - Jakub Tůma 15:13 2/2 2/0 0/0 0 2 2 0 0 0 1 3 4 2 4
40:00 34/17 25/8 34/26 12 25 37 3 13 8 12 25 19 97 84
Nahoru