11. kolo

BK ARMEX Děčín vs GBA LIONS Jindřichův Hradec 87 : 73

1. čtvrtina
27 : 12
2. čtvrtina
25 : 17
3. čtvrtina
18 : 19
4. čtvrtina
17 : 25
30. 03. 2022, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO ZÁPASE

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan
Jindřichův Hradec: Sydorov, DuBose, Victor, Brown, Da Silva

Poslední domácí utkání před nadcházejícím předkolem play-off přineslo bezproblémové vítězství Válečníků, kteří se k němu prostříleli především díky trojkové kanonádě v prvním poločase. Na druhou stranu soupeř přijel bez Crawforda, Stegbauera či trojkaře Novotného, a nehrál ani zraněný kapitán Linhart, takže síla "bankéřů" značně utrpěla.
Účet střetnutí otevřel domácí Svoboda, Victor sice vyrovnal, ale pak přišla první trojka Děčína z rukou Šišky a Válečníci už své vedení nepustili. Po trojkách Pomikálka s Kroutilem to bylo 13:6, Děčín navíc kvalitně bránil a nedovoloval soupeři skórovat. Pak navíc nastoupil za Válečníky Alston, jenž ihned trefil trojku, a následně se trefil z tříbodového oblouku také Svoboda - 19:8. Hosté dávali body jen z trestných hodů, naopak Alston dalšími dvěma trojkami navýšil náskok na 27:9! "Bankéři" nakonec přece jen v první čtvrtině překonali dvoucifernou hranici nastřílených bodů, o což se postarala trojka Sydorova - 27:12. Druhou čtvrtku začali lépe hosté, když Borovka čtyřmi body snížil na 27:16 a kouč Děčína si vzal raději oddechový čas. Ani ten ale příliš nepomohl a Sydorov s Borovkou stačili manko pod dvojcifernou hranici na 31:23. Jenže vzápětí přišla čtvrtá trojka Alstona, a následně pátá - 37:23. Pak si vzal pro změnu slovo Nichols a jeho sedm bodů, spolu s trojkou Kroutila a košem Osaikhwuwuomwana, posunulo Děčín do vedení 49:27. To pak ještě zvýraznila smeč Osaikhwuwuomwana a tečku za velmi povedeným prvním poločasem udělala jedna šestka Kroutila - 52:29.
Ten druhý zahájil dvěma body Sydorov, na druhé straně ale Pomikálek také trefil dvojku a Šiška navíc přidal trojku - 57:31. Hosté se však nechtěli vzdát a utrpět debakl, takže bojovali, chodili si pro fauly, občas si pomohli trojkou a postupně snižovali náskok Děčína, který byl minutu před poslední přestávkou po trojce Browna 63:48. Následně ale zaznamenal Kroutil trojku, Nichols si došel pro dva fauly a proměnil čtyři šestky, takže náskok Válečníků se opět vyšplhal nad dvacet bodů - 70:48. Poslední periodu zahájila trojka Nicholse, o chvíli později byl stejný hráč faulovaný při dalším trojkovém pokusu a všechny tři trestné hody proměnil - 76:50. Navíc Kroutil pak dal dlouhou dvojku a bylo jasné, že hosty by už spasil jen zázrak - 78:50. Ti se přesto o něj pokusili a postupně umazávali bodový deficit. Domácí fanoušky v těchto chvílích potěšila snad jen trojka Pomikálka a jeho následná parádní smeč po nahození Šišky, ale jinak to byli "bankéři", kteří si zasloužili potlesk, když především díky bodům DuBoseho snížili na konečných 87:73.
Oba celky vyprodukovaly v zápase stejné množství střel (64:65), domácí však byli úspěšnější v proměňování. Je zajímavé, že jindy se Děčín tlačí víc do dvojkové střelby, ale dnes si své pokusy rozdělil přesně napůl mezi dvojky a trojky. A v obou disciplínách proměnil 15 z 32 pokusů (11 trojek dal v prvním poločase). Naopak hosté byli lepší ve dvojkách (20/38), ale pohořeli stejně jako soupeři před nimi v trojkách (5/27). V šestkách byli lepší hosté, kteří měli přesnější mušku a také házeli více trestných hodů. Na doskoku vyhráli Válečníci, ti byli lepší také v asistencích (21:8) a měli produktivnější lavičku (36:11). Naopak Jindřichův Hradec byl lepší v bodech z druhých šancí (8:13) a měl méně ztrát (12:10). 
Lídrem Děčína byl uzdravený Ty Nichols, který zapsal 19 bodů (za 2 body 3/3, za 3 body 2/6, TH 7/8), 4 asistence a získal 6 faulů. Skvělou práci v útoku odvedl v prvním poločase Alston, kde proměnil 5 trojek. Po přestávce přidal další dva body a celkem tak nastřílel 17 bodů. Jeho přínos byl ale také v obraně, kde se mu dařilo zastavovat DuBoseho. Po 13 bodech dali pak Svoboda s Kroutilem, Pomikálek si došel pro 12 bodů a 9 doskoků, Osaikhwuwuomwan si připsal 7 bodů a 13 doskoků. 
V dresu hostí nejvíce zlobil Válečníky Victor, jenž nastřílel 19 bodů, doskočil 11 míčů a získal 7 faulů (TH 8/11). Po 12 bodech pak zaknihovali Sydorov, DuBose a Da Silva, posledně jmenovaní si ale vylepšili statistiky až v závěru utkání. Sympatický výkon podal Borovka, který proměnil všechny své střely a dal 9 bodů. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "V prvním poločase jsme hráli tak, jak jsme si řekli s tím, že nám tam občas padly střely, které normálně nedáváme. Dali jsme jedenáct z jednadvaceti trojek, což není úplně naše hra. Ve druhém poločase jsme si mysleli, že nám to bude padat úplně stejně, ačkoliv jsme hráče v kabině upozorňovali, že to tak nebude. A to se samozřejmě projevilo na výsledku, protože Hradec, přestože byl v oslabené sestavě, nás dotahoval. Druhý poločas jsme prostě nezvládli, ale doufám, že si z něj vezmeme ponaučení nejen pro zápas v Ostravě, ale také pro předkolo play-off. Pokud bychom tam měli takový výpadek jako dnes, mohlo by nás to stát play-off. Nemůžeme  hrát takhle naivně, protože dnešní soupeř rozhodně nebyl špatný, ale soupeř v předkole bude jistě kvalitnější." 
Gilbert Abraham, trenér GBA Fio banka Jindřichův Hradec: "Musím dát hodně kreditu Děčínu, měli téměř padesát procent z trojek, což je jejich nejlepší úspěšnost za celou sezónu. Scházeli nám dva top skóreři kvůli nemoci, pak je těžké hrát. Měli jsme dobré momenty, dostali jsme se trochu zpátky, ale neměli jsme dostatečně efektivní zakončení, abychom se přiblížili víc."

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Vše se odvíjelo od začátku, kde jsme si udělali dobrý náskok, na kterém jsme se pak vezli celý zápas. Vedli jsme o dvacet bodů, oni to pak stáhli na dvanáct, ale my jsme šli přes dvacet a tak to vlastně i skončilo. Dnes nám padly některé těžké střely, normálně takové procento trojek nemáme a je lepší nepočítat s tím, že to půjde takhle vždy. Padlo nám takřka vše, co jsme vystřelili. Ale na druhou stranu alespoň vidíme, čeho jsme schopni. Byl to skvělý zápas, i když uznávám, že druhý poločas už jsme hráli spíš jen proto, abychom to dohráli."
Štěpán Borovka, křídlo GBA Fio banka Jindřichův Hradec: "Postihla nás nějaká viróza, proto jsme přijeli jen v osmi lidech, což je v děčínské hale strašně těžké. Hráli jsme zde již potřetí v sezóně, ale opět jsme se nevyrovnali s domácími po fyzické stránce. To byl náš největší problém. Myslím si, že jsme měli dobré úseky, ale několik stěžejních hráčů nám vypadlo, a to se pak hraje strašně těžce."

BK ARMEX Děčín - GBA Fio banka Jindřichův Hradec 87:73
Body Děčína: Nichols 19 (2x 3, TH 7/8, 4 asistence, 6 získaných faulů), Alston 17 (5x 3), Svoboda 13 (1), Kroutil 13 (3x 3, 4 asistence), Pomikálek 12 (2x 3, 9 doskoků), Osaikhwuwuomwan 7 (13 doskoků), Šiška 6 (2x 3, 4 asistence), Mach 0, Bobek 0, Rozsypal 0.
Body Jindřichova Hradce: Victor 19 (1x 3, TH 8/11, 11 doskoků), Sydorov 12 (2x 3), DuBose 12 (3 asistence, 6 ztrát), Da Silva 12 (9 doskoků), Borovka 9 (1x 3), Brown 7 (1x 3, 7 doskoků), Welsch 2, Novák 0.
Střelba za 2 body 15/32:20/38, za 3 body 15/32:5/27, TH 12/20:18/26. Doskoky 44:38 (útočné 11:11), asistence 21:8, ztráty 12:10, fauly 22:19.

Čtvrtiny: 27:12, 25:17, 18:19, 17:25

Rozhodčí: Vošahlík Marek, Hartig Lukáš, Melichárek Ivo

Komisař: Hlaváček Pavel     

Diváci: 640

PŘED UTKÁNÍM

Poslední domácí zápas v nadstavbové skupině A2 sehrají Válečníci proti papírově nejslabšímu soupeři, poslednímu týmu tabulky, který ale v posledních zápasech vykazuje zlepšení a dokáže se srdnatě bít i na palubovkách soupeřů. Ostatně, nic jiného mu nezbývá, pakliže se chce vyhnout baráži, ale ta se zdá již téměř nevyhnutelná.
Jindřichův Hradec se vrátil do nejvyšší české soutěže po třech letech, když odkoupil od Svitav jejich ligovou licenci, ale hrát mezi českou elitou není nic lehkého. "Bankéři" vyhráli v základní části dva zápasy, když doma zaskočili Pardubice 92:90 a poté zde zdolali i svého největšího rivala, předposlední Olomoucko 82:77. 
V nadstavbové skupině A2 začal Jindřichův Hradec prohrami v Ostravě a doma s Děčínem, pak sice přišly výhry v Olomoucku a doma nad nevýraznou Ostravu 84:66, jenže následovaly další tři porážky a opět pád na dno tabulky. V polovině března sice "bankéři" deklasovali velikou marodkou sužovaný Děčín 106:75, ale v důležitém střetnutí nestačili na domácí Olomoucko, kterému podlehli 90:81 (nejlepší střelci Jindřichova Hradce: Sydorov 17, Victor 14, Novotný 13), a to znamená, že nyní musí Jindřichův Hradec vše vyhrát a Olomoucko vše prohrát, aby žila "bankéřům" jejich šance na záchranu. A to se jim v prvním ze tří posledních duelů povedlo, když doma porazili Ostravu 80:71 (nejlepší střelci Jindřichova Hradce: Victor 23, Novotný 21, Sydorov 15).
Tým Jindřichova Hradce byl postaven okolo amerického křídelníka Torina Damona Dorna, který je s průměrem 21,8 bodu na zápas stále nejlepším střelcem celé ligy, a to přesto, že si v polovině listopadu zlomil ruku, a následně po návratu odehrál jen čtyři zápasy ve skupině A2. Při posledním pátém duelu si totiž bohužel poranil v duelu v Děčíně koleno a do této sezóny už nezasáhne.
Na to vedení "bankéřů" zareagovala dalšími hráčskými změnami ve snaze posílit svoji soupisku a klub tak pokračuje v poměrně divokém hledání hráčů. Nově jsou na soupisce Markel Crawford, 193 cm vysoký americký křídelník, který přišel z finské ligy, a zkušený ukrajinský rozehrávač Illya Sydorov (po třech zápasech má průměr 14,3 bodu).
Bez Dorna se Jindřichův Hradec spoléhá na dalšího Američana Iana DuBose, který má průměr 14,8 bodu, americké křídlo Victor zapisuje 13,4 bodu, jejich krajan pivot Brown dává 7,9 bodů. Nejlepšími českými hráči jsou Filip Novotný (11,5) a Lukáš Stegbauer (8,8). Výraznější minutovou i bodovou stopu zanechává také Marek Welsch. Kapitánem družstva je pak českobudějovický odchovanec Lukáš Linhart, jenž jako mladík působil i v Děčíně.

Zdravotní stav: David Žikla rekonvalescence po operaci kyčle (absence několik týdnů). Tomáš Randýsek rekonvalescence po artroskopii kolena (absence několik týdnů). Filip Sertič zranění kotníku (na bližší odhad absence se čeká). Andrew Eudy svalové zranění (absence několik týdnů). 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "V dalším utkání přivítáme doma Jindřichův Hradec, který nám v posledním vzájemném utkání udělil ve druhém poločase basketbalovou lekci. My chceme tento poločasový špatný výkon napravit a oplatit Hradci porážku. Proti našemu týmu se pokaždé daří Stegbauerovi s Novotným, které potřebujeme ubránit při střelbě z trojkové vzdálenosti. Velmi dobře se jeví ukrajinská posila Sydorov, která má zkušenosti z národního týmu Ukrajiny. Také chceme v útočných choutkách přibrzdit americké kvarteto DuBose, Victor, Brown a Crawford. Doufám, že budeme opět o něco kompletnější, abychom mohli pilovat souhru na obou polovinách hřiště."
Brandon Alston, křídlo BK ARMEX Děčín: "Náš tým hrál v posledních zápasech velmi dobře v obraně, a v tom budeme muset pokračovat - soustředit se hlavně na obranné polovině hřiště do konce sezóny. Hradec má velké pivoty, musíme si dát o to větší pozor na doskoku a hrát rychle dopředu. Zápas je důležitý, protože už se připravujeme na předkolo a chceme už nyní hrát v play-off módu."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
GBA Fio banka Jindřichův Hradec - BK ARMEX Děčín 66:94  
Dorn 23, Welsch 11, Quinn 9 - Svoboda 20, Nichols 18, Kroutil 16.
BK ARMEX Děčín - GBA Fio banka Jindřichův Hradec 95:84 
Svoboda 20, Pomikálek 19, Nichols 15 - Novotný 28, Welsch 16, Ikegwuruka 13. 
Vzájemné zápasy ve sk. A2 KNBL:
GBA Fio banka Jindřichův Hradec - BK ARMEX Děčín 80:87
Dorn 23, Novotný 22, DuBose 16 - Nichols 27, Svoboda 19, Šiška 9, Eudy 9. 
BK ARMEX Děčín - GBA Fio banka Jindřichův Hradec 87:71 
Šiška 15, Pomikálek 14, Kroutil 14, Eudy 13, Osaikhwuwuomwan 13 - Brown 11, Novotný 11, DuBose 9, Victor 8. 
GBA Fio banka Jindřichův Hradec - BK ARMEX Děčín 106:75
Novotný 18, Stegbauer 18, Victor 14, DuBose 14 - Mach 21, Svoboda 17, Pomikálek 15.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 28:47 4/2 3/2 4/2 3 6 9 0 3 1 0 3 3 20 12
6 - Lukáš Bobek 6:55 0/0 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 1 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 26:4 9/5 4/1 0/0 0 4 4 0 3 1 2 1 2 11 13
13 - Filip Kroutil 24:24 2/1 5/3 3/2 4 2 6 0 4 0 0 2 3 18 13
17 - Lukáš Rozsypal 2:31 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 -2 0
21 - Martin Mach 11:12 0/0 0/0 0/0 1 3 4 0 0 0 1 0 5 -2 0
40:00 15/8 12/6 7/4 8 16 24 0 10 2 5 6 14 45 38

GBA LIONS Jindřichův Hradec

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Craig Christopher Victor II 32:49 12/4 3/1 11/8 2 9 11 0 0 2 1 7 2 23 19
0 - Vinícius Lucio Da Silva 32:10 5/5 1/0 3/2 4 5 9 2 1 0 0 3 3 22 12
0 - Illya Sydorov 29:13 6/3 12/2 0/0 0 0 0 0 1 1 0 2 4 -1 12
14 - Ian Rogers DuBose 26:34 7/3 2/0 10/6 1 1 2 0 3 1 6 7 3 6 12
30 - William Javonta Brown 25:13 3/2 3/1 0/0 1 6 7 1 1 0 1 0 4 8 7
72 - Vojtěch Novák 10:51 0/0 0/0 0/0 0 1 1 1 0 0 0 0 0 2 0
40:00 33/17 21/4 24/16 8 22 30 4 6 4 8 19 16 60 62
Nahoru