7. kolo

BK REDSTONE Olomoucko vs BK ARMEX Děčín 86 : 83

1. čtvrtina
21 : 24
2. čtvrtina
22 : 14
3. čtvrtina
24 : 17
4. čtvrtina
19 : 28
09. 03. 2022, 17:00 HOD. SH Gymnázia Olomouc

PO ZÁPASE

Základní sestavy
Olomoucko: Tomsick, Feštr, McSwain, Vučkovič, Kněževič 
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Mach, Eudy

Nekompletní Válečníci (chyběli Nichols, Osaikhwuwuomwan a Žikla) sehráli na palubovce Olomoucka další velmi vyrovnanou bitvu, v níž nechybělo mnoho, aby získali i popáté v sezóně skalp svého soupeře. Tentokrát však štěstí přálo domácím, kteří poprvé v sezóně porazili tým Děčína.
Začátek zápasu přinesl ofenzivně laděný basketbal, v němž Válečníci tahali za delší konec provazu. Hned v úvodu se střelecky prosadili Svoboda, Mach i Eudy, který trefil trojku a bylo to 4:7. Domácí ale dokázali odpovídat, a tak skóre poměrně rychle narůstalo. Po čtyřech minutách zvyšoval Mach na 9:13, Olomoucko však vyrovnalo na 13:13. Pak se bodově prosadil kapitán Děčína, Pomikálek, ale následovala domácí šňůra 8:0, takže dvě minuty před první přestávkou platil stav 21:15. Děčané však ukázali tu správnou bojovnost, Pomikálek se Šiškou nejprve trestnými hody snížili na 21:18, následně pak trojky Šišky a Bobka otočily na 21:24. Druhou čtvrtinu bodově zahájil Mach, avšak Olomoucko rychle manko vymazalo a následovala přetahovaná, v níž se oba týmy střídaly ve vedení. Válečníci vedli ještě v polovině této části po trojce Eudyho 35:37, ale konec první půle opanovaly nové posily domácích, McSwain a Bracey, kteří překlopili vedení na stranu svého týmu - 43:38
Naopak na začátku druhé půle Válečníci manko téměř vymazali, když se bodově prosadili Kroutil, Šiška a Svoboda - 45:44. V dalších minutách se bohužel Děčínu přestalo dařit střelecky a Olomoucko vedlo dvě minuty před poslední přestávkou už dvojciferným rozdílem 60:48. Po trefě Feštra to bylo dokonce 67:53, ale Svoboda upravil na 67:55. Ztrácet dvanáct bodů v okleštěné sestavě a ještě na palubovce soupeře není žádný med, ale Válečníci se nikdy nevzdávají. Poslední periodu zahájila trojka Svobody, domácí ještě několikrát vytáhli svůj náskok přes hranici deseti bodů, takže po třech minutách vedli 73:62. Jenže pak přišly dvě slepené trojky Svobody a rázem to bylo 73:68. Navíc dvě trojky v řadě umí i Kroutil, takže čtyři minuty před koncem se Děčín vrátil zpět do hry - 75:74. Děčín přidal také v obraně a nedovoloval soupeři skórovat. A když si k tomu Kroutil došel pro faul a byl přesný z šestek, Válečníci vedli 75:76. Závěr byl pak velmi napínavý, a pro Děčín velmi nadějný. Necelé dvě minuty před koncem totiž Kroutil se Svobodou zvýšili na 79:82, na druhé straně Kněževič proměnil jen jednu šestku - 80:82. Bohužel, další útok Děčín body nepřinesl, naopak domácí Tomsick trefil trojku a trenér Tomáš Grepl si vzal oddechový čas - 83:82. Po něm si Svoboda vynutil faul na McSwainovi, ale bohužel byl přesný jen jednou - 83:83. Na druhé straně Tomsick z čáry trestných nezaváhal a kouč Děčína opět sáhl po oddechovém času - 85:83. Po něm se Děčínu nepovedlo rozehrát a míč skončil v autu, následně musel Eudy faulovat a domácí McSwain pečetil na 86:83.   
Souboj Olomoucka a Děčína opět přinesl další velmi vyrovnaný průběh. Válečníci vyprodukovali více střel než domácí, ovšem tentokrát jim chyběla jistota při střelbě za dva body, kde zaznamenali o deset košů méně, než soupeř. Naopak se jim dařilo za tři body a dali celkem 11 trojek, kdežto domácí jen čtyři. Když sečteme tyto dvě statistiky, dojedeme k průběžnému výsledku 72:73. A tak opět rozhodovaly šestky, kde oba celky shodně zahodily sedm pokusů, ale protože jich domácí stříleli více, vyhráli. Na doskoku vyhráli Děčané 38:43, měli daleko více útočných doskoků, z čehož také pramenila výhra na druhé šance 9:14. Další statistiky byly velmi vyrovnané, Olomoucko však jasně ovládlo brejky (19:9) a vyhrálo souboj laviček (24:10).
Lídrem Válečníků byl tentokrát Matěj Svoboda, který zaznamenal 28 bodů (z toho 5 trojek) a přidal 9 doskoků. Filip Kroutil přidal 13 bodů, Eudy 12 a 10 doskoků, Šiška zapsal 11 bodů + 7 asistencí, ale střelecky to nebylo ono. Mach zaknihoval 9 bodů, narychlo uzdravený Pomikálek dal 7 bodů. Škoda, že děčínští mladíci nebyli plodní jako v Ostravě, jejich body chyběli.
V dresu domácích byl nejlepší Kněževič, autor 20 bodů a 8 doskoků. Tomsick zaznamenal 19 bodů, nováčci Bracey 16 a McSwain 10 bodů. Nejlepším z českých hráčů byl Feštr se 6 body.  

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Jsme ve složité situaci, máme zraněné a Matěj Svoboda s Ondrou Šiškou se ráno zvedali z postele. Nechtěli jsme ale utkání odložit, protože program soutěže je už tak hodně nahuštěný. Vzhledem k okolnostem jsme podali dobrý výkon, hráče musím pochválit. Jen jsme trošku smutní, protože k výhře nám nakonec scházel kousek. Rozhodovala poslední střela, stejně jako minule. Tentokrát ji Tomsick proměnil, proto Olomoucku gratuluji.”   
Miljan Čurovič, trenér BK REDSTONE Olomoucko: „Zase rozhodovala poslední střela, my to snad s Děčínem ani jinak neumíme. Naštěstí se štěstí v tomto případě přiklonilo na naši stranu. Máme pochopitelně máme ze třetího vítězství v řadě velkou radost, mohlo ale být klidnější. Na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny jsme udělali několik chyb a soupeř se vrátil do zápasu. Koncovku ale kluci zvládli, takže to tentokrát až tak moc nevadilo.”

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Chyběli nám hodně důležití hráči se základní rotace, přesto jsme odehráli slušný zápas. V poslední čtvrtině jsme se vrátili po několika střelách z dálky, dokonce jsme se dostali do vedení. Škoda, že jsem neproměnil v závěru jednu šestku a nevyšla nám poslední akce po rozehrání z autu. Mohlo to dopadnout opačně. Ale Olomoucko hrálo dobře.”
Lukáš Feštr, rozehrávač BK REDSTONE Olomoucko: „Máme velkou radost, jen je škoda, že jsme si to zbytečně zkomplikovali. Dlouho to vypadalo, že máme utkání pod kontrolou a najednou Děčín o bod vedl. Už jsme mysleli na předchozí domácí zápasy, které nám o kousek utekly. V tomto případě jsme to už naštěstí nedopustili. Jsme zase o kousek blíž k záchraně, už by to ale chtělo i nějaký zápas, ve kterém se nebude rozhodovat až v koncovce.”

BK REDSTONE Olomoucko - BK ARMEX Děčín 86:83
Body Olomoucka: Kněževič 20 (8 doskoků), Tomsick 19 (2x 3), Bracey 16 (1x 3, 5 asistencí), McSwain 10, Vučkovič 7, Feštr 6, Halada 5 (1x 3), Sehnal 3, E. Klepač 0, Žák 0.   
Body Děčína: Svoboda 28 (5x 3, 9 doskoků), Kroutil 13 (2x 3), Eudy 12 (2x 3, 10 doskoků), Šiška 11 (1x 3, 7 asistencí, 7 získaných faulů), Mach 9, Pomikálek 7 (8 doskoků), Bobek 3 (1x 3), Sertič 0, Rozsypal 0.
Střelba za 2 body 30/53:20/42, za 3 body 4/14:11/32, TH 14/23:10/17. Doskoky 38:43 (útočné 9:16), asistence 19:18, ztráty 11:13, fauly 19:20.

Čtvrtiny: 21:24, 22:14, 24:17, 19:28

Rozhodčí: Scholze Michal, Jedlička Jiří, Melichárek Ivo

Komisař: Latík Zdeněk     

Diváci: 482

PŘED ZÁPASEM

Olomoucko vstoupilo do nadstavbové skupiny A2 s bilancí tří výher a 19 porážek ze základní části a jasným cílem vyhnout se baráži. Jenže to se zatím moc nedaří, protože ze zatím odehraných čtyř zápasů vyhráli Hanáci jen jedno, když dokonce doma padli s posledním Jindřichovým Hradcem 87:99 a klesli na samé dno tabulky. Z něj se ale odpoutali domácí výhrou nad Ostravou 85:76 (nejlepší střelci Olomoucka: Vučkovič 15, Dragovič 14, Tomsick 14, Feštr 12, Kněževič 12), navíc mají k dobru odložené střetnutí 2. kola A2 v Ostravě.

Olomoucko se s Děčínem utkalo v této sezóně už čtyřikrát a čtyřikrát mu podlehlo. Domácí zápasy zvládli Válečníci v pohodě, naopak na palubovce Olomoucka to bylo vždy vyrovnané duely, které se lámaly až v posledních vteřinách. Ten první rozhodl střelou za dva body Matěj Svoboda, podruhé vynesla ortel nad Olomouckem trojka rozehrávače Ondřeje Šišky. 
Olomoucko se také postaralo o šok v Českém poháru, když ve 2. kole nestačilo na prvoligový Nový Jičín a padlo na jeho palubovce 90:89.  

Do letošní sezóny angažoval klub Olomoucka kouče Roberta Skibniewskiho, ten však po deseti porážkách ukončil své působení u týmu, který nyní vede Srb Miljan Čurovič. Olomoucko také často mění svůj kádr, když například odešli tři Američané (Carpenter, Davis, Wiggins), naopak dorazili dva hráči ze Srbska, pivot Sreten Kněževič a křídlo Milan Nikolič. Na začátku roku 2022 opustil sestavu Olomoucka Černohorec Milutin Dukanovič, na jeho místo rozehrávače klub angažoval Nikolase Tomsicka, Chorvata narozeného v USA. Zatím poslední změnou je odchod srbského křídelníka Milana Nikoliče a příchod dvou sedmadvacetiletých amerických hráčů. Tím prvním je rozehrávač Daquan Bracey, druhým křídelník Freddie McSwain. Oba se podíleli na důležité výhře svého týmu v Jindřichově Hradci, kde Olomoucko vyhrálo 69:77 (nejlepší střelci Olomoucka: Tomsick 19, Vučkovič 17, Kněževič 13). 

Hanáci mají nejlepšího střelce ve Vučkovičovi, který dává v průměru 14,3 bodu na zápas. Za ním je Kněževič (11,5), Filip Halada (10,3) a Lukáš Feštr (10,3). Tomsick se ukazuje jako dobrá posila a průměr po sedmi zápasech ma 16,3 bodů. Nejlepším doskakovačem je Kněževič (9,5), nejvíce asistencí zapisuje Feštr (4,1).

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "S Olomouckem jsme letos odehráli několik vyrovnaných zápasů, takže nás nečeká žádné lehké utkání. Olomoucko přivedlo dvě nové americké posily na pozice jedna a čtyři, takže bude silnější. Pod košem nám budou dělat problémy Kněževič s Vučkovičem. A na perimetru hraje skvěle Tomsick s Feštrem, takže potřebujeme velmi dobře bránit, abychom mohli pomýšlet na úspěch."
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Olomoucko v posledních dnech posílilo svůj kádr, naopak nám někteří hráči budou opět chybět. V posledním zápase s Ostravou jsme se s marodkou popasovali dobře a chybělo málo, abychom zápas vyhráli. Všechny vzájemné duely s Olomouckem jsme v rozjeté sezóně zatím vyhráli a já doufám, že po středečním utkání tomu nebude jinak."

Zdravotní stav týmu Děčína: Mimo hru jsou stále Ty Nichols (zlomená ruka), David Žikla (rekonvalescence po operaci kyčle) a Tomáš Randýsek (zraněné koleno), otazník opět visí nad startem Craiga Osaikhwuwuomwana kvůli zranění nohy a také nad startem Tomáše Pomikálka laborujícím od pátku se zraněním boku.

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK REDSTONE Olomoucko - BK ARMEX Děčín 84:85
Wiggins 30, Vučkovič 23, Carpenter 15 - Šiška 30, Svoboda 22, Gregg 10.
BK ARMEX Děčín - BK REDSTONE Olomoucko 74:63
Osaikhwuwuomwan 13, Pomikálek 13, Svoboda 12 - Dukanovič 16, Halada 13, Dragovič 10.
Vzájemné zápasy v nadstavbové sk. A2 KNBL:
BK REDSTONE Olomoucko - BK ARMEX Děčín 79:81
Feštr 24, Tomsick 17, Vučkovič 12, Nikolič 12 - Nichols 17, Pomikálek 17, Eudy 13, Svoboda 13, Šiška 12.
BK ARMEX Děčín - BK REDSTONE Olomoucko 92:84
Svoboda 28, Pomikálek 20, Eudy 15 - Tomsick 24, Kněževič 19, Vučkovič 17.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 22:15 7/3 3/0 2/1 0 8 8 1 2 2 1 3 4 10 7
6 - Lukáš Bobek 14:4 0/0 2/1 0/0 2 0 2 0 0 1 0 1 2 4 3
11 - Matěj Svoboda 31:25 9/6 10/5 2/1 4 5 9 0 0 1 1 3 3 28 28
13 - Filip Kroutil 28:58 6/2 4/2 3/3 1 5 6 1 3 0 0 3 2 18 13
17 - Lukáš Rozsypal 7:37 0/0 1/0 0/0 2 1 3 0 1 0 1 0 1 1 0
21 - Martin Mach 18:32 6/4 0/0 4/1 1 0 1 0 1 1 2 2 2 5 9
40:00 28/15 20/8 11/6 10 19 29 2 7 5 5 12 14 66 60

BK REDSTONE Olomoucko

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Daquan Lester Bracey 20:28 10/5 2/1 5/3 0 3 3 0 5 2 1 3 4 16 16
0 - Freddie Antonia McSwain 24:55 4/3 3/0 7/4 1 4 5 1 3 0 1 5 3 13 10
4 - Nicholas Farley Tomsick 31:1 10/5 6/2 3/3 1 1 2 0 4 1 2 3 2 16 19
5 - Sreten Kněžević 36:17 12/9 0/0 3/2 1 7 8 1 2 0 3 3 2 25 20
7 - Adam Klepač 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
10 - Marek Sehnal 16:10 1/1 0/0 1/1 1 6 7 0 0 0 0 1 3 8 3
17 - Erik Klepač 1:43 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
33 - Dominik Žák 2:16 1/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 -3 0
43 - Arsenije Vučkovič 28:1 6/3 0/0 4/1 1 2 3 0 1 0 2 3 2 4 7
44 - Lukáš Feštr 28:4 7/3 2/0 0/0 0 2 2 0 4 0 0 1 0 7 6
40:00 51/29 13/3 23/14 5 25 30 2 19 3 9 19 18 86 81
Nahoru