2. kolo

GBA LIONS Jindřichův Hradec vs BK ARMEX Děčín 80 : 87

1. čtvrtina
22 : 19
2. čtvrtina
24 : 23
3. čtvrtina
19 : 18
4. čtvrtina
15 : 27
05. 02. 2022, 18:00 HOD. Městská sportovní hala

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Jindřichův Hradec: Novotný, Dorn, DuBose, Victor, Brown
Děčín: Šiška, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan

Tři čtvrtiny brnkali na nervy svým fanouškům basketbalisté Děčína. Mohutným finišem ale odvrátili senzaci, kterou by byla prohra na palubovce posledního týmu tabulky. 
Válečníci vstoupili do utkání se soupeřem, který neměl co ztratit, vyhraným rozskokem, jenže vzápětí se Osaikhwuwuomwan dopustil ztráty a domácí Dorn, nejlepší kanonýr ligy, otevřel skóre. Nichols však kontroval dvěma trestnými hody, na koš s faulem Dorna našel Nichols odpověď v trojce - 5:5. Pak se na straně "bankéřů" připomněl Novotný dvěma trojkami, ty ovšem téměř vynulovaly dva body Nicholse a trojka Osaikhwuwuomwana - 11:10. V polovině úvodní čtvrtky to bylo po trojce Matěje Svobody 16:15, pak ale domácí díky čtyřem bodům Victora získali mírné vedení 20:15, které se Děčínu podařilo i díky koši Macha snížit do přestávky na 22:19. Vstup do druhé desetiminutovky vyšel lépe Jindřichovu Hradci, když DuBose a Novotný zvýšili náskok na 26:19. Proti tomu byla ale Svoboda, který trefil svoji druhou trojku, Eudy přidal koš a stejný hráč o chvíli později trojkou minimalizoval rozdíl ve skóre na 28:27. Následovala přetahovaná, kdy se oba celky střídaly ve vedení. Válečníci byli o kousek vpředu naposledy  tři a půl minuty před poločasem (34:35), pak "bankéři" díky trojkám Browna, DuBose a šesti bodům Dorna šli znovu do vedení. To však díky trefám Nicholse a Svobody nebylo nijak zásadní, přesto poločasový výsledek 46:42 dával tušit, že Děčín bude muset přidat, jestliže chce zvítězit.
Druhý poločas ale tomu neodpovídal a domácí nenápadně navyšovali své vedení, i díky děčínským nepřesnostem, až 54:46, což byl stav v polovině této čtvrtiny. Tři minuty před poslední přestávkou ovšem Válečníci i díky pěti bodům Šišky a smeči Osaikhwuwuomwan zaveleli k náporu, který pak podpořil Svoboda čtyřmi body a Pomikálek dvěma - 60:59. Domácí přesto své vedení udrželi, protože Borovka proměnil obě šestky a Brown v poslední vteřině trefil trojku - 65:60. V poslední periodě ale ukázali Válečníci bojovného ducha a zlomili odpor houževnatého soupeře. Hned první útok zakončil Eudy dvěma body, po něm se přidal Kroutil trojkou, Nichols dal koš, Eudy pak sice proměnil jen jeden trestný hod, ovšem střelecký výpadek domácích pokračoval a Kroutil druhou trojkou zvýšil už na 65:71. Teprve po více než třech minutách skórovali i domácí, když Novotný dal trojku a na koš Nicholse odpověděl rovněž dvěma body - 70:73. Novotný byl vůbec v těchto chvílích pro "bankéře" velmi důležitý, protože přidal další čtyři body a přitáhl svůj tým na 74:75. Jenže Děčín si už výhru vzít nenechal. Osaikhwuwuomwan byl při šestkách přesný, Nichols přihodil další dva body, následně byl navíc faulován při trojce a dvěma trestnými hody zvýšil na 74:81. Jindřichův Hradec se opět střelecky trápil, Válečníci sice také, ale Pomikálek si nakonec došel pro faul a dvě minuty před koncem dokázal navýšit náskok na 74:83. Domácí to samozřejmě zkoušeli dál, přitáhli se na 80:85 a díky dalším děčínským chybám dostali šanci na ještě větší zdramatizování duelu. Ty však nevyužili, naopak Pomikálek v závěru své šestky ano a pečetil na 80:87.
Střetnutí bylo střelecky velmi vyrovnané, když oba týmy proměnily po 31 střelách. Domácí dali 22 dvojek a 9 trojek, Válečníci 23 dvojek a 8 trojek. Rozhodující tak byly trestné hody, v nichž Jindřichův Hradec proměnil pouhých 9 z 15 pokusů, kdežto Děčín 17 z 24 pokusů. Na doskoku vyhráli domácí 37:35, byli lepší také v asistencích (17:13) a dali 18 bodů z druhých šancí oproti pouhým pěti Děčína. Válečníci naopak těžili z brejků (9:24), také byli produktivnější při trestání ztrát soupeře a jejich lavička porazila tu domácí 7:30.
Tahounem Děčína byl Ty Nichols, autor 27 bodů (TH 8/9), ke kterým přidal 5 doskoků, 3 asistence a 3 zisky. Druhým dvojciferným střelcem Válečníků byl Matěj Svoboda s 19 body, Šiška a Eudy přidali po 9 bodech, Kroutil dal 8, Osaikhwuwuomwan 7 a Pomikálek 6 bodů. Posledním střelcem hostů byl pak Martin Mach s 2 body.
Domácí se mohli spolehnout na svého kanonýra Dorna, jenž zaznamenal 23 bodů a 11 doskoků, na záda mu dýchal Novotný s 22 body (dvojky 4/6, trojky 4/8, TH 2/3), DuBose přidal 16 bodů a 8 doskoků. Pivot Brown zapsal jen dvě trojky, ale 5 bloků! Victor dal rovněž 6 bodů, Stegbauer trefil jedinou z pěti trojek, Welsch se prosadil jen ze šestek.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Přijeli jsme sem s tím, že Jindřichův Hradec, který vyměnil docela dost hráčů, má úplně jinou kvalitu, než na začátku sezóny. Ze zápasu jsme měli obavy, a to se naplnilo. Tři čtvrtiny jsme byli horším týmem, naopak domácí hráli velmi dobře. A to především nový muž DuBose a navrátivší se Dorn, kteří odehráli výborné utkání. Veliké problémy nám dělal Novotný, který ukázal, že má zlatou ruku. Poslední čtvrtina se nám ale velmi povedla a za výhru jsme moc rádi. Dnes nevyhrál lepší, ale šťastnější tým. Na závěr bych chtěl říct, jak moc si cením toho, jak zápas odehrál Ty Nichols. Už před čtvrtfinále s Opavou se půlhodiny před zápasem dozvěděl, že mu v Americe na ulici postřelili bratra. Prožívá tedy těžké okamžiky, ale ukázal charakter. Chci mu poděkovat i pogratulovat za dnešní výkon.”   
Julian Beťko, asistent trenéra GBA Fio banka Jindřichův Hradec: „Jsme zklamaní z výsledku, protože v prvním poločase byla naše hra solidní na obou stranách hřiště. Mrzí nás ale některé naše zkraty, které nám nedovolily větší náskok v poločase. V poslední čtvrtině jsme první dvě minuty nezachytili, z plus pěti jsme šli na minus šest, což nás poslalo psychicky trošku dolů. V klíčových momentech jsme nedokázali správně zareagovat na obranu pick and rollu soupeře, nepouštěli jsme tolik míč z ruky a dostávali jsme lehké koše po našich neúspěšných střelách.” 

Hráči po utkání 
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Zápas to byl dnes vybojovaný, protože většinu času jsme tahali za kratší konec. Proto jsem rád, že jsme nakonec dokázali překlopit skóre na naší stranu. K tradičním oporám domácích, Dornovi a DuBosovi, se dnes přidal Filip Novotný, který trefoval neuvěřitelné střely. My jsme ale podali týmový výkon a dokázali zvítězit.” 
Ian DuBose, křídlo GBA Fio banka Jindřichův Hradec: „Dnešní zápas byl těžce vydřený. Děčín má dobré hráče, hodně nás napadali, na což jsme agresivně reagovali a prováděli tak náš herní plán. Nemáme se za co stydět.”

GBA Fio banka Jindřichův Hradec - BK ARMEX Děčín 80:87 
Body Jindř. Hradce: Dorn 23 (11 doskoků, 4 asistence), Novotný 22 (4x 3, DuBose 16 (2x 3, 8 doskoků), Victor 6, Brown 6 (2x 3), Stegbauer 3 (1), Welsch 2, Borovka 2, Sinadinovič 0. 
Body Děčína: Nichols 27 (1x 3), Svoboda 19 (3), Šiška 9 (5 asistencí), Eudy 9 (1x 3), Kroutil 8 (2), Osaikhwuwuomwan 7 (1x 3, 9 doskoků), Pomikálek 6, Bobek 2, Mach 0, Žikla 0.Kroutil 1, Žikla 0, Mach 0.
Střelba za 2 body 22/38:23/42, za 3 body 9/28:8/21, TH 9/15:17/24. Doskoky 37:35 (útočné 14:12), asistence 17:13, ztráty 18:15, fauly 18:17.

Čtvrtiny: 22:19, 24:23, 19:18, 15:27

Rozhodčí: Vyklický Robert, Záruba Matěj, Petrák Robin

Komisař: Macela Miroslav     

Diváci: 280

PŘED UTKÁNÍM

Také ve 2. kole nadstavbové skupiny A2 budou hrát Válečníci na palubovce soupeře, a to na půdě nováčka soutěže z Jindřichova Hradce.

"Bankéři" se do nejvyšší české soutěže mužů vrátili po třech letech (odkoupili od Svitav jejich ligovou licenci), ale podle očekávání je to návrat těžký. Tým vedený Američanem Gilbertem Abrahamem zažívá zatím krušné časy, když v základní části vyhrál z 22 zápasů pouhé dva. První skalp získal doma, kde v 10. kole nečekaně zdolal Pardubice 92:90, hned ve 13. kole přidal opět doma výhru nad Olomouckem 82:77. Pak ale už přicházely jen porážky, pád na dno tabulky a jistá účast v nadstavbové skupině A2. Ani tu ale nezačali hráči Jindřichova Hradce příliš dobře, když v úvodním kole padli v Ostravě 98:83 (nejlepší střelci Hradce: Dorn 23, Novotný 14, Victor 13). "Bankéři" přitom mají ve svém středu nejlepší střelce celé soutěže, Američana Torina Damona Dorna, který dává v průměru 23,1 bodu na zápas. Jenže v polovině listopadu si zlomil ruku a poprvé nastoupil až právě proti Ostravě, kde potvrdil své střelecké umění a zaznamenal 23 bodů (dvojky 7/14, TH 9/12).

Kádr Jindřichova Hradce se poměrně často mění, na soupisce už není šest Američanů, další Američan s českým pasem a také jindřichohradecký odchovanec Bzonek. Naposledy navíc ohlásil svůj konec další Američan pivot Diago Quinn, jenž opustil tým z rodinných důvodů. Naopak poměrně novými akvizicemi jsou Američan DuBose, jeho krajan Victor a srbský rozehrávač Edi Sinadinovič. Celkem se tak letos na soupisce Jihočechů objevilo již 15 cizinců. V polovině ledna chtěl abdikovat i kouč Abraham, ale vedení klubu se nakonec s trenérem domluvilo, aby pokračoval. 

Lídrem "bankéřů", jak už bylo napsáno je Torin Dorn, který ke svým bodům přidává i přes 6 doskoků a 4 asistence, rovněž často získává fauly na soupeřích, v průměru přes 5 na zápas. Druhým v bodech je aktuálně křídelník DuBose s průměrem 15 bodů, zatím však odehrál jen 3 zápasy a k Vajgaru se přesunul z Kolína, kde se výrazněji neprosadil. Další Američan Victor má průměr 13,6 bodu za deset zápasů, pivot Brown dává 10 bodů stejně jako Filip Novotný (ten v Děčíně nasázel Válečníkům 28 bodů, trojky 8/12) a Lukáš Stegbauer. Výraznější minutovou i bodovou stopu zanechává také Marek Welsch. Kapitánem družstva je pak českobudějovický odchovanec Lukáš Linhart, jenž jako mladík působil i v Děčíně.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Ve druhém zápase nadstavbové části se potkáme s Jindřichovým Hradcem. Našemu sobotnímu soupeři se po delší pauze zaviněné zraněním vrátil nejlepší střelec ligy, Torin Dorn. Tento tým od začátku soutěže hodně změnil soupisku. Nový hráč Sinadinovič a Welsch táhnou tým na rozehrávce, velmi dobře se jeví na pozici střelce další nový hráč Ian DuBose a pod košem nám zcela jistě budou dělat problémy Brown s Victorem. Čekáme těžký zápas, ale chceme se rvát o výhru."
Ty Nichols, křídlo BK ARMEX Děčín: "V sobotu musíme pokračovat ve způsobu hry, který teď umíme předvádět. Soustředit se na věci, které jako tým můžeme vypilovat, a bojovat celých čtyřicet minut. Dvakrát už jsme Jindřichův Hradec porazili od mého připojení k týmu, takže domácí určitě budou chtít získat první výhru v A2. My musíme dál makat, zlepšovat se jako tým a získat co možná nejvíce výher v nadstavbě, předkole a snad i pak v play-off."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
GBA Fio banka Jindřichův Hradec - BK ARMEX Děčín 66:94  (v Pelhřimově)
Dorn 23, Welsch 11, Quinn 9 - Svoboda 20, Nichols 18, Kroutil 16.
BK ARMEX Děčín - GBA Fio banka Jindřichův Hradec 95:84 
Svoboda 20, Pomikálek 19, Nichols 15 - Novotný 28, Welsch 16, Ikegwuruka 13. 

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 18:36 2/1 0/0 4/4 1 2 3 0 0 0 4 2 3 3 6
6 - Lukáš Bobek 5:37 0/0 1/0 0/0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 23:12 8/5 5/3 1/0 0 1 1 0 2 0 1 1 3 13 19
13 - Filip Kroutil 28:17 2/1 3/2 0/0 1 2 3 1 1 1 0 0 1 11 8
21 - Martin Mach 7:35 2/1 0/0 1/0 1 0 1 0 0 0 0 1 0 2 2
40:00 14/8 9/5 6/4 3 5 8 1 4 1 5 4 7 29 35

GBA LIONS Jindřichův Hradec

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Craig Christopher Victor II 31:32 3/2 1/0 4/2 1 5 6 1 2 0 0 3 1 13 6
0 - Edi Sinadinović-Stojilković 5:24 0/0 0/0 0/0 0 1 1 0 4 0 2 0 1 2 0
2 - Torin Damon Dorn jr 31:30 17/11 5/0 3/1 5 6 11 0 4 2 6 4 1 24 23
14 - Ian Rogers DuBose 33:39 10/5 6/2 1/0 3 5 8 1 3 2 3 2 4 15 16
24 - Lukáš Linhart 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
30 - William Javonta Brown 31:30 1/0 3/2 0/0 1 2 3 5 1 0 1 0 3 9 6
72 - Vojtěch Novák 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
40:00 31/18 15/4 8/3 10 19 29 7 14 4 12 9 10 63 51
Nahoru