BK Děčín vs BK Opava 85 : 94

02. 02. 2022, 19:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

BK ARMEX Děčín - BK Opava 85:94 (19:25 37:49 66:70)
Střelci DC: Pomikálek 26, Osaikhwuwuomwan 21 (10d), Nichols a Svoboda 12, Šiška 8 (7as), Kroutil 4, Eudy 2, Mach
Střelci Opa: Gniadek 22, Kouřil 17, Šiřina 16, Markusson 14 (14d), Jurečka a Dragoun 7, Švandrlík 6, Slavík a Zbránek 2, Kvapil 1 

V Děčíně se Opava představila stále ještě bez trenéra Czudka, a také bez Klečky. Naopak se do sestavy vrátil Slavík. Trenér Grepl měl k dispozici kompletní sestavu... Opava hned od začátku začala předvádět důrazný basketbal s pověstnou tvrdostí a agresivitou. Děčín se těžko pasoval se zataženou obranou a s obrovitým Markussonem ve vymezeném území. V obraně však zlobil Šiřina, který stihl deset jednoduchých bodů v rychlém sledu a vedl Opavu k získání vedení po první čtvrtině 19:25. V domácím dresu se blýskl Craig Osaikhwuwuomwan trefující se z dálky, na což obrana švédského obra byla krátká. Jinak se však Válečníci prosazovali jen velmi těžko. Ač se v průběhu druhé čtvrtiny Děčín přitáhl na kontakt, Opava znovu zabrala a v posledních okamžicích prvního poločasu zvládla potvrdit dobrý výkon a odskočila na dvouciferný rozdíl po dvaceti minutách 37:49.

Ve třetí čtvrtině se Děčín projevem velmi rychle vrátil do utkání, dokázal Opavu více rozběhat a nadále ho držela trojková střelba. Především však výrazně zlepšil obranu. Nichols výrazně ztěžoval život Šiřinovi a především týmová obrana působila kompaktněji, nepouštěla Opavu do snadných zakončení, nenabízela ani otevřené střely. Výsledkem po třiceti minutách byl čtyřbodový rozdíl a zápas sliboval vyrovnanou koncovku v módu play-off. Na tabuli svítilo skore 66:70.

Děčín si vzal zkraje rychle vedení, kdy Šiška košem s faulem proměnil na 71:70, a tam začala tvrdá přetahovaná, koš za koš, trojka za trojku, souboj za soubojem. Bohužel se projevily trable s fauly, kdy se ve 34.minutě vyfauloval Eudy. Krátce po něm měl čtvrtý faul Osaikhwuwuomwan a soupeř čím dál víc využíval svoji podkošovou převahu. Gniadek proměňoval těžké střely, ale byl příliš blízko koše. Když pak nuceně pro pět chyb střídal i Pomikálek, naděje Děčína se upínali k rychlým trojkám. Bohužel se však Válečníci nedokázali trefit a neurvali ani dostatek útočných doskoků, aby si vybojovali další šance. Kouřil pak po taktických faulech korigoval na konečné skóre 85:94.

ARMEX Sportcentrum vidělo parádní utkání vysoké úrovně s nábojem hodným play-off. Hodně soubojů, výborné osobní výkony, hecování a skvělý basketbal. Trochu kaňkou jsou gesta hostujícího kapitána k domácím fanouškům, pro které se především profesionální sport provozuje. 

Martin Gniadek: "Děčín alternoval na čtyřce, i proto že se kluci vyfaulovali, my toho chtěli využít a to se nám podařilo. My sem jeli vyhrát, pro diváka to byl určitě dobrý zápas, tahalo se to, domácí šli i do vedení. Ale myslím, že jak my, tak Děčín už mámme tolik odehráno, že když přijde propad, tak si z toho nic nedělají a hraje se dál. My to dneska zvládli lépe. Měli jsme takovou horší šňůru, jednak i že Čouda není na lavičce a dostávali jsme se z chřipeček."

David Zach: "My jsme v první řadě věděli, že když se domácím vyrovnáme v bojovnosti, tak bychom měli zápas zvládnout. V první půli se nám to dařilo téměř do puntíku. Možná nám pomohlo, že hrál dobře hráč 33, protože se ostatní nedostali vůbec do hry. Ve třetí čtvrtině se domácí zvedli, my dělali hloupé chyby, při timeoutu jsme se uklidňovali, abychom zůstali koncentrovaní. Samozřejmě pohlídat si doskok a udržet se v klidu. Nechtěli jsme dělat v závěru hlouposti."

Tomáš Pomikálek: "Za první poločas si pochvalu nezasloužíme, dobře zakončoval Craig, ale bylo těžké, když jsme měli pouze čtyři střelce. Ve druhém jsme se zvedli, dostali jsme se zpátky do zápasu, šli jsme i do vedení, ale dnes to na výhru nestačilo. Vyfaulování v klíčový okamžik mě mrzí, měli jsme to pak těžké, ale musíme se s tím popasovat."

Tomáš Grepl: "My jsme se o Final 4 chtěli porvat, byla i možnost turnaj pořádat. Prospali jsme ale první poločas, pak jsme se sice dotáhli. Ale s takovýmhle soupeřem se musíme vyvarovat tak dlouhých pasáží, kdy dávají lehké koše z nájezdu a my tam nejsme. U Craigových střel - my jsme chtěli Markussona vytáhnout dál od koše, takže to tak vyšlo. Do vnitřního území jsme nedostali pořádně balon na ostatní hráče. Opava byla tři čtvrtiny mnohem tvrdší a agresivnější."

 

PŘED UTKÁNÍM

Los čtvrtfinálových dvojic Českého poháru mužů, jenž proběhl ve středu 12. ledna, přiřkl děčínským Válečníkům za soupeře tým Opavy. Utkání bylo o týden odloženo a souboj o postup na závěrečný turnaj Final Four tak bude hostit ARMEX Sportcentrum ve středu 2. února 2022. V době losu ještě nebyli známí všichni čtvrtfinalisté, nyní je už známe. Předposledním se stal Nymburk, který vyhrál v Písku 67:109. Poslední osmifinále mezi Ostravou a Brnem se odehrálo ve středu 26. ledna, a z postupu mezi posledních osm celků se raduje Brno po výhře 76:90.

Další čtvrtfinálové dvojice tvoří: Basket Brno - BC Geosan KolínBK Pardubice - USK Praha Královští Sokoli - ERA Basketball Nymburk. Duel Sokolů s úřadujícím mistrem byl již odehrán a Nymburk v něm podle očekávání zvítězil, ale neočekávaně se na postup natrápil. Ještě minutu před koncem ztráceli domácí pouhé tři body a výhra mistra 75:80 přišla, dle slov jeho trenéra, po nejhorším výkonu sezóny.

Děčín se potká s Opavou v domácí hale v krátkém sledu, když v pátek 7. ledna v rámci 21. kola Kooperativa NBL zvládli Válečníci důležitý duel a porazili druhý tým tabulky 88:65. Střetnutí v Opavě ovládli naopak jasně domácí 92:64, přestože ještě v poločase vedl Děčín 29:41. 

Opavský celek se při startu do roku 2022 potýká s výsledkovým propadem, což se již podle vyjádření slezského klubu stává trochu tradicí po vánočních svátcích. Slezané začali nový kalendářní rok bilancí 0:4 (prohry v Ústí, Děčíně, Pardubicích a doma s Kolínem) ovšem při těžkém losu a především bez hlavního trenéra Czudka. V dohrávaném závěrečném utkání základní části čekalo v sobotu 22.1. Opavu domácí derby s Ostravou, a to před kamerami České televize v přímém přenosu od 20 hodin. Opava tento duel zvládla, byť v poslední čtvrtině dovolila hostům jít do mírného vedení. V závěru však především trojky Šiřiny a Jurečky, a také osm bodů Gniadka (z toho 6 z TH za TCH a DCH hostů) zlomily odpor oslabeného soupeře (bez Šmída, Ubilly a Nábělka) a přišlo vítězství 80:68 (nejlepší střelci Opavy: Šiřina 20, Gniadek 12, Markusson 11). První kolo nadstavby s Nymburkem (původně plánované na 29.1.) bylo odloženo.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Los čtvrtfinále nám přisoudil Opavu, se kterou jsme se potkali ve vzájemném zápase nedávno. Bude to vyrovnané utkání, ve kterém se chceme poprat o výhru. Velké problémy nám bude dělat dvojice rozehrávačů Šiřina s Kouřilem, kteří Opavu skvěle dirigují. Pod košem se budeme přetlačovat s Markussonem, který si dlouhodobě drží užasnou výkonnost. X-faktorem utkání může být kdokoliv ze silné opavské sestavy, protože všichni hráči jsou střelci a každý může svým výkonem strhnout ostatní spoluhráče."
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: "Ve čtvrtfinále Českého poháru vyzveme tým Opavy. V posledním vzájemném zápase jsme dokázali Opavu porazit a tak věřím, že když předvedeme podobně koncentrovaný výkon, budeme moct pomýšlet na vítězství i tentokrát. Moc nás mrzí, že jsme nedokázali dotáhnout zápas v Ústí, ale sezóna jde dál a postup na prestižní Final Four by byl pro nás určitě velkým úspěchem a i lehkou náplasti za nepodařený postup do A1."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK Opava - BK ARMEX Děčín 92:64  
Jurečka 27, Šiřina 13, Slavík 13 - Nichols 16, Svoboda 10, Kroutil 10
BK ARMEX Děčín - BK Opava 88:65
Osaikhwuwuomwan 21, Svoboda 18, Nichols 17 - Klečka 17, Markusson 14, Šiřina 13.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video
ZDE.

 

Nahoru