Slavoj BK Litoměřice vs BK Děčín 69 : 84

13. 12. 2021, 20:00 HOD. Hala 6. ZŠ

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Litoměřice: Chlupsa, Žampach, Klouda, Haiblík, Karlovský 
Děčín: Šiška, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Prahl

Válečníci postupují do 4. kola Českého poháru mužů, když pro druholigovém týmu Lynx Liberec vyřadili ve 3. kole silné prvoligové Litoměřice. Ty sice chvílemi vzdorovaly, ale v utkání ani jednou nevedly a Děčín postoupil bez větších potíží.
Zápas zahájil děčínský Nichols stylově, když hned na úvod trefil trojku, a po zisku Prahla přidal další dva body - 0:5. Na koš Karlovského, asi největší hrozby domácích, hráče který hostuje z ústecké Slunety, odpověděl Prahl čtyřmi body a za tři minuty tak Děčín vedl 2:9. Pak sice exděčínský Žampach zapsal první litoměřickou trojku, ale v následujících nervózních chvílích se více prosazovali hosté, kteří utekli na 7:15. Pak ovšem Haiblík, další hráč Slunety, zaznamenal sedm bodů v řadě a přitáhl svůj celek na nejtěsnější rozdíl - 14:15. Naštěstí hned vzápětí skórovali na druhé straně Osaikhwuwuomwan s Randýskem a tečku za první čtvrtkou pak udělala jedna šestka Osaikhwuwuomwana - 16:20. Ve druhé čtvrtině bodoval jako první domácí Karlovský, za Děčín ale kontroval Kroutil trojkou. Také v dalších minutách byli pro Válečníky nebezpeční především Karlovský s Haiblíkem, na jejich trefy ale vždy odpověděli, takže po pěti minutách této desetiminutovky to bylo 26:29. Pak ovšem začal být Děčín pevnější v obraně, produktivnější v útoku a brzy vedl 26:37. Následně se slova chopil Osaikhwuwuomwan, který nejprve po svém zisku zasmečoval a navíc získal faul, po dalším zisku Nicholse si znovu zasmečoval a děčínskou šňůru 0:16 zakončila trojka Randýska - 26:45. Poslední body první půle obstaral v minulé sezóně ještě Válečník, Pavel Grunt - 28:45
Vstup do druhé půle zahájil bodově Prahl, poté ale přišly dva body a dvě slepené trojky litoměřického Jakuba Zbroje, který rychle snížil na 36:47. Na to odpověděl Pomikálek trojkou a Svoboda košem, Zbroj však trefil další trojku a domácí se sympaticky drželi - 41:52. Po pěti děčínských bodech se Litoměřicím podařilo trefit v řadě tři trojky, jenže Válečníci také skórovali, přesto Slavoj po závěrečných dvou bodech Šteffela ztrácel před poslední periodou už jen devět bodů - 54:63. V jejím úvodu dokonce Haiblík s Karlovským stáhli manko na 58:63, ale Nichols se Šiškou rychle odpověděli - 58:67. Další jiskru naděje zažehla trojka Karlovského a šestky Haiblíka, po nichž platil stav 63:67. Další drama ale odmítla trojka Svobody a koš Nicholse. Naposledy domácí zazlobili pět minut před koncem, kdy koše Karlovského a Chlupsy snížily na 67:62. V dalších minutách už ovšem Děčín soupeři nedovolil skórovat a postupně navýšil svůj náskok na 67:82. Poslední body Litoměřic obstaral Zbroj, na straně Děčína si Prahl vychutnal efektní alley oop a pečetil na 69:84.
Válečníci mají v posledních dnech opravdu náročný program, a tak trenér Tomáš Grepl byl rád, že mohl minutáž rozložit rovnoměrně mezi všechny hráče. Jeho tým dominoval ve střelbě za 2 body, domácí si pomáhali trojkami a minišňůrami. Šestek házel Děčín dvakrát tolik než domácí, ale procentuální úspěšnost byla u obou týmů stejná. Na doskoku kralovali Děčané, kteří dali 12 bodů z druhých šancí (domácí jen dva). Také měli lepší brejky (4:12), v dalších statistikách to už bylo vyrovnané. V souboji laviček vyhrál Děčín 27:34.
Nejvíce bodů dal za Válečníky Ty Nichols (16), Osaikhwuwuomwan přidal 14 a Prahl 12 bodů. Pomikálek zapsal 11 bodů a 10 doskoků. Dost času dostali i děčínští mladíci, z nichž jediný bez bodu zůstal karel Vlasák.
Domácí se spoléhali na Karlovského (18) a Haiblíka (12), skvělou mušku ukázal Zbroj (15).

Slavoj BK Litoměřice - BK ARMEX Děčín 69:84
Body Litoměřic: Karlovský 18 (1x 3, 5 doskoků), Zbroj 15 (3x 3), Haiblík 12 (1), Wiesner 6 (2), Klouda 5 (1), Chlupsa 4, Šteffel 4, Žampach 3 (1), Grunt 2, Zajíc 0. 
Body Děčína: Nichols 16 (1x 3, 5 asistencí), Osaikhwuwuomwan 14 (7 doskoků), Prahl 12 (9 doskoků), Pomikálek 11 (1x 3, 10 doskoků, 3 zisky), Šiška 8, Žikla 6, Randýsek 5 (1x 3), Svoboda 5 (1), Mach 4, Kroutil 3 (1), Vlasák 0.  
Střelba za 2 body 17/38:27/45, za 3 body 9/22:5/19, TH 8/11:15/21. Doskoky 30:43 (útočné 4:10), asistence 19:17, ztráty 18:15, fauly 17:16.

Čtvrtiny: 16:20, 12:25, 26:18, 15:21 

Rozhodčí: Tomáš Linhart, Lukáš Ulrych

Diváci: 126

 

PŘED UTKÁNÍM

Po povinném výhře ve 2. kole Českého poháru mužů nad libereckým Lynxem čeká na Válečníky ve 3. kole soupeř daleko těžší. Prvoligové Litoměřice patří tradičně k tomu nejlepšímu v soutěži, což potvrzují i letos, kdy jim v tabulce skupiny Západ aktuálně patří 2. příčka s bilancí 11 výher a dvou porážek. Na čele tabulky je Slavia Praha, která se netají ambicemi na postup do Kooperativa NBL, jež má na svém kontě jen jednu porážku. A tu utrpěla kde? Ano, správně na litoměřické palubovce v poměru 83:81. I tento výsledek je pro Děčín zdviženým prstem potvrzujícím kvalitu litoměřického mužského basketbalu.

Slavoj se opírá o zkušenosti ať už současných nebo bývalých basketbalistů nejvyšší české soutěže mužů. Na jeho soupisce jsou například hráči ústecké Slunety, Jan Maděra, Jan Karlovský (několik zápasů odehrál v minulosti také za Válečníky), Johan Haiblík, Matěj Wiesner či Tomáš Bohuslav, z bývalých profesionálů pak musíme jmenovat Šimona Ježka, jenž ještě v minulé sezóně vedl jako kapitán právě Válečníky, pivota Pavla Grunta, dalšího exděčínského hráče, nebo Adama Žampacha, který také oblékal dres Děčína. Dalšími basketbalovým fanouškům velmi známými jsou pivot David Šteffel a rozehrávač Michal Šotnar, jenž ale v této sezóně za Litoměřice zatím neodehrál ani jedno utkání.

Začátek sezóny se Litoměřickým povedl na jedničku, když vyhráli devět zápasů v řadě včetně již zmiňovaného duelu se Slavií Praha. V 10. kole ale inkasovali první porážku na palubovce píseckých Sršňů 94:66, pak sice získali desáté vítězství nad celkem Basket Polabí, ale následně odjeli s těžkým výpraskem z Edenu, kde jim vedoucí Slavia Praha vrátila porážku z prvního vzájemného utkání a ještě jim přidala na cestu - 95:45 (nejlepší střelci Litoměřic: Karlovský 18, Šteffel 8, Grunt 6). V zatím posledním duelu porazili doma Sojky Pelhřimov 72:70 (nejlepší střelci Litoměřic: Karlovský 25, Haiblík 23, Žampach 13).

Litoměřice mají nejlepšího střelce v Janu Karlovském (průměr 17,8 bodu na zápas + 7 doskoků), za ním jsou Jan Maděra (16,7 bodu za 3 odehrané zápasy), Johan Haiblík (11,9) a Šimon Ježek (10,4). Posledním dvojciferným střelcem Slavoje je Adam Žampach s průměrem 10,2 bodu na zápas. 
Litoměřice mají za sebou už také střetnutí 2. kola Českého poháru, v němž vyhrály na hřišti svého prvoligového rivala, Lokomotivy Plzeň, 61:77 (nejlepší střelci Litoměřic: Ježek 23, Haiblík 23, Grunt 13). 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "V dalším kole Českého poháru hrajeme s Litoměřicemi. Je to derby, takže k tomuto zápasu chceme přistoupit maximálně seriózně a chtěli bychom vybojovat postup do dalšího kola proti Ústí nad Labem. Proti nám vyběhnou Šimon Ježek a Pavel Grunt, kteří ještě v minulé sezóně nosili dres Děčína."

Odkaz na live statistiky ZDE.
Videopřenos není podle domácích v plánu, sledujte naše sociální sítě pro případ, že by se nakonec přenos podařil. 

Rozhodčí: Linhart Tomáš - Ulrych Lukáš

 

Nahoru