BA LYNX Liberec vs BK Děčín 65 : 114

23. 11. 2021, 19:00 HOD. Hala Kort, Liberec

PO UTKÁNÍ

BA LYNX Liberec - BK ARMEX Děčín 65:114 (21:24 32:49 54:85)
Střleci Děčína: Svoboda 23 (5x3), Prahl 21 (1x3), Pomikálek 18 (2x3, TH 4/4), Kroutil 16 (4x3, 9 as), Nichols 13 (2x3, TH 1/1), Šiška 9 (1x3, 10 as), Žikla 8 (1x3, TH 1/1), Mach 6 (TH 2/2, 5 as)

Ačkoli Válečníci vyhráli rozskok, do vedení šli jako první domácí. Děčín však rychle odpověděl a v samotném začátku diktoval tempo hry do stavu 5:14. Lynx však prokázal, že jeho neporažená bilance ve 2.lize není náhoda a šňůrou 9:0 vyrovnal skóre. Liberečtí srdnatě bojovali, používali správný mix pohybu a tvrdosti, aby David Žikla uzavíral skóre po první desetiminutovce na 21:24. Druhá čtvrtina vyzněla pro hosty výrazněji, když především pozornější obranou dovolili Liberci jen 11 bodů, z nichž pět bylo z trestných hodů. Hosté dobře pohybovali míčem, pestrost v zakončení potvrzovali dalekonosnými trefami (tři trojkové pokusy a k tomu dvě dlouhé dvojky s těsným přešlapem) a devíti asistencemi (z dvanácti košů v této části hry) - poločas 32:49.

Po změně stran už domácím ubývaly síly a přestože trenér Pastýřík rozkládal minuty a jeho lavička je velmi vyrovnaná, začala se projevovat převaha Děčína, který přicestoval s osmi hráči, neboť mladší část týmu nastoupila v domácím prostředí ve stejném kole Českého poháru proti Levhartům Chomutov. Trenér Grepl bude ještě několik dní postrádat nejnovějšího člena týmu Craiga Osaikhwuwuomwana, jehož postihlo onemocnění Covid. Celý tým však po kratší karanténě a negativních testech funguje a postupně se bude zapojovat i mladý rozehrávač Randýsek. Šňůry 8:0 a 11:0 utrhly vývoj skóre ve prospěch Válečníků a na tabuli tak po třiceti minutách svítil stav 54:85.

Výborné publikum po celý zápas oceňovalo bouřlivým potleskem každou povedenou akci domácích rysů, kteří však v poslední části dokázali vstítit už jen čtyři koše. Liberec přesto bojoval, a bohužel při jednom ze soubojů si po kontaktu děčínský Nichols podvrtl kotník, do utkání tak již nezasáhl a nad jeho zdravotním stavem visí otazník. Trochu symbolicky vévodil druhému poločasu liberecký odchovanec Tomáš Pomikálek, který všech svých 18 bodů zaznamenal ve druhé dvacetiminutovce. Rovněž symbolicky skóre uzavíral dvěma trojkami do liberce hostující Vejvar, jenž vsítil i první body v zápase - rovněž trojkou. 65:114

"Domácí jsou velmi dobrý tým, ve druhé lize neprohráli, dnes do hry zasáhlo deset vyrovnaných hráčů a myslím, že svojí kvalitou, zkušenostmi, tvrdostí a vyspělou hrou patří o úroveň výš. Z týmů, které jsem měl možnost v jiné skupině druhé ligy vidět, bych je určitě pasoval na kandidáta na postup. Zároveň bych chtěl především Honzovi Pastýříkovi poděkovat za vstřícnost při změně termínu, o níž jsme žádali kvůli naší účasti v Alpe Adria Cupu. Věříme, že se diváci dobře bavili a že si sem budou i nadále moct hledat cestu na utkání mužů a mládeže. Za nás jsme splnili povinnost postupu, mrzí nás zranění Tye, snad to nebude vážné. A hned zítra nás čeká další pohárová dohrávka, tentokrát přivítáme doma slovinský Šenčur v Alpe Adria Cupu.", dodal k zápasu sportovní manažer Jakub Důra.

 

PŘED UTKÁNÍM

Válečníci naskočí v této sezóně do Českého poháru mužů již ve 2. kole a jejich soupeřem bude druholigový tým, LYNX liberec. Druhá liga mužů je rozdělal do tří skupin, Liberec hraje ve skupině B, a je jejím lídrem. V dosavadních osmi zápasech totiž nepoznal hořkost porážky stejně jako druhý BK NAPOS Vysoká nad Labem, ale má lepší skóre. Pro zajímavost, zápas Liberec - Vysoká n. L. bude na programu v sobotu 27. 11. Liberecký celek v úvodním kole Českého poháru vyřadil vedoucí mužstvo druholigové skupiny A, SLavoj BK Litoměřice B, a to jednoznačným výsledkem 48:81.
Basketbalová akademie LYNX Liberec vznikla před pěti roky, za tuto dobu si ale stihla vybudovat silnou a stabilní členskou základnu s více než 300 členy ve všech úrovních od přípravky pro nejmenší basketbalisty až po dospělý basketbalový tým hrající 2. ligu mužů. Akademie se řídí heslem BALL FOR ALL, tedy že dává prostor každému, kdo má zájem se basketbalu věnovat.
Šéftrenérem celé akademie a koučem mužského áčka je Jan Pastýřík, dlouholetý hráč nejvyšší české soutěže mužů, kde hájil barvy USK Praha a libereckých Kondorů. Jeho asistentem u A týmu je Radek Pešík. Hráčský kádr je složen především z vlastních odchovanců, z nichž asi nejznámější je Josef Příhonský, který odehrál pět sezón za BK JIP Pardubice. Zkušenosti s nejvyšší soutěží mužů má také Jakub Hojdar, jenž si zahrál za liberecké Kondory.
Děčín je jedním ze čtyř týmů Kooperativa NBL, které byly nalosovány do 2. kola ČP. Dalším je BK REDSTONE Olomoucko, který stejně jako Válečníci teprve na svůj duel čeká. Jeho soupeřem bude BC Nový Jičín a hrát se bude 24. 11. Zbylé dva celky KNBL už mají odehráno a slaví jasné výhry - "bankéři" z Jindřichova Hradce deklasovali druholigový Tigers Basketball České Budějovice 59:111, NH Ostrava vyřadila rovněž druholigový tým KK Valašské Meziříčí 73:100.
Ve stejný den kdy bude hrát děčínské áčko v Liberci nastoupí ke svému duelu i druholigový celek Válečníci Děčín, jenž ve ARMEX Sportcentru přivítá od 20:00 prvoligové Levharty z Chomutova.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Čeká nás utkání Českého poháru v Liberci. Tým LYNXu je zatím ve své druholigové soutěži neporažený a splňuje v ní roli favorita. Doufám, že k utkání odcestujeme s co největším počtem hráčů, protože náš poslední ligový zápas musel byt přeložen. V dresu Liberce proti nám vyběhnou hráči, kteří si zahráli i v KNBL nebo v 1. lize, například Kuba Hojdar nebo Pepa Příhonský. Pro nás je každý zápas důležitý a těšíme se na něj."

Jakub Důra, sportovní manažer BK ARMEX Děčín: "Do Českého poháru vstupujeme netradičně brzy, už ve druhém kole. Po odloženém ligovém duelu s Nymburkem by kromě nemocného Osaikhwuwuomwana měli být k dispozici snad již všichni hráči, otazníky jsou stále u Martina Macha vracejícího se po nemoci a Tomáše Randýska, který se po zranění kolene teprve začíná zapojovat s juniory. Ve stejný den také v domácím prostředí přivítá náš druholigový celek prvoligové chomutovské Levharty, takže trenéři budou řešit nominaci až na poslední chvíli s přihlédnutím k počtům a zdravotnímu stavu kádru, protože hned ve středu nás čeká dohrávka Alpe Adria Cupu."

 

 

Nahoru