Inter Bratislava vs BK Děčín 88 : 81

20. 10. 2021, 17:00 HOD. Športová hala SOŠ Pezinok

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Bratislava: Gandia-Rosa, Blodin, T. Malovec, Slavinskas, Zubac
Děčín: Šiška, Nichols, Svoboda, Mach, Prahl

Ani ve druhém střetnutí základní skupiny B Alpsko-jadranského poháru se Válečníci (tentokrát bez pivota Dodda) nedočkali vítězství. Rozhodně ale předvedli sympatický výkon a domácí se museli o svoji výhru rvát až do samého konce.
První body zápasu obstarala domácí dvojice Zubac - Slavinskas, o vyrovnání na 3:3 se postaral Mach. Pak následovala bodově hluchá pasáž, kterou jako první ukončili hráči Interu, jenž postupně navýšili své vedení na 16:7. Pak sice Šiška trojkou a Sertič dvěma body snížili na 16:12, ovšem další body už dávala jen Bratislava, která vyhrála první čtvrtku 21:12. Zkraje druhé čtvrtiny však Válečníci ukázali, že se již aklimatizovali a díky trefám Kroutila a Nicholse se přitáhli na 21:18. Inter ihned zmobilizoval své síly a rychle utekl na 30:20 a desetibodové vedení si držel ještě tři minuty před poločasem. Jenže Děčané ukázali také bojovného ducha, nedovolovali domácím skórovat a díky trojce Kroutila a košům Žikly a Svobody se dostali na dosah jediné střely - 36:33. Bohužel, v posledních vteřinách trefil trojku Gandia-Rosa a poločas skončil 39:33
Druhou půli zahájil bodově Nichols, Inter se však stále mohl spolehnout na ofenzivní sílu Slavinskase, Zubace i Blondina, kteří během čtyř minut zařídili svému týmu vedení 53:38 a zdálo se, že děčínské prokletí ve třetích čtvrtinách opět ožije. Jenže pak se zdravě naštval Šiška a spolu s Prahlem zastavili navyšování manka, přesto dvě minuty před poslední přestávkou vedli domácí 61:47. V závěru této desetiminutovky se ale Válečníkům dařilo v obraně i útoku, Nichols proměnil obě šestky, Mach dal čtyři body, Kroutil přidal dva a rázem to bylo 61:55. Navíc Nichols v závěru ukázal dravost v ofenzívě, vykoledoval si faul a po úspěšných šestkách ještě získal míč a snížil na 63:59. V poslední periodě odpověděl Šiška dvěma body na koš Slavinskase, na trefu Blondina zareagoval Nichols trojkou a Děčín byl na dostřel - 67:64. A ještě lépe bylo po dalších trestných hodech Šišky a koši Sertiče, který se prosadil po útočném doskoku - 69:68. V této chvíli ale ukázal Inter svou kvalitu, dal dvě trojky v řadě a jeho nejlepší hráč, Gandia-Rosa, přidal další čtyři body - 79:70. Hosté přesto dál bojovali a snažili se zlomit nepříznivý vývoj, ale v útoku efektivní Bratislava utekla na 84:72. Dvě minuty před koncem však Prahl dvěma body a Kroutil čtyřmi vykřesali ještě naději, když snížili na 84:78. Děčín byl navíc v útoku, jenže ten skončili ztrátou Nicholse, následoval přísný faul pro Šišku a Blondin trestnými hody vrátil Interu klid - 86:78. Pak skóroval Žikla po útočném doskoku, ale Zubac odpověděl rovněž dvěma body - 88:80. V posledním útoku Válečníků byl faulovaný Nichols při trojce, ten byl do té doby stoprocentní na čáře trestného hodu, ale tentokrát proměnil jen první a domácí vyhráli 88:81
Zápas byl velmi vyrovnaný a oba celky měly velmi podobná procenta úspěšnosti při střelbě. Domácí však dali o jednu dvojku a dvě trojky více.  Také měli více asistencí a úspěšněji trestali děčínské ztráty (16:9). Naopak Válečníci vyhráli na doskoku, byli o kousek lepší v bodování z druhých šancí (10:11) a měli výrazně lepší lavičku (9:28). 
Děčín tentokrát táhla dvojice Šiška - Nichols, oba dali shodně po 16 bodech. Hned za nimi byl Kroutil s 15 body, sympatický výkon podal Mach, jenž proměnil všechny čtyři své střely a zaznamenal 10 bodů (+7 doskoků). Prahl zapsal 9 a Žikla 6 bodů, k tomu ale přidal 10 doskoků. Zápas nevyšel Svobodovi, jenž dal jen dva body. 
Domácí, přestože Válečníci tomu chtěli zabránit, opět nejvíce bodově krmila trojice Slavinskas (20), Gandia-Rosa (19) a Zubac (17). K nim se pak přidali Blondin, T. Malovec a M. Malovec, nikdo další už neskóroval.

Inter Bratislava - BK ARMEX Děčín 88:81
Body Bratislavy: Slavinskas 20 (1x 3), Gandia-Rosa 19 (2x 3, 6 asistencí), Zubac 17 (1x 3, 10 doskoků), Blondin 12, T. Malovec 11 (1x 3, 9 doskoků), M. Malovec 9, Randuska 0, Koller 0, Orihel 0, Boros 0, Minarovjech 0.
Body Děčína: Nichols 16 (1x 3), Šiška 16 (3x 3, 6 asistencí), Kroutil 15 (1x 3, 5 asistencí), Mach 10 (7 doskoků), Prahl 9, Žikla 6 (10 doskoků), Sertič 4, Bobek 3 (1x 3), Vlasák 0, Rozsypal 0.  
Střelba za 2 body 26/42:25/46, za 3 body 8/25:6/18, TH 12/17:13/18. Doskoky 32:38 (útočné 8:11), asistence 24:16, ztráty 10:17, fauly 19:20.

Čtvrtiny: 21:12, 18:21, 24:26, 25:22 

Diváci: 113 

PŘED UTKÁNÍM

Ve druhém duelu základní skupiny Alpsko-jadranského poháru zavítají Válečníci do slovenského Pezinku, kde vyzvou tým Inter Bratislava, pro nějž to bude v soutěži letošní premiéra. Hala celku z hlavního města Slovenska totiž prochází rozsáhlou rekonstrukcí, a tak klub našel útočiště ve vinařském městě pod Malými Karpaty, kde starší hala dýchá slavnou basketbalovou minulostí.

Inter vždy patřil mezi nejlepší celky tehdy ještě československé ligy (čtyřikrát slavil titul), po osamostatnění Slovenska se stal opět jedním z nejlepších celků své země, když čtyřikrát zvedl nad hlavu ligový pohár (naposledy v roce 2019), čtyřikrát skončil na 2. místě a pětkrát se stal vítězem Slovenského poháru.

V minulé ligové sezóně skončil Inter Bratislava po základní části na 4. místě, ve čtvrtfinále vyřadil Lučenec 2:1 na zápasy, ale poté prohrál 0:3 na zápasy s Levicemi, vítězem základní části, který však ve finále podlehl  Rytířům ze Spišské Nové Vsi.  

V letošním premiérovém ročníku Federálního poháru nedokázal Inter vedený ruským trenérem Olegem Meleščenkem a lotyšským asistentem Edgarsem Jaunzemsem vyhrát ani jeden zápas, když v základní skupině padl s Opavou i Svitem, ve skupině o 8. až 11. místo pak podlehl Olomoucku 58:61 a Prievidze 62:67. Ve slovenské lize je zatím úspěšný napůl, když na úvod přehrál úřadujícího mistra ze Spišské Nové Vsi 84:65, poté prohrál v Levicích 90:77 a těsně nestačil na dosud neporažený Lučenec 92:96. Naposled pak v sobotu 16.10.  Inter porazil nováčka soutěže z Komárna 87:73 (nejlepší střelci Bratislavy: Gandia-Rosa 27, Zubac 19, Slavinskas 13). 

Kádr Interu je tvořen převážně tuzemskými hráči - Inter je v současnosti hlavní producent mládežnických reprezentantů a napříč všemi ročníky v poslední sezóně dominoval, když kromě jedné kategorie slavil všechny tituly), samozřejmě ale nechybí ani zahraniční posily. Mezi nimi americký křídelník Trevor Blondin, Portoričan Ivan Gandia-Rosa na rozehrávce, Litevec Džiugas Slavinskas a hráč Bosny a Hercegoviny, Jure Zubac. Na začátku ligového kolotoče jsou nejlepšími střelci Interu Gandia-Rosa a Slavinskas, kteří dávají 22,3, resp. 17,8 bodu na zápas. Pod košem působí slovenský reprezentační pivot Michael Fusek měřící 223 centimetrů, ovšem ten je podle aktuálních informací zraněný.

Ruský trenér Interu, Oleg Meleščenko zde působil už v letech 2013-15, děčínští fanoušci jej mohli zaregistrovat na lavičce Levic hrajících NBL v ročníku 2012-13. Zkušený kouč vede v současnosti i slovenskou reprezentaci (přebral ji po slavném Žanu Tabakovi), působil v minulosti v roli asistenta v Chimki Moskva, vedl mimo jiné Jekatěrinburg, aby v průběhu minulého ročníku přebral právě Inter. 

Válečníci budou v dnešním duelu postrádat ještě stále Tomáše Pomikálka (rehabilutuje po sundání sádry) a chybět bude i kvůli drobným zraněním Damonte Dodd.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "S Interem chceme odehrát lepší zápas, než v prvním duelu poháru s Vídní. Bratislavský klub spoléhá na trojici zahraničních hráčů, Gandia-Rosa, Slavinskas a Zubac, kteří dohromady nastřílí každý zápas přes padesát bodů. Tuto trojici doplňují velmi nadějní mladí hráči, kteří mají před sebou velmi dobrou basketbalovou budoucnost. Pokud chceme s Interem uspět, musíme ubránit Ivana Gandia-Rosu, který řídí bratislavský útok."
Ty Nichols, křídlo BK ARMEX Děčín: "Jsem nadšený ze vstupu do evropské soutěže, neboť tohle bude moje premiéra. Cítím, že detaily a další "malé" věci nám mohou přinést výhru - doskoky, udržet nízký počet ztrát, proměňovat jednoduché střely a hrát spolu jako tým. Očekávám, že se budeme nadále zlepšovat, ladit vzájemnou chemii a přivezeme vítězství."

 

Nahoru