BK Děčín vs KK GGD Šenčur 86 : 83

24. 11. 2021, 19:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Prahl
Šenčur: Rebeč, Ožegovič, Rojc, Daneu, Malovčič 

Válečníci slaví druhé vítězství v základní skupině B evropského poháru Alpe Adria Cup. Stálo je to ale hodně sil, protože slovinský Šenčur sice přijel bez čtyř hráčů základní rotace, ale přesto ukázal svoji kvalitu a potvrdil, že ne nadarmo je lídrem domácí ligy. Děčín také nebyl kompletní, chyběli mu Craig Osaikhwuwuomwan (covid) a Ty Nichols (zranění), ale cennou výhru uhájil a podruhé ve dvou dnech se radoval z vítězství.
Utkání bodově zahájil Svoboda, když proměnil oba trestné hody, po něm se prosadili Šiška i Prahl a Válečníci vedli 6:2. Pak přišla oboustranně rozháraná pasáž plná nepřesností, od druhé poloviny této čtvrtky ale týmy opět zpřesnily své přihrávky i zakončení a skóre se opět začalo měnit. Po trojce Pomikálka to bylo 12:5, stejný hráč pak upravil na 14:7, ale v koncovce této desetiminutovky už skóroval jen Šenčur a snížil na 14:12. Start druhé čtvrtiny patřil děčínskému Prahlovi, který důrazem pod košem dělal soupeři problémy a vynutil si tři fauly, jenž proměnil v šest trestných hodů - 20:14. Pak si pro změnu vzal slovo Pomikálek a trojkou a dvěma dvojkami posunul náskok Děčína na 27:18. Slovinský kouč si ihned vzal oddechový čas, který pomohl a jeho svěřenci se rychle přitáhli na 27:25. Následně ale začal na domácí straně řádit Šiška, který za čtyři minuty zaznamenal 10 bodů a Válečníci vedli 39:34. Poločas skončil 41:37, o což se košem v poslední vteřině postaral skvěle hrající rozehrávač Šenčuru, Rebeč.
Třetí čtvrtinu zahájily dva body Šišky, hosté ale zpevnili svoji defenzívu, v útoku stále zlobili na útočném doskoku, pomalu stahovali manko, a po odehraných čtyřech minutách vyrovnal Rebeč na 48:48. Válečníci ale soupeře do vedení nepustili, stále si udržovali mírné vedení, které v posledních minutách této části narostlo díky trefám Žikly, Macha, Sertiče a Šišky na 62:54. V závěrečné periodě se Děčín střelecky trápil a nemohl se prosadit. Naopak Šenčur byl produktivní, a po třech minutách Ožegovič poprvé poslal svůj tým do vedení - 62:64. To však bylo naposledy. Vzápětí totiž do této chvíle se spíše trápící Svoboda trefil trojku, vzápětí proměnil dvojku a za další půl minutu si vynutil faul při trojkové střele, z čehož vytěžil dvě šestky - 69:64. Tři minuty před koncem to bylo po střelách Pomikálka a Šišky 75:70, jenže Rebeč trojkou znovu vykřesal naději pro svůj tým. Na to odpověděl Pomikálek košem s faulem, Rebeč ale proměnil tři šestky po faulu Prahla - 78:76. A rozehrávač Šenčuru minutu a půl před závěrem dvěma trestnými hody snížil na jediný bod - 79:78. A drama pokračovalo. Na trojku Svobody zareagoval Malovčič košem s faulem, na dva body Šišky odpověděl stejný hráč také dvěma body - 84:83. V posledním útoku Děčína ale skóroval opět Šiška a hosté už nestačili odpovědět, byť to Rebeč zkoušel za tři body - 86:83.
Utkání přineslo pěkný basketbal, ve kterém Válečníci vedli až na jediný okamžik po celou dobu. Byli lepší v dvojkové i trojkové střelbě, ale soupeř jim nedovolil žádný větší bodový trhák, držel se jich až do konce a pomáhal si šestkami, kde jich proměnil 26 z 30 pokusů! To domácí jich dali jen 16 z 25 pokusů. Šenčur také kraloval na útočném doskoku, kde získal 16 míčů a z druhých šancí zaznamenal 21 bodů (Děčín jen 8). Hosté měli rovněž méně ztrát, více zisků a byli úspěšnější z brejků. Souboj laviček vyzněl nerozhodně 11:11.
Děčín v nových dresech táhla zkušená dvojice Tomáš Pomikálek a Ondřej Šiška, oba dali po 24 bodech! Dvojciferným střelcem byl ještě Svoboda, který ale tuto hranici překonal až v poslední čtvrtině. Dobře zahrál Brett Prahl, poměrně hodně času dostali i mladíci, především uzdravený Mach a Žikla. Kroutil se spíše věnoval černé práci, přesto zaznamenal 5 bodů a 4 asistence. 
Šenčur se mohl spolehnout na svého rozehrávače Jana Rebeče, autora 27 bodů . Malovčič přidal 15 bodů a 13 doskoků (z toho 6 útočných!), Rojc dal 13 a Ožegovič 12 bodů.  

Trenéři po utkání 
Miljan Pavkovič, trenér KK GGD Šenčur: "Vstoupili jsme do tohoto poháru s velkými ambicemi, ale bohužel nás zastavilo několik zranění. Chceme ve druhé části bojovat o postup do play-off. Do dnešního utkání jsme dali hodně energie, začali jsme velmi dobře útočně i obraně. Moji hráči hráli velmi dobře, na konci jsme však v několika situacích ztratili koncentraci, a tak si soupeř zasloužil výhru." 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Soupeř byl výborný, přestože přijel kvůli reprezentační pauze a rodinným problémům jednoho borce, bez čtyř hráčů základní pětky. Šenčur byl tedy hodně oslabený, přesto ukázal svoji kvalitu a ne nadarmo vede domácí ligu s bilancí 7-1. Vždyť i Vídeň prohrála v Šenčuru o dvacet bodů. Takže pro nás je to cenné vítězství a vzpruha do další práce. Dnes rozhodlo to, že jsme vlastně celý zápas vedli, což se nám v KNBL často nestává. Dnes to bylo klíčové, protože když musíme dotahovat, stojí nás to hodně sil. My jsme ale byli stále o krůček napřed a to bylo v konce rozhodující. O své výhře jsme měli ale rozhodnout daleko dříve, jenže jsme soupeři dovolili šestnáct útočných doskoků, a to je vlastně malý zázrak, že jsme přesto vyhráli."

Hráči po utkání 
Vojin Ivkovič, křídlo KK GGD Šenčur: „Gratuluji soupeři. My jsme dnes nebyli kompletní a měli jsme z toho obavy. Přijeli jsme připravení a s nastavenou hlavou, ale v prvním poločase jsme byli hlavně v obraně trochu měkcí. Ve druhém poločasu už to bylo o něčem jiném, naše obrana byla lepší, ale na výhru to stále nestačilo."
Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Silný soupeř, kterému sice chyběli nějací hráči, ale přesto byla vidět jeho kvalita. A to především v útoku, kde rozehrávač Šenčuru ukázal, že je výborný střelec a umí si najít pozici. Hra Šenčuru byla také skvěle organizována. Škoda toho závěru, mohli jsme vyhrát o více bodů, ale jsme rádi, že jsme to zvládli."

BK ARMEX Děčín - KK GGD Šenčur 86:83
Body Děčína: Pomikálek 24 (3x 3), Šiška 24 (2x 3, 8 asistencí, 5 doskoků), Svoboda 13 (2x 3), Prahl 9 (TH 7/10, 7 získaných faulů), Kroutil 5 (1x 3), Žikla 4, Mach 3 (5 doskoků), Bobek 2, Sertič 2, Randýsek 0.
Body Šenčuru: Rebeč 27 (4x 3, TH 7/7), Malovič 15 (13 doskoků), Rojc 13 (5 asistencí), Ožegovič 12 (TH 6/6, 7 doskoků), Tesič 7, Daneu 5 (1x 3), Ivkovič 4, Čorič 0. 
Střelba za 2 body 23/40:21/46, za 3 body 8/18:5/21, TH 16/25:26/30. Doskoky 31:43 (útočné 6:16), asistence 17:13, ztráty 14:12, fauly 23:23.

Čtvrtiny: 14:12, 27:25, 21:17, 24:29 

Diváci: 210

Kompletní statistiky ZDE.

 

PŘED UTKÁNÍM

Další pokus na získání druhého vítězství v základní skupině B Aplsko-jadranského poháru budou mít basketbalisté Děčína proti slovinskému celku KK Šenčur. Ten zatím odehrál v poháru dva domácí zápasy, ve kterých rozdrtil Vídeň 86:67, ale pak nestačil poměrně jasně na Bratislavu 74:95.
Šenčuru se zatím v domácí lize velmi daří, když měl skvělý vstup do soutěže. Nejprve přehrál tým Ilirija 74:81, poté doma deklasoval Helios Domžale 93:72 a následně vyhrál na palubovce Hopsi Polzela 77:84. Až ve čtvrtém kole nestačil v oslabené sestavě na domácí KK Triglav Kranj 77:72. Pak se ale vrátil na vítěznou vlnu, když porazil tradiční slovinský celek Zlatorog Laško 104:85, vyhrál na palubovce Tajfunu Sentjur 77:84, doma deklasoval Rogasku 92:62 a naposledy si přivezl výhru z hřiště Podcetrteku 78:89 (nejlepší střelci Šenčuru: Rebec 22, Ožegovič 16, Ahmedovič 14) a aktuálně vede tabulku.
V loňském ročníku slovinské nejvyšší soutěže mužů, Liga Nova KBM, se Šenčur po základní části čítající 18 kol hřál na 2. místě s bilancí 13 výher a 5 porážek. Po rozdělení soutěže na část vítězů (6 týmů) a část poražených (4 týmy) se však Šenčuru už tolik nedařilo (veliký podíl na tom měla zranění Ramo Rizviče, Dino Muriče a Nejce Martinčiče), z deseti zápasů vyhrál jen tři a do play-off nastupoval z 5. příčky. Ve čtvrtfinále pak vyzval čtvrtý Helios Domžale a podlehl mu 1:2 na zápasy.
Šenčur vede bývalý srbský basketbalista Miljan Pavkovič (pozornější diváci si ho pamatují z nymburského dresu), který podepsal smlouvu na dva roky. V jeho týmu jsou převážně domácí hráči, a to Nejc Martinčič, Matej Rojc, Jan Strmčnik, Jan Rebec, Gaber Ožegovič, Dino Murič, Hasan Rizvič, Jure Daneu a Alen Malovčič. Nechybí ale ani cizinci, kterými jsou mladý Srb Vojin Ivkovič a hráči z Bosny a Hercegoviny Ramo Rizvič, Srdjan Tešič a Emir Ahmedovič.
Nejlepšími střelci Šenčuru jsou Ramo Rizvič a Jan Rebec se shodným průměrem 15,8 bodů na zápas. Za nimi jsou Gaber Ožegovič (13,5) a Nejc Martinčič (11,4). Nejlepším doskakovačem je 217 cm vysoký Emir Ahmedovič s průměrem 6 doskoků na zápas. Celkově je celek Šenčuru velmi vyvážený s vyzrálými hráči, kteří prožívají vrchol své hráčské aktivní kariéry doplněnými o zkušené dva bosenské pivoty a devatenáctiletého srbského rozehrávače. Válečníky čeká těžká mezinárodní zkouška, právě pro to Alpe Adria Cup hrají!

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Šenčur má velmi zkušený tým. V zatím jediném domácím utkání v Alpe Adria Cupu porazil Vídeň o dvacet bodů, takže to pro nás bude další mezinárodní zkušenost s výborným slovinským týmem. V Šenčuru hrají jména, které fanoušci příliš neznají, ale jsou to velmi kvalitní hráči. Jan Rebec dokonce nakoukl do slovinského národního týmu. Šenčur se prezentuje kvalitní týmovou souhrou, kterou se budeme pokoušet nabourávat naší zlepšenou obranou."

Odkaz na stream video ZDE.

Pořadí v tabulce sk. B
1. Vídeň          3    1      360:321
2. Bratislava    2    2     346:321
3. Děčín          2    3     398:457
4. Šenčur        1    2      243:248 

 

Vstup diváků na utkání je umožněn dle stávajících opatření:
- vstup jen s dýchacími cestami zakrytými respirátorem FFP2
- nutné splnění jedné z podmínek (neplatí pro děti do 12 let): 

  --- ukončené očkování (14 dní od druhé dávky/u jednodávkové vakcíny 14 dní od očkování)
  --- max. 180 dní od prodělání nemoci 
  --- rozočkovaní s PCR testem
  --- Kapacita 900 osob
  --- u vstupu doporučujeme dezinfikovat ruce

Nahoru