BK ARMEX Děčín vs BC GGMT Vienna 73 : 109

06. 10. 2021, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

BK ARMEX Děčín - BC GGMT Vienna 73:109 (19:27 28:50 56:80)

Střelci DC: Svoboda 18, Kroutil a Šiška 10, Kotásek a Mach a Žikla 8, Gregg 7, Sertič a Skalička 2, Bobek
Střleci Vie: Vrabac 21, Rados 18, Murati 17, Jogela 16, Jones 12, Vujosevic 11, Hughes a Detrick 7

Tým BC GGMT Vídeň předváděl od prvních minut výborný basketbal. Děčín oslabený kromě Pomikálka ještě o Dodda, se držel prvních pět minut vyrovnaně, ale zkušení hráči rakouského celku prokazovali svůj um. Intenzita v obraně a výrazná fyzická převaha na každém postu přinášeli Vídni ovoce a útočná síla znamenala po 10 minutách vedení 19:27. Ve druhé desetiminutovce hosté ještě přitvrdili a metr polských sudích využívali plnou měrou. Válečníci ve druhé desetiminutovce útočně selhávali a jejich prosazování bylo stále těžší. Naopak soupeř z hlavního města našich jižních sousedů byl precizní v útoku, dobrým pohybem se uvolňovali do vnitřního prostoru, a pokud Děčín dokázal tyto situace zastavit, trefili se víděňané z větší vzdálenosti. Poločas tak znamenal skóre 28:50

Děčín to nezabalil, dobrým znakem pro ligové boje je, že snaha byla znatelná po celé utkání. Bohužel s takto kvalitním soupeřem je pouhá snaha málo. Třetí čtvrtina byla z celého zápasu nejvyrovnanější, Děčín trefil tři trojky (celkově 10 ze 33) a celkově byla jeho útočná hra nejvyváženější a soupeř neměl tolik jednoduchých zakončení zpod koše jako v prvním poločase. Vídeň vyhrála tento útočně laděný úsek o dva body, což znamenalo stav po 30 minutách 56:80. V závěrečné části ambiciózní hosté nepolevovali. Jejich rotace se týkala osmi vysoce kvalitních borců, které na dvě minuty doplnil mladý Bozic. V této desetiminutovce trefili hosté 4 z 5 trojek a dorazili domácí dalším skvělým útočným výkonem. V závěru Děčín uzavřel šesti body na konečné jasné skóre pro hosty 73:109.    

Hra domácích i přes vyšší prohru vypadala o něco lépe než v sobotním ligovém duelu s Brnem. První pohárový soupeř byl však velmi silný a fyzicky i zkušeností ještě o stupeň výš. Není tajemstvím, že Vídeň má pro tento ročník nejen ambice, ale také rozpočet na vysoké úrovni. Válečníky však čeká několik důležitých soubojů v Kooperativa NBL, kde zatím s bilancí 1-4 nejsou na pozicích, kam chtějí patřit. Již v sobotu hostí na domácí palubovce Královské Sokoly.

Aramis Naglic, trenér Vídně: "Pro nás to byl velmi důležitý zápas, abychom našli správný rytmus. Myslím, že se nám to povedlo. Předváděli jsme dobrý fyzický basketbal. Tato první venkovní výhra nám může pomoct v bojích ve skupině. Máme svoje cíle a jdeme za nimi."

Jason Detrick, křídlo Vídně: "Byl to z naší strany dobrý zápas. Ukázali jsme některé věci, na kterých hodně pracujeme v tréninku, a to je vždy dobré. Důležitá výhra v bojích ve skupině."

Tomáš Grepl, trenér Děčína: "My jsme věděil, že Vídeň je kvalitní tým. Měli jsme jejich dvě videa, navíc Vídeň je teď v situaci, kdy má rozpočet větší než Nymburk, mají deset hotových hráčů, dva z nich dnes ještě nehráli. Uzpůsobili jsme tomu i tréninkový proces, stejně jsme ten zápas nezvládli, ta kvalita je fakt velká. Ale my jsme se chtěli připravit na Hradec Králové, který přijede v sobotu."

David Žikla, pivot Děčína: "Proti Vídni to bylo těžké, jsou těžší a zkušenější, ale nemohou nás přejet takovým způsobem. Do příštích zápasů musíme zapracovat a být připravenější, pevnější a odolnější."

 

PŘED UTKÁNÍM

Prvním soupeřem děčínských Válečníků v novém ročníku Alpsko-jadranského poháru bude BC GGMT Vídeň, tým hrající nejvyšší rakouskou soutěž mužů, Superligu.
V loňské sezóně se Vídeň umístila na 7. příčce (stejně jako oba předchozí ročníky), a ve čtvrtfinále play-off narazila na druhý Kapfenberg. S ním svedla pětizápasovou bitvu a pozdějšího finalistu notně potrápila. V pátém duelu však Kapfenberg využil domácího prostředí, vyhrál poprvé jednoznačně 97:67 a postoupil do dalších bojů. Nová sezóna Admiral Superligy se ještě nerozjela, první zápasy jsou naplánovány na 9. října a Vídeň čeká na úvod městské derby s celkem Timberwolwes.

Kádr Vídně je složen zčásti z domácích odchovanců, z nichž několik patří mezi rakouské reprezentanty. Děčínští fanoušci si mohou pamatovat Enise Muratiho (v dresu Gmundenu), jehož podpisem způsobili v Rakousku přestupovou bombu. Samozřejmě nechybí cizinci, na soupisce je americký pivot Michael Hughes (203 cm), Bosňan Adin Vrabac (206 cm), Chorvat Ivan Sirisčevič (198 cm), litevský borec Tauras Jogela (202 cm) a americký rozehrávač se slovenským pasem, Andre Jones (192 cm) či srbský rozehrávač Bogic Vujošević (192 cm) s rakouským pasem. Na postu trenéra přebral tým v lednu 2021 chorvatský kouč Aramis Naglič, který v roli hráče válel ve slavných časech Pezinoku, v minulosti vedl KK Zadar nebo Inter Bratislava, dalšího účastníka letošní "děčínské" skupiny AAC.

Basketbalisté BC GGMT Vienna se v přípravné fázi utkali se slovenským nováčkem z Komárna, kterého porazili 84:80, poté se zúčastnili turnaje v Maďarsku, kde skončili čtvrtí, následně zavítali do Brna, kde přehráli Olomoucko 92:86, aby pak podlehli Brnu 72:77. V dalším programu Vídeň vyzvala své rivaly ze Superligy, Klosterneuburg porazila 96:73, následně padla v Grazu 71:73.

Na svatého Václava už přišel první ostrý zápas, a to kvalifikační duel o účast ve FIBA Europe Cupu proti estonskému vicemistru, celku Pärnu Sadam. Domácí Estonci byli však nad síly Vídně, ta prohrála 72:67, a bude si tedy chtít spravit chuť alespoň v Alpe Adria Cupu. Vídeň byla jediným účastníkem AAC, který čekal na definitivní potvrzení účasti, přičemž los k ní byl velmi nemilosrdný a po estonském Pärnu by ji čekal úřadující majitel poháru z Izraele a případně další soupeř. I proto není potvrzení účasti překvapením.

Odveta zápasu s BC je naplánována na sváteční středu 17. listopadu ve Vídni. Další duel AAC čeká Válečníky hned 20.10. v Pezinoku proti Interu Bratislava.

Před středečním duelem chybí v sestavě stále Tomáš Pomikálek, otazník visí nad startem Damonte Dodda, který laboruje s virózou.

Utkání budou řídit polští sudí, což je jedna z novinek letošního ročníku AAC, kdy jsou na zápasy delegovaní rozhodčí vždy ze jedné ze sousedních účastnických zemí. 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Vídeň je na začátek Alpe Adria Cupu ten nejtěžší možný soupeř. Před sezónou Vídeň posílila na všech pozicích. Kouč Aramis Naglič má k dispozici velmi zkušený kádr. Hráči jako Jones, Hughes, Detrick, Sirisčevič nebo Jogela jsou velmi zkušení. Protože rakouska liga ještě nezačala, pokusíme se vídeňský celek zaskočit."
David Žikla, pivot BK ARMEX Děčín: "Ve středu náš čeká první utkání AAC a jediný cíl je zlepšit výkon na útočné i obranné polovině o proti utkání s Brnem. Pokud se nám to povede, vyhrajeme."

Odkaz na stream video ZDE.
Odkaz na statistiky
ZDE.

Nahoru