Górnik Walbrzych vs BK Děčín 96 : 90

18. 08. 2021, 19:15 HOD. Hala Widowiskovo Sportowa Aqua Zdrój

Górnik Trans.eu Walbrzych - BK ARMEX Děčín 96:90 (22:19 47:38 77:60)
Střelci Wal: Dymala 16, Cechniak a Zywert 13, Ratajczak 12, Pablan 11, ...
Střelci DC: Svoboda a Kroutil 19, Mach 17, Pomikálek 11, ...

Tým trenéra Grepla vyrazil ve středu do Polska k další zkoušce a kromě Skaličky (zranění) a Dodda (připojuje se k týmu v druhé polovině týdne) postrádal také Šišku. S tradičně tvrdě hrajícím soupeřem se první čtvrtina odehrávala ve vyrovnaném duchu, kdy se v útoku opět rozehrál výborně Svoboda a zdatně mu tam sekundoval také Žikla a oba dohromady zařídili všechny body Děčína do stavu 22:19. Podobně pokračoval obraz hry i ve druhé části, Górnik si udržoval mírné vedení a Válečníci se přibližovali na bližší a vzdálenější dostřel, ovšem v samotném závěru poločasu se nakupil přísný faul, po němž domácí proměnili oba trestné hody a následná ztracená dlouhá přihrávka, z níž vytěžil maximum Dymala a trefil z poloviny hřiště za tři a Walbrzych odskočil na 47:38. Navíc v závěru oslabilo už tak okleštěnou podkošovou sestavu zranění Davida Žikly, který už poté nenastoupil.

Třetí dějství slibovalo podobný obraz hry i nadále, když nejmladší hráč Randýsek snižoval trojkou na 59:51, ale polský tým nadále přitvrzoval a postupnými bodovými šňůrami získával větší a větší vedení, aby po třiceti minutách vedl 77:60. Válečníci se však nevzdali a vstoupili do poslední desetiminutovky odhodláni vývoj zvrátit. Na děčínskou aktivní hru zareagoval soupeř nesportovním faulem na Svobodu a z následné potyčky pramenily tři vyloučení hráči (dva Poláci a Matěj Svoboda). Děčín pokračoval v aktivitě, dostával se také oproti úvodu častěji na čáru trestných hodů a přiblížil se až na 80:77, aby následovalo další zranění a vynucené střídání Kotáska. I tak zůstali Válečníci ve hře až do konce, ale sílu na dotažení obratu už nenašli. Prohra 96:90 je velkou zkušeností.Pozitivem jsou vyhrané útočné doskoky, návrat do koncovky z vysokého manka, ale také několik povedenějších minut mladších hráčů.

Před pátečním duelem v Drážďanech tak visí otazník nad startem několika hráčů, budiž vroucným přáním, aby zdravotní obtíže nebyly vážné.

Před utkáním

Druhým polským soupeřem Děčína je opět finalista, tentokrát však druhé nejvyšší polské soutěže - Górnik Walbrzych. Tým trenéra Lukasze Grudniewskiho hrál v Děčíně v loňské přípravě a šlo o kvalitní prověrku v tvrdosti i dalších aspektech, o níž zcela nevypovídal konečný výsledek o 19 bodů. Soupeřův kádr zůstal z velké části pohromady, je složený ze zkušených polských basketbalistů a jde o tým s ambicí postoupit do nejvyšší soutěže v následující sezóně. V té uplynulé hrál na špičce celý ročník, vybojobal druhé místo po dlouhodobé části, postoupil přes dvě kola play-off, aby pak finálovou sérii dovedl do pátého rozhodujícího zápasu s favorizovaným Slupskem. Na letošní postupovou pozici se tedy jedná o žhavého kandidáta...

Nahoru