Enea Zastal Zielona Góra vs BK Děčín 104 : 70

10. 08. 2021, 18:00 HOD. Hala Centrum Rekreacyjno-Sportowego

ENEA Zastal BC Zielona Góra - BK ARMEX Děčín 104:70 (30:19 57:30 78:48) 

Střelci ZG: Nenadić 27, Sulima a Apić 15, Zyskwski a Meier 13, ... 

Střelci DC: Svoboda 22, Pomikálek 13, Kroutil 10, ...

Domácí celek, jemuž ještě chyběl čerstvě oznámený americký rozehrávač Frazier vlétl na ARMEX s intenzitou a agresivitou, s níž se v NBL nesetká. Děčín stále bez Dodda a bez Skaličky (zranění lýtka) se držel "na dostřel", když dvěma trojkami po Šiškovo asistencích dotahoval Svoboda na 18:17. Bílozelení však silnou koncovkou první části získali dvouciferné vedení 30:19. Celoplošný fyzický presink pokračoval i nadále a prověřil válečnické uvolňování pro míč a odolnost už jen při přechodu na útočnou polovinu. Zielona Gora těžila také z nepřítomnosti pivotů a kralovala ve vymezeném území na obou stranách. Děčín suploval kila bojovností, ale vyšší kvalita na straně domácích znamenala poločasové skóre 57:30.

Po změně stran Gora ještě přitopila pod kotlem, odskočila na 67:33, pak se hosté přece jen vyrovnávali s tlakem Zastalu lépe, trenéři začali více točit sestavy a více příležitostí dostávali i mladí hráči na obou stranách. Děčín tak prohrál třetí dějství o tři body, neskládal zbraně a mladíci nasávali zkušenosti z každé minuty na hřišti... 78:48. Poslední čtvrtina byla průběhem velmi podobná té třetí, kdy se domácí utrhli, navýšili náskok až přes 40 bodů, ale Děčín kontroloval, aby závěrečných deset minut ztratil o čtyři body a celkový výsledek tak korigoval na 104:70.

Nejlepším střelcem byl opět Matěj Svoboda. Pozitivem byla remíza na útočných doskocích, kde se povedlo dotáhnout v závěrečném dějství aktivitou mladších borců. Celkově jsou zkušenosti z utkání v takovém prostředí s takto silným soupeřem velkou školou a vždy ukazují trendy a možnou intenzitu pojetí basketbalu. 

Před utkáním

Finalista loňského ročníku polské ligy, účastník prestižní mezinárodní VTB ligy! To je vizitka nejkvalitnejšího soupeře Děčína v letošní přípravě. Před loňským ročníkem poznali Válečníci ve vysoké porážce (110:64) sílu soupeře, jehož kádr byl prošpikovaný zajímavými jmény, včetně např. dánského reprezentanta Lundberga, jehož v průběhu sezónu vykoupil CSKA Moskva. Většina hráčů z loňského kádru odešla do lepších lig za zajímavým angažmá. Klub také po dvou letech změnil trenéra, kdy slavného Žana Tabaka vystřídal Oliver Vidin, který vedl poslední dva roky Slask Wroclaw, ale velkou část trenérské kariéry má spjatu s Interem Bratislava. Nově skládaný tým zatím nepůsobí o mnoho slabší než vloni, ovšem Válečníky čeká těžká prověrka 8 dní od začátku společné přípravy.

Nahoru