22. kolo

SLUNETA Ústí nad Labem vs BK ARMEX Děčín 77 : 73

1. čtvrtina
23 : 18
2. čtvrtina
20 : 14
3. čtvrtina
10 : 24
4. čtvrtina
24 : 17
15. 01. 2022, 18:00 HOD. Sportcentrum SLUNETA

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Ústí: Autrey, Alston, Svejcar, Johnson, Pecka,  
Děčín: Šiška, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan

Poslední krok k proklouznutí do skupiny A1 se Válečníkům nevyvedl. V předchozích kolech dokázali porazit silné soupeře a vzkřísit naději na postup mezi nejlepších osm. Bohužel, v klíčovém derby s ústeckou Slunetou, kde vítěz bral A1 a poražený A2, těsně padli a čekají je tak boje v poslední čtyřce tabulky. Děčín se musel v důležitém duelu obejít bez pivota Prahla, který z vážných rodinných důvodů odcestoval zpět do USA. Jako náhrada přišel jeho krajan Andrew Eudy.
Derby přineslo v parádní atmosféře klasický boj mezi severočeskými rivaly a napínavý průběh. Lépe do zápasu vstoupili Děčané, kteří díky trefám Pomikálka a Osaikhwuwuomwana vedli 0:4, ale trojky Svejcara a Alstona, který pak přidal i dvě šestky, rychle otočily na 8:6. Po dalším koši Svejcara to bylo dokonce 10:6, ale Válečníci zabrali, a po pěti bodech Nicholse už zase vedli - 12:15. Závěr první periody se však více povedl domácím, kteří otočili na 20:16, nový hráč Děčína, Eudy, pak sice snížil na rozdíl dvou bodů, ovšem poslední slovo v této čtvrtce měl ústecký Joseph a jeho trojka - 23:18. Druhou desetiminutovku zahájil domácí Fait trojkou, po něm skórovali Johnson a Autrey a náskok Slunety narostl na 32:19. Děčínu se v prvních pěti minutách této části vůbec nedařilo střelecky, jediný bod zaznamenal Kroutil z trestného hodu a první body ze hry tak dal až Pomikálek po dlouhých pěti minutách - 32:21. Domácí ale byli na koni a díky košům Svejcara, Pecky a Autreyho vedli necelé dvě minuty před poločasem 41:25. V závěru ale skóroval na děčínské straně Mach, Nichols přidal dva trestné hody a Šiška trojkou odpověděl na koš Alstona, takže manko Válečníků kleslo na 11 bodů - 43:32.
Druhý poločas začal Šiška stejně jako končil ten první, tedy trojkou, čímž vybudil svůj tým k veliké stíhací jízdě. Vzápětí totiž Osaikhwuwuomwan rovněž trefil trojku, po něm se za dva body prosadil Pomikálek a rázem bylo derby opět otevřené - 43:40. Domácí sice kontrovali trojkou Svejcara, ale děčínský kapitán Pomikálek byl při chuti, zaznamenal sedm bodů v řadě a jeho trojka přiblížila Válečníky na rozdíl jediného bodu - 48:47. Sluneta ještě chvíli vzdorovala, ale po trojce Svobody bylo vyrovnáno na 52:52 a Eudy jednou šestkou otočil na 52:53. Pak následovala jedna z klíčových pasáží celého duelu, kdy hosté čtyřikrát vystřelili za dva body, ale míč ne a ne propadnout obroučkou. Naopak po jedné šestce Faita bylo opět vyrovnáno, naštěstí Nichols v posledních vteřinách trojkou překlopil vedení zpět na stranu Válečníků - 53:56. Poslední periodu sice zahájily dva body Svobody, ale přišlo další děčínské střelecké trápení a Ústí vyrovnalo na 59:59. Po druhé trojce Osaikhwuwuomwana to bylo 59:62, po koši Šišky 61:64, avšak domácí dokázali díky Autreymu a Peckovi otočit na 69:66, po koši Johnsona to bylo 71:66. S prohrou se však nechtěli smířit Svoboda s Pomikálkem, kteří přitáhli svůj tým na 73:70. To už zbývala do konce střetnutí jediná minuta a Válečníci museli faulovat. Autrey byl dvakrát přesný, ale na druhé straně Nichols zaznamenal svoji třetí trojku - 75:73. Pod hrncem s nápisem Drama pak přitopil Autrey, když netrefil ani jednu šestku, bohužel po doskoku Svobody se rozeběhl na koš soupeře Šiška, ovšem jeho nájezd zastavil Alston čistým odebráním míče, následně byl faulovaný a z šestek pečetil na 77:73.
Jak již bylo napsáno, derby přineslo skvělou podívanou. Děčín svého rivala jednoznačně přestřílel, ale bohužel jeho procentuální úspěšnost byla horší Slunety. Domácí to měli za dva body 20/35, Děčín 19/45. V trojkách to bylo 7/20 pro Slunetu, Válečníci trefili 9 trojek, ale spotřebovali na to 32 pokusů. A také v trestných hodech byli lepší Ústečané - 16/24:8/13. Oba celky si vážily míče, a na ztráty to bylo 12:10. Děčín dominoval na doskoku, kde vyhrál 35:47, na druhé šance zvítězil 7:18. Souboj laviček dopadl téměř vyrovnaně 15:17, body z brejků byly úplně vyrovnané (12:12), Ústí mělo lepší asistence 15:11.
Děčín bodově táhl kapitán Tomáš Pomikálek, který zaznamenal 19 bodů a připsal si také 9 doskoků. Nichols přidal 16 bodů a 7 doskoků i 7 asistencí. Hrdina z Kolína, Šiška, zapsal 10 bodů stejně jako Osaikhwuwuomwan a Svoboda. Novic v děčínském dresu, Eudy, dal 5 bodů, Mach dal dva a Kroutil jeden.
Ústí se opět spoléhalo na Autreyho, který nastřílel 18 bodů, k tomu měl 12 doskoků a 8 asistencí. Svejcar dal 17 bodů, Johnson 11 + 10 doskoků a Alston 10. Rozehrávač Joseph přidal 9 bodů, Pecka zůstal na šesti, stejně jako Fait.  

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Třetí čtvrtina byla výborná, trefili jsme se zvenku, v sedmdesáti pěti procentech zápasu bylo ale naše procento střelby tragické, a ve čtvrté čtvrtině jsme na tu třetí nedokázali navázat. Obrovsky nám chyběl Prahl, který musel odcestovat z rodinných důvodů. A v tu chvíli, kdy jsme chtěli urvat zápas pro nás, nám chyběla hra ve vymezeném území. Pak samozřejmě faktor Lamb Autrey, který se nebojí vzít koncovky na sebe a tentokrát mu to vyšlo. My chceme chodit na útočný doskok vždycky, tím, že se nám nedařila střelba z dálky, tak jsme v poločase kladli důraz právě na útočný doskok. My máme v letošní sezóně obrovské problémy, ať už to je zdraví nebo jiné záležitosti, a tím, že jsme museli začít vyměňovat hráče, povedlo se nám přivést za stejný peníz daleko vyšší kvalitu a tým, jak si postupně sedal, tak se zlepšovaly i výkony. Pomohlo nám k tomu trochu šťastné vítězství v Brně a teď jsme mohli hrát s kýmkoli. O to víc ta dnešní prohra bolí, protože za ty výkony by si hráči zasloužili A1, ale za tu první polovinu soutěže asi spíš ne.“  
Jan Šotnar, trenér Sluneta Ústí n. L.: „Nevím, co se nám podařilo zlepšit do poslední čtvrtiny, ale do zápasu jsme šli s tím, že chceme mít pohlídanou transition defense, což se podařilo skvěle. Ve třetí čtvrtině jsme od toho upustili, nechali hrát Děčín jeho hru, hosté začali běhat, bláznit, trefovat těžké střely. Myslím, že náš plán byl dobrý, první poločas vycházel, druhý poločas jsme od toho bohužel upustili. Doskok nás trápí celou sezónu, ale nějakým speciálním způsobem jsme se na to nepřipravovali, chtěli jsme se soustředit na transition defense a obranu celkově. Odnáším si jen skvělé pocity, bylo to neskutečné, hráči bojovali, toto vítězství pro nás má cenu zlata, protože kdybychom prohráli, hrajeme skupinu A2 a ještě je to v derby s takovou kulisou. Nevím, kde je můj druhý nejlepší zápas, ale je někde hodně hluboko pod tímto.“

Hráči po utkání 
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Zklamání je určitě veliké, sezóna pro nás ale samozřejmě nekončí, i když to teď bude hodně hořké. Musíme se nastavit tak, že se do play-off chceme dostat na co nejlepším místě. Ústí hrálo opravdu skvěle, domácí byli na nás výborně připraveni, nedali nám ani jeden koš zadarmo. Vyhráli dnes zaslouženě, vyhrál ten lepší.“
Ladislav Pecka, pivot Sluneta Ústí n. L.: „Bylo to zase klasické derby, boj až do poslední minuty a asi jsme měli štěstí. Diváci byli úžasní, atmosféra byla neskutečná, zase po dlouhé době, což není úplně běžné v této době, takže si toho vážím a vážím si hodně této výhry. Náš největší problém v celé sezóně je návrat do obrany, takže jsme věděli, že se na to musíme soustředit víc, ne vždy se to však daří. Děčín dával neskutečný střely. Tím se držel v zápase, ale štěstí bylo dnes na naší straně.“

Sluneta Ústí nad Labem - BK ARMEX Děčín 77:73 
Body Ústí: Autrey 18 (1x 3, 12 doskoků, 8 asistencí), Svejcar 17 (3x 3), Johnson 11 (10 doskoků), Alston 10 (1x 3), Joseph 9 (1), Pecka 6, Fait 6 (1). 
Body Děčína: Pomikálek 19 (1x 3, 9 doskoků), Nichols 16 (3x 3, 7 doskoků, 7 asistencí), Šiška 10 (2x 3), Svoboda 10 (1), Osaikhwuwuomwan 10 (2x 3, 6 doskoků), Eudy 5, Mach 2, Kroutil 1 (8 doskoků).
Střelba za 2 body 20/35:19/45, za 3 body 7/20:9/32, TH 16/24:8/13. Doskoky 35:47 (útočné 5:19), asistence 15:11, ztráty 12:10, fauly 11:18.

Čtvrtiny: 23:18, 20:14, 10:24, 24:17

Rozhodčí: Matějek Ivor, Vošahlík Marek, Kurz Vlastimil

Komisař: Šikner Roman     

Diváci: 980

PŘED UTKÁNÍM

Tečku za základní částí Kooperativa NBL udělají Válečníci stylově v severočeském derby proti domácí Slunetě. Zápasy mezi Děčínem a Ústím jsou v poslední době vždy velmi zajímavé a vyrovnané, takže kamery na něj namíří i Studio Basketbal, které si ho vybralo jako ústřední šlágr svého programu. A že bude oč hrát! Děčín totiž v posledních zápasech začal vítězit, poráží i silné soupeře a díky tomu stále žije jeho šance na postup do skupiny A1. A rozhodnutí přinese právě derby se Slunetou, která v Děčíně prohrála a pokud by padla i tentokrát, Válečníci ji v tabulce předskočí.  
Válečníci se utkali v této sezóně se Slunetou již dvakrát, vždy na své palubovce a zatím ani jednou neprohráli. První ústecký skalp získali na konci října v rámci 11. kola KNBL, a pro Děčín to byla první domácí výhra v tomto ročníku. Podruhé se potkali se svým rivalem v polovině prosince v osmifinále Českého poháru mužů a Ústí, přestože mohutně dotahovalo, vypadlo hned při svém prvním duelu. 
Ústí začalo sezónu jako na houpačce, kdy střídalo úspěchy s porážkami a po osmi odehraných kolech to mělo na zápasy 4-4. Pak ale přišly nezdary s Děčínem, Brnem i Ostravou, které však Sluneta vykompenzovala výhrami nad Pardubicemi, USK Praha a povinným vítězstvím nad posledním Jindřichovým Hradcem. Pak přišly porážky od Nymburka a Kolína, mezi vánočními svátky si ale Ústečané spravili chuť v Olomoucku. Do nového roku vkročila Sluneta prohrou na palubovce Královských sokolů, avšak v předposledním duelu přehrála doma Opavu 78:65 (nejlepší střelci Ústí: Pecka 20, Autrey 19, Johnson 17), čímž si vyrovnala bilanci v tabulce na 10 výher a 10 porážek a drží naději na skupinu A1. Ta se ale zkomplikovala po zatím posledním střetnutí, kdy Ústí doma podlehlo Brnu 77:82 (nejlepší střelci Slunety: Autrey 23, Svejcar 13, Joseph 11). 
Nejlepším střelcem Slunety je exděčínský Lamb Autrey, který se našel na pozici rozehrávače. V průměru dává 16,5 bodu na zápas, k tomu přidává přes 6 asistencí a 7 doskoků. Těsně za ním je další Američan Spencer Svejcar, jenž má průměr 15,4 bodu na zápas. Dobrou sezónu zažívá také Ladislav Pecka, který připisuje 14,6 bodu a přes 7 doskoků. Posledním dvojciferným střelcem je pivot Delvon Johnson (11,0 bodu + 8 doskoků). Na začátku prosince opustil Ústí kanadský rozehrávač Jahmal Jones, vedení klubu ihned angažovalo Američana Kaleba Josepha.  

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "S Ústím nás čeká důležitý zápas, který rozhodne o tom, kdo postoupí do skupiny A1. Pokusíme se navázat na naše výkony z posledních dvou zápasů proti Opavě a Kolínu. Klíčovým hráčem Ústí je náš starý známý Lamb Autrey, který proti nám bude hodně namotivovaný. Skvělou sezónu hraje Pecka, který nám dělal v posledních dvou zápasech obrovské problémy. Budeme chtít také zastavit Svejcara, Josepha a Alstona na perimetru a ohlídat hlavně na doskoku obrovského Delvona Johnsona."
Martin Mach, pivot BK ARMEX Děčín: "V sobotu budeme chtít na Slunetě za každou cenu urvat vítězství a dokončit tak naši stíhací jízdu do A1. Samotné derby je záruka parádního zápasu s neskutečnou atmosférou, na kterou se osobně moc těším. Na USK i v Kolíně nás hnali za vítězstvím naši skvělí fanoušci a my uděláme vše pro to, abychom se jim za jejich podporu odvděčili vítězstvím. Rukavice byla hozena, ať postoupí ten lepší!"

Vzájemný zápas v zákl. části NBL:
BK ARMEX Děčín - Sluneta Ústí nad Labem 83:67
Šiška 24, Nichols 21, Svoboda 20 - Johnson 14, Svejcar 13, Pecka 13.
Vzájemný zápas v osmifinále ČP:
BK ARMEX Děčín - Sluneta Ústí nad Labem 88:82
Pomikálek 22, Nichols 17, Svoboda 14 - Autrey 26, Pecka 24, Svejcar 13.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Šikner Roman

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 35:1 10/8 5/1 0/0 2 7 9 0 1 2 1 0 3 21 19
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 22:37 9/2 7/1 4/3 1 4 5 0 1 1 1 3 2 3 10
13 - Filip Kroutil 34:35 2/0 2/0 2/1 6 2 8 1 1 0 1 1 4 2 1
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Martin Mach 7:52 1/1 0/0 0/0 0 1 1 0 0 1 0 1 2 3 2
40:00 22/11 14/2 6/4 9 14 23 1 3 4 3 5 11 29 32

SLUNETA Ústí nad Labem

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Ty Nichols 32:10 7/2 5/3 5/3 1 6 7 0 7 4 2 3 1 25 16
1 - Lamb Autrey 36:40 6/5 5/1 8/5 0 12 12 1 8 3 1 6 0 39 18
3 - David Žikla 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
7 - Kaleb Alejandro Joseph 15:10 4/3 3/1 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 3 4 9
13 - Johan Haiblík 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Delvon Johnson 35:7 6/5 0/0 3/1 2 8 10 2 1 1 2 4 2 22 11
41 - Jan Karlovský 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
44 - Ladislav Pecka 31:1 6/2 1/0 2/2 2 4 6 2 0 0 2 1 1 7 6
40:00 29/17 14/5 18/11 5 31 36 5 16 8 7 14 7 97 60
Nahoru