21. kolo

BK ARMEX Děčín vs BK Opava 88 : 65

1. čtvrtina
23 : 22
2. čtvrtina
24 : 22
3. čtvrtina
14 : 17
4. čtvrtina
27 : 4
07. 01. 2022, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Prahl
Opava: Šiřina, Klečka, Dragoun, Švandrlík, Markusson

První zápas v novém roce 2022 a současně poslední domácí v základní části se Válečníkům vyvedl náramně. Na své palubovce ve skvělé atmosféře zničili druhou Opavu rozdílem 23 bodů a téměř dokonale oplatili Slezanům prohru na jejich hřišti. Hosté, kterým chyběl nemocný trenér Petr Czudek, se tak vracejí ze severské výpravy s dvěma prohrami - ve čtvrtek padli v Ústí, dnes v Děčíně. 
Skóre duelu otevřel domácí Pomikálek, ale hosté ihned ukázali svoji silnou zbraň a první tři útoky zakončili trojkami. Naštěstí Nichols a Šiška na druhé straně rovněž ukázali přesnou mušku z trojkové vzdálenosti, takže po dvou minutách to bylo 8:9. Za další tři minuty už však Opava vedla 8:16, když se domácím na chvilku přestalo dařit střelecky. Po koši Šiřiny narostlo manko na 9:18, ale děčínský pivot Osaikhwuwuomwan zastavil trojkou další zvyšování rozdílu, po koši Nicholse to bylo 14:18 a následná trojka Svobody vrátila domácí zpět do zápasu - 17:18. Válečníci navíc přidali v obraně, v útoku zaznamenal Svoboda další trojku, Osaikhwuwuomwan přidal koš s faulem a Děčín rázem vedl 23:20. Poslední slovo ovšem patřilo Kouřilovi, který upravil na 23:22. Druhou desetiminutovku zahájil opavský Mička jak jinak než trojkou, Osaikhwuwuomwan ihned ale kontroval a srovnal na 25:25. Po této akci přišel jeden z klíčových okamžiků zápasu, protože hostující Radovan Kouřil se dopustil podle rozhodčích útočného faulu, po přezkoumání videa svoji rozhodnutí dokonce upravili na diskvalifikující faul a Kouřil musel opustit palubovku. To byla pro Opavské citelná ztráta, navíc faulovaný Nichols proměnil obě šestky a Svoboda po útočném doskoku zvýšil na 29:25. Hosté to dál zkoušeli hodně za tři body, ale nebyli přesní, naopak Svoboda dvěma body a Pomikálek trojkou vyburcovali své fanoušky ke spokojenému řevu - 34:25. V dalších minutách se pak oba celky střídaly v bodových úspěších, takže necelé čtyři minuty před poločasem to bylo stále o devět - 40:31. Síla opavského celku je ale opravdu veliká, což se potvrdilo vzápětí, kdy během necelých 30 vteřin obrovitý Markusson zasmečoval, Šiřina přidal trojku a Jurečka po faulu proměnil oba trestné hody - 40:38. Naštěstí Osaikhwuwuomwan pak dvakrát předvedl parádní zakončení alley oop, Svoboda k tomu přidal trojku a Válečníci tak ustáli nápor soupeře. Ten se přesto přiblížil díky čtyřem bodům Šiřiny na poločasových 47:44.
Druhou půli zahájil Šiška trojkou, Pomikálek si došel pro dvě šestky, ale úspěšný byl jen jednou - 51:44. Opava kontrovala tříbodovou akcí Markussona, Klečka pak trojkou snížil na 51:50. Další minuty pak byly typické pro zápas Děčína s Opavou. Hrálo se hodně důrazně, obrany se činily a bodů padalo jen málo. Přesto dokázal skvěle střílející Klečka další trojkou otočit na 53:54, ovšem Prahl košem a smečí vrátil vedení zpět na stranu domácích 57:54. To zbývalo z této čtvrtky ještě pět minut, avšak úporná bitva nedovolovala žádné bodové rejdy, takže dvě minuty před přestávkou to bylo 59:58, když se skórovalo jen z trestných hodů. Nakonec však přece jen padly body ze hry. Svoboda nejprve zvýšil na 61:58, Klečka v posledních vteřinách vyrovnal trojkou na 61:61. Závěrečnou periodu zahájil dvěma body Osaikhwuwuomwan po útočném doskoku, na druhé straně vyrovnal Mička - 63:63. A tím zajistil celou polovinů bodů svého týmu v této části! Ano, další ofenzivní snažení Slezanů se totiž rozbilo o dokonalý obranný val Válečníků, kteří si v této klíčové fázi pomohli především koncentrovanou a důraznou defenzívou. Děčínské útoky také narážely na pozornou obranu soupeře, ale důležité bylo, že domácí nedovolili Opavě jít do vedení. Další klíčový okamžik přišel šest minut před koncem, kdy Pomikálek za stále vyrovnaného stavu 63:63 našel dokonalou zadovkou volného Prahla, který zvýšil na 67:63 a vzápětí stejný hráč po asistenci Šišky zasmečoval na 69:63. Navíc po další nepřesné střele Opavy si míč doskočil Nichols, prošel přes celé hřiště, dal koš a navíc byl faulovaný - 72:63. Děčínská hala bouřila a Válečníci dál drtili soupeře v obraně i útoku. Osaikhwuwuomwan zablokoval Jurečku, Šiška po obranném doskoku chtěl nahrát Machovi, soupeř sice přihrávku vystihl, ale míč se odrazil zpět k Šiškovi, který měl sám pod košem lehkou úlohu. O chvíli později přidal Svoboda trojku a hosté si vzali oddechový čas - 77:63. Ani ten však nepomohl, děčínská obrana držela a Osaikhwuwuomwan dalším zakončením alley oop zvedl znovu diváky ze sedaček. Teprve dvě minuty před koncem pohnul Gniadek skórem také na opavské straně, ale v euforii hrající Válečníci už byli k nezastavení. Hbitý Nichols třikrát vystihl přihrávku soupeře, Kroutil a Osaikhwuwuomwan, dali po jedné šestce, Nichols pak přidal koš a trojku a tečku za skvělým vystoupením udělal Osaikhwuwuomwan, jehož Šiška nezištnou přihrávkou vybídl k dalšímu alley oop - 88:65.
Atraktivní zápas přinesl tři vyrovnané čtvrtiny, v té poslední ale Válečníci dominovali a rozdrtili Opavu 27:4! Děčín byl lepší ve dvojkové a trochu nečekaně i trojkové střelbě, byť Opava na úvod trefovala své pokusy. Ovšem postupem času její úspěšnost klesala až na závěrečných 25%. Domácí dali 24 dvojek proti třinácti soupeře a 10 trojek proti opavským devíti. V šestkách byli lepší hosté, když zahodili jedinou, ale celkově jich stříleli méně. Na doskoku to bylo vyrovnané 40:41, hosté sice měli více útočných doskoků, ale na druhé šance vyhrál Děčín 8:2. Válečníci byli také lepší v ziscích, měli méně ztrát, na brejky vyhráli jasně 26:6, na asistence 26:14 a v souboji laviček dokonce 39:16.
Nejlepším mužem zápasu a tahounem Děčína se stal Craig Osaikhwuwuomwan, který to měl za 2 body 8/9, dal jednu trojku ze dvou pokusů a dvě šestky ze tří. Tím se dostal na 21 bodů, k tomu přidal 6 doskoků, 2 zisky a předvedl svůj nejlepší výkon v dresu Válečníků. Výborně zahrál i Matěj Svoboda, autor 18 bodů a 9 doskoků, Nichols k 17 bodům přidal 5 doskoků, 5 asistencí a 4 zisky. Kapitán Pomikálek zapsal 10 bodů, 8 doskoků a 4 asistence. Důležité body dával ale také Brett Prahl, rozehrávač Šiška měl 10 asistencí, Kroutil opět dobře pracoval v obraně, dal 5 bodů a také měl 4 asistence. 
U hostů byl nejlepší Klečka, autor pěti trojek a dvou šestek. Pivot Markuson zaznamenal 14 bodů a 9 doskoků, rozehrávač Šiřina dal 13 bodů (trojky 1/7). Nikdo další se už přes dvojcifernou hranici nedostal.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: “Atmosféra na našich zápasech stojí a padá s tím, jak hrajeme. Když nehrajeme dobře, nemají lidé co ocenit. Děčínští fanoušci basketbalu rozumí, a nám se bohužel první polovina sezóny vůbec nevydařila. Teď je to ale úplně jiný příběh, tým si sedá a budeme dál pracovat na tom, aby naše další výkony byly podobné tomu dnešnímu. Dnes jsme si výhru jednoznačně zasloužili, byť Opava bojovala celý zápas a zaslouží za to kredit. Nechtěla prostě dvakrát na severu prohrát. Bylo nám jasné, že po včerejší prohře v Ústí budou hrát mnohem lépe, což se také potvrdilo. O to je ale naše výhra cennější, navíc je to signál, že  jsme na dobré cestě. Dnes bych vypíchl především našich dvacet šest asistencí. Když si půjčíme míč z ruky do ruky, jsme nebezpeční pro každého soupeře. Kdyby se nám tohle podařilo udržet, můžeme mít výkony podobné tomu dnešnímu. Hráčům děkuji za předvedený výkon, poslední čtvrtina byla vysoká koncentrace v útoku i obraně a hra byla takřka dokonalá.“  
Kryštof Vlček, asistent trenéra BK Opava: „Měl jsem radost, že nám to po včerejšku v prvním poločase vcelku šlo v útoku. Bohužel, dostali jsme čtyřicet sedm bodů a navíc nám musel po diskvalifikující chybě odstoupit Radovan Kouřil, který nám ve druhém poločase obrovsky chyběl. Snažili jsme se to zlomit, dostat se přes Děčín, což za stavu 63:63 vypadalo, že by se nám mohlo povést. Bohužel, jsme inkasovali nějaké jednoduché koše a pak jsme už nenašli energii na otočení průběhu.“

Hráči po utkání 
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Byla to klasická bitva s Opavou. Byť máme v téhle sezóně slabší zápasy, na Opavu si vždy věříme a jsou to s ní vždy skvělé zápasy. Dnes bych chtěl především vyzdvihnout naše skvělé fanoušky, kteří udělali po dlouhé době pořádný kotel. Byla to skvělá atmosféra, až jsem z toho měl husí kůži. Na Opavě se možná projevila únava ze dvou za sebou jdoucích zápasů, své udělalo i podle mého necitlivé vyloučení Radovana Kouřila. A také se asi projevil oněch devatenáct dní, kdy Opava nehrála. Musím ale smeknout před naší hrou, protože jsme se neskutečně zvedli a konečně můžeme už pilovat jen detaily. Doufám, že nám bude přát i štěstíčko a ještě tu A1 udoláme. Jsme stále více sehraní, každý už zná svou roli v týmu.“
Miroslav Kvapil, pivot BK Opava: „Teď se mi to těžko hodnotí, mám v sobě ještě emoce. Podle mého ale asi rozhodlo vyloučení Kouřila, je to náš druhý rozehrávač, který doplňuje Šiřinu, který si také potřebuje oddychnout. Děčín zvítězil svou bojovností, dnešní zápas prostě ubojoval. Jeli jsme si na sever pro dvě výhry, nepočítali jsme s tím, že se vrátíme s dvěmi porážkami. Musíme to nějak vstřebat a opět se zvednout.“

BK ARMEX Děčín - BK Opava 88:65 
Body Děčína: Osaikhwuwuomwan 21 (1x 3, 6 doskoků), Svoboda 18 (4x 3, 9 doskoků), Nichols 17 (2x 3, 5 asistencí, 4 zisky), Pomikálek 10 (1x 3, 8 doskoků), Prahl 9, Šiška 8 (2x 3, 10 asistencí), Kroutil 5, Mach 0.
Body Opavay: Klečka 17 (5x 3, 3 asistence), Markusson 14 (9 doskoků), Šiřina 13 (1x 3), Dragoun 5 (1), Mička 5 (1), Švadrlík 3 (1), Zbránek 2, Gniadek 2, Kouřil 2, Jurečka 2, Paleník 0, Kvapil 0.  
Střelba za 2 body 24/47:13/32, za 3 body 10/21:9/35, TH 10/16:12/13. Doskoky 40:41 (útočné 8:13), asistence 26:14, ztráty 16:22, fauly 18:20.

Čtvrtiny: 23:22, 24:22, 14:17, 27:4

Rozhodčí: Blahout Petr, Scholze Michal, Linhart Tomáš

Komisař: Šikner Roman   

Diváci: 520

PŘED UTKÁNÍM

Netradičně v pátek 7.ledna odehrají Válečníci poslední domácí zápas základní části, ve kterém vyzvou druhý tým tabulky, Opavu. Ta si na začátek ledna naplánovala "severskou tour", protože den předtím se představí v Ústí nad Labem. Válečníci měli hrát již v neděli v Kolíně, duel byl však odložen, a tak je proti Opavě čeká první zápas v roce 2022.

Opava tradičně patří k tomu nejlepšímu v české lize a potvrzuje to znovu i letos. Na svém kontě má 14 vítězství a pouhé tři porážky. Respekt budí především cenná výhra s Nymburkem, když v Nymburku prohra v prodloužení o dva body je také skvělý počin, podlehnout domácímu Kolínu není rovněž až tak překvapivé, ale aby Opava nestačila na předposlední Olomoucko, to byl šok. Ten přišel na konci listopadu, kdy Slezané prohráli  79:74. Tento nezdar ale ihned napravili čtyřmi výhrami v řadě, kdy postupně zdolali Brno 86:64, Královské sokoly 77:101, USK Praha 65:74 a poslední "bankéře" 69:103 (nejlepší střelci Opavy: Kouřil 17, Mička 16, Švandrlík 14). Opava má stejně jako Děčín už za sebou také osmifinálový zápas Českého poháru mužů, kde dle očekávání zdemolovala druholigový MACH1NES Černá Pole Brno 69:109, a to přesto, že chyběli marodi Zbránek se Slavíkem a volno dostali Markusson s Dragounem.

Tým Slezanů se v letošní sezóně účastnil kvalifikace o Ligu mistrů, kde byl nasazen do semifinále, v němž podlehl 78:100 našlapanému BC Prometey z Ukrajiny, jenž se do soutěže dostal a čekají ho boje ve fázi Play-in, kam se letos nepodařilo proklouznout ani Nymburku. Pak se tedy Opava představila v poháru FIBA Euro Cup, kde však skončil již v základní skupině. Opava dvakrát nestačila na ruský Perm (101:84 a 63:82), s nizozemským Den Boschem padla na jeho palubovce 87:82, ale doma vyhrála vysoko 88:72. S vítězem skupiny, SL Benfica, prohrála doma až v prodloužení 89:99, v Portugalsku vyhrála Benfica jen těsně 86:84. 

Opava těží především z tvrdé hry a sehranosti svého kádru, který se mění jen velmi málo a je složen valnou většinou z českých hráčů. Jedinými cizinci jsou Slovák Juraj Páleník (ten je ale v Opavě již třetí rok) a švédský obr Mattias Markusson, pivot měřící 220 cm, který je s průměrem přes 13 doskoků na zápas nejlepším doskakovačem celé ligy.
Tým výborně diriguje a bodově táhne rozehrávač Jakub Šiřina, který dává 15,8 bodu a připisuje 6 asistencí na zápas. Za ním je Markusson (12,8 bodu) a Radim Klečka (10,5). Další borci jsou sice už pod hranicí deseti bodů na zápas, ale rozhodně není radno jim dávat prostor - Gniadek, Jurečka, Kouřil, Slavík, Švandrlík, Zbránek a další, to vše jsou velmi nebezpeční hráči, kteří když dostanou prostor, využijí ho beze zbytku. Ostatně Válečníci by mohli vyprávět, když v Opavě sice vedli v poločase 29:41, ale ve druhé půli se přes ně přehnal žluto-modrý uragán a například Jurečka zaznamenal v tomto duelu 27 bodů! 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Opava je druhý tým tabulky, který si  dlouhodobě udržuje vysokou výkonnost. Tým táhnou rozehrávači Šiřina s Kouřilem, kteří jsou schopni nejen zlepšovat spoluhráče a dostávat je do hry, ale zároveň vzít na sebe zodpovědnost v zakončování. Pod košem budeme mít problémy s 220 centimetrů vysokým Markussonem, který je nejlépe doskakujícím hráčem ligy. Potřebujeme ubránit křídla Klečku, Jurečku, Švandrlíka a Slavíka, kteří jsou výborní střelci. Budeme hrát proti zónové obraně, na což se musíme zaměřit, protože v posledních zápasech se nám hra na zónu vůbec nedařila."
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "V prvním vzájemném zápase jsme odehráli skvělý první poločas. Utkání jsme pak sice prohráli větším rozdílem, ale věřím, že od té doby jsme se posunuli a dokážeme hrát vyrovnaně celý zápas i s takto kvalitním soupeřem jako je Opava. Doufám, že zlepšenými výkony jsme nalákali fanoušky na páteční střetnutí a přijdou nás podpořit v závěrečném sprintu do skupiny A1."

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK Opava - BK ARMEX Děčín 92:64  
Jurečka 27, Šiřina 13, Slavík 13 - Nichols 16, Svoboda 10, Kroutil 10.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Šikner Roman

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 31:28 6/2 3/1 6/3 3 5 8 0 4 1 4 6 3 13 10
11 - Matěj Svoboda 27:57 6/3 8/4 0/0 1 8 9 1 2 1 2 1 1 22 18
13 - Filip Kroutil 34:43 3/2 2/0 2/1 0 1 1 0 4 0 1 3 2 6 5
21 - Martin Mach 6:16 0/0 0/0 0/0 0 1 1 1 0 0 0 0 0 2 0
40:00 15/7 13/5 8/4 4 15 19 2 10 2 7 10 6 43 33

BK Opava

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
4 - Rostislav Dragoun 17:30 2/1 3/1 0/0 2 2 4 0 0 2 4 0 3 1 5
6 - Radim Klečka 28:1 1/0 11/5 2/2 0 2 2 0 3 0 3 2 2 12 17
8 - Jan Švandrlík 27:48 2/0 6/1 0/0 2 2 4 1 2 0 1 0 1 1 3
9 - Filip Zbránek 18:4 3/1 3/0 0/0 0 5 5 0 2 0 1 0 3 0 2
12 - Miroslav Kvapil 1:28 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 -1 0
14 - Martin Gniadek 17:34 3/1 2/0 0/0 1 5 6 0 2 0 4 3 5 0 2
15 - Mattias Markusson 23:3 8/4 0/0 7/6 1 8 9 1 1 2 1 4 2 23 14
21 - Radovan Kouřil 5:13 1/1 0/0 0/0 0 1 1 0 1 0 1 0 1 2 2
23 - Luděk Jurečka 16:57 2/0 2/0 2/2 1 1 2 0 1 2 2 1 0 2 2
24 - Jakub Šiřina 33:52 9/4 7/1 2/2 3 0 3 0 2 0 2 8 3 10 13
40:00 31/12 34/8 13/12 10 26 36 2 14 6 20 18 20 50 60
Nahoru