20. kolo

BC GEOSAN Kolín vs BK ARMEX Děčín 72 : 91

1. čtvrtina
10 : 15
2. čtvrtina
21 : 21
3. čtvrtina
20 : 21
4. čtvrtina
21 : 34
11. 01. 2022, 17:45 HOD. SOU Spojů Kolín

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Kolín: Číž, Mareš, Křivánek, Jelínek, Petráš
Děčín: Šiška, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Prahl

Válečníci pokračují ve skvělých výkonech a stále živí naději na postup do nadstavbové skupiny A1. Po vysoké domácí výhře nad druhou Opavou ukázali svoji lepšící se formu i na palubovce čtvrtého Kolína, porazili ho o 19 bodů a získali už čtvrtou ligovou výhru v řadě.
Úvod zápasu byl oboustranně nervózní s řadou nepřesností a skóre se měnilo jen pomalinku. Jako první skóroval domácí Petráš po minutě hry, na další změnu stavu se pak čekalo dvě minuty, kdy Prahl vyrovnal na 2:2. Další body přišly až v polovině této části, když Pomikálek trefil trojku - 2:5. Tuhá bitva pak pokračovala dál, oba celky se střelecky nemohly prosadit, až domácí pivot Petráš čtyřmi body v řadě otočil na 6:5. Proti tomu byl ale děčínský rozehrávač Šiška, jenž tříbodovou trefou poslal svůj tým zpět do vedení - 6:8. V posledních dvou minutách se hráči přece jen začali prosazovat, více se ale dařilo Válečníkům, a to především díky pěti bodům Svobody - 10:15. Druhou čtvrtinu, která už nebyla tak bodově dietní, začali lépe Kolínští, jenž šesti body otočili na 16:15. Po minutě a půl skončil děčínské střelecké trápení Šiška trojkou s faulem a znovu poslal hosty do vedení. A stejný hráč přidal o chvíli později svoji třetí trojku - 16:22. Děčín si pak udržoval, i díky trefám Prahla a Pomikálka, hubený náskok, ale domácí samozřejmě chtěli nepříznivý vývoj zlomit, což se jim povedlo tři minuty před poločasovou přestávkou, kdy Rožánek pěti body a Číž jednou šestkou otočili na 31:29. Jenže děčínský kapitán Tomáš Pomikálek kontroval smečí a košem, Šiška přidal dva body a tečku za první půlí udělal Pomikálek jedním trestným hodem - 31:36
V úvodu druhého poločasu rychle skórovali Pomikálek s Prahlem a Válečníci odskočili na 31:40. A devítibodové vedení platilo i po trojce Kroutila - 36:45. Kolín ale přece jen byl o trochu bodově úspěšnější a manko začal pomalu gumovat. V polovině této čtvrtiny a koši s faulem Petráše se náskok Děčína scvrknul na 44:47. Pak ale jinak přesný Petráš neproměnil obě šestky, následně udělal útočný faul a domácí lavička za protesty dostala technickou chybu. Tu potrestal Svoboda jednou šestkou, následně Mach výborně ubránil Číže a z protiútoku skóroval Osaikhwuwuomwan - 44:50. A to byly klíčové okamžiky. V závěru třetí čtvrtky totiž Svoboda a Nichols prohnali kolínským košem dvě trojky a Válečníci vedli 47:57. Domácí ale stačili do přestávky díky jedné šestce Lošonského a přesně střílejícího Rožánka, jenž trefil trojku, snížit na 51:57. A Rožánek začal poslední periodu další trojkou, takže Kolín byl na dostřel - 54:57. Jenže Pomikálek odpověděl rovněž trojkou, navíc přidal koš za dva, takže to po minutě hry bylo 54:62, po čtyřech bodech Nicholse dokonce 56:66. Jenže domácí se nechtěli vzdát, znovu zabrali a jejich snaha přinesla trojku Novotného s faulem a trojku Jelínka - 63:66. Válečníci ale ukázali pevné nervy, protože Svoboda se ihned trefil za dva body, Šiška přidal trojku a následně Svoboda znovu skóroval za dva body - 63:73. Pak sice Číž připsal svoji druhou tříbodovou trefu, ale Šiška odpověděl stejnou mincí, navíc byl faulován a proměnil i šestku - 66:77. Jiskřičku naděje pro domácí vykřesal vzápětí Novotný další trojkou, jenže rozehrávač Ondra Šiška se dostal do varu a ihned zareagoval košem s faulem, pak dal svoji šestou trojku - 69:83. To už zbývaly do konce jen dvě minuty, Kolín se sice snažil, ale jeho střely byly nepřesné a navíc lavička dostala další technickou chybu. Tu potrestal Nichols, stejný hráč pak přidal trojku a minutu před koncem to bylo 69:88. V závěru pak daly oba celky po třech bodech, ty poslední na straně Děčína zaknihoval Mach, jenž pečetil na 72:91.  
Výhra Děčína byla naprosto zasloužená, protože byl lepší takřka ve všech statistických údajích. Měl lepší střelbu za dva i tři body, na doskoku vyhrál jasně 35:47, měl také více asistencí (10:13) a o jednu ztrátě méně (13:12). Ztráty soupeře však daleko efektivněji trestal (7:18) a dal více bodů z druhých šancí (12:17). Domácí vyhráli v jediném údaji, a to bodech lavičky, kde porazili tu děčínskou 38:18.
Tahounem Děčína byl Ondřej Šiška s 26 body (trojky 6/9), ke kterým přidal 6 asistencí a 6 získaných faulů. Kapitán Tomáš Pomikálek proměnil všech svých pět střel za dva body, k tomu dvě trojky a dvě šestky, takže v součtu to dalo 18 bodů. Nichols pomohl k výhře 16 body, Svoboda zapsal 13 bodů a Prahl 10, ke kterým přidal 9 doskoků. Hrdina proti Opavě, Osaikhwuwuomwan, dal sice jen tři body, ale měl 8 doskoků. 
Domácí měli nejlepšího střelce v Petrášovi, který se blýskl 19 body a 13 doskoky. Dobrý zápas odehrál Rožánek, jenž dal 15 bodů, Novotný přidal 13, když proměnil čtyři trojky a jednu šestku. Hvězdný rozehrávač Číž zůstal na 10 bodech se střelbou za 3 body 2/12 a 6 ztrátami. Lošonský přidal 7 bodů, vyfaulovaný Jelínek pět a Mareš nedal ani bod.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: “Přijeli jsme odehrát do Kolína co nejlepší utkání, abychom zkusili domácí porazit, což není v této sezóně na jeho palubovce vůbec lehká záležitost. Výhrou jsme také chtěli zůstat ve hře o skupinu A1. Jsme rádi, že se nám to povedlo. Odehráli jsme velmi slušný zápas, byť to v úvodu bylo z naší strany hodně nervózní a střelecké procento bylo nízké. Jenže všech našich dvanáct hráčů, ač někteří nebyli na hřišti, ohromně bojovalo a díky vítězství, si můžeme v sobotu v přímém souboji zahrát s Ústím o postup do A1.“  
Miroslav Sodoma, trenér BC Geosan Kolín: „Gratuluji Děčínu, který nás dnes porazil. Jsem přesvědčen, že dnes rozhodlo vše fyzično, fyzično a fyzično, které nám teď chybí. Chybí nám také ladnost v útoku. Potřebujeme získat zpět herní praxi a jistotu. Věřím tomu, že se brzy vrátíme do formy předvánoční a budeme moct pomýšlet na lepší hru.“

Hráči po utkání 
Filip Sertič, křídlo BK ARMEX Děčín: „Hráli jsme chytrý basketbal s velikou procentuální úspěšností. Kolín se nás sice držel celý zápas, ale na konci jsme rozhodli lepšími individuálními výkony. Dobře jsme bránili i útočili a zaslouženě vyhráli.“
Jiří Jelínek, pivot BC Geosan Kolín: „Všichni jsme věděli, že to bude těžký zápas, protože Děčínu šlo o všechno. My jsme si samozřejmě doma nechtěli nechat vzít výhru, ale od začátku jsme se netrefovali trojky a celkově jsme nehráli to, co hrajeme celou sezónu. Děčín nám dal hodně bodů z druhých šancí, a po našich ztrátách. Konec už byl o tom, že Děčín se dostal do laufu a my byli frustrováni.“

BC Geosan Kolín - BK ARMEX Děčín 72:91 
Body Kolína: Petráš 19 (13 doskoků, TH 7/11), Rožánek 15 (3x 3), Novotný 13 (4), Číž 10 (2x 3, 5 asistencí, 8 získaných faulů), Lošonský 7, Jelínek 5 (1x 3), Dlugoš 2, Novák 1, Křivánek 0, Mareš 0. 
Body Děčína: Šiška 26 (6x 3, 6 asistencí), Pomikálek 18 (2x 3, 6 doskoků), Nichols 16 (2x 3, 8 získaných faulů), Svoboda 13 (1x 3), Prahl 10 (9 doskoků), Osaikhwuwuomwan 3 (8 doskoků), Kroutil 3 (1x 3), Mach 2, Žikla 0, Sertič 0.
Střelba za 2 body 12/27:20/36, za 3 body 10/35:12/32, TH 18/26:15/23. Doskoky 35:47 (útočné 11:13), asistence 10:13, ztráty 13:12, fauly 24:25.

Čtvrtiny: 10:15, 21:21, 20:21, 21:34

Rozhodčí: Blahout Petr, Kec Jakub, Melichárek Ivo

Komisař: Hlaváček Pavel   

Diváci: 512

PŘED UTKÁNÍM

Válečníci se zápasem v Kolíně pokusí vrátit domácím Medvědům prohru z ARMEX Sportcentra a udržet si šanci na postup do skupiny A1. Duel v Polabí byl původně v plánu v neděli 2. 1., z důvodu problémů s covidem v kolínském týmu byl však odložen právě na úterý 11. ledna.  

Kolín zažil skvělou minulou sezónu, když v lize bral bronz, v Českém poháru dokonce stříbro. Ani letos si nevede zle a zatím mu v tabulce patří 4. příčka za 11 výher a 8 porážek. Dvakrát nestačil na mistrovský Nymburk a Brno, jednou pak podlehl Královským sokolům, Slunetě, Pardubicím a USK Praha. Naopak vítězství získal třeba doma nad Opavou (92:81) či USK Praha (95:88). V posledním střetnutí roku 2021 si Kolínští poradili s domácí Slunetou, kterou přehráli 76:88 (nejlepší střelci Kolína: Mareš 22, Číž 18, Petráš 15). Zápas s Ústím odehrál Geosan již 19. prosince, a byl na dlouhou dobu jejich poslední, protože pak tým zasáhl covid a přišla pauza dlouhá 19 dní. Během ní byl odložen nejen zápas s Děčínem, ale také atraktivní předvánoční duel s druhou Opavou. Do zápasového kolotoče se Kolínští vrátili v sobotu 8. ledna, kdy po tuhém boji otočili v koncovce nepříznivě se vyvíjející duel s Ostravou a vyhráli 80:80 (nejlepší střelci Kolína: Číž 23, Mareš 19, Petráš 19).

Kolín má za sebou také osmifinálový duel v Českém poháru mužů, kde nedal ambiciózní prvoligové Slavii Praha žádnou šanci a porazil ji i bez svého ústředního rozehrávače Číže 68:87 (nejlepší střelci Kolína: Jelínek 11, Lošonský 11, Mareš 10, Edogi 10, Dlugoš 10).

Kolínský tým vedený trenérem Miroslavem Sodomou se v této sezóně už musí obejít bez pomoci dlouholetého kapitána Davida Machače, jenž ukončil svoji kariéru. Naopak zůstal klíčový muž sestavy, rozehrávač Adam Číž, spolu s ním Filip Novotný, Jiří Jelínek, Jakub Petráš, Jan Křivánek, Theodor Dlugoš a několik mladíků. Medvědi se pak posílili o dva slovenské borce, pivota Pavola Lošonského a rozehrávače Roberta Rožánka, nečekaným byl pak příchod Michala Mareše, jenž po dlouhých letech opustil USK Praha. V říjnu angažoval Kolín Američana Thomase, ten však odehrál jen dva zápasy a 1. listopadu tým opustil. Místo něj přišlo americké křídlo Ian Rogers DuBose, ale to odešlo na začátku nového roku do Jindřichova Hradce. Zatím poslední posilou je další americký hráč, pivot Tarekeyi Andrew Edogi. 

Kolín je velmi ofenzivně laděný celek, který poráží své soupeře útočnou silou (v průměru dává 91,2 bodu na zápas). Tým táhne Adam Číž, jenž je s průměrem 21,2 bodu na zápas druhým nejlepším střelcem celé ligy. K tomu navíc přidává téměř 8 asistencí na zápas a vede tuto statistiku. Dvojcifernými střelci jsou ještě Mareš (13,6), Petráš (12,8 + 9,4 doskoků, čtvrtý nejlepší doskakovač ligy), Lošonský (12,1), Jelínek (10,9 + 7 doskoků) a Novotný (10,4), který je třetí ve střelbě trojek v celé soutěži.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Čeká nás Kolín, který je jedním z nejsehranějších týmů v soutěži. Spoléhá se na rozehrávku a střelbu Číže s Marešem, kteří prožívají letos velmi dobrou sezónu. Potřebujeme ubránit Filipa Novotného, který nám v posledním zápase nastřílel třicet tři bodů a my jsme si s ním nevěděli rady. Pod košem nás bude zlobit Lošonský a hlavně ve skvělé formě hrající Petráš. V Kolíně se pokusíme navázat na náš poslední herní výkon s Opavou."
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: "Je to velice jednoduché, nemusíme nad ničím přemýšlet. Pokud chceme udržet šanci na postup do elitní skupiny, musíme v Kolíně vyhrát. V posledním měsíci jsme dokázali, že umíme porážet týmy z čela tabulky a náš herní projev má vzestupnou tendenci. Rozhodovat budou naprosté detaily, a proto se musíme velice důkladně fyzicky, ale hlavně mentálně připravit na každou situaci. Pokud do zápasu nastoupíme se stejnou energií, zápalem a koncentrací jako v posledních zápasech, nemám strach z neúspěchu."

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - BC GEOSAN Kolín 91:97
Šiška 27, Nichols 24, Svoboda 14 - Novotný 33, Jelínek 17, Číž 15.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 27:58 5/5 7/2 4/2 2 4 6 1 0 1 2 3 4 16 18
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 28:19 8/4 7/1 2/2 0 3 3 0 1 2 2 3 1 9 13
13 - Filip Kroutil 27:15 2/0 2/1 0/0 0 3 3 0 2 1 2 0 4 0 3
21 - Martin Mach 9:4 1/1 0/0 0/0 1 2 3 0 0 0 0 0 3 2 2
40:00 16/10 16/4 6/4 3 12 15 1 3 4 6 6 12 27 36

BC GEOSAN Kolín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Adam Číž 34:41 3/1 12/2 3/2 0 3 3 0 5 1 6 8 2 6 10
2 - Theodor Dlugoš 7:48 3/1 3/0 0/0 1 1 2 0 0 0 0 0 3 -4 2
12 - Jan Křivánek 25:27 0/0 3/0 0/0 2 2 4 1 0 2 1 2 3 2 0
12 - Lukáš Kosík 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
22 - Jiří Jelínek 19:46 2/1 2/1 0/0 0 5 5 1 0 0 0 0 5 4 5
22 - Pavel Novák 1:51 0/0 0/0 2/1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 1
23 - Tomáš Merta 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
31 - Filip Novotný 25:37 0/0 9/4 1/1 3 2 5 0 0 0 1 2 3 11 13
32 - Pavol Lošonský 18:30 4/2 0/0 5/3 0 0 0 0 0 0 0 3 1 5 7
32 - Jakub Petráš 38:25 11/6 0/0 11/7 4 9 13 1 2 2 2 6 3 29 19
40:00 23/11 29/7 22/14 10 22 32 3 7 5 10 22 20 54 57
Nahoru