19. kolo

BK ARMEX Děčín vs GBA LIONS Jindřichův Hradec 95 : 84

1. čtvrtina
24 : 14
2. čtvrtina
29 : 24
3. čtvrtina
23 : 24
4. čtvrtina
19 : 22
28. 12. 2021, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Prahl
Jindř. Hradec: Welsch, Borovka, Stegbauer, Brown, Victor 

Rozloučení se svými fanoušky v roce 2021 se Válečníkům povedlo, když bez větších potíží porazili poslední tým tabulky. Ten sice chvílemi kousal a ukazoval, že dokáže být nebezpečný, ale Děčín v utkání ani jednou neprohrával a získal zasloužené vítězství.
Válečníci vlétli do utkání s tou správnou dravostí, důrazem v obraně i útočnou náladou. První tři body obstaral Nichols, po něm se prosadil Prahl, pak dvakrát skóroval Pomikálek a po dalším koši Prahla a vedení Děčína 11:0 si trenér hostí vzal raději time-out. Ten jeho týmu pomohl a Ikegwuruka smazal po třech a půl minutách potupnou nulu na kontě svého celku. Pak zaznamenal Novotný svoji první trojku, čímž se rozjel ke skvělému představení. Trojky byly vlastně jediná zbraň Jindřichova Hradce, protože pod košem vládla pevná děčínská obrana, která nedovolovala soupeři  téměř nic. Po koši Žikly to bylo 17:5, pak sice Novotný a Brown zaznamenali další trojky, ty však proložila rovněž tříbodová trefa Žikly - 20:11. V závěru první části navýšili Šiška a Svoboda na 24:11, konečnou podobu výsledku dala už třetí trojka Novotného - 24:14. Ve druhé čtvrtce začali hosté praktikovat zónovou obranu, jež dělala domácím problémy a soupeř ze zachycených dlouhých přihrávek několikrát snadno skóroval. Válečníci však dokázali vždy nějakou cestu do koše najít, také si pomohli trojkami Kroutila a Šišky, takže v polovině této desetiminutovky to bylo 34:24. Následně Quinn jednou šestkou dokonce dostal manko pod dvojciferný rozdíl, ale proti tomu byl Svoboda, který se blýskl pěti body v řadě, jeho spoluhráči se přidali, takže necelé dvě minuty před poločasem vedli Válečníci po šestkách Pomikálka 49:32. Pak Novotný proměnil už svoji pátou trojku v první půli, ale následně Nichols nabídl smeč Svobodovi a po třech bodech Ikegwuruka upravil Pomikálek dvojko na 53:38
Druhý poločas zahájila trojka Novotného, na kterou odpověděl Nichols dvěma body. Děčín si stále pomáhal dobrou obranou, po vlažnějším úvodu se mu začalo dařit také v útoku, i když stále se musel vyrovnávat se zónovou obranou soupeře. Náskok Válečníků polehoučku narůstal, ke tradičním skórerům se přidal také pivot Osaikhwuwuomwan, takže po útočném doskoku Nicholse a jeho snadných dvou bodech se rozdíl vyšplhal na 76:55. Jenže Jindřichův Hradec to nezabalil, naopak do přestávky udělal minišňůru 0:7 a vrátil se zpět do hry - 76:62. První body poslední periody obstaral Prahl, hned po rozehrání soupeře se dostal k míči Svoboda a bylo to 80:62. Na trojku Stegbauera odpověděl košem Mach, ale pak se ofenzíva zasekla u obou týmů a skóre se neměnilo dvě minuty. Nálsedně se "bankéři" nadechli k závěrečnému náporu a i díky trojkám Novotného a Welsche se přitáhli na 84:76. Do konce duelu zbývaly ještě čtyři minuty, tedy dost času na případný obrat, ale ten odmítl kapitán Pomikálek, jenž nejprve proměnil jednu šestku, a po útočném doskoku své nepřesné střely dal koš, čímž vrátil klid na stranu svého týmu - 87:76. Navíc následně se prosadil Svoboda a Osaikhwuwuomwan už podruhé v této čtvrtce nekompromisně zasmečoval - 91:78. Kouč hostí si vzal raději oddechový čas, ten už ale nemohl zvrátit průběh. V závěru pak padaly především šestky, tečku za střetnutím udělala dvoubodová střela Osaikhwuwuomwana - 95:84.
Válečníci zvládli ono povinné vítězství, které však ne vždy bývá jednoduché. A to platilo i tentokrát. Děčín sice celou dobu vedl, ale musel se mít neustále na pozoru, protože "bankéři" neměli co ztratit a bojovali do poslední minuty. Děčín svého soupeře jednoznačně přehrával zpod koše, kde proměnil 32 střel z 51 pokusů, což je úspěšnost krásných 62%. Hosté dali jen 14 dvojek ze 41 střel, ale naopak si pomáhali skvělou trojkovou střelbou, kde zaznamenali 13 trojek z 28 pokusů (Děčín to měl 5/19). V šestkách to byla "plichta", protože domácí dali 16 bodů z 21 možných, soupeř 17 z 20. Na doskoku vyhráli Válečníci 42:34, z toho rezultovalo jejich 21 bodů z druhých šancí. Byli lepší také v asistencích (27:15), a měli o trochu méně ztrát (17:19). Jindřichův Hradec byl kupodivu lepší v brejcích (23:25) a jeho lavička porazila tu děčínskou 38:46.
Tahounem Děčína byl Matěj Svoboda, autor 20 bodů, 6 doskoků a 3 zisků. Stejný rating jako Svoboda měl také Ty Nichols, který zaznamenal 15 bodů, 8 doskoků a 5 získaných faulů. Druhým nejlepším střelcem byl Tomáš Pomikálek s 19 body, dvoucifernými střelci pak byli oba pivoti - Osaikhwuwuomwan dal 11 a Prahl 10 bodů. Rozehrávač Ondřej Šiška zapsal 13 asistencí a 9 bodů, skvělou práci v obraně ukázal opět Filip Kroutil, což dokazuje 5 zisků. Mladíci Žikla a Mach dali pět, respektive dva body.
"Bankéři" se mohli opřít o skvěle střílejícího Novotného, který dal 8 trojek z 12 pokusů, k tomu přidal 4 šestky a 4 doskoky. Rozehrávač Welsch nenápadně nasbíral 16 bodů, k tomu pak přidal 6 asistencí. Dvojciferným byl ještě Ikegwuruka s 13 body. Hostující podkošoví hráči se přes tvrdou obranu Děčína neprosazovali takřka vůbec - Quinn dal 3 body, Victor 7.  

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Ze zápasu jsem měl obavy, protože po výhře na USK Praha, což byl asi náš nejlepší zápas letos, přišly Vánoce a hráči dostali tři dny volna. A to nám moc nesvědčí. I když jsme se na zápas připravovali, Hradec ve druhé půli ukázal, že určitou kvalitu má. Novotný nám dnes nastřílel dvacet osm bodů, a tím se hosté drželi ve hře. To ale byla daň za to, že jsme výborně pokryli vysoké hráče soupeře. Zápas jsme ale zvládli, potvrdili jsme výhru z Prahy. Stále však máme na čem pracovat.“  
Gilbert Abraham, trenér GBA Fio banka J. Hradec: „Jsem naštvaný, že jsme prohráli. Musím dát velký kredit Děčínu, trenérskému týmu a způsobu, jak se jejich tým zlepšuje. Myslím, že se stávají možná nejtěžším obranným týmem. Hrají s vášní a je vidět, že dělají svou práci dobře. Na naší straně se mladí hráči zlepšují, takže musíme pokračovat a zlepšit se také na obranné polovině."

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Nebylo to jednoduché, protože Jindřichův Hradec má dobré hráče a několik individualit. Například dnes nám dělal potíže Filip Novotný, o kterém jsme samozřejmě věděli, že je to dobrý střelec. Je to naše chyba, že jsme ho nechali takhle rozstřílet. Na druhou stranu, od začátku do konce jsme byli ve vedení a průběh jsme měli pod kontrolou. Jsme rádi, že jsme dnes zvládli povinnou výhru.“
Chimobi Ahinze Ikegwuruka, křídlo GBA Fio banka J. Hradec: „Zápas byl velmi dobrý. Myslím, že náš tým hrál dobře. Na konci to bylo trochu hektické, s rozhodčími a tak. Bylo to tvrdé a těžké utkání. Hráli jsme hodně zónu, dost to fungovalo, ale nakonec je to prohra.“

BK ARMEX Děčín - GBA Fio banka Jindřichův Hradec 95:84
Body Děčína: Svoboda 20 (2x 3, 6 doskoků), Pomikálek 19 (6 doskoků), Nichols 15 (8 doskoků, 5 získaných faulů), Osaikhwuwuomwan 11, Prahl 10, Šiška 9 (1x 3, 13 asistencí), Žikla 5 (1x 3), Kroutil 4 (1), Mach 2, Sertič 0, Bobek 0.  
Body Jindř. Hradce: Novotný 28 (8x 3, TH 4/4), Welsch 16 (2x 3, 6 asistencí), Ikegwuruka 13 (8 doskoků), Stegbauer 8 (2x 3), Victor II 7, Borovka 4, Brown 3 (1x 3), Quinn 3, Linhart 2.
Střelba za 2 body 32/51:14/41, za 3 body 5/19:13/28, TH 16/21:17/20. Doskoky 42:34 (útočné 15:14), asistence 27:15, ztráty 17:19, fauly 20:17.

Čtvrtiny: 24:14, 29:24, 23:24, 19:22 

Rozhodčí: Kučírek Martin, Pokorný Štěpán, Vondráček Marek

Komisař: Šikner Roman   

Diváci: 580

PŘED UTKÁNÍM

Předposledním soupeřem Válečníků v roce 2021 bude nováček soutěže a poslední tým tabulky Kooperativa NBL, Jindřichův Hradec. Od Děčína se tak očekává povinné vítězství, ale role favorita je vždy trochu ošidná. Své by o tom mohli vyprávět hráči třetího USK Praha, kteří v polovině prosince dorazili do Hradce k osmifinálovému duelu Českého poháru mužů a svůj postup vybojovali až v prodloužení, když do samotného prodloužení se dostali jen díky třem trojkám Mangase v posledních vteřinách. A to domácí hráli bez svého nejlepšího borce, Torina Dorna!
Jindřichův Hradec se vrátil do nejvyšší české soutěže mužů po třech letech, a to tím, že odkoupil od Svitav jejich ligovou licenci. Start do soutěže se ale "bankéřům" nepovedl dle představ a prohráli prvních devět zápasů v řadě. V 10. kole konečně přišla veliká úleva, když na domácí palubovce skolili silné Pardubice 92:90. A po očekávané prohře s Nymburkem dokázali doma přehrát i Olomoucko výsledkem 82:77. Zdálo se tedy, že by Jindřichův Hradec mohl začít stoupat vzhůru, jenže následovalo dalších pět proher v řadě a tým je stále na samém dně tabulky. Naposledy prohrál v Kolíně 113:88 (nejlepší střelci Hradce: Ikegwuruka 14, Welsch 14, Brown 13, Novotný 13). 
V Českém poháru byl Jindřichův Hradec nalosován jako Děčín už do 2. kola, kde deklasoval druholigové České Budějovice 59:111, ve 3. kole nedal sebemenší šanci dalšímu druholigovému soupeři Sokolu Žižkov 60:123, a ve 4. kole se málem postaral o již zmiňovanou senzaci, když byl kousek od vyřazení USK Praha, kterému ale nakonec podlehl v prodloužení 107:112 (nejlepší střelci Hradce: Welsch 28, Stegbauer 16, Borovka 15). 
Tým amerického trenéra Gilberta Abrahama, který u týmu působí přes dva roky, má svého lídra v americkém křídelníkovi Torinu Dornovi, jenž dává v průměru přes 23,1 bodu na zápas a je nejlepším střelcem celé Kooperativa NBL. Ke svým bodům pak přidává ještě přes 6 doskoků a čtyři asistence. Bohužel, zranění ruky ho už přes měsíc nepustilo na palubovku. Sestava "bankéřů" se často mění a na soupisce už třeba nejsou američtí pivoti Ian Steere a Cameron Gregory. Naopak dres Jindřichova Hradce nově oblékají Američané Diago Quinn jr., William Brown, Craig  Victor II (za čtyři zápasy má průměr 16,3 bodu) nebo Španěl Jorge Sánchez-Ramos Pereda. Z českých hráčů zůstávají v kádru Lukáš Stegbauer, Filip Novotný, Marek Welsch nebo například Štěpán Borovka. 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Jindřichův Hradec předvádí mnohem lepší výkony, než na začátku sezóny. Důvodem je mnohem větší sehranost, a to činí tento tým velmi nebezpečným, což potvrzuje i nedávná výhra nad Pardubicemi. Kostru týmu tvoří čeští hráči Welsch, Stegbauer a Novotný společně s Američanem Craigem Victorem. Otázkou zůstává, zda se po zranění vrátí do zápasů nejlepší ligový střelec Torin Dorn. Rádi bychom potvrdili zlepšený výkon z palubovky USK Praha."
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Hned po Vánocích nás čeká další důležitý zápas a pokud chceme ještě pomýšlet na postup do nadstavbové části A1, musíme do utkání vstoupit se stejnou energii jako do posledního proti USK. Nesmíme se vůbec dívat na tabulku a jít s jasným cílem pro výhru."

Vzájemný zápas v zákl. části:
GBA Fio banka Jindřichův Hradec - BK ARMEX Děčín 66:94
Dorn 23, Welsch 11, Quinn 9 - Svoboda 20, Nichols 18, Kroutil 16.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Šikner Roman

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 26:46 13/7 1/0 7/5 4 2 6 1 2 0 3 4 3 17 19
6 - Lukáš Bobek 4:44 1/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -2 0
11 - Matěj Svoboda 25:40 8/5 7/2 4/4 2 4 6 0 2 3 1 3 2 23 20
13 - Filip Kroutil 27:55 2/0 2/1 2/1 2 2 4 0 5 5 3 3 3 11 4
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Martin Mach 4:59 1/1 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 0 3 2
40:00 25/13 10/3 13/10 8 9 17 1 9 8 7 10 9 52 45

GBA LIONS Jindřichův Hradec

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Craig Christopher Victor II 28:10 10/3 1/0 1/1 1 3 4 2 0 1 1 2 3 4 7
8 - Chimobi Ahinze Ikegwuruka 23:4 11/5 1/0 4/3 4 4 8 1 2 2 3 4 2 17 13
24 - Lukáš Linhart 14:46 3/1 0/0 0/0 0 2 2 0 2 1 0 0 3 2 2
30 - William Javonta Brown 9:36 3/0 1/1 0/0 0 0 0 2 0 0 0 0 1 1 3
32 - Diago Leron Alijandro Quinn jr 14:44 1/1 1/0 2/1 1 5 6 0 1 0 1 3 1 9 3
72 - Vojtěch Novák 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
40:00 28/10 4/1 7/5 6 14 20 5 5 4 5 9 10 33 28
Nahoru