16. kolo

Basket Brno vs BK ARMEX Děčín 95 : 96

1. čtvrtina
22 : 22
2. čtvrtina
27 : 17
3. čtvrtina
24 : 22
4. čtvrtina
22 : 35
05. 12. 2021, 17:00 HOD. STAREZ ARÉNA VODOVA (Velká hala)

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Brno: Marko, Půlpán, Nečas, Körner, Mickelson
Děčín: Šiška, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Prahl

Rozehrávač Šiška nahazuje tři vteřiny před koncem prodloužení míč na desku soupeře a úplně volný pivot Osaikhwuwuomwan jej zarazí do koše. Domácí už jen stihnou jednu těžkou střelu, která mine cíl a Válečníci se radují. Skvělý závěr skvělé podívané. Basketbalisté Děčína potvrdili, že jejich výkonnost roste a svým fanouškům dali velmi sladkou mikulášskou nadílku. Na palubovce třetího Brna totiž ukázali to pravé válečnické srdce, bojovali, makali, dřeli a přestože už v jednu chvíli prohrávali o 20 bodů, nakonec získali v prodloužení hodně cenné vítězství. 
Svěřenci trenéra Tomáše Grepla měli povedený vstup do zápasu. Pomikálek trefil na úvod trojku, Šiška proměnil oba trestné hody, takže po minutě hry to bylo 1:5. Brňané však rychle kontrovali a na palubovce se rozhořela vyrovnaná bitva, v níž hosty táhl především Pomikálek, jehož devět bodů znamenalo v polovině této čtvrtky stav 12:15. Domácí šli do vedení poprvé tři minuty před přestávkou, kdy Madden jednou šestkou otočil na 19:18. Pomikálek se Šiškou ovšem otočili na 19:22, soupeř ale stačil vyrovnat na 22:22. Start druhé desetiminutovky byl ze strany Válečníků ještě v pořádku a Nichols po koši s faulem otáčel na 24:25. Jenže Brno pak začalo těžit ze svých brejků, dávalo koše s faulem a pomalu začalo Děčínu utíkat. Po pěti minutách hry to bylo po trojce Bálinta 39:30, po dalším koši s faulem, tentokrát v podání Půlpána, se rozdíl poprvé vyhoupl na dvojciferný (44:34), a když Puršl s Maddenem přidali další body, bylo to 49:36. Trochu vylepšení nepříliš povedené čtvrtiny pak zařídil Nichols, když trojkou upravil na poločasových 49:39.
Po poločasové přestávce se vrhli Válečníci opět do boje a zdálo se, že jim pauza pomohla. Nichols dal dva body, Osaikhwuwuomwan pak trefil trojku a vzápětí zasmečoval. Jenže na druhé straně rozehrávač Marko posadil do děčínského koše dvě trojky, pivot Mickelson přidal koš a rozdíl ve skóre se zvýšil na 57:46. Děčínu se nedařilo v útoku, nedával ani šestky a naopak domácí Američané Mickelson s Maddenem se začali rozehřívat k parádním výkonům. Především díky jejich bodům to bylo čtyři minuty před přestávkou 69:50, Půlpán pak jedním trestným hodem navýšil náskok svého týmu na rovných dvacet - 70:50. Ovšem v tuto chvíli začalo bít válečnické srdce na maximum. Svoboda trefil trojku, po něm se prosadili za dva body Šiška s Pomikálkem, v poslední minutě pak Nichols s Kroutilem a rázem to bylo 70:61. Poslední slovo ovšem měl Madden a jeho trojka upravila na 73:61. Čtvrtou periodu zahájilo Brno několika neúspěšnými střelami, naopak Šiška si po zisku Žikly zasmečoval, Nichols přidal další dva body, následně se do listiny střelců zapsal také Mach a bylo to 73:67. A když o chvíli později zapsal Svoboda svoji další trojku, byl dobře bránící Děčín na dostřel - 73:70. Domácí zaznamenali svoje první body po necelých čtyřech minutách, kdy Mickelson zasmečoval, ale na druhé straně Šiška proměnil jednu šestku a Žikla přidal trojku - 75:74. Na následné tři body Maddena přišla odpověď v podobě jednoho trestného hodu Nicholse a třetí trojky Svobody, po které bylo vyrovnáno 78:78. Brno se však nechtělo smířit se ztrátou dvacetibodového náskok a minutu před koncem normální hrací doby vedlo 87:82. Válečníci navíc už neměli k dispozici vyfaulované Nicholse i Prahla, přesto se nevzdali. Svoboda trojkou snížil na 87:85, po nepřesné trojce Maddena vyrovnal Šiška z nájezdu a šlo se do prodloužení - 87:87
Nastavení začal lépe brněnský celek. Půlpán sice neproměnil ani jednu šestku, ale pak Bálint dal těžkou trojku a Puršl přidal dva body - 92:87. Jenže na druhé straně si Šiška vyzkoušel s Osaikhwuwuomwanem alley opp, Svoboda pak zapsal čtyři body a protože domácí nedávali své trojky, Děčín vedl 92:93. Dvě minuty před koncem duelu si Půlpán vynutil další faul, ale dal jen jeden trestný hod, stejně si počínal na druhé straně Pomikálek - 93:94. Oba celky pak měly šance na skórování, ale skóre se měnilo až po šestkách Puršla - 95:94. To do konce zbývalo už jen 19 vteřin a trenér Grepl si vzal oddechový čas. Po něm sehráli Válečníci stejnou akci jako na začátku prodloužení, kdy Ondřej Šiška nahodil míč na koš, za záda obránců si naběhl Craig Osaikhwuwuomwan a zasmečoval - 95:96. Kouč domácích si sice ihned vzal time-out, ale po něm už přišla jen nepřesná dvojka Maddena a veliká radost Děčína.
Utkání přineslo atraktivní a napínavý basketbal, v němž Válečníci byli lepší ve dvojkách (23/44:28/51) i trojkách (8/30:9/31), ale výrazně zaostali v trestných hodech, kterých domácí házeli 39, kdežto Děčín jen 25. Oba celky ale v této statistice nijak neexcelovaly - Brno proměnilo 25 pokusů, hosté 13. Na doskoku vyhráli domácí 49:46, v útočných doskocích ale byli lepší Válečníci, kteří z nich vytěžili 9 bodů z druhých šancí. Děčín byl o kousek lepší v asistencích, měl také méně ztrát, naopak Brněnští dali více bodů z brejků (25:20) a měli lepší lavičku (35:18).
Válečníky opět táhl rozehrávač Šiška, autor 24 bodů a 9 asistencí, k čemuž přidal 7 získaných faulů. Za ním byl Pomikálek s 20 body, Svoboda přidal 18 bodů a jeho trojky byly životně důležité. Dvojciferným střelcem byl ještě vyfaulovaný Nichols, hrdinou dne byl ale Osaikhwuwuomwan, který zaznamenal 9 bodů. Důležitou roli sehráli i Kroutil s Prahlem (9 doskoků), svým dílem přispěli rovněž Žikla a Mach. 
Brno mělo nejlepšího střelce v Maddenovi (18), Půlpán přidal 17 bodů (TH 3/8), Mickelson zapsal 15 bodů a 10 doskoků, Marko s Körnerem nastříleli po 12 bodech. Bálint se trefoval jen z trojek (3x), pivot Puršl proměnil jen jednu střelu za dva body, další body nasbíral z šestek.  

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Naše hodnocení zápasu je pozitivní, v Brně moc týmů nevyhraje, domácí hrají fakt dobře. Věděli jsme, že mají v nohách dvě utkání v evropském poháru, tahle výhra bude pro nás obrovská vzpruha. Gratuluji hráčům a zároveň jim děkuji za výkon, který byl náš nejlepší v sezoně.“
Lubomír Růžička, trenér Basket Brno: „Hráli jsme dvacet osm minut dobře, pak jsme začali předržovat míč. Prohra nejde jen za hráči, ale i za námi trenéry, nezastavili jsme tu děčínskou první šňůru, pak přišlo několik dalších chyb v přebrání, nedáme trestné hody… Škoda, ale není třeba věšet hlavy, i když samozřejmě přijde oprávněná kritika, jak můžeme prohrát zápas, kde vedeme o dvacet bodů. Sezóna se sice rozhoduje jindy, než v prosinci, ale je to zbytečná ztráta.“

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Všichni si uvědomujeme, v jaké jsme situaci, každý zápas je pro nás sázkou all in. Dnes jsme byli trochu dole, prohrávali dvouciferným rozdílem, pak jsme ale ukázali válečnické srdce. Vydali jsme se ze všech sil a vyhráli v prodloužení. Byli jsme mentálně nahoře a jsme rádi, že se nám to podařilo dotáhnout.“
Viktor Půlpán, rozehrávač Basket Brno: „Zápas jsme nezačali úplně dobře, potřebovali jsme se do toho po cestování trochu dostat. Ve druhé půli přišlo asi uspokojení, nechali jsme hosty vrátit se do utkání. Už se nám to přihodilo poněkolikáté. Věřím, že se z toho poučíme a budeme ready do dalších zápasů.“ 

Basket Brno - BK ARMEX Děčín 95:96 po prodl.
Body Brna: Madden 18 (2x 3, 7 získaných faulů), Půlpán 17, Mickelson 15 (10 doskoků), Körner 12 (1x 3), Marko 12 (2x 3, 5 asistencí), Bálint 9 (3x 3), Puršl 8 (9 doskoků), Nečas 4, Dáňa 0.
Body Děčína: Šiška 24 (1x 3, 9 asistencí, 7 získaných faulů), Pomikálek 20 (1x 3), Svoboda 18 (4x 3, 8 doskoků, 5 asistencí), Nichols 13 (1x 3, 4 zisky), Osaikhwuwuomwan 9 (1x 3), Kroutil 4, Prahl 3 (9 doskoků), Žikla 3 (1x 3), Mach 2.  
Střelba za 2 body 23/44:28/51, za 3 body 8/30:9/31, TH 25/39:13/25. Doskoky 49:46 (útočné 9:13), asistence 19:21, ztráty 15:13, fauly 24:31.

Čtvrtiny: 22:22, 27:17, 24:22, 14:26 - 8:9 

Rozhodčí: Blahout Petr, Kapaňa Lukáš, Hartig Lukáš

Komisař: Večeřa Pavel

Diváci: 176 

PŘED UTKÁNÍM

Nenápadný, ale úspěšný. Tak by se dal pospat brněnský tým, který v 16. kole Kooperativa NBL přivítá na své palubovce děčínské Válečníky. Brnu se nyní opravdu daří, vyhrálo šest posledních duelů v řadě a posunulo se na 3. příčku tabulky. Ze zatím odehraných 14 zápasů nestačilo pouze na USK Praha, Opavu, Pardubice a Nymburk. 
Brno udělalo před sezónou několik změn v kádru, když přivedlo ze Svitav velezkušeného rozehrávače Romana Marka, z Prievidzi dorazil 197 cm vysoký křídelník Richard Körner, a z Arkansasu přiletěli dva devětadvacetiletí Američané, 208 cm vysoký pivot Hunter Mickelson a 196 cm měřící křídelník Rashad Madden. Tým opustili Radek Farský, který zamířil do Řecka, pětadvacetiletý křídelník Zdeněk Nehyba a skončil také brněnský kapitán Jan Kozina. Jinak brněnský celek dokázal udržet jádro svého kádru a útočí na zopakování loňského 4. místa.
Brno se přihlásilo také do severoevropské basketbalové ligy ENBL, kde na začátku prosince odehraje ve druhém největším estonském městě Tartu své první dva zápasy. Ve středu 1. 12. vyzve běloruského vicemistra BC Borisfen, o den později poměří síly s lotyšským Valmiera Grass Via. Brno oba zápasy zvládlo na jedničku, když porazilo Borisfen 88:67 (nejlepší střelci Brna: Puršl 18, Mickelson 15, Bálint 14) a druhý den v dramatické koncovce tým Valmiera 79:77 (Puršl 20, Mickelson 18, Nečas 11). 
Tým trenéra Lubomíra Růžičky bodově táhne dvojice Američanů - Madden dává v průměru 15,5 bodu na utkání, k tomu přidává 5 doskoků a téměř 4 asistence, Mickelson zapisuje 13,4 bodu a 7 doskoků. Rozehrávač Marko má průměr 10,9 bodu, 4 doskoky a 5 asistencí, druhý rozehrávač Viktor Půlpán doručuje 10,6 bodu. Soupeři se ale musí mít na pozoru také před šikovným mladíkem Bálintem (9,1), pivotem Körnerem (8,9), ale i křídelníkem Nečasem, pivotem Puršlem a dalšími včetně exděčínského pivota Jakuba Krakoviče.

Zdravotní stav týmu Děčína: Trenér Tomáš Grepl má k dispozici všechny hráče.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Brno je skvěle organizovaný tým rozehrávači Markem a Půlpánem. Z křídelního prostoru se velmi dobře prosazuje Američan Madden. Velký respekt zasluhuje podkošová sestava Krakovič, Puršl, Mickelson, Körner a Husták, která nám bude dělat problémy v podkošových soubojích a na obranném doskoku. Abychom mohli s Brnem hrát, musíme se poctivě vracet do obrany, protože soupeř má vynikající přechod do protiútoku."
Craig Osaikhwuwuomwan, pivot BK ARMEX Děčín: "V nedělním zápase v Brně musíme být soustředění od samotného začátku do úplného konce. Domácí jsou velmi dobrý tým schopný trestat naše chyby. Pokud však budeme plnit úkoly a budeme hrát kolektivně, věřím, že máme slušnou šanci získat výhru."

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - Basket Brno 63:79 
Šiška 16, Svoboda 14, Dodd 13 - Půlpán 23, Mickelson 14, Bálint 12.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Večeřa Pavel

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 36:6 9/6 5/1 7/5 2 4 6 1 3 0 0 5 3 23 20
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 33:43 8/3 9/4 1/0 0 8 8 1 5 0 2 1 2 18 18
13 - Filip Kroutil 31:34 7/2 2/0 0/0 1 1 2 0 3 2 1 1 4 0 4
19 - Tomáš Jansa 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Martin Mach 9:34 2/1 0/0 0/0 0 3 3 0 0 0 1 0 1 2 2
40:00 26/12 16/5 8/5 3 16 19 2 11 2 4 7 10 43 44

Basket Brno

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
8 - Viktor Půlpán 31:27 8/7 1/0 8/3 0 4 4 0 2 0 3 6 4 15 17
8 - Roman Marko 21:42 5/3 7/2 0/0 0 1 1 0 5 1 1 2 0 13 12
9 - Ondřej Šiška 40:25 10/8 8/1 6/5 1 1 2 0 9 1 4 7 3 26 24
9 - Matěj Dáňa 7:10 0/0 3/0 0/0 0 0 0 0 1 1 1 0 4 -6 0
11 - Richard Körner 32:33 5/2 3/1 8/5 2 5 7 0 1 1 0 6 0 19 12
11 - Richard Bálint 22:40 0/0 7/3 0/0 0 2 2 0 3 1 2 0 3 6 9
21 - Hunter Mickelson 26:44 12/6 0/0 5/3 2 8 10 1 0 2 1 3 3 19 15
99 - Jakub Nečas 29:27 1/1 2/0 3/2 0 2 2 1 3 0 0 3 4 6 4
40:00 41/27 31/7 30/18 5 23 28 2 24 7 12 27 21 98 93
Nahoru