11. kolo

BK ARMEX Děčín vs SLUNETA Ústí nad Labem 83 : 67

1. čtvrtina
26 : 25
2. čtvrtina
19 : 14
3. čtvrtina
15 : 15
4. čtvrtina
23 : 13
27. 10. 2021, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Nichols, Svoboda, Sertič, Prahl
Ústí: Jones, Svejcar, Autrey, Pecka, Johnson

Konečně! Válečníci slaví první domácí výhru v nové sezóně. A ta je sladší o to více, že přišla v derby s tradičním rivalem, ústeckou Slunetou. Dalším pozitivem pro děčínský tým je, že na palubovku už vyběhl kapitán Tomáš Pomikálek.
Skóre duelu otevřela trojka ústeckého Pecky, jež jakoby předznamenala ofenzivní dění v první čtvrtině. Oba celky byly totiž při střelecké chuti a skóre se rychle měnilo. Po dvou minutách a dvou nájezdech Šišky to bylo 8:5, o minutu později už zase vedli hosté, a to 8:12. Válečníci ale nedovolili soupeři svůj náskok navýšit a neustále se drželi v těsném kontaktu. Po trojkách Kroutila a Šišky ztráceli jediný bod - 20:21. V závěru této desetiminutovky se na palubovce za hlasitého potlesku velmi solidně zaplněných tribun objevil Tomáš Pomikálek, který pomohl svým spoluhráčům otočit na 26:25, o což se postaral Svoboda dvěma a Dodd čtyřmi body. V úvodu druhé čtvrtky se na straně domácích chopil střelecké taktovky Šišky a košem s faulem a trojkou zvýšil náskok na 32:27. Pak se prosadil z pod koše Prahl a Sluneta si raději vzala oddechový čas. Po něm však Válečníci zapresovali na rozehrávku a Nichols po zisku dal na 36:27. Hosté se ale rozhodně nechtěli vzdát a dvě minuty před poločasem snížili na 40:36. Následně rozhodčí odpískali po nesportovním faulu na každé straně, střelci z čáry trestných hodů ale byli úspěšní jen napůl. Pak Pomikálek získal faul na Faitovi a jednou šestkou zvýšil na 42:37. Sluneta sice znovu snížila, jenže poslední slovo v první půli měl Prahl a jeho trojka - 45:39. 
Třetí čtvrtinu sice bodově odšpuntoval Šiška, ale jinak se Válečníkům v útoku příliš nedařilo. To však kompenzovali dobrou obranou a hosté se prosazovali jen ztěžka. Přesto po smeči Faita šli čtyři minuty před přestávkou do vedení 49:50 a trenér Grepl zareagoval time-outem. Ten pomohl, protože po návratu na palubovku se blýskl Svoboda košem s faulem, na smeč Johnsona odpověděl Nichols dvěma body, poté zapsal další koš Svoboda, který následně přidal trojku a navýšil vedení svého týmu na 59:54. Tečku za touto desetiminutovkou pak udělal jedna šestka Šišky - 60:54. V poslední periodě ještě Sluneta vykřesala naději, když Svejcar pěti a Fait dvěma body dotáhli Ústí na 62:61. Ve zbytku čtvrtky už ale kralovali Válečníci. Ty nejprve táhl přesnými zásahy Svoboda, poté střelecké žezlo převzal Nichols, který zaznamenal osm bodů v řadě a navýšil náskok na 78:61. Domácí obrana nadále nedovolovala soupeři skórovat ze hry, další tři body přidal Svejcar až z trestných hodů. V závěru pak Pomikálek přidal svůj druhý bod, Prahl zasmečoval a domácí vedli 83:64. V posledních vteřinách už jen Johnson korigoval trojkou na 83:67.
"Nechci, aby se tady teď mluvilo i Pomiefektu. Tak to není. Je to skvělá práce celého týmu a všichni kluci odehráli výborný zápas. Samozřejmě, chyby se najdou vždy, ale řekl bych, že kromě první čtvrtiny, kde bylo našich chyb nejvíce, jsme zahráli velmi dobře," chválil po utkání Tomáš Pomikálek.
Derby mělo skvělou atmosféru, která připomínala dřívější vřavy v ARMEX Sportcentru, a fanoušci jistě pomohli Válečníkům překonat některé těžké chvíle. Děčín si výhru jednoznačně zasloužil, když ukázal svoji kvalitu v útoku (proměnil o deset dvoubodových střel více), ale především v obraně, kde se mu podařilo zastavit Autreyho a celkově zadusil svého soupeře na 67 bodech. Dalším klíčem k úspěch bylo 42 doskoků Válečníků oproti pouhým 22 Slunety! Další statistiky už byly vyrovnané.
Děčín táhlo trio Šiška (24 bodů, střelba za 2 body 8/10), Nichols (21 bodů, střelba za 2 body 8/10) a Svoboda (20 bodů, střelba za 2 body 8/10).  Přínos dalších sice nebyl tak bodově tučný, ale pochvalu zaslouží za defenzívu, kde se dařilo především Kroutilovi, jenž spolu se Sertičem zastavili Autreyho na pouhých 5 bodech. Také ostatním se dařilo v obraně a snad je to blýskání na lepší časy.
"Se svým výkonem jsem spokojenější, než kdybych dal dvacet bodů a Lamb také. Máme teď v týmu tři, čtyři borce, kteří dokáží dávat body, takže musí být někdo, kdo ubrání ty nejlepší z druhého týmu. A to bych řekl, že se mi dnes povedlo," usmíval se po zápase Filip Kroutil a pokračoval: "Dnes jsme měli plán, že na Autreym začne Sertič, který udělá v jejich útoku trochu chaos a pak na něj vlétnu já. Doufám, že dnešní zápas bude odrazovým můstkem. Ukázali jsme, že dokážeme bránit i mít veliké nasazení. Dnes mi to zkrátka připomínalo starý Děčín."  
Slunetu táhl Johnson (14 bodů + 7 doskoků), Pecka a Svejcar dali po 13 bodech. 

Trenéři po utkání 
Jan Šotnar, trenér Sluneta Ústí n. L.: ”Gratuluji domácím, dnes si výhru zasloužili. Měli sérii domácích proher a dnes to zlomili svojí extrémní bojovností. Ta naopak chyběla nám. Do zápasu jsme vstoupili jako, že se nám nemůže nic stát a nebránili jsme. V prvním poločase nás ještě držel útok, ten ale ve druhém poločase odpadl. Trochu nás ovlivnili i drobné zranění Lamba Autreyho. Snažili jsme se pokrýt Šišku, Svobodu a Nicholse, nasadili jsme na ně naše nejlepší hráče, ale defenzivní taktika nám nevycházela. Dnes jsme si nezasloužili vyhrát, Děčín byl lepší.”
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Dnes jsme to vítězství už opravdu potřebovali, série nezdarů byla dlouhá. První domácí výhra je samozřejmě sladká, ale v derby s Ústím je sladká dvojnásob. Chci hráčům poděkovat a poblahopřát jim, protože to byl náš nejlepší výkon v sezóně. A jestli budeme takhle pokračovat, budeme nepříjemným soupeřem pro jakéhokoliv soupeře. Nám se dnes povedlo ubránit Autreyho, který v posledních zápasech hraje fantasticky. My jsme ho ale udrželi pod jeho průměry, a to byl klíč k tomu, že se nám povedlo utkání zvládnout." 

Hráči po utkání 
Lamb Autrey, křídlo Sluneta Ústí n. L.: "Dnešní zápas jsem si užil, ale udělali jsme hodně chyb. Domácí hráli dobře, my jsme naopak hráli pomalu. Celý zápas nám chyběla energie, jsem z toho naštvaný. Na příští zápas se musíme připravit lépe." 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: "Moje pocity jsou skvělé, protože jsem hrozně rád, že jsme konečně dokázali doma zvítězit. Domácí prohry nás velmi srážely dolů a věděli jsme, že už to musíme zlomit. To se dnes povedlo a všem nám spadl kámen ze srdce. Doufám, že se nám bude hrát teď lépe. Také bych řekl, že naše hra už dostává nějakou tvář, lepšíme se. Posily se povedly, máme zpět Tomáše Pomikálka a máme první domácí výhru." 

BK ARMEX Děčín - Sluneta Ústí nad Labem 83:67
Body Děčína: Šiška 24 (2x 3, 9 doskoků, 4 asistence), Nichols 21 (1x 3, 6 doskoků, 4 asistence, 4 zisky), Svoboda 20 (1x 3, 7 doskoků), Prahl 7 (1x 3, 4 bloky), Dodd 6, Kroutil 3 (1x 3), Pomikálek 2, Mach 0, Sertič 0.
Body Ústí: Johnson 14 (1x 3, 7 doskoků), Svejcar 13 (1x 3), Pecka 13 (1), Fait 9 (1), Jones 7 (1x 3, 4 asistence), Alston 6, Autrey 5 (1x 3), Haiblík 0.
Střelba za 2 body 29/46:19/42, za 3 body 6/16:6/18, TH 7/11:11/15. Doskoky 42:22 (útočné 9:3), asistence 13:12, ztráty 19:15, fauly 19:17.

Čtvrtiny: 26:25, 19:14, 15:15, 23:13 

Rozhodčí: Kec Jakub, Vošahlík Marek, Perlík Michal

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 810

PŘED UTKÁNÍM

 

Severočeské derby je tady! Souboj dvou tradičních rivalů v nejvyšší soutěži mužů měl být tečkou za první poloviny základní části, ale celky se dohodly na předehrání duelu, takže se utkají již ve středu 27. října na palubovce ARMEX Sportcentra. Zápasy Válečníků se Slunetou jsou v posledních letech velice vyrovnané, často končí těmi nejtěsnějšími výsledky, které nezřídka přicházejí až po prodloužení, a jsou skvělou oslavou basketbalu.

Ústí skončilo po základní části minulé sezóny na 10. místě, ve skupině A2 si polepšilo na 8. příčku, která jej však v play-off navedla na Nymburk, a ten podle předpokladů nedal Slunetě žádnou šanci a vyřadil ji 3:0 na zápasy.

Sluneta přišla během letní přestávky o Američany Dereka Hanese a Tuckera Haymonda, černohorského pivota Gligorie Rakočeviče a Lukáše Stegbauera, který zamířil do Jindřichova Hradce. V lednu minulé sezóny se s týmem rozloučil také Spencer Svejcar, šikovný americký křídelník, jenž si poranil kotník a odletěl předčasně domů na léčbu. Ta se evidentně povedla, protože Svejcar je zpět a opět patří k oporám Slunety. Trenér Jan Šotnar, který během minulého ročníku nahradil Antonína Pištěckého, jenž zamířil do Děčína jako šéftrenér sportovního centra mládeže, se může stále spoléhat na sehranou osu Autrey, Pecka, Fait, David, Karlovský, Haiblík, Maděra (ten si však na začátku října vážně poranil koleno) a Wiesner, k nim pak dorazily posily Jahmal Jones, kanadský rozehrávač, americký pivot Delvon Johnson ze Svitav a české křídlo Tomáš Bohuslav. Čerstvou posilou je pak další Američan, Brandon Alston.
Ústecký tým začal sezónu domácí prohrou s Královskými sokoly, poté doma porazil Ostravu, ale následně vysoko padl na Folimance s tamním USK. Následovala povinná výhra nad nováčkem z Jindřichova Hradce a očekávaná porážka od Nymburku. Naopak vysoké vítězství v Kolíně 84:104 se nečekalo vůbec, Sluneta jej pak doma potvrdila výpraskem 92:59, který si odvezlo Olomoucko.

Bodovými lídry týmu jsou Ladislav Pecka s průměrem 14,1 bodu (+ 8 doskoků), Svejcar (15,4), Lamb Autrey (14,9 + 8 doskoků a 7 asistencí), Johnson (11,8 + 6 doskoků) a Jones (10,1 + 5 asistencí).

Zdravotní stav kádru: Otazník stále visí nad startem Tomáše Pomikálka. Rovněž mladý Tomáš Randýsek má limit v léčeném koleni.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Čeká nás derby se severočeským rivalem. Ústí rozehrálo sezónu lépe než my. Ve skvělé formě hraje hlavně Lamb Autrey, který táhne celý ústecký mančaft. Velmi slušné výkony odvádí také jeho spoluhráči Svejcar, Johnson, Jones a Alston. Hlavní rotaci doplňují zkušení Pecka s Faitem. Čekáme těžký zápas a uděláme všechno pro to, abychom konečně zvládli domácí zápas, i když favoritem je ústecký tým."
Brett Prahl, pivot BK ARMEX Děčín: "Po tom, co jsem se dozvěděl o středečním derby, očekávám velmi bouřlivé prostředí od našich fanoušků. Myslím, že půjde o velmi fyzický a tvrdý boj. Musíme zůstat soustředění v našich obranných principech a hodně si vypomáhat. Také doskoky na obou polovinách hřiště budou důležité."

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

Soutěž o 3 vouchery do Wellness Kocanda!

O poločasové přestávce můžete vyhrát jeden ze tří voucherů do Wellness Kocanda. Každý předzápasový bulletin má na přední straně unikátní číslo. Losovat budeme o poločase ze všech bulletinů. Pokud Váš bulletin vyhraje, vezměte ho s sebou na palubovku. Losujeme tři výherce! Přejeme hodně štěstí!

Voucher v hodnotě 2 100 Kč – Romantický wellness na 1 hodinu pro dvě osoby s tříchodovou večeří

Voucher v hodnotě 1 299 Kč – Relaxační wellness na 1,5 hodiny pro dvě osoby

Voucher v hodnotě 999 Kč - Relaxační wellness na 1 hodinu pro dvě osoby

      

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 20:52 0/0 1/0 4/2 1 3 4 0 3 2 0 3 3 8 2
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 28:31 10/8 4/1 1/1 2 5 7 0 2 2 3 2 1 24 20
13 - Filip Kroutil 31:6 4/0 1/1 0/0 0 3 3 1 0 1 1 0 2 1 3
21 - Martin Mach 8:30 0/0 0/0 0/0 0 1 1 1 0 0 0 0 0 2 0
40:00 14/8 6/2 5/3 3 12 15 2 5 5 4 5 6 35 25

SLUNETA Ústí nad Labem

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Ty Nichols 31:21 10/8 5/1 3/2 1 5 6 0 4 4 4 5 3 26 21
1 - Lamb Autrey 34:36 6/1 4/1 0/0 0 3 3 0 2 2 3 2 1 2 5
3 - David Žikla 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
7 - Jahmal Jones 33:42 3/0 3/1 6/4 0 1 1 0 4 5 3 4 4 7 7
7 - Matěj Wiesner 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
10 - Tomáš Bohuslav 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Martin David 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
13 - Johan Haiblík 4:35 1/0 0/0 0/0 0 0 0 0 1 0 0 0 2 -2 0
21 - Delvon Johnson 35:37 9/5 1/1 2/1 0 7 7 0 2 1 2 3 1 19 14
41 - Jan Karlovský 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
44 - Ladislav Pecka 24:13 6/4 3/1 2/2 0 1 1 0 0 1 1 4 2 12 13
40:00 35/18 16/5 13/9 1 17 18 0 13 13 13 18 13 64 60
Nahoru