BK ARMEX Děčín vs Královští sokoli 73 : 71

31. 08. 2021, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

BK ARMEX Děčín - Královští Sokoli 73:71 (12:22 31:36 53:47)
Střelci DC: Svoboda 23, Dodd 14, Pomikálek 13 (14 d.), Kotásek a Šiška 8, Kroutil 5, Mach 2, Bobek, Skalička, Rozsypal
Střelci HK: Pešaković 16, Vujović 13, Peterka a Šoula 11, Goga a Sedmák 6, Škranc 4, Pavlović a Stamenković 2, Kantůrek

Poslední prázdninový den odehrál ARMEX reprízu loňského předkola play-off proti královéhradeckým Sokolům. Zápas začal ve vlažnějším tempu, než je v Maroldovce zvykem, a to svědčilo více hostům. Pomikálek sice snižoval na 11:15, ale Sokoli dokázali po deseti minutách hry odskočit na dvouciferný rozdíl 12:22. Děčín se postupně zlepšoval, začal více pohybovat míčem, zlepšil obranu a dostal se do hry. Trefené střely, rychlé protiútoky do získaných míčích a v závěru i trestné hody po aktivitě na útočeném doskoku znamenaly poločasový stav 31:36.

Třetí čtvrtinu ocenili děčínští příznivci atmosférou, která i při klasické "přípravné" návštěvě byla parádní a měla ještě v závěru gradovat... Děčín strhnul vedení na svou stranu, celkově třetí desetiminutovku vyhrál 22:11, Sokoli dali většinu bodů z trestných hodů a naopak Válečníci kolektivním výkonem, bojovností a přesnou muškou převzali vedení v zápasu na 53:47. Při vstupu do závěrečné části však prevzali taktovku zápasu dvě srbské posily Pešaković s Vujovićem, když 16 z 22 bodů navyšovali na průběžné vedení Sokolů 57:69. Válečníci však zabojovali a v posledních třech minutách ukázali kombinaci intenzity a efektivity, jíž děčínští fanoušci mají tak rádi. Pomohl i Sedmákův nesportovní faul na Pomikálka, další útočné doskoky a také útočná síla Matěje Svobody. Posledních 8 vteřin Děčín ubránil, když rozhodující smeč zarazil kapitán Pomikálek po zisku a rychlém protiútoku na konečných 73:71

Utkání bylo plné zvratů, skóre se přelévalo ze strany na stranu, k vidění byly kvalitní výkony individuální, spousta pohledných akcí a po vlažnějších začátku sneslo i měřítko na intenzitu. Válečníci prokázali velkou bojovnost a zvládnutou koncovku. Do začátku Kooperativa NBL zbývají dva a půl týdne, ale už o víkendu hostí Děčín základní skupinu B Tipsport Federálního poháru, v níž přivítá v pátek 3.9. USK Praha (18:00) a v neděli 5.9. BC Prievidza (17:00). V sobotu se oba soupeři utkají od 18 hodin.

 

Před utkáním

Královští Sokoli byli posledním soupeřem v oficiálním utkání BK ARMEX Děčín... Válečníci s nimi na jaře vypadli v předkole play-off, kdy v součtu skóre z dvojzápasu padli o 3 body. Po vítězství na domácí palubovce 89:86 prohráli v Hradci Králové 77:83. Hradec pak v prvním duelu čtvrtfinále potrápil Opavu na jejím hřišti (89:84), ale nakonec vypadl v sérii ve třech duelech.

Z loňské sestavy Sokolů vypadli Lošonský (přestup do Kolína), Halada (přestup do Olomouce), Barac (měl podepsáno, ale nakonec z rodinných důvodů od smlouvy odstoupil), Brožek (mimo profi basket). Do týmu naopak přišel Goga (ze Svitav), Škranc (Pardubice), Chorvat Pavlovič (dříve Pardubice, naposled Gorica), a srbské duo Pesaković a Vujović přicházející z rumunské, resp. srbské ligy. V týmu pak zůstali především ex-děčínský Sedmák, Stamenković, Peterka, Kantůrek, Šoula a Mráz. Kouč Lubomír Peterka tak bude mít k dispozici opět velmi zkušené družstvo s naplněnou kvótou na cizince a s chutí zopakovat účast v play-off.

V přípravě Sokoli padli nejprve s Kolínem 73:85, aby o den později porazili Ostravu 98:93. V další fázi pak prohráli v Olomouci 81:69 a naopak zvítězili v Kolíně 84:85. Ačkoliv výsledky přípravných duelů není radno přeceňovat, je vidno, že Kooperativa NBL slibuje hodně vyrovnaných soubojů a boj o každou výhru a příčku v tabulce.

Herní styl celku kolem Pedy Stamenkoviće tak bude nejspíše velmi podobný, a bude zajímavé sledovat, jak si noví spoluhráči budou rozumět. Rozhodně půjde o atraktivního soupeře.

V domácím dresu se do sestavy vrací několik marodů absentujících v minulém týdnu. Do hry budou připravení Šiška, Svoboda i Mach. Skalička dostal zelenou k postupnému zatěžování, a tak by už měl být v dresu. Chybět naopak budou stále zranění Žikla, Vlasák, Sertič. Mladý Randýsek sbírá zkušenosti v dresu extraligových juniorů ze Sokola Pražského. Sestavu tak doplní další junior Helvig. 

 

Nahoru