1. kolo

Královští sokoli vs BK ARMEX Děčín 83 : 77

1. čtvrtina
22 : 19
2. čtvrtina
23 : 16
3. čtvrtina
15 : 20
4. čtvrtina
23 : 22
22. 04. 2021, 18:00 HOD. Sportovní hala Třebeš

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Bradley, Kroutil, Pomikálek, Mach
Sokoli: Stamenkovič, Halada, Barač, Lošonský, Sedmák

Válečníkům sezóna skončila. V odvetě předkola play-off byli sice kousek od prodloužení duelu, jenže střela Američana Bradleyho dvě vteřiny před koncem nepropadla obroučkou a Sokoli, kteří nastupovali do zápasu s tříbodovým mankem z úvodního střetnutí v Děčíně, vyhráli o šest bodů, což jim stačilo k postupu do čtvrtfinále. Je to škoda, protože zápas byl opět velmi vyrovnaný a Děčín, byť ani jednou nevedl, rozhodně nebyl bez šance na úspěch. 
Válečníci měli v předzápasovém plánu přibrzdit domácího Sedmáka s Haladou, jenže právě Sedmák hned v úvodu dal trojku a dvakrát si zasmečoval, Halada k tomu přidal koš a během necelých tří minut tak Hradečtí vedli 9:3. Děčínu se střelecky ne zcela dařilo, přesto dvě minuty před první přestávkou snížil Grunt šestkami a Ježek košem na 18:14, pak sice dal Peterka trojku, ale Kotásek odpověděl stejnou mincí a Osaikhwuwuomwan si v závěru vynutil faul a trestnými hody upravil na 22:19. Start do druhé desetiminutovky obstaraly dva body Lošonského a trojka Bradleyho - 24:22. Domácí však rychle odskočili na osmibodový rozdíl, který si drželi i v polovině této části - 36:28. Následně sice Šiška s Pomikálkem snížili na 36:32, ale děčínští basketbalisté se střelecky trápili a Hradec i díky závěrečné trojce Halady vyhrál poločas 45:35.
Druhou půli zahájila jedna šestka Kroutila po technické chybě domácího trenéra, ovšem Stamenkovič vzápětí trefil trojku, Sokoli si pak chodili pro fauly, házeli trestné hody a po necelých čtyřech minutách vedli 53:38. Ještě tři minuty před koncem této čtvrtky vedli po trojce Peterky 60:46 a s Válečníky to nevypadalo vůbec dobře. Jenže ti pak už nedovolili soupeři ani bod, naopak Kroutil proměnil jednu šestku a vzápětí přidal trojku, Šiška přispěl také jedním trestným hodem a Osaikhwuwuomwan si připsal čtyři body, po kterých to bylo výrazně veselejších 60:55. Poslední periodu  zahájila trojka Šišky, na níž ale Sokoli rázně odpověděli a i díky děčínským nepřesnostem vedli pět minut před koncem o pohodových 13 bodů - 73:60. Ovšem Válečníci ukázali veliké srdce a začali manko stahovat. Nejprve dal Šiška trojku, vzápětí Osaikhwuwuomwan zaznamenal koš s faulem a bylo to 73:66. Hradec si v těchto chvílích pomohl čtyřmi trestnými hody, na které ale zareagoval Bradley trojkou a drama začalo vrcholit - 77:69. Na straně domácích skórovali Barač a Lošonský, u Válečníků bodovali Pomikálek s Bradleym, po technické chybě Stamenkoviče proměnil Kroutil šestku a bylo to 81:73. Kroutil pak zakončil následné dva útoky Válečníků přesnými šestkami a košem, takže 27 vteřin před posledním klaksonem se rozdíl snížil na 81:77! Děčín poté takticky fauloval, což se vyplatilo, jelikož Lošonský byl úspěšný při trestných hodech jen jednou - 82:77. V tuto chvíli mohli Válečníci rozhodnout trojkou či vyrovnat střelou za dva body. Bradley se ve zbývajících devíti vteřinách rozhodl pro nájezd, Barač jej ale nepustil do přesného zakončení a následně faulovaný Lošonský opět jednou šestkou pečetil na 83:77.
Válečníci vyhráli celkově na střely 55:64, ale tentokrát je zradila produktivita. Domácí měli lepší procento jak ve dvojkách, tak trojkách i šestkách. Také těsně vyhráli na doskoku 37:36, v asistencích 16:13 a dali více bodů z brejků (16:9). Děčína naopak vyhrál v bodech z druhých šancí 14:22 a jeho lavička těsně porazila tu hradeckou 18:20. 
V dresu Děčína byli nejlepšími střelci rozehrávač Šiška a křídelník Bradley, oba dali shodně po 14 bodech. Za nimi pak byl v prvním poločase nulový Kroutil, který ale v koncovce táhl svůj tým a nakonec nastřílel 12 bodů. Pomikálek přidal 10 bodů, Osaikhwuwuomwan zapsal 9 bodů a 13 doskoků a Mach stejně jako doma zatížil konto soupeře 7 body. 
Domácí se opět mohli spolehnout na zkušeného pivota Petera Sedmáka, autora 20 bodů, který to měl za 2 body 4/4, za 3 body 1/1 a TH 9/10. Zdatně mu sekundoval druhý pivot, Pavol Lošonský, jenž dal 19 bodů. Halada neměl tolik prostoru, přesto zapsal 13 bodů, Peterka pomohl 11 body. Srbové Stamenkovič a Barač dali 8 a 5 bodů, u Barače ale bylo důležitých 8 doskoků a 7 asistencí. Uzdravený Šoula nastřílel 6 bodů.

Děčín tedy po dlouhé době končí mimo play-off, do něj se naopak poprvé v klubové historii podívají Královští Sokoli, kteří ve čtvrtfinále vyzvou Opavu.  

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: “Jsme velmi zklamaní, protože jsme dvojzápas nezvládli. Oba zápasy byly velmi vyrovnané, těsné a rozhodovaly v nich drobnosti. My jsme v rozhodujících chvílích nebyli dostatečně důrazní nebo nám chyběla šikovnost a zkušený domácí celek nás vyřadil. Pro nás to znamená smutný konec sezóny, přesto chci poděkovat všem hráčům, že tvrdě pracovali celou dobu. Bylo to těžké v době covidové, kdy jsme museli několikrát začínat vlastně znovu."
Lubomír Peterka, trenér Královští Sokoli: “Je to nádherný pocit, i když na chviličku mi zatrnulo, když jsme ztratili patnáctibodové vedení. V koncovce, protože máme zkušené hráče, jsme si to ale ohlídali a myslím si, že vzhledem k celé sérii jdeme zaslouženě dál.” 

Hráči po utkání
Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: “Pocity mám minimálně smíšené, za mojí profesionální kariéru je to poprvé, co jsem nepostoupil do play-off. Hrozně mě to mrzí, protože oba zápasy byly pěkné a divácky atraktivní. Dnes se nám nepovedl vstup do utkání a byl to úplný opak toho, co jsme si řekli. Pak jsme museli dohánět manko, přesto jsme udělali koncovku dramatickou. Blahopřeji Hradci k postupu.” 
Jiří Šoula, rozehrávač Královští Sokoli: “Své pocity nedokáži skoro popsat, protože jsem s Hradcem první rok a hned máme třetí místo v Českém poháru mužů a postoupili jsme do čtvrtfinále play-off. Jsem rád, že nám zůstal stejný kádr v době, kdy ostatní celky hlásí odchody či příchody. Nyní jdeme na Opavu a doufám, že se nám podaří letošní výsledek ještě vylepšit. Nechtěl bych skončit hned ve čtvrtfinále.”

Královští Sokoli - BK ARMEX Děčín 83:77
Body Sokolů: Sedmák 20 (1x 3), Lošonský 19 (1), Halada 13 (2), Peterka 11 (2), Stamenkovič 8 (2), Šoula 6, Barač 5 (8 doskoků, 7 asistencí), Kantůrek 1, Koloničný 0.
Body Děčína: Šiška 14 (3x 3, 5 asistencí), Bradley 14 (3x 3), Kroutil 12 (1x 3, 3 zisky), Pomikálek 10, Osaikhwuwuomwan 9 (13 doskoků), Mach 7, Kotásek 5 (1x 3), Žikla 2), Grunt 2, Ježek 2.  
Střelba za 2 body 19/32:18/40, za 3 body 8/23:8/24, TH 21/29:17/26. Doskoky 37:36 (útočné 12:18), asistence 16:13, ztráty 17:16, fauly 23:23.

Čtvrtiny: 22:19, 23:16, 15:20, 23:22 

Rozhodčí: Vyklický Robert, Salvetr Rudolf, Záruba Matěj

Komisař: Hlaváček Pavel

PŘED UTKÁNÍM

Do odvety předkola play-off si basketbalisté Děčína nesou z prvního duelu tříbodové vedení, které získali po domácí výhře 89:86 v kvalitním zápase hodném vyřazovacích bojů. Bude jim to ale stačit?

Záležet bude především na tom, zda se Válečníkům podaří ještě více přibrzdit zkušené domácí borce. V děčínském duelu jim nejvíce škodil pivot Sedmák, který dokáže skórovat jak z pod koše, tak se prosadit střelou z dálky. Druhým nejlepším střelcem Sokolů byl další exděčínský hráč, Filip Halada, jenž potvrzuje v posledních zápasech dobrou formu a Děčínu v posledních dvou vzájemných zápasech nasázel 23 a 22 bodů. Královehradecký celek už nasadil do hry všechny své marody včetně Šouly a Koloničného, který ale v prvním duelu odehrál jen šest minut, během nichž dal 2 body a spáchal pět faulů, takže musel poměrně brzy povinně střídat. 

Válečníci si budou muset dát pozor na pivota Lošonského, křídelníka Barače a rozehrávače Stamenkoviče. A radno není dávat prostor ani Peterkovi, všichni tito se v prvním utkání bodově prosadili a doma budou jistě ještě nebezpečnější. Jde o velmi zkušenou osu Sokolů, která má efektivní útok a svou variabilitou dělala při tomto plném složení v průběhu sezóny problémy všem soupeřům. Děčínu se do sestavy po šesti týdnech vrátil kapitán Šimon Ježek, který v úterý odehrál 4 minuty.

Předkolo play-off se hraje na dva zápasy, po kterých se sečte skóre z obou duelů a tým s lepším výsledkem postupuje do čtvrtfinále play-off. Děčín čeká v případě postupu Nymburk, Hradec by narazil na Opavu. Ve druhé sérii předkola zvítězilo Ústí ve Svitavách 91:93. Kvůli dvěma přerušením soutěže a termínovému tlaku "zezadu" z důvodu přípravy národního týmu, byl model play-off upraven, včetně zkrácení předkola na součet ze dvou zápasů (původně na dva vítězné), čtvrtfinále i semifinále na tři vítězné zápasy (původně na čtyři). Finále se pak bude hrát na 2 dvě vítězná utkání a série o 3. místo bude na dva zápasy a součet skóre.  

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "První domácí zápas v předkole jsme zvládli vítězně. To se počítá. Nicméně tříbodový rozdíl do odvety nic neznamená. Jediná věc je ta, že před touto sérií to bylo co se týče postupu padesát na padesát, ale v tuhle chvíli je favoritem Hradec, protože hodně využívá výhody domácího prostředí. Nyní hrají velmi dobře Sedmák s Haladou, a to bude náš cíl, odvést v obraně na těchto dvou hráčích lepší práci, než v posledním zápase. Budeme se rvát a bojovat o postup až do konce."
Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Nebojím se říct, že v prvním utkání předkola play-off jsem předvedli solidní výkon, který se zejména zpočátku opíral a důraznou hru pod oběma koši a vysoké procento úspěšnosti střelby. Je nutné dodat, že se naše hra neobešla o pár nepřesností, které je nutné během dneška projít, zamyslet se nad nimi a do nadcházejícího zápasu se je pokusit eliminovat. Pokud udržíme nasazení a integritu, úspěch je možný. Do druhého poločasu jdeme s tříbodovým náskokem, což je lepší než prohrávat o deset."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
Královští Sokoli - BK ARMEX Děčín 79:83
Lošonský 24, Halada 14, Stamenkovič 13 - Šiška 31, Ježek 19, Žikla 18. 
BK ARMEX Děčín - Královští Sokoli 99:94 po prodl.
Šiška 26, Kroutil 17, Žikla 14 - Stamenkovič 22, Sedmák 16, Lošonský 16, šoula 14.
Vzájemné zápasy v nadstavbové skupině A2: 
Královští Sokoli - BK ARMEX Děčín 81:73
Sedmák 18, Halada 16, Barač 15 - Pomikálek 18, Bradley 17, Šiška 14. 
BK ARMEX Děčín - Královští Sokoli 100:74
Šiška 21, Bradley 16, Pomikálek 11, Osaikhwuwuomwan 11 - Halada 23, Lošonský 14, Sedmák 11.
Vzájemný zápas v 1. utkání předkola play-off:
BK ARMEX Děčín - Královští Sokoli 89:86
Šiška 18, Bradley 16, Pomikálek 15 - Sedmák 23, Halada 22, Stamenkovič 12.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video
ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

Rozhodčí: Vyklický Robert, Salvetr Rudolf, Záruba Matěj

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 20:35 6/3 3/0 5/4 1 1 2 0 3 0 0 3 4 7 10
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
13 - Filip Kroutil 34:19 3/2 3/1 6/5 2 3 5 1 2 3 1 3 1 20 12
21 - Martin Mach 17:16 7/3 0/0 2/1 2 0 2 0 0 2 1 2 5 2 7
40:00 16/8 6/1 13/10 5 4 9 1 5 5 2 8 10 29 29

Královští sokoli

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Peter Sedmák 18:46 4/4 1/1 10/9 2 3 5 0 0 1 2 6 4 25 20
5 - Jiří Šoula 10:13 2/2 1/0 2/2 1 1 2 0 1 1 1 1 1 8 6
8 - Nemanja Barac 36:43 3/2 3/0 4/1 3 5 8 3 7 1 2 4 4 15 5
9 - Lukáš Brožek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
15 - Ondřej Peterka 29:28 4/2 8/2 2/1 0 4 4 1 1 2 0 1 3 8 11
19 - Lukáš Kantůrek 5:15 1/0 0/0 2/1 0 0 0 0 0 0 0 1 1 -1 1
21 - Tomáš Mráz 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
34 - Michal Chlumecký 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
66 - Jan Koloničný 6:35 0/0 0/0 0/0 2 1 3 0 0 0 0 1 1 3 0
40:00 14/10 13/3 20/14 8 14 22 4 9 5 5 14 14 58 43
Nahoru